Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Soortelijk gewicht is bereikt  (gelezen 7760 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Soortelijk gewicht is bereikt
« Gepost op: 24-09-2014 17:41 u »
Hoi allen,

Vorige week ben ik voor het eerst begonnen met brouwen. Ik weet niet of ik het zo mag noemen want ik ben begonnen met een Brewferm kit. Ik heb precies gedaan wat er stond. De emmer met hopelijk toekomstig bier heeft een week lekker lopen pruttelen in de huiskamer. Eerst kreeg de hond de schuld maar al snel werd duidelijk dat het de brouwemmer was. Nu na een week is er geen activiteit meer in het waterslot. Volgens de beschrijving moet de botteldichtheid 1010 worden. Ik weet niet of je in het begin met een hogere of lagere waarde begint maar ik neem aan dat je met een lagere waarde begint. Nu heb ik zojuist de emmer even open gemaakt om een monstertje te wegen. Ik kom uit op 1012 dus ik neem aan dat de eerste gisting erop zit. Nu heb ik de volgende vragen:

Moet ik meteen overgaan naar de volgende stap of mag ik een paar dagen wachten?
Ik had de planning om zaterdag (dan heb ik de voorgeschreven 10 dagen erop zitten) te bottelen omdat ik dan mijn flessen binnen heb.
Ik heb de emmer weer dicht gemaakt en het waterslot er weer in. Mag de emmer zo nog blijven staan of moet er echt wel gebotteld worden nu?

Mvgr,

Marcel


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline moyaboroda

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
  • I know you want my beard
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #1 Gepost op: 24-09-2014 18:25 u »
Een paar dagen wachten lijkt mij geen probleem te geven. Als je dan meet zal je zien dat de 1010 al is bereikt.

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #2 Gepost op: 24-09-2014 18:27 u »
Hoi, nu is de waarde 1012. Dus als ik paar dagen wacht wordt de waarde alleen maar lager?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.832
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #3 Gepost op: 24-09-2014 18:29 u »
Het kan lager worden maar hoeft niet. Wachten tot zaterdag is geen enkel probleem

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #4 Gepost op: 24-09-2014 18:42 u »
Pas bottelen als de vergisting afgelopen is en niet wanneer een bepaald SG bereikt is. Beter is dus om nog een paar dagen of een week te wachten met bottelen.

Offline RoyDeGroot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #5 Gepost op: 24-09-2014 18:51 u »
Volgens de beschrijving moet de botteldichtheid 1010 worden. Ik weet niet of je in het begin met een hogere of lagere waarde begint maar ik neem aan dat je met een lagere waarde begint.

Dan is dit een onjuiste aanname. De suikers in het wort zorgen ervoor dat het soortelijk gewicht stijgt, het wort wordt dus zwaarder. Tijdens het gisten worden de vergistbare suikers omgezet in alcohol en koolzuur, alcohol heeft een lage dichtheid waardoor het SG van je wort daalt.
Het SG voor het gisten is afhankelijk van de biersoort. Ik weet dat de Brewferm tripel rond de 1070 moet zitten. Het is wel handig om dit even te controleren voordat je gist toevoegt, zodat je het alcoholpercentage na het gisten kan berekenen.

Verder kan het geen kwaad om het bier even te laten staan. Veel brouwers doen dit zelfs expres, zodat het bier kan klaren en helderder wordt.

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #6 Gepost op: 24-09-2014 18:53 u »
En lees ook een de cursus blikbrouwen hier op de WIKI, erg leerzaam en completer dan de handleiding bij de blikken: cursus

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #7 Gepost op: 24-09-2014 19:25 u »
En de SG is geen soortelijk gewicht, maar specific gravity.
In het Nederlands zou dat relatieve dichtheid zijn, maar SG is nu eenmaal ingeslepen.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14773.msg200620.html#msg200620

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #8 Gepost op: 24-09-2014 19:32 u »
Dank je wel voor de reacties. Nu ik de emmer open gehad heb was ik bang dat het gaat bederven nu er zuurstof bij is geweest. Ik ga zaterdag het verder bekijken.

Groeten Marcel

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #9 Gepost op: 24-09-2014 19:36 u »
Die zuurstof trekt wel weer weg, niks om je zorgen te maken mits je de boel weer goed sluit.
Even kijken kan geen kwaad, maar doe het niet te vaak. :)

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #10 Gepost op: 28-09-2014 10:42 u »
Goedemorgen, toch nog een vraagje. Ik heb het brouwsel over moeten hevelen naar een schone brouwemmer voor de 2e suikertoevoeging.

Ik neem aan dat ik de "drap" die op de bodem ligt, niet over hoef te hevelen??

Verder had ik verwacht dat als ik de suiker (72 gram) toe zou voegen dat het flink zou gaan schuimen. Maar dat was niet zo..

Alles zit nu in flesjes en het wachten is begonnen :D

Grtz Marcel

Offline droopy

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #11 Gepost op: 28-09-2014 10:52 u »
De drap is de gistslurry en deze kan achterblijven. Er zit nog genoeg gist in suspensie voor hergisting op de fles. Koolzuurontwikkeling op de fles gaat zo'n twee weken tijd in beslag nemen. Nog even geduld dus  8)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #12 Gepost op: 28-09-2014 10:57 u »
En dan nog een beetje verder rijpen op fles.
Ik zou pas op z'n vroegst een flesje open trekken over 4 weken. (als je dat geduld kan opbrengen... >:D >:D)

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #13 Gepost op: 28-09-2014 12:03 u »
Ok bedankt. Wachten lukt wel, heb nog een bak Gulpener staan :D

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #14 Gepost op: 28-09-2014 14:08 u »
Ok bedankt. Wachten lukt wel, heb nog een bak Gulpener staan :D
Geniet er nog maar van. Als je straks je eigen bier geproefd hebt, wil je nooit meer iets anders  ;)

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 290
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #15 Gepost op: 03-10-2014 09:02 u »
Pin je niet vast op die 1010 alleen. Gewoon even 2 dagen wachten, dan weer meten. Heb je dan weer dezelfde waarde, dan kun je verder met de volgende stap: lageren, of direct bottelen.

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #16 Gepost op: 04-10-2014 13:27 u »
Hoi bier brouwers,

Een week geleden heb ik suiker toegevoegd en gebotteld. Nu heb ik een flesje opgemaakt om te controleren of er genoeg koolzuur in zit. Tijdens het inschenken merkte ik al dat het bier (bijna) niet schuimde. Koolzuur is ook erg weinig. Op zich geen vies bier maar het smaakt naar een biertje wat al te lang staat, je weet wel een "kapot"biertje. Is nu alles misslukt of moet ik gewoon wachten?

Gr Marcel

Offline rvvliet78

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #17 Gepost op: 04-10-2014 14:03 u »
Ik zou het nog even rustig afwachten.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #18 Gepost op: 04-10-2014 14:38 u »
Hergisten duurt normaal 1 tot 2 weken, dus zou me niet teveel zorgen maken.
Welke temperatuur staan de flessen te hergisten?
Heb je voordat je de fles had opengemaakt deze 24 uur van tevoren in koelkast gezet zodat het koolzuur goed is opgelost?

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #19 Gepost op: 04-10-2014 17:23 u »
Hergisten duurt normaal 1 tot 2 weken, dus zou me niet teveel zorgen maken.
Welke temperatuur staan de flessen te hergisten?
Heb je voordat je de fles had opengemaakt deze 24 uur van tevoren in koelkast gezet zodat het koolzuur goed is opgelost?

De flesjes staan in de huiskamer ongeveer 20 graden. Ik had gisteren een flesje in de koelkast gezet en na 12 opengemaakt. Stel dat over een week het bier nog dood smaakt, zou ik dan als nog suiker per kunnen toevoegen? Of kan ik beter over een week de flesjes op een koele plek zetten en na 6 weken eens in de koelkast zetten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.251
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #20 Gepost op: 04-10-2014 20:59 u »
Geduld, geduld en geduld!

Als ik kijk naar de datum van je eerste bericht in dit topic heeft het bier geen weken/maanden gestaan voordat je het gebotteld hebt. Dat is prima. Dat betekent dat je normaal gesproken voldoende actieve gistcellen hebt voor de hergisting. Moet goed komen is mijn inschatting.

Hoeveel suiker heb je toegevoegd voor de hergisting?

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #21 Gepost op: 05-10-2014 09:52 u »
Geduld, geduld en geduld!

Als ik kijk naar de datum van je eerste bericht in dit topic heeft het bier geen weken/maanden gestaan voordat je het gebotteld hebt. Dat is prima. Dat betekent dat je normaal gesproken voldoende actieve gistcellen hebt voor de hergisting. Moet goed komen is mijn inschatting.

Hoeveel suiker heb je toegevoegd voor de hergisting?

Hoi, ik heb 72 gram suiker opgelost in 150 ml kokend water. Af laten koelen en toegevoegd in de 12 liter. Daarna gaan bottelen. Viel me wel op dat het bier niet schuimde toen ik het suiker water toevoegde.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.251
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #22 Gepost op: 06-10-2014 20:58 u »
72 gram op 12 liter bier. Dat is dus 6 g per liter. In principe voldoende voor een niet al te hoog koolzuurgehalte.

Goedemorgen, toch nog een vraagje. Ik heb het brouwsel over moeten hevelen naar een schone brouwemmer voor de 2e suikertoevoeging.

Ik neem aan dat ik de "drap" die op de bodem ligt, niet over hoef te hevelen?

Verder had ik verwacht dat als ik de suiker (72 gram) toe zou voegen dat het flink zou gaan schuimen. Maar dat was niet zo..

Alles zit nu in flesjes en het wachten is begonnen :D

Grtz Marcel

Ik begrijp nu dat je niet een extra suikergift hebt gedaan maar bottelsuiker hebt toegevoegd en meteen daarna bent gaan bottelen. Of heb je het bier nog een paar dagen laten staan voordat je ging bottelen?

Offline oneword

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #23 Gepost op: 06-10-2014 21:09 u »
72 gram op 12 liter bier. Dat is dus 6 g per liter. In principe voldoende voor een niet al te hoog koolzuurgehalte.

Ik begrijp nu dat je niet een extra suikergift hebt gedaan maar bottelsuiker hebt toegevoegd en meteen daarna bent gaan bottelen. Of heb je het bier nog een paar dagen laten staan voordat je ging bottelen?

Hoi, nee ik heb het niet laten staan. Ik heb het dus overgeheveld, 72 gram suiker toegediend en toen meteen gaan bottelen

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Soortelijk gewicht is bereikt
« Reactie #24 Gepost op: 07-10-2014 06:29 u »
Citaat
Viel me wel op dat het bier niet schuimde toen ik het suiker water toevoegde.

Dat gebeurt normaal ook niet. In principe zit er bijna geen CO2 opgelost in het bier, het waterslot zorgt er namelijk voor dat het netjes kan ontsnappen. Ik zou het bier gewoon bij kamertemperatuur laten staan, na 2 weken fles dag van te voren in de koelkast en dag erop nogmaals een flesje opentrekken. Verwacht dat deze netjes op druk zal zijn. De rest van het bier nog een maand of 3 laten rijpen.

Ik rijp mijn bier altijd bij kamertemperatuur in mijn gistkast. Het kan ook in de kelder of koelkast, belangrijkste is dat het donker staat. Wat de beste temperatuur is weet ik niet, heb geen eenduidig antwoord hierop kunnen vinden op het forum.

Tags: