Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast 3068 ( Weihenstephan )  (gelezen 7032 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Wyeast 3068 ( Weihenstephan )
« Gepost op: 12-06-2005 12:47 u »
Hi allemaal,

Ik heb vorige week zaterdag een weizen gebrouwen met de 3068 van Wyeast. Lekker gebrouwen, enkel de volgende ochtend een vreselijke bende in de brouwerij. Ik had 20 liter jongbier in een vat van 40 liter gedaan en dat was nog te weinig. Het schuim liep gewoon over de vloer.
Als test had ik een deel van het brouwsel in de koelkast gezet en vergist op 10C. Vandaag het sg gemeten, de 20 liter op 20C stond op 1010 ( 80 % vergist ) en het deel op 10 C stond op 1014
( 72 % vergist ). Dat vind eigenlijk wel knap, dit omdat Wyeast een temp van 18/22 C adviseert.
Verdere verschillen, het 10C is een fractie lichter van kleur, beiden hebben een lichte diacetyl geur. Het 20C is kruidiger, maar dat was te verwachten. Het 10C bier proeft wat bitterder, maar dat kan komen door missen van de kruidigheid.

Gr Kees


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wyeast 3068 ( Weihenstephan )
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2005 13:18 u »
Leuk experiment en verrassend dat de gist bij ondergisttemp het ook doet. Ga je de ondergistbatch ook bottelen? Zou interessant zijn. Misschien moeten we maar eens een lijst maken met schuimgisten en een geadviseerde headspace. Westmalle gist heeft 30-50% headspace volume nodig, en deze dus misschien wel 75%?

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Wyeast 3068 ( Weihenstephan )
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2005 13:32 u »
Hi Mo,

Natuurlijk ga ik het ondergist batch bottelen, ik ben erg benieuwd naar de verschillen.
De benodigde headspace is sterk afhankelijk van de pitching rate en de temp. De ondergistende batch had maar een schuimlaag van maar 2a3 cm en zag er ook heel anders uit. De bovengist was heel vettig, terwijl de ondergist een lichter/fijner schuim had.
Maar het kan geen kwaad een lijst samen te stellen.
Bij mij geven de volgende Wyeast gisten veel schuim, 1318, 3787, 3068, 1762, 1968.

Gr Kees

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wyeast 3068 ( Weihenstephan )
« Reactie #3 Gepost op: 14-04-2006 22:22 u »
Hoi Kees,

Heb je nog feedback over de verschillen?

Groet,
Herman