Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist  (gelezen 2873 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist
« Gepost op: 23-08-2014 13:21 u »
Bij de Geneper watermolen koop ik voor mijn bakkers activiteiten altijd gist. Mauripan, op de achterkant van het pak staat de soort Saccharomyces cerevisiae. (voor € 4,50 per pak van 500 gram).
Hier heb ik 10 liter dubbel van gebrouwen en nu geproefd. Gewoon goed bier, geen bijsmaken, schuim goed, niks mis mee.
Het proberen een keer waard zou ik zeggen.
}

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist
« Reactie #1 Gepost op: 23-08-2014 13:25 u »
Zo kan je ook brouwen met Bruggemans bakkersgist.

De meeste bakkersgist is net als bier-bovengist en veel wijngist Saccharomyces cerevisiae. :)

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist
« Reactie #2 Gepost op: 23-08-2014 13:47 u »
Ja dat klopt Brugman gaat ook, maar ik heb nooit op het pak of waar dan ook kunnen achterhalen welke soort het was. Wat ik met wel af vraag is of we als bierbrouwers niet lichtelijk geflest worden, met name de prijs 500 gram, € 4,50. Tegenover 11 gram voor € 2-4 voor korrelgist.

In een grijs verleden ben ik bij Gist Brocades in delft geweest en daar vertelde ze al dat er niet veel verschil zit tussen het maken van bier, wijn, of brood gist. Alleen de smaak en langzaam, snel sneller snelste gist, uitvlokking en alcohol tolerantie.

Dus worden we geflest? Leuke vraag voor de keuringsdienst van waarde  :)

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
Re: Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist
« Reactie #3 Gepost op: 23-08-2014 14:41 u »
Ja dat klopt Brugman gaat ook, maar ik heb nooit op het pak of waar dan ook kunnen achterhalen welke soort het was. Wat ik met wel af vraag is of we als bierbrouwers niet lichtelijk geflest worden, met name de prijs 500 gram, € 4,50. Tegenover 11 gram voor € 2-4 voor korrelgist.

In een grijs verleden ben ik bij Gist Brocades in delft geweest en daar vertelde ze al dat er niet veel verschil zit tussen het maken van bier, wijn, of brood gist. Alleen de smaak en langzaam, snel sneller snelste gist, uitvlokking en alcohol tolerantie.

Dus worden we geflest? Leuke vraag voor de keuringsdienst van waarde  :)



Wat nou precies het verschil maakt. Eigenlijk, dé eigenschap die belangrijk is.
Dus in hoeverre worden we dan geflest?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist
« Reactie #4 Gepost op: 23-08-2014 14:41 u »
Nee, we worden niet geflest.
Eea heeft te maken met hoeveelheden en zuiverheid.

"Bakkersgist" is maar 1 stam waar ze enorme hoeveelheden van produceren. Zulke bulk-artikelen kunnen goedkoper worden aangeboden.
Voor bier hebben ze verschillende stammen die in kleinere hoeveelheden geproduceerd worden.

Daarnaast moet biergist zuiverder verwerkt worden omdat bacteriële contaminaties een veel grotere impact hebben dan bij brood.

De soort "saccharomyces cerevisiae" zegt niks, het gaat om de stam. Immers alle bovengisten, bakkersgist (ook Bruggeman) en veel wijngisten zijn saccharomyces cerevisiae.

Ondergisters zijn saccharomyces carlsbergensis/pastorianus. De andere wijngisten zijn saccharomyces bayanus.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.291
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mauripan Saccharomyces cerevisiae gist
« Reactie #5 Gepost op: 24-08-2014 07:51 u »
Wat was het begin SG en eind SG en heb je nog suiker toegevoegd bij de hoofdgisting en hoe lang duurde de hoofdgisting? Hoeveel gist heb je toegevoegd per liter wort?

 Hiermee kun je enigszins bepalen wat de alcoholtolerantie is en de schijnbare vergistingsgraad en of de gisting een beetje redelijk verloopt. Overigens als je niet geflest wilt worden kun je ook je eigen giststammen op schuine buis houden. 
Zo heb ik er zelf een stuk of 25. (waarvan ik er overigens maar een stuk of 4 regelmatig gebruik)
HansH

Tags: gist