Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: (IP)A met Citra  (gelezen 4529 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
(IP)A met Citra
« Gepost op: 29-08-2014 21:05 u »
Morgen wil ik weer eens een leuke IPA maken voor in mijn 10 liter vergistingsfles.

Zojuist heb ik 100 gram Citra bloemen gekocht.

Ik ga voor een Engelse Ale als basis maar voeg havermout toe volgens dit recept:

http://riverwards.blogspot.nl/2014/03/hopwards-tired-hands-brewing-hophands.html

Het wordt dus een Ale met een haver mondgevoel en schuimkraag. En dat gehopt met veel Citra voor de lekkere geur.

Heeft er iemand nog iets aan toe te voegen? Of iemand die denkt dat dit niet lekker zal worden? Ik hoor graag!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkAmerican Ale "HOPHANDS CLONE"
Naam recept
Brouwdatum30-08-2014
BiertypeEngelse India Pale Ale
Volume5,5 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd45 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,40 lWater uit Zutphen
5,75 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,000 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC48,4 %
0,800 kgMild moutThomas Fawcett and Sons9 EBC38,7 %
0,268 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC13,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C2 min.60 min.1,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
2,9 gAmarillopellets8,9%45 min.7,9 IBU
10,0 gCitrabellen14,1%2 min.7,2 IBU
23,0 gCitrabellen14,1%0 min.16,6 IBU
10,0 gCitrabellen14,1%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2014 22:31 u »
Je korte kooktijd valt me op. 45 minuten is wel erg kort. Ik zou voor minimaal 60 minuten gaan. Verder gebruik je gemoute haver. Is dat niet iets anders dan de havervlokken uit het oorspronkelijke recept? Gemoute haver dat moet toch verstijfseld worden op een bepaalde temperatuur?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2014 22:35 u »
Gemoute haver hoeft niet te worden verstijfseld, dan gaan juist de gevormde enzymen stuk. ;)

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2014 22:37 u »
Weer wat geleerd :weetbeter:

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2014 23:21 u »
Je korte kooktijd valt me op. 45 minuten is wel erg kort. Ik zou voor minimaal 60 minuten gaan. Verder gebruik je gemoute haver. Is dat niet iets anders dan de havervlokken uit het oorspronkelijke recept? Gemoute haver dat moet toch verstijfseld worden op een bepaalde temperatuur?

Heeft te maken met mijn pan: daar kan maar 7 liter in. Met 45 minuten heb ik minder boil off dan bij 60 minuten (past niet in de pan). Na de kook voeg ik 3 l Spa blauw uit de koelkast toe (helpt ook om de juiste ent temp te bereiken).

Ik ben er nog niet in geslaagd om uit te rekenen wat er gebeurt als je tijdens het koken water toevoegt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2014 23:28 u »
Qua SG gebeurt praktisch hetzelfde uiteraard, behalve dat de dichtheid van kokend water lager is.
Wat je ook kan doen is iets meer wort filteren en dan daar steeds van bijvullen. Zo kan je het rendement ook opkrikken. ;)

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #6 Gepost op: 29-08-2014 23:43 u »
Inderdaad ja, zo had ik het nog niet bekeken. Dat ga ik doen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #7 Gepost op: 29-08-2014 23:45 u »
Weer wat geleerd :weetbeter:

Haver hoeft sowieso niet verstijfeld te worden als je een uur bij 66 ēC maischt. 

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #8 Gepost op: 30-08-2014 03:18 u »
Haver hoeft sowieso niet verstijfeld te worden als je een uur bij 66 ēC maischt.

Jaques, geldt dat ook voor maīs, tarwe, rijst etc.???

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #9 Gepost op: 30-08-2014 14:05 u »
Jaques, geldt dat ook voor maīs, tarwe, rijst etc.???

Voor tarwe niet omdat dit graan verstijfseld tussen de 58 en 64 ēC. Het verstijfselt tijdens het maischen.
Maīs verstijfselt tussen de 62 en 76 ēC voor dit graan kan het raadzaam zijn te verstijfselen. Als je vlokken gebruikt is dit echter weer niet noodzakelijk omdat de vlokken al tijdens het productieproces al een verstijfseling hebben ondergaan.
Rijst verstijfselt tussen de 68 en 82 ēC. Dit gaan moet je altijd verstijfselen, behalve als je vlokken gebruikt.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #10 Gepost op: 30-08-2014 16:10 u »
Bedankt.

Offline Yogi

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #11 Gepost op: 20-09-2014 17:04 u »
Plop! Hij is lekker geworden! Licht bitter van de Amarillo en zoetig, tropisch van de Citra. Aroma is een beetje als ouderwetse bowl met vruchtjes. Mooie gele pale kleur. De haver maakt het romig en zacht. Hij is het lekkerst als hij goed koud is.




Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #12 Gepost op: 20-09-2014 19:53 u »
Ziet er smakelijk uit. Proost. :proost:

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.541
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: (IP)A met Citra
« Reactie #13 Gepost op: 21-09-2014 00:14 u »






Dat is mijn favoriete bierglas ;)

Tags: