Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister  (gelezen 5202 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kwartje_alex

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Gepost op: 15-09-2014 13:43 u »
Beste brouwers,

Wij hebben nu twee keer gebrouwen met een Speidel Braumeister, en hoewel dit prima bevalt hebben we een probleem met een erg lage mout efficiŽntie (ongeveer rond de 50%?).
(voor de Speidel Braumeister hebben we alleen met extracten gebrouwen, dit is dus allemaal nieuw voor ons)

We hebben voor het brouwen al het hele forum afgestruind en de vele tips van (voor al de Speidel Braumeister topics) bijgehouden, maar de efficiŽnties die op de verschillende topics (70, tot soms boven de 80) komen we niet eens bij in de buurt.

Om te kijken wat we fout doen omschrijf ik hier onder ons hele proces, hopelijk ziet iemand hier iets wat we fout doen:

De mout:
Zaterdag hebben we een recept gebruikt met:
0.5 kg Weyermann rauchmalz
5,7 kg Pale ale mout (Mouterij Dingemans)
0.25 kg 1400 EBC black mout (Mouterij Dingemans)

Het schroten:
We schroten klam (10 ml per kilo mout) met een drie-walsen molen ( http://schrootmolen.nl/winkel/malt-crusher-mc3-walsen/ ) op een stand van ongeveer 1.2mm, de mout komt hier redelijk heel uit maar er komt ook flink wat poeder vrij.
Hierbij gebruiken we trouwens ook een boormachine die flink hard gaat (als dit nog uit maakt).

Het maaischen:
Het maischen hebben we gedaan met 20 liter water via het volgende schema:
53 graden - 5 min
63 graden - 30 min
73 graden - 30 min (na 5 minuten hier op gaf de jodium test al geen verkleuring meer, weet dus niet of de rest nog nut had?)
78 graden - 1 min

We hebben na de eerste stap de mout nog een keer goed door geroerd (zoals op meerdere Speidel Braumeister topics wordt aangeraden)
Na de laatste stap hebben we de mout zo'n 10 minuten laten uitdruppelen (met wat hulp door er druk op te zetten), daarna hebben we gespoeld met 4 liter water (dit duurde zeker 10 a 15 minuten voor het water niet meer op het mout lag), en daarna ook nog de mout wat doorgeroerd (staat als tip in de handleiding van Speidel zelf).

Na een uur koken (100 graden ingesteld op de Braumeister) bleef er uit eindelijk ongeveer 14 liter over, met een SG van 1071.
Volgens de brouwsoftware die we gebruiken (brewtoad.com) zou dit dan slaan op een efficiŽntie van 50%, terwijl we eerder gehoopt hadden op ergens tussen de 60 en 70, voor een SG van in de 1090.

De enige stap die we tot nu toe negeren is de pH waarde, is dit hetgene wat zo'n groot verschil maakt of zijn er andere fouten die we maken?

Alvast bedankt voor jullie aandacht!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #1 Gepost op: 15-09-2014 14:32 u »
Ik heb een vermoeden dat 20 liter maischwater op 6.5 kg mout de belangrijkste reden is voor het lage rendement. Een stort van 6 kg heb ik ook gedaan met 25 liter en dit leverde al een lager rendement op in vergelijking tot een 5 kg stort.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #2 Gepost op: 15-09-2014 14:50 u »
Ik heb het idee dat bij 10 min op 78 įC de opgeloste suikers er iets beter uit komen. Maar dit levert hooguit een paar % op.

Meer maischwater zal helpen, ik denk dat hier de grootste winst te halen valt. Heb je het spoelen in een keer gedaan? Ik spoel steeds per liter en wacht dan tot het uitgedrupt is.

Ik haal rond de 75%, zonder omroeren vd mout e.d.

Groet,
Hans

Offline kwartje_alex

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #3 Gepost op: 15-09-2014 14:57 u »
Bedankt voor jullie reacties!
We zullen volgende keer dan inderdaad meer maischwater gebruiken en dan gewoon wat langer koken, en de laatste stap wat verlengen.

Spoelen ging inderdaad in een keer 4 liter, het duurde, na het eerst uitdruipen van de mout, wel ongeveer zo lang voor het er doorheen ging als dat de Speidel Braumeister er over deed om naar de 100 graden te gaan (we hadden de mout bij het eerste uitlekken flink aangedrukt).

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #4 Gepost op: 15-09-2014 15:28 u »
Spoelen ging inderdaad in een keer 4 liter, het duurde, na het eerst uitdruipen van de mout, wel ongeveer zo lang voor het er doorheen ging als dat de Speidel er over deed om naar de 100 graden te gaan (we hadden de mout bij het eerste uitlekken flink aangedrukt).

Bij mij duurt dit nooit zo lang, ik schat maximaal een minuut of 5. Ik druk het dan ook niet aan (wel eens gelezen dat dit valt af te raden?)

Offline Kimosabe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #5 Gepost op: 15-09-2014 15:32 u »
Alex,
 
Heb je tijdens het maischen wel geroerd? Dat heeft in mijn ogen een sterke invloed op het rendement. Grofweg gezien roer ik na 10, 30 en 60 minuten. Met name de eerste keer is erg belangrijk, omdat daarmee de doorstroming goed op gang komt. Je lost klontjes weer op, waardoor het wordt weer beter op alle plekken in de moutkorf kan komen. Daarnaast verstoor je inmiddels gevormde kanaaltjes in het mout, waardoor na het roeren het wort weer andere stromen zal volgen langs mout met een nog relatief hoge concentratie.
 
Verder krijg je door het verminderen van de hoeveelheid water een groter hoogteverschil tussen de vloeistofspiegel binnen en buiten de moutkorf. Dit hoogteverschil zorgt ervoor dat de pomp een hogere druk op zal moeten bouwen, en daarmee minder doorstroming zal leveren. Als je wilt weten waarom google even op "QH kromme". Vanuit het rendement beredeneerd, kan je beter een ťťn of twee liter maischwater meer toevoegen. Dit brengt het drukverschil over de pomp omlaag en de doorstroming dus omhoog. Wil je een zwaar biertje brouwen dan moet je dat water natuurlijk wel weer deels verdampen, maar niet volledig, daar je ook meer suikers hebt onttrokken aan de moutstort.
 
Een stort van 6.5 kg vind ik zelf net iets te veel, en meer dan 3 liter spoelwater, mits juist ingezet, voegt in mijn ogen ook niet zo heel veel toe.
 
Just my 2 centsÖ
 
Succes,

Thijs

Offline kwartje_alex

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #6 Gepost op: 15-09-2014 15:47 u »
Bij mij duurt dit nooit zo lang, ik schat maximaal een minuut of 5. Ik druk het dan ook niet aan (wel eens gelezen dat dit valt af te raden?)

Hmm ik heb het uit een van de vele Speidel topics hier, waar iemand aangeeft dat dit bij hem juist een goed resultaat geeft. vorige keer hebben we niet eens gespoeld, en toen hadden we een vergelijkbaar resultaat, maar dat was weer een heel ander recept. We zullen de volgende keer zonder aandrukken proberen.

Heb je tijdens het maischen wel geroerd? Dat heeft in mijn ogen een sterke invloed op het rendement. Grofweg gezien roer ik na 10, 30 en 60 minuten. Met name de eerste keer is erg belangrijk, omdat daarmee de doorstroming goed op gang komt. Je lost klontjes weer op, waardoor het wordt weer beter op alle plekken in de moutkorf kan komen. Daarnaast verstoor je inmiddels gevormde kanaaltjes in het mout, waardoor na het roeren het wort weer andere stromen zal volgen langs mout met een nog relatief hoge concentratie.

Ja we hebben na de eerste stap inderdaad geroerd, volgende keer zullen we het tussendoor nog eens doen
 
Verder krijg je door het verminderen van de hoeveelheid water een groter hoogteverschil tussen de vloeistofspiegel binnen en buiten de moutkorf. Dit hoogteverschil zorgt ervoor dat de pomp een hogere druk op zal moeten bouwen, en daarmee minder doorstroming zal leveren. Als je wilt weten waarom google even op "QH kromme". Vanuit het rendement beredeneerd, kan je beter een ťťn of twee liter maischwater meer toevoegen. Dit brengt het drukverschil over de pomp omlaag en de doorstroming dus omhoog. Wil je een zwaar biertje brouwen dan moet je dat water natuurlijk wel weer deels verdampen, maar niet volledig, daar je ook meer suikers hebt onttrokken aan de moutstort.

Ja dit gaan we proberen.
 
Een stort van 6.5 kg vind ik zelf net iets te veel, en meer dan 3 liter spoelwater, mits juist ingezet, voegt in mijn ogen ook niet zo heel veel toe.

Tsja de pomp kreeg het er in ieder geval nog prima door heen, hoewel de moutkorf wel erg vol zat ja. Dat spoelwater is een beetje lastig, aangezien dit op heel veel topics al heeft geleid tot lange discussies tussen leden die al heel lang mee gaan, zonder uiteindelijk een conclusie.. Het liefste spoel ik helemaal niet, dus als het extra water genoeg oplevert zullen we hier waarschijnlijk mee stoppen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #7 Gepost op: 15-09-2014 17:31 u »
Ik heb een vermoeden dat 20 liter maischwater op 6.5 kg mout de belangrijkste reden is voor het lage rendement.

Onzin, daar ligt het niet aan. Dat is een maischdikte van Ī 3 l/kg. Heb ik vandaag ook gedaan... +80% rendement  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #8 Gepost op: 15-09-2014 17:49 u »
Geen onzin in de Braumeister Ozzie!
De moutkorf zit dan volledig vol, wat zou kunnen leiden tot slechter contact/uitwisseling. Zie ook de andere posts.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 715
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #9 Gepost op: 15-09-2014 17:50 u »
Dus dan toch roeren in de Speidel Braumeister?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #10 Gepost op: 15-09-2014 17:51 u »
Onzin, daar ligt het niet aan. Dat is een maischdikte van Ī 3 l/kg. Heb ik vandaag ook gedaan... +80% rendement :brouwen:
In een Speidel Braumeister? Bij de Speidel Braumeister lijkt de gewoonte dun maischen en weinig spoelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #11 Gepost op: 15-09-2014 17:58 u »
Dus dan toch roeren in de Speidel Braumeister?
Kan je doen, ik heb daar geen ervaring mee.

Ik zou zeggen; ken de beperkingen en handel daarnaar.
Voor een hoog SG bier houdt dat in dat je beter op een kleiner volume kan mikken zodat je de moutkorf niet hoeft te "overvullen". :)

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.384
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #12 Gepost op: 15-09-2014 18:00 u »
Ik heb geen Speidel Braumeister maar lees wel een hoop. Wat me het meest is bijgebleven is dat bieren met een hoog SG (bijna) niet mogelijk zijn.

Ik denk dus dat je rendement puur te maken heeft met de beperkingen van de Speidel Braumeister.

Edit: Zoals Robin hier vlak voor mij al aangeeft ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #13 Gepost op: 15-09-2014 18:24 u »
Koop een refractometer en meet de Brix waarde tijdens en na je versuikering. De Nederlandse brouwsoftware rekent de max Brix van je maisch voor je uit. Zo kun je controleren of je versuikering wel goed verloopt. Als dat wel het geval is moet je kijken of je meer kunt spoelen en langzamer kunt spoelen.  :)

 :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #14 Gepost op: 15-09-2014 18:41 u »
Spoelen is ook anders in een Braumeister dan te doen gebruikelijk.
Wat vooral erg belangrijk is, is dat je de korf goed laat uitlekken.

Je kunt wel spoelen, maar niet langzaam. Dan kan je dus beter meermaals kleine beetjes spoelen met tussendoor goed uitlekken.
Dat kan terwijl je opwarmt tot koken en ook tijdens het koken. :)

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Lage mout efficiŽntie Speidel.
« Reactie #15 Gepost op: 15-09-2014 20:23 u »
Al eens met bv 5 kg mout geprobeerd?
Ook mag je zeker niet te fijn schroten. Toen ik ooit van schijf naar wals geswichted ben had ik te fijn geschroot.
Super slecht rendement toen. Volgende x groffer en rendement wqs ok. Denk dat het makkelijk 10% scheelde...

Offline kwartje_alex

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Reactie #16 Gepost op: 19-09-2014 20:58 u »
Hallo iedereen!

Bedankt nog voor jullie tips, we hebben er vandaag een hoop van gevolgd en zaten nu op een efficiŽntie van ongeveer 80% :)

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Reactie #17 Gepost op: 19-09-2014 23:37 u »
Dat is een aardige verbetering! Kun je vertellen welke tips daar het meeste aan hebben bijgedragen?

Offline luc b

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Reactie #18 Gepost op: 20-09-2014 14:26 u »
Na mijn 72įc stap ga ik ff door naar 74įc.
Daar maisch ik nog ff door (20 ŗ 30 minuten) en meet het SG elke 10 min. Wanneer dit stabiel blijft ga ik spoelen.

Dus: ff langer doormaischen geeft je een aardige rendementsverhoging.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Reactie #19 Gepost op: 20-09-2014 17:18 u »
Betekent dat dan niet dat je eigenlijke rusttijden te kort zijn?
Waarom specifiek bij 74C

Offline luc b

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Reactie #20 Gepost op: 20-09-2014 20:14 u »
Het hoeft geen 74įc te zijn. 72 of 76, allemaal goed.
Het gaat er hem eigenlijk om dat er nog een aantal liters door de mout gejaagd worden.
Nu moet ik wel zeggen dat ik mijn houtkorf meestal vul tot 6 kg. Mocht ik bijvoorbeeld slechts 4 kg gebruiken denk ik niet dat deze techniek nuttig zou zijn.

Offline kwartje_alex

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lage moutefficiŽntie Speidel Braumeister
« Reactie #21 Gepost op: 22-09-2014 12:51 u »
Dat is een aardige verbetering! Kun je vertellen welke tips daar het meeste aan hebben bijgedragen?

Dat is een beetje lastig aangezien we in een keer flink wat veranderd hebben.
We hebben in ieder geval:

- Grover geschroot (standje 1.4 tegenover 1.2 op onze moutmolen)
- Een veel hogere water-mout verhouding gebruikt (24 liter maischwater + 4 liter spoelwater op 4 kg mout) mij lijkt dat hier de meeste verbetering in zit.. alles leek beter door te stromen
- Iets langer gemaischt (in totaal 70 minuten + opwarmtijden)
- 3 keer het beslag doorgeroerd (na 5, 20 en 40 minuten) in plaats van een keer.

We gaan volgende keer waarschijnlijk een recept met ongeveer de zelfde mout/maischwater verhouding doen en dan eens zonder spoelen, kijken wat het verschil is.