Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eenvoudige waterbehandeling  (gelezen 22505 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

homoeccentricus

  • Gast
Eenvoudige waterbehandeling
« Gepost op: 08-09-2014 17:31 u »
Kan iemand bevestigen dat de simpele methode beschreven in http://www.bertusbrewery.com/2012/02/water-chemistry-how-to-build-your-water.html een goede basis vormt voor de waterbehandeling? Dit zijn de regels (in het Engels), uitgaande van RO (omgekeerde osmose)-water, dus water waar geen zouten inzitten:


For the basic style of beer, I simply:

-Add 1 tsp of calcium chloride per 5 gallons of water
-Add 2% acidulated malt to my grain bill (typically between 3 and 5 ounces for a 5 gallon batch.

That's it.

But don't different beer styles require different water?

Yes, that's correct.
Roasty beers (stouts, porters), I skip the acidulated malt.
Hoppy syles (APA, IPA, IIPA), I also add 1 tsp of gypsum
Soft water beers (Czech Pils), I cut the calcium chloride down to 1/2 tsp
British styles, I double the calcum chloride, and add 1 tsp of gypsum.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #1 Gepost op: 08-09-2014 18:30 u »
Er is hier al eea geschreven over waterprofielen en hun invloed.
Als je met RO water begint, is dat inderdaad kaal en kan je naar wens mineralen toevoegen.

Of dat profiel ook overeen komt met het bovenstaande zou je even kunnen uitrekenen.
Ik denk overigens dat ik liever aanzuurt met melkzuur ipv zuurmout aangezien de eerste constanter is.
Daarnaast kan je ook goed bier brouwen met RO water zonder toegevoegde zouten. :)

homoeccentricus

  • Gast
Re: eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #2 Gepost op: 08-09-2014 19:20 u »
Ik vroeg eigenlijk gewoon een antwoord ja of neen :-)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #3 Gepost op: 08-09-2014 19:31 u »
Op hoofdlijnen een JA :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #4 Gepost op: 08-09-2014 20:11 u »
In hoofdlijnen ja inderdaad.
Maar op de vraag of het nodig is zeg ik in hoofdlijnen nee. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.788
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #5 Gepost op: 08-09-2014 22:00 u »
Ik zeg volmondig JA!

Calciumchloride en calciumsulfaat hebben een grote invloed op de uiteindelijke smaakbeleving van je bier.
In plaats van zuurmout kun je zoals Robin terecht opmerkt beter melkzuur of verdunde fosforzuur gebruiken. Je weet dan precies wat je doet.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #6 Gepost op: 08-09-2014 23:05 u »
Ja, maar zuurmout vervangen door fosfor/melkzuur.  De rest is allemaal ok. Ja impliceert dus de maisch NIET aanzuren bij stouts en porters. Enzovoort.

Ja?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.788
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #7 Gepost op: 08-09-2014 23:22 u »
De donkere mouten die in stouts en porters gaan zorgen voor een verlaging van de pH. Daarom hoef je bij deze biertypes normaal gesproken niet aan te zuren. Echter als je water heb met extreem veel bicarbonaten kan het toch nodig zijn. Vandaar ook dat ik steeds adviseer om de pH te controleren na zo'n 10 minuten maischen.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #8 Gepost op: 09-09-2014 10:42 u »
pH meten is wel degelijk aan te raden bij het brouwen van een stout ed. Bij mijn milkstout moest ik het beslag zelfs ontzuren met natriumbicarbonaat omdat de pH op 5 was bij de eerste meting.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #9 Gepost op: 09-09-2014 14:47 u »
Wat betreft aanzuren, waterbehandeling, pH meten e.d. hoe belangrijk is dit in het bierbrouwen.
Ik bedoel, is het als beginner nodig om me daar druk over te maken  :nut: (zijn namelijk al zoveel meer dingen  :nut:)

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #10 Gepost op: 09-09-2014 14:54 u »
pH meten is wel degelijk aan te raden bij het brouwen van een stout ed. Bij mijn milkstout moest ik het beslag zelfs ontzuren met natriumbicarbonaat omdat de pH op 5 was bij de eerste meting.

Wat voor water was dat dan?

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #11 Gepost op: 09-09-2014 14:56 u »
Wat betreft aanzuren, waterbehandeling, pH meten e.d. hoe belangrijk is dit in het bierbrouwen.
Ik bedoel, is het als beginner nodig om me daar druk over te maken  :nut: (zijn namelijk al zoveel meer dingen  :nut:)

Gewone beginnelingen hoeven hun water niet aan te passen. Geobsedeerde beginnelingen zoals ikzelf zijn op zoek naar vereenvoudigde methodes  :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.225
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #12 Gepost op: 09-09-2014 15:38 u »
Gewone beginnelingen hoeven hun water niet aan te passen. Geobsedeerde beginnelingen zoals ikzelf zijn op zoek naar vereenvoudigde methodes  :)

De simpelste methode is toch echt meten en corrigeren. Een hulpje vooraf is de diverse software, in BrouwHulp zit een waterrekenhulp die het verrekte goed doet. Een ander gewaardeerd gereedschap is Bru'n Water's spreadsheet. Gewoon eerst zorgen dat je de pH van het wort op orde hebt.

Ingo

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #13 Gepost op: 09-09-2014 16:18 u »
De simpelste methode is toch echt meten en corrigeren.

De bedoeling van deze oefening is het eenvoudigste, best mogelijke resultaat ZONDER meten  :)

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #14 Gepost op: 09-09-2014 16:33 u »
OK, laten we dit even herformuleren. Ik wil voor mijzelf (categorie geobsedeerde beginneling) de eenvoudigste, best mogelijke, algemene waterbehandeling voor water met weinig mineralen (omgekeerde osmose, enz.) ZONDER te meten of gegevens in een programma in te voeren.  Want pH-papiertjes en spreadsheets zuigen.

80% resultaat met 20% inspanning.

Een nieuwe poging, min of meer gebaseerd op de raadgevingen van Gordon Strong (Brewing Better Beer). Voor een batch van 5 gallons (19 liter):

- 1/4 theelepel fosforzuur in de maisch
- voor moutige bieren: 1 theelepel calciumchloride in de maisch
- voor hoppige bieren: 1 theelepel calciumsulfaat in de maisch
- voor moutige EN hoppige bieren: halve theelepel calciumchloride plus halve theelepel calciumsulfaat in de maisch
- donker geroosterde moutbieren (stout, porter): zoals moutige bieren; donkere granen NIET aan de maisch toevoegen maar cold steepen en tijdens of na de kook toevoegen. Zo zijn er geen problemen met calciumcarbonaat.

Opmerkingen?


Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #15 Gepost op: 09-09-2014 17:49 u »
Wat voor water was dat dan?

http://www.brabantwater.nl/drinkwater/Paginas/Waterhardheid-en-zuurgraad.aspx

Veldhoven selecteren. Dan kun je door op de linkjes (Welschap, Eindhoven) klikken voor een gedetailleerde samenstelling van beide gebieden.

Citaat
Citaat van: joosting87 op Vandaag om 14:47

Wat betreft aanzuren, waterbehandeling, pH meten e.d. hoe belangrijk is dit in het bierbrouwen.
Ik bedoel, is het als beginner nodig om me daar druk over te maken  :nut: (zijn namelijk al zoveel meer dingen  :nut:)




Gewone beginnelingen hoeven hun water niet aan te passen. Geobsedeerde beginnelingen zoals ikzelf zijn op zoek naar vereenvoudigde methodes  :)

Ik ben hier als beginner ook tegenaan gelopen (ben nog steeds beginner trouwens). Overal wordt erop het forum gesproken over het belang van aanzuren het al dan niet toepassen van brouwzouten, maar zelden wordt er iets zinnigs over gezegd. Vaak spreken personen over het toevoegen van een beetje (duidelijk hoeveelheid :D). Voor het brouwen van mijn eerste bier liep ik hier dus ook tegenaan.
Toen de waterwizard functie in BrouwHulp ontdekt, daarmee wordt ineens alles duidelijk. In de waterwizard mijn waterprofiel ingevoerd voor Veldhoven. Bij ieder recept het Veldhovense water selecteren en BrouwHulp maar laten nadenken wat er van welk brouwzout en melkzuur in moet. Op de brouwdag hoef ik alleen te meten om te verifiëren of BrouwHulp ook nu weer gelijk had. Ik zou zeggen, makkelijker kan niet. Behalve dan niet aanzuren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #16 Gepost op: 09-09-2014 18:26 u »
Gewone beginnelingen hoeven hun water niet aan te passen. Geobsedeerde beginnelingen zoals ikzelf zijn op zoek naar vereenvoudigde methodes  :)
Je kunt niet "een beetje zwanger" zijn. Mijns inziens geldt dat ook voor waterbehandeling.
Óf je doet het niet, óf je doet het goed en weet dan ook wat je doet. :)

Ik doe het niet bijvoorbeeld. :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.225
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #17 Gepost op: 09-09-2014 18:38 u »
Want pH-papiertjes en spreadsheets zuigen.

En moesten verboden worden, Powerpoint overigens ook.

Citaat
80% resultaat met 20% inspanning.

100% resultaat, 0% inspanning, brouw het bier dat bij je water past

Citaat
- voor moutige bieren: 1 theelepel calciumchloride in de maisch
- voor hoppige bieren: 1 theelepel calciumsulfaat in de maisch

Heeft iemand een exacte referentie, de bron, het onderzoek, waar de calciumchloride / calciumsulfaat balans en hun invloed exact vandaan komt? Heb het nog niet gevonden, alleen referenties naar referenties,

Ingo

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #18 Gepost op: 09-09-2014 18:53 u »
Zijn er gegevens bekend wat het behandelen van water werkelijk oplevert?
Daarbij bedoel niet de theorie maar praktijkvoorbeelden van hobbybrouwers.

Ik ben er niet van overtuigd dat iedereen weet wat hij/zij doet of wat het resultaat werkelijk is.
Eigenlijk denk ik het tegenovergestelde.





homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #19 Gepost op: 09-09-2014 19:43 u »
Je kunt niet "een beetje zwanger" zijn. Mijns inziens geldt dat ook voor waterbehandeling.

"Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man."

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.171
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #20 Gepost op: 09-09-2014 19:46 u »
OK, laten we dit even herformuleren. Ik wil voor mijzelf (categorie geobsedeerde beginneling) de eenvoudigste, best mogelijke, algemene waterbehandeling voor water met weinig mineralen (omgekeerde osmose, enz.) ZONDER te meten of gegevens in een programma in te voeren.  Want pH-papiertjes en spreadsheets zuigen.

80% resultaat met 20% inspanning.

Een nieuwe poging, min of meer gebaseerd op de raadgevingen van Gordon Strong (Brewing Better Beer). Voor een batch van 5 gallons (19 liter):

- 1/4 theelepel fosforzuur in de maisch
- voor moutige bieren: 1 theelepel calciumchloride in de maisch
- voor hoppige bieren: 1 theelepel calciumsulfaat in de maisch
- voor moutige EN hoppige bieren: halve theelepel calciumchloride plus halve theelepel calciumsulfaat in de maisch
- donker geroosterde moutbieren (stout, porter): zoals moutige bieren; donkere granen NIET aan de maisch toevoegen maar cold steepen en tijdens of na de kook toevoegen. Zo zijn er geen problemen met calciumcarbonaat.

Opmerkingen?

Als je geobsedeerd bent heb je het er toch ook wel voor over om een beetje moeite te doen. ;-)



homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #21 Gepost op: 09-09-2014 19:47 u »
En moesten verboden worden, Powerpoint overigens ook.

100% resultaat, 0% inspanning, brouw het bier dat bij je water past

Heeft iemand een exacte referentie, de bron, het onderzoek, waar de calciumchloride / calciumsulfaat balans en hun invloed exact vandaan komt? Heb het nog niet gevonden, alleen referenties naar referenties,

Ingo

Ik denk dat de oorsprong ligt in de analyse van de watersamenstelling van iconische steden.
Bv Burton (IPA) hoog zoutgehalte, verhouding calciumchloride / calciumsulfaat 1 : 2
Dublin (Stout) medium zoutgehalte verhouding calciumchloride / calciumsulfaat 2 : 1, hoog HCO3 gehalte
Pilsen: heeeel zacht water
enz.

Bron: "Water" (Palmer & Kaminski)

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #22 Gepost op: 09-09-2014 19:51 u »
Als je geobsedeerd bent heb je het er toch ook wel voor over om een beetje moeite te doen. ;-)

Ik herfraseer: geobsedeerde maar inherent intellectueel luie beginneling. Als in: koopt "Water" van Palmer en Kaminski, maar doet dan geen moeite om het grondig te lezen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.327
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #23 Gepost op: 09-09-2014 20:43 u »
"Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man."
Prima, misschien moet je hier even het antwoord zoeken als je de antwoorden niet bevallen.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Eenvoudige waterbehandeling
« Reactie #24 Gepost op: 09-09-2014 21:17 u »
Prima, misschien moet je hier even het antwoord zoeken als je de antwoorden niet bevallen.

Hm, ik zie dat mijn evil twin weer bezig is.

Tags: aanzuren