Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kleintje tripel  (gelezen 3830 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kleintje tripel
« Gepost op: 12-09-2014 23:06 u »
Sorry voor het linken naar HomeBrewTalk iedere keer maar er staan daar zo veel recepten. Voor mijn 10 l glazen vergistingsfles fles lijkt deze me leuk (scroll naar de extract versie):

http://www.homebrewtalk.com/f73/belgian-trippel-2006-world-beer-cup-gold-medal-dragonmead-final-absolution-clone-137219/

Ik heb hem omgebouwd (en iets aangepast) naar 8 liter om ruimte te houden voor kršusen. Iemand enig commentaar of misschien ooit zelf gebrouwen? Ik hoor het graag. Hieronder het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptTRIPEL
Brouwdatum12-09-2014
BiertypeTripel
Volume8,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)47 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,300 kgMoutextract amberBrewferm18 EBC14,3 %
1,500 kgMoutextract lichtBrewferm8 EBC71,4 %
0,300 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC14,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gHallertauerpellets4,8%60 min.39,6 IBU
9,0 gStyrian Goldingsbellen3,0%30 min.5,2 IBU
9,0 gSaazpellets3,8%3 min.2,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline dutch food geek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • Startend brouwer
Re: Kleintje tripel
« Reactie #1 Gepost op: 13-09-2014 00:13 u »
Wat mij betreft een goed idee... Ik zou het Amber moutextract eruit gooien en een extractie maken van wat caramelmouten (20 minuten steepen op 67 graden oid) dan dat aan de kook brengen en je moutextract maximaal 15 minuten meekoken... Er bestaat namelijk een enorm gevaar op karamelisatie van moutextract en je hoeft het alleen maar te ontsmetten.

Pruts eventueel ook wat met je hop zodat je totale kooktijd rond de 15 minuten zit... Snel en makkelijk ;)

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleintje tripel
« Reactie #2 Gepost op: 13-09-2014 11:54 u »
Wat mij betreft een goed idee... Ik zou het Amber moutextract eruit gooien en een extractie maken van wat caramelmouten (20 minuten steepen op 67 graden oid) dan dat aan de kook brengen en je moutextract maximaal 15 minuten meekoken... Er bestaat namelijk een enorm gevaar op karamelisatie van moutextract en je hoeft het alleen maar te ontsmetten.

Pruts eventueel ook wat met je hop zodat je totale kooktijd rond de 15 minuten zit... Snel en makkelijk ;)

Dat is inderdaad ook een idee. Scheelt weer kooktijd natuurlijk. Ik ga eens rekenen.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleintje tripel
« Reactie #3 Gepost op: 13-09-2014 20:30 u »
Mijn snelle extract tripel. Ik voeg nog 1 l Spa water bij maar dat staat niet in het recept.

Vraagje: volgens BrouwHulp is de bitterheidsindex "zoet" (net onder "evenwichtig"). Is dit goed voor een tripel? Omdat ik alleen moutextract gebruik, wordt dat misschien snel overstemd door hop?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptTRIPEL
Brouwdatum12-09-2014
BiertypeTripel
Volume7,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd15 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,200 kgMoutextract amberBrewferm18 EBC10,0 %
1,500 kgMoutextract lichtBrewferm8 EBC75,0 %
0,300 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
55,0 gHallertauerbellen4,8%15 min.23,1 IBU
25,0 gStyrian Goldingsbellen3,0%5 min.4,1 IBU
25,0 gSaazbellen3,8%0 min.5,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



Offline dutch food geek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • Startend brouwer
Re: Kleintje tripel
« Reactie #4 Gepost op: 15-09-2014 12:08 u »
Vraagje: volgens BrouwHulp is de bitterheidsindex "zoet" (net onder "evenwichtig"). Is dit goed voor een tripel? Omdat ik alleen moutextract gebruik, wordt dat misschien snel overstemd door hop?

Wat geeft BrouwHulp aan voor de klasse grenzen? Staat je pijltje in het groene blokje voor bitterheid? Volgens mij klopt dit wel, een tripel heeft over het algemeen geen heel grote hoeveelheid hopbitterheid.

Ik zou als ik jou was toch echt overwegen om wat speciale granen te steepen en zo aan meer kleur en smaak in je bier te krijgen. Je amber moutextract doet daarin weinig. Vervang je ambermout extract voor bv 200 gram cara-mout (30 EBC). Dan heb je wat mout zoetheid over na het vergisten. Gewoon steepen in zeg 2-3 liter water.

Kijk ook nog even goed naar je hoptoevoegingen. Ik kom op heel andere waarden uit als ik jouw cijfers in BrouwHulp inklop. Ik eindig op 73 IBU :s Dat is zeer bitter.
Je eerste toevoeging van 55 gram is ook wel erg veel voor de hoeveelheid bier die je wil brouwen...

Kan je hier wat mee?

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleintje tripel
« Reactie #5 Gepost op: 15-09-2014 19:22 u »
Wat geeft BrouwHulp aan voor de klasse grenzen? Staat je pijltje in het groene blokje voor bitterheid? Volgens mij klopt dit wel, een tripel heeft over het algemeen geen heel grote hoeveelheid hopbitterheid.

Ik zou als ik jou was toch echt overwegen om wat speciale granen te steepen en zo aan meer kleur en smaak in je bier te krijgen. Je amber moutextract doet daarin weinig. Vervang je ambermout extract voor bv 200 gram cara-mout (30 EBC). Dan heb je wat mout zoetheid over na het vergisten. Gewoon steepen in zeg 2-3 liter water.

Kijk ook nog even goed naar je hoptoevoegingen. Ik kom op heel andere waarden uit als ik jouw cijfers in BrouwHulp inklop. Ik eindig op 73 IBU :s Dat is zeer bitter.
Je eerste toevoeging van 55 gram is ook wel erg veel voor de hoeveelheid bier die je wil brouwen...

Kan je hier wat mee?

Vreemd, ik kook 15 minuten en kom op 34 IBU uit. Dit is ruim voor de grens met het rode gedeelte. Alle pijltjes staan nog ruim in het groen, behalve "begin SG", die staat op de grens. Er zit ook nog 2l Spa water bij in.

Ik zag inderdaad je vorige advies om te steepen. Maar om eerlijk te zijn was ik deze keer te lui om graan te crushen met plastic zak en fles. Moutmolen komt er nog wel eens, met kerst of zo.

De geur uit het waterslot is echt waanzinnig, lekker bananig en fris. Ik hoop dat er nog wat mout body overblijft...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kleintje tripel
« Reactie #6 Gepost op: 15-09-2014 20:46 u »
Ik geef dergelijke indices nooit zoveel aandacht.
De zoetheid van een bier is maar matig af te leiden van het (eind)SG.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleintje tripel
« Reactie #7 Gepost op: 16-09-2014 21:27 u »
Ik geef dergelijke indices nooit zoveel aandacht.
De zoetheid van een bier is maar matig af te leiden van het (eind)SG.

Helemaal mee eens!
Proef maar eens een bier vergist met de Belle Saison gist met een vergistingsgraad van 90 tot 95. Ondanks een stevige hopgift kan een dergelijk bier zoetig over komen. Naar mijn oordeel komt dit door de esters die deze gist aanmaakt.
En als je bij wort met een stevige hopgifte calciumchloride toevoegt wordt de beleving van de bitterheid veel milder. Voeg je daarentegen calciumsulfaat toe dan versterk je juist de bitterheid.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleintje tripel
« Reactie #8 Gepost op: 11-10-2014 21:17 u »
Na een weekje rijpen op fles zit er TOTAAL geen koolzuur in het bier  :'(

Verder is er een lekkere Saaz smaak en ook komt het banaanaroma erdoor.

Ik heb 1.5 Coopers carbonation drop per fles toegevoegd (halve liter fles) en dat zou genoeg moeten zijn. Maar er zit geen belletje in... (Of zou het alleen dit ene flesje zijn?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Kleintje tripel
« Reactie #9 Gepost op: 11-10-2014 21:30 u »
Wat versta je onder rijpen op fles? Ik mag hopen dat het bier warm (min. kamertemperatuur) is weggezet? Een week is overigens ook niet lang, geduld...

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleintje tripel
« Reactie #10 Gepost op: 11-10-2014 21:42 u »
Na een weekje rijpen op fles zit er TOTAAL geen koolzuur in het bier  :'(

Verder is er een lekkere Saaz smaak en ook komt het banaanaroma erdoor.

Ik heb 1.5 Coopers carbonation drop per fles toegevoegd (halve liter fles) en dat zou genoeg moeten zijn. Maar er zit geen belletje in... (Of zou het alleen dit ene flesje zijn?

Ervaring en wat mede forumleden rapporteren is dat het veelal langer dan 1 week duurt voordat er genoeg koolzuur op het bier zit. Zolang het bier op dezelfde temperatuur als de hoofd/nagisting staat dan duurt het gemiddeld 1 tot 2 weken, maar langer kan ook. Wat Jacques in een ander topic daarnaast aan gaf is dat het daarna nog enkele weken duurt voordat het koolzuur goed is opgelost zodat je ook een mooie schuimkraag hebt. Bier gewoon nog lekker een week of 2, 3 laten staan en dag van tevoren even in de koelkast zetten zodat het koolzuur goed oplost. Er is nog geen reden tot zorgen. En mocht het toch niet goed zijn dan is het alsnog op te lossen door een bottelgist toe te voegen. Het wordt steeds makkelijker om je bier te laten staan tot het echt klaar is om te drinken ;)

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kleintje tripel
« Reactie #11 Gepost op: 11-10-2014 22:11 u »
Bedankt voor de snelle antwoorden!

Tot nog toe heb ik slechts IPA's gebrouwen. Deze waren na een weekje al op druk.

Ik laat de tripeltjes gewoon nog een flinke tijd staan. Maar helemaal gerust ben ik er niet op, met name omdat dit flesje 24 uur in de koelkast heeft gestaan.

Geduld...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleintje tripel
« Reactie #12 Gepost op: 11-10-2014 23:18 u »
Na een weekje rijpen op fles zit er TOTAAL geen koolzuur in het bier  :'(
...
Ik heb 1.5 Coopers carbonation drop per fles toegevoegd (halve liter fles) en dat zou genoeg moeten zijn. Maar er zit geen belletje in... (Of zou het alleen dit ene flesje zijn?

Ik laat de tripeltjes gewoon nog een flinke tijd staan. Maar helemaal gerust ben ik er niet op, met name omdat dit flesje 24 uur in de koelkast heeft gestaan.

Op de kop schudden met de fles kan helpen. Verder warm wegzetten en inderdaad geduld.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Kleintje tripel
« Reactie #13 Gepost op: 12-10-2014 13:01 u »
Ik weet niet of dit waar is maar in mijn ervaring heb ik vaak het gevoel, dat hoe helderder je bier is, hoe langer het duurt qua nagisting. Misschien zit dit tussen mijn oren hoor! Ik zou zeker ook twee weken aanhouden en minimaal 3 weken laten staan. Bij een tripel eigenlijk nog iets langer.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kleintje tripel
« Reactie #14 Gepost op: 12-10-2014 17:22 u »
Ik weet niet of dit waar is maar in mijn ervaring heb ik vaak het gevoel, dat hoe helderder je bier is, hoe langer het duurt qua nagisting. Misschien zit dit tussen mijn oren hoor! Ik zou zeker ook twee weken aanhouden en minimaal 3 weken laten staan. Bij een tripel eigenlijk nog iets langer.

Als je heel helder bier bottelt heb je minder gist in de fles zitten waardoor de hergisting inderdaad langzamer op gang komt. Het grote voordeel van minder gist is dat je minder snel last hebt van autolysesmaakjes in je bier.
Weinig bottelgist heeft dus zijn voor- en nadeel. Zoals bijna altijd moet je ergens een compromis zoeken.

Tags: