Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 05 B3 - Vlaams Rood - RenÚ olde Hanhof  (gelezen 8233 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RenÚ

  • Gast
ONK 05 B3 - Vlaams Rood - RenÚ olde Hanhof
« Gepost op: 18-06-2005 21:23 u »
Hallo Jacques,

Bijgaand het recept van onze Vlaams Rood, 3e prijs in de Categorie B op het ONK 2005.

Ik gebruik geen Promash, maar mijn zelf ontwikkelde "logboek", een Excel sheet om recepten te maken en het brouw-, gist- en smaakevolutieproces vast te leggen. Uit jouw handen kreeg ik op het ONK 2000 hiervoor nog een prijs: het Ei van Arnoldus.

Ik zend je alleen de map "Recept".

Succes ermee.

RenÚ olde Hanhof

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oproep voor alle prijswinnaars van het ONK 2005
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2005 11:25 u »
Hoi RenÚ,

Bedankt dat je zo snel na jouw afwezigheid in het buitenland het recept op het forum gezet hebt. Ben je nog steeds zo vindingrijk (Ei van Arnoldus)?

Ik ben bezig geweest om jouw recept in een ProMash-bestand te kloppen maar loop even tegen een paar onduidelijkheden.
Bij de gebruikte moutsoorten staan de EBC-waarden niet vermeld. Ik neem aan dat de ambermout een EBC-waarde had van 50 EBC.

Verder vermeld je dat je Karamelmout gebruikt hebt. In het verleden verkocht mouterij Dingemans uit Stabroek dergelijke mout. Tegenwoordig niet meer. Wat was de EBC-waarde van deze mout en gaat het om een caramoutsoort (harde glazige korrels) of om een broeimoutsoort zoals de oude karamelsoort was (brosse cremige inhoud van de moutkorrels).

Hoelang heb je de Challenger hop mee laten koken, de hele 90 minuten van de kooktijd, of was dit korter?

Hoewel, gelet op de korte kooktijd, het absoluut niet van belang is voor de bitterheid van het uiteindelijke bier is het toch wel aardig om te weten wat het alfapercentage was van van de gebruikte Styrian Goldings.

Had je de Westmalle gist zelf opgekweekt en hoe groot was dan de giststarter. Heb je de giststarter belucht?

Ik ben lastig, ik weet het, maar zou je spoedig een antwoord kunnen gegeven op de bovenstaande vragen zodat ik het ProMash bestand compleet kan maken.

RenÚ

  • Gast
Re: Oproep voor alle prijswinnaars van het ONK 2005
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2005 23:08 u »
Hoi Jacques,

De ambermout had 50 EBC, de karamelmout (broeimout) 120 EBC. Beide zijn van Dingemans, onze "hofleverancier" van het HAB.

De Challenger bitterhop laat ik (altijd) 90 minuten meekoken. EÚn derde van de hop voeg ik toe vˇˇr het koken. Volgens mij heb ik dit advies nog van jou. Het alphazuurgehalte van de Styrian Goldings aromahop heb ik niet genoteerd. Ik voeg het toe, en de dan direct de vlam uit. Voor mijn Vlaams Rood heb ik gerekend met 25 EBU bitterwaarde.

De Westmalle gist is van Wyeast. Uit mijn hoofd is dit de 3787. Ik heb het recept nl. niet bij me, want ik ben alweer in het buitenland. Als ik Wyeast opkweek, houd ik de zak twee of meer dagen (naargelang de leeftijd van de gist) in het "aquarium" op 24 grC. Dan propageer ik naar 500 ml, ÚÚn dag later voeg ik weer 500 ml steriele wort erbij, en de volgende dag belucht ik de giststarter ca. 1 uur. Niet met een steentje, maar met een slangetje, waarvan ik het uiteinde heb afgeblind met een verzinkte schroef (gist heeft zink nodig), en met een hete speld heb ik ÚÚn gaatje in de slang geprikt. Zodoende komt er niet teveel lucht eruit geborreld, om overschuimen van mijn giststarterfles te voorkomen. Ik houd de giststarter gedurende al deze dagen op 24 grC. Een aantal malen per dag schud ik de fles om de gist los te roeren. De verzinkte schroef laat ik na het beluchten in de giststarter achter. Tevens gebruik ik voor mijn giststarter Ún voor mijn maische heet water uit de boiler, dat immers koper bevat. Goed voor de gist.

Hopenlijk heb je nu genoeg informatie voor je Promash files.

Groeten,

RenÚ olde Hanhof

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oproep voor alle prijswinnaars van het ONK 2005
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2005 23:18 u »
Bedankt RenÚ!

Het zal nu lukken om het recept helemaal af te maken.

Alweer naar het buitenland, je bent een druk man. Het voordeel zal wel zijn dat je zo hier en daar een onbekend biertje kunt drinken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oproep voor alle prijswinnaars van het ONK 2005
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2005 23:29 u »
Goh RenÚ,

Ik heb nog even op de site van Dingemans gekeken maar ik kan daar geen broeimout van 120 EBC meer ontdekken. Zie http://www.specialtymalts.com/dingemans/descriptions.html

Zou deze mout onlangs uit het assortiment gehaald zijn?

Ik zal ze zo een mailtje sturen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Oproep voor alle prijswinnaars van het ONK 2005
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2005 01:14 u »
Ik heb nog even op de site van Dingemans gekeken maar ik kan daar geen broeimout van 120 EBC meer ontdekken.
Valt deze CARA 45 niet nog binnen de specs van een 120 EBC broeimout dan?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 05 B3 - Vlaams Rood - RenÚ olde Hanhof
« Reactie #6 Gepost op: 20-06-2005 08:49 u »
Hoi Edgar,

Nee. De door jou bedoelde mout is een een echte caramoutsoort (harde glazige bruine inhoud) en geen broeimout (brosse cremig kleurige inhoud).

Wel een mooie mousoort overigens.

Offline Koen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
Re: ONK 05 B3 - Vlaams Rood - RenÚ olde Hanhof
« Reactie #7 Gepost op: 05-11-2006 20:02 u »
Ik wil een vlaams rood brouwen, maar de link naar het excel bestand werkt niet meer.

Is dit recept nog ergens te krijgen?
(Of heeft iemand anders nog een Rodenbach / Duchesse de Bourgogne recept?)

Koen

Offline Jaap

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
Re: ONK 05 B3 - Vlaams Rood - RenÚ olde Hanhof
« Reactie #8 Gepost op: 08-11-2006 18:18 u »
Citaat
(Of heeft iemand anders nog een Rodenbach / Duchesse de Bourgogne recept?)


Je kunt hier eens naar kijken

Er staat een recept in de biertypengids van Derek Walsh

en er is natuurlijk Hoppies lowbach nog

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 05 B3 - Vlaams Rood - RenÚ olde Hanhof
« Reactie #9 Gepost op: 08-11-2006 19:18 u »
Citaat
en er is natuurlijk Hoppies lowbach nog
Als je dat doet, doe dan de eerste batch, maar dan met 30 gram eiken ipv 50.
Nu staat de 4e te gisten. Ik denk dat dat hem is, maar dat kan ik pas over een maand zeggen.

 :degroeten:

Tags: