Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 15 minute Cascade Pale Ale  (gelezen 5825 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
15 minute Cascade Pale Ale
« Gepost op: 05-09-2014 20:58 u »
Ik wil graag een van de populaire "simpele Ale" recepten van HBT nabrouwen. Ik ga voor 12-12,5 liter. Alleen krijg ik in BrouwHulp niet de oranje kleur als op de foto. Dat komt denk ik omdat de crystal mout langzaam opgewarmd wordt (biab) naar 76 C en dus niet traditioneel gemaÔschd. Om het alcoholgehalte iets te verhogen, voeg ik een ons kristalsuiker toe (is dit een goede keuze?) een bescheiden koudhop met Citra geeft hopelijk een interessant fruitig aroma. Ik hoor graag of iemand dit eerder heeft gebrouwen of dat ik iets vergeten ben.

http://www.homebrewtalk.com/f66/15-minute-Cascade-pale-ale-210253/

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptEasy Cascade/citra American Ale
Brouwdatum05-09-2014
BiertypePale Ale (American)
Volume8,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd15 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
5,00 lWater uit Zutphen
3,86 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,500 kgMoutextract lichtBrewferm8 EBC81,1 %
0,250 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC13,5 %
0,100 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
35,0 įC10 min.10 min.20,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gCascadepellets5,5%15 min.14,5 IBU
30,0 gCascadepellets5,5%5 min.6,8 IBU
20,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadepellets5,5%0 min.4,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gNottingham (-)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #1 Gepost op: 05-09-2014 21:06 u »
Ik zelf gebruik vaak veel hop voor het koudhoppen. Omdat dan de smaak er goed in zit. Ook zou ik meer mout gebruiken juist. Wanneer je op zo'n licht biertje suiker gaat gebruiken krijg je een waterig biertje... Mijn advies is om tot de 6 a 6,5% geen suiker nog te gebruiken. Dat maakt het biertje niet lekkerder en je proeft het meteen!

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #2 Gepost op: 05-09-2014 21:19 u »
Ik zelf gebruik vaak veel hop voor het koudhoppen. Omdat dan de smaak er goed in zit. Ook zou ik meer mout gebruiken juist. Wanneer je op zo'n licht biertje suiker gaat gebruiken krijg je een waterig biertje... Mijn advies is om tot de 6 a 6,5% geen suiker nog te gebruiken. Dat maakt het biertje niet lekkerder en je proeft het meteen!

Bedankt. Ik skip de suiker ook liever. Met 2 kg moutextract en 333 g crystal kom ik aan 5.5% alcohol, lijkt me prima. Ook nog een liter Spa water erbij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #3 Gepost op: 05-09-2014 22:03 u »
Wanneer je op zo'n licht biertje suiker gaat gebruiken krijg je een waterig biertje... Mijn advies is om tot de 6 a 6,5% geen suiker nog te gebruiken. Dat maakt het biertje niet lekkerder en je proeft het meteen!

Hmmm, suiker draagt zeker bij aan de body van het bier. Naast alcohol worden er ook andere vergistingsproducten gevormd. Ik ken een heel bekend commerciŽle bier met een alcoholgehalte van 6,5% waar heel wat suiker in zit. Een beperkte suikergift is daarom zeker geen probleem. Die 5,4% suiker in de storting ga je brouwsel niet waterig maken...
Gewoon er in laten dus.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #4 Gepost op: 05-09-2014 22:41 u »
Prima. Deze keer eens kijken wat suiker doet.

Maar hoe kan ik die oranje kleur krijgen (sommige Ales zijn echt oranje)?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #5 Gepost op: 05-09-2014 23:13 u »
Ik ken een heel bekend commerciŽle bier met een alcoholgehalte van 6,5% waar heel wat suiker in zit.
Welke en hoeveel?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #6 Gepost op: 05-09-2014 23:22 u »
Maar hoe kan ik die oranje kleur krijgen (sommige Ales zijn echt oranje)?
Dat komt vooral uit de mouten. Je kan er een klein beetje chocomout aan toevoegen voor een rodere gloed.
In amerikaanse Pale ales wordt normaliter geen suiker toegevoegd, maar heel veel kwaad kan het als "damage control" ook niet. Maar zouden ze deze kleine hoeveelheid niet als bottelsuiker bedoelen? Dan hoort het niet in de stort omdat je het later nodig hebt... ;)

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #7 Gepost op: 06-09-2014 00:56 u »
Caramouten.  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #8 Gepost op: 06-09-2014 11:06 u »
Welke en hoeveel?

Ik dacht dat het bier 6,5 vol alcohol had. Even nagekeken blijkt het 7% te zijn. Ik vertel niet om welk (Belgisch) bier het gaat omdat ik het recept in vertrouwen gezien heb. Wel wil ik kwijt dat er 20% suiker in ging.

Overigens is nog niet zo heel lang geleden hier een discussie gevoerd over suiker toevoegingen aan Engelse ales. Bij een aantal van deze bieren met een relatief laag alcoholgehalte gaat ook een redelijke hoeveelheid suiker. Het is vaak opvallend hoeveel body de Engelse bieren hebben ondanks hun laag SG-waarde.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #9 Gepost op: 06-09-2014 15:25 u »
Ik vertel niet om welk (Belgisch) bier het gaat omdat ik het recept in vertrouwen gezien heb.

Dan heeft het mijns inziens weinig zin het zo te melden, er zijn immers wel meer Belgische bieren rond de 7% met een aardig aandeel suiker.
Ook kan het betreffende bier nu niet geproefd worden om het (mogelijke) effect te beoordelen. :)

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.971
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #10 Gepost op: 07-09-2014 07:52 u »
Maischtijd, -temperatuur en kooktijd lijken me niet te kloppen

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #11 Gepost op: 07-09-2014 09:12 u »
Maischtijd, -temperatuur en kooktijd lijken me niet te kloppen

De mout wordt slechts opgewarmd tot 76 C en daarna verwijderd. In BrouwHulp kreeg ik dit niet correct ingevoerd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #12 Gepost op: 07-09-2014 12:45 u »
Maischtijd, -temperatuur en kooktijd lijken me niet te kloppen
Het is een extract bier waarin gesteept wordt, niet gemaischt.
DMS is ook geen issue.

Enig puntje is dat je de hop best in hopzakjes kan doen, omdat je de hopkooktijd zo nauwkeurig mogelijk wilt  aanhouden. Snel koelen is ook van belang (in ieder geval <70 ļC ).

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #13 Gepost op: 07-09-2014 14:37 u »
Het is een extract bier waarin gesteept wordt, niet gemaischt.
DMS is ook geen issue.

Enig puntje is dat je de hop best in hopzakjes kan doen, omdat je de hopkooktijd zo nauwkeurig mogelijk wilt  aanhouden. Snel koelen is ook van belang (in ieder geval <70 ļC ).

Wat is eigenlijk correct: eerst de twee hopgiften (15 m en 5 m) eruit halen, vlam uitzetten en dan de vlamuit hop erin? Of kan alle hop erin blijven tijdens koelen?

Koelen doe ik overigens eerst in de gootsteen en daarna giet ik het wort (ongeveer 8 l) in het Speidel vat. Hier gaat 4 l water van 3 ļC bij.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #14 Gepost op: 07-09-2014 14:44 u »
Ik haal eerst de kookhop eruit, zet de pan in de gootsteen en doe dan de vlamuit hop erbij.
Dat doe ik omdat de koelen in de gootsteen minder snel gaat dan met een spiraal.

Met hopzakjes en/of rijstbollen gaat dat heel makkelijk. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #15 Gepost op: 07-09-2014 20:17 u »
er zijn immers wel meer Belgische bieren rond de 7% met een aardig aandeel suiker.

Precies! Het is niet zo dat 6,5 of 7% een magische grens is. Ook bij bieren met een lager alcoholgehalte geeft suiker geen waterige smaak. Dit aloude misverstand blijft steeds rondzingen. Niet voor niets verwees ik ook naar Engelse bieren die in de regel een laag alcoholgehalte hebben maar waaraan ook regelmatig suiker toegevoegd wordt.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 964
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #16 Gepost op: 12-09-2014 15:40 u »
Ik heb een variantje gemaakt op dit snelle biertje. Ik heb het extract eruit gegooid en daarvoor mout gebruikt. Wel wat aan de knoppen moeten zitten om e.e.a in balans te krijgen.
Kan dit zo? Graag jullie opmerkingen en/of commentaar  :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk006
Naam recept15 minute Pacific Pale Ale
Brouwdatum12-09-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume8,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)59 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd15 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
8,00 lWater uit Uithoorn PWN
3,16 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l67 mg/l209 mg/l77 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,000 kgPale Ale moutArsegan7 EBC90,9 %
0,200 kgCara Kristal 120Arsegan120 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
135,0 įC5 min.10 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gPacific Jadebellen13,1%15 min.52,3 IBU
10,0 gPacific Jadebellen13,1%5 min.7,0 IBU
20,0 gPacific Jadebellen13,1%0 min.0,0 IBU
20,0 gCitrabellen14,1%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #17 Gepost op: 12-09-2014 21:13 u »
Met de optie "vlamuit" i.p.v 0 min kom je wellicht over de IBU 60. Wordt dit niet te bitter/hoppig voor een Ale type bier? Volgens HBT gaat het in dit recept om de "balans" en drinkbaarheid.

De hoofdvergisting is bij mij overigens na drie dagen al op zijn eind. Misschien kun je beter een starter maken en vergist het dan nog iets langer.

Ben wel benieuwd naar de Pacific Jade smaak. Hou ons op de hoogte!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #18 Gepost op: 12-09-2014 21:24 u »
15 minuten koken is te kort voor een bier gebaseerd op mout.
Dit ivm de hoeveelheid DMS die nog uitgekookt dient te worden.

Bij moutextract hoeft dat niet, dat maakt het zo snel en makkelijk.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #19 Gepost op: 12-09-2014 21:41 u »
Zowel je kooktijd als je maischtijd zijn veel te kort. Zo krijg je nooit een volledige omzetting naar suikers uit je mout. Ik zou een uur mauschtijd aanhouden. Ook je temperatuur van 35 graden klopt niet, evenals je beslagdikte.
Nog even verder stoeien dus.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 964
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #20 Gepost op: 12-09-2014 23:46 u »
Dat vermoeden had ik al, dat de korte tijd in het extract zou zitten. Okee, gaan we dus toch naar een langer maischschema en langere kooktijd.
De temp van 35 graden hoort 76 te zijn, dit moet ik nog even juist zien in te vullen  :)

Bedankt voor de feedback tot dusver  :degroeten:

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #21 Gepost op: 13-09-2014 21:14 u »
15 minuten koken is te kort voor een bier gebaseerd op mout.
Dit ivm de hoeveelheid DMS die nog uitgekookt dient te worden.

Bij moutextract hoeft dat niet, dat maakt het zo snel en makkelijk.

Het wordt wel gedaan (deze vent heeft meer filmpjes met korte kooktijden):


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 15 minute Cascade Pale Ale
« Reactie #22 Gepost op: 13-09-2014 21:31 u »
Die kookt tenminste nog 30 min, bij 60 min maischen.
Eea hangt ook af van je basismout en je verdamping.

Heb zelf nog nooit last gehad van DMS overigens, bij 60 min koken. Misschien kan het inderdaad korter. :)

Tags: