Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: (Opnieuw) discussie over houdbaarheid bier  (gelezen 8996 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: (Opnieuw) discussie over houdbaarheid bier
« Reactie #25 Gepost op: 11-09-2014 23:10 u »
Maar dat is dus al besmet de fles in gegaan. :)

Is dat niet het geval met alle producten die een microbiologisch bederf kennen? ???


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (Opnieuw) discussie over houdbaarheid bier
« Reactie #26 Gepost op: 12-09-2014 07:59 u »
Ja, maar die zijn normaliter aseptisch, steriel of gepasteuriseerd verpakt.
Bier is met hergisting niet steriel in de fles gegaan uiteraard.
Het is nog microbiologisch actief.

Het gaat dan om de reinheid van de culture, als die goed (genoeg) is, zal er geen microbiologisch bederf optreden. De tht datum op de fles houdt ook geen rekening met microbiologisch bederf in het geval van bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: (Opnieuw) discussie over houdbaarheid bier
« Reactie #27 Gepost op: 12-09-2014 16:34 u »
De tht datum op de fles houdt ook geen rekening met microbiologisch bederf in het geval van bier.

Klopt, maar dat betekent echter niet dat er geen microbiologisch bederf kan zijn. Voor grote brouwerijen is het een hele grote uitdaging om te zorgen dat het bier zonder ongewenste micro-organismen de deur uitgaat. Hele congressen zijn er aan besteed.

Maar ook als het bier de deur uitgaat zonder infecties dan is de houdbaarheidsdatum zeker voor wat betreft pils iets om in de gaten te houden. Ik heb wel eens een flesje pils gekregen dat een half jaar over de houdbaarheidsdatum was. Dat bier was zeer onaangenaam om te drinken. Oxidatie maakt meer bier kapot dan ons lief is.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (Opnieuw) discussie over houdbaarheid bier
« Reactie #28 Gepost op: 12-09-2014 18:36 u »
Sterker nog; veel Belgische stijl bieren hebben tht's van 3-5 jaar, sommigen nóg langer.
Ik vind die al bínnen de tht niet meer lekker in verband met oxidatie, microbieel bedorven zijn ze in dat geval nog geenszins. :)

Tags: