Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De knuppel in het HERMS-hok  (gelezen 32821 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.396
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #100 Gepost op: 10-01-2010 22:17 u »
De enige ontwerpfout in mijn HERMS brouwerij zijn de vastgesoldeerde koperen onderdelen. Het filter onderin de maischketel, het wort-terug-in-de-ketel sproeikop achtig iets en mijn koeler (een koperen leiding in een tuinslang). Koperen leidingen zijn eigenlijk niet geschikt om in te brouwen (een koperen ketel is wat anders, die kun je boenen) omdat het meest geschikte reinigingsmiddel in de brouwerij, natronloog (5% in water bij 80 C), niet geschikt is voor gebruik op koper.
Toch al die jaren nog nooit een infectie gehad, terwijl ik koper alleen maar reinig (maar wel direct na brouwen) met heet water. Dat zal wel een keer misgaan maar tot op heden prijs ik me gelukkig.

Bij Maasland wordt de bottelinstallatie een uurtje uitgestoomd, daarna is hij klaar voor gebruik. Het is niet het beste voorbeeld, ik weet het.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #101 Gepost op: 10-01-2010 22:27 u »
Toch al die jaren nog nooit een infectie gehad, terwijl ik koper alleen maar reinig (maar wel direct na brouwen) met heet water. Dat zal wel een keer misgaan maar tot op heden prijs ik me gelukkig.

Ook ik reinig alleen maar door heet water rond te pompen.  Maar misgaan (besmetting) kan het toch pas na het koelen dacht ik...of bedoel je iets anders MO

Voor alle duidelijkheid ik heb geen HERMS...maar wel een vaste opstelling met een pomp.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.396
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #102 Gepost op: 10-01-2010 22:29 u »
Zoals ik schreef, is mijn koeler van koper. De wortkoeler is sowieso de grootste bron van besmetting in brouwerijen.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #103 Gepost op: 10-01-2010 22:38 u »
Ah ik begrijp het, het ene had niks met het andere te maken.
De installatie spoelen na gebruik is gewoonlijk voldoende.

Maar uw tegenstroomkoeler kan je toch een tijdje doorpompen met hete wort (+90), en dan pas de watertoevoer open zetten???
Deze hete wort stuur je terug naar de kookketel bvb.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #104 Gepost op: 10-01-2010 22:52 u »
:neenee: Zeker niet... bij een Grolsch is(was) dat een procedure van ongeveer een uur, echt geen 6 uur,
Wat bij Grolsch is, is niet bij iedere brouwerij.
Feit is dat jij geen professionele koeler hebt, en groot risico loopt op een besmetting.
Geen smoesjes nu, en koop een goede koeler.
 :biersmile:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #105 Gepost op: 10-01-2010 23:24 u »
Mijn platenkoeler past in mijn snelkookpan.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #106 Gepost op: 10-01-2010 23:31 u »
Ik heb eens een herms gezien met slangen waarin erg veel bruine aanslag zat,
Deze aanslag zit natuurlijk ook in de rest van de leidingen en geeft ook een negatieve smaak af aan het bier.
Dit waren leidingen voor het maischen.
Deze aanslag krijg je overal waar je niet met een borstel doorheen of met een spons door kan.
Uitkoken met de snelkookpan zal alleen maar tot desinfecteren leiden maar niet tot reinigen.
Zoals je bij mijn koeler ziet heb je nu eenmaal dode hoeken waar je de platen niet goed schoon krijgt.

Groet Jelle

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #107 Gepost op: 10-01-2010 23:58 u »
Mijn platenkoeler past in mijn snelkookpan.

Die van ons (ik heb naast de kleine ook een veel grotere op de kop getikt) passen na goed reinigen in de hetelucht oven.
Half uurtje op 200gr C werkt best heel aardig in mijn ervaring.

Wilko

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 314
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #108 Gepost op: 11-01-2010 00:15 u »
Ik gebruik al jaren een platenkoeler zonder problemen.
Deze platenkoeler kan ik niet demonteren.

Ik gebruik meestal hoppellets
Bij koelen heb ik een kaasdoek om het hevelfilter. Dit geeft een helder wort.
Na gebruik spoel ik eerst met heet water.
Daarna met warm Chempro oxi, er komt dan toch nog wat vuil mee.
Ik denk dat dit eiwitten zijn die neerslaan op het koude oppervlak..
Voor gebruik gaat de koeler in de oven bij ca. 150C
Na spoelen met heet water. Er komt dan toch nog wat flinters materiaal uit.
Het achtergebleven materiaal is volgens mij bacteriologisch dood :weetniet:
Ik heb met 40 brouwsels nog nooit een infectie geconstateerd.

Ik raad aan een gesoldeerde CV platen warmtewisselaar niet te reinigen met Loog of perazijn.
Het soldeermateriaal wordt hierdoor snel aangetast en geeft nare oxidatie producten.

Hiervoor heb ik met een spiraalkoeler gewerkt. Ook hierbij kwam na schoonmaken later nog vuil uit.

Offline de sleutel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • De Sleutel tot goed bier
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #109 Gepost op: 11-01-2010 00:36 u »
Geschrokken reageer ik op deze draad.
Altijd gespoeld met 100 gr water en nooit geen last van wat dan ook.
Nadenkend over hetgeen ik gelezen heb ga ik met een niet demontabele
platen koeler iets anders te werk in de toekomst.
Via de oven met 200 gr lijkt mij een oplossing.
Wachten op resultaat.

Groeten Hans

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.562
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #110 Gepost op: 11-01-2010 04:36 u »
altijd gespoeld met 100 gr water en nooit geen last van wat dan ook.

Ik neem aan dat je bedoelt "100C" 100 gram of 200 gram water is wat weinig om mee te spoelen... :D :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #111 Gepost op: 11-01-2010 09:05 u »
Ik neem aan dat je bedoelt "100C" 100 gram of 200 gram water is wat weinig om mee te spoelen... :D :D

Ehhh... Ozzie, het symbool voor "gram" is g niet gr ;D  :weetbeter:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #112 Gepost op: 11-01-2010 09:22 u »
Regelmatig pomp ik de koperen onderdelen van mijn HERMS door met een hete chemipro oxi oplossing en daarbij komt er af en toe redelijk wat rommel uit die er niet uitkomt met alleen pompen van heet water. Oxi kan prima met koper. Overigens gebruik ik de laatste tijd ook steeds vaker Iodophor voor ontsmetting. Vooral als ik een bottelvat of veel dingen tegelijk wil ontsmetten, is een badje met iodophor een prima oplossing. Je gooit alles erin en wat je nodig hebt haal je eruit en spoel je even af. Zo weet je dat al je spullen ontsmet zijn.

Verder reinig ik mijn HERMS af en toe toch met loog en ik heb nog niet gemerkt dat mijn leidingen oplossen. Vergeet niet dat er in de loop van de tijd een oxidatielaagje op het koper komt dat de boel behoorlijk beschermd tegen erosie.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #113 Gepost op: 13-08-2014 19:15 u »
Ik schop deze draad weer even omhoog.
Vond dit een interessant topic om als beginnend brouwer te lezen. Toch weer enkele vooroordelen over HERMS/RIMS onderuit gehaald.
Aangezien ik ook nog beginnende plannen heb voor RIMS, voornamelijk om weer lekker te hobbyen, zit ik nog met 1 mogelijk vooroordeel namelijk brouwzaalrendement. Klopt het dat een RIMS/HERMS hogere rendementen zijn vanwege het recirculeren van het wort? Ik heb bij mijn laatste 2 brouwsels een rendement van 75% gehaald in mijn pannetje en 2 donkere bieren(sg 1063). Niet slecht dacht ik zelf. Ben er wel achter gekomen dat ik wat te dun heb gemaischt met 4,5 l/kg. Dat verhoogt het rendement, maar wat de negatieve gevolgen zijn is mij niet duidelijk (naast dat zware bieren moeilijk/niet zijn te brouwen). Maar wat voor rendement is er met een RIMS te behalen? Is dat vergelijkbaar met mijn huidige pannetje? Of win ik in het beste geval maar enkele tot 10%? Anders bouw ik toch maar een mooie pan van een fust en laat ik het hele RIMS achterwege.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #114 Gepost op: 13-08-2014 19:27 u »
Volgens mij is bij een HERMS/RIMS het rendement niet hoger dan bij roeren in een pan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #115 Gepost op: 13-08-2014 20:51 u »
In mijn ervaring ook niet. :)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #116 Gepost op: 13-08-2014 21:05 u »
Hmm dan blijf ik denk ik gewoon bij een pan. Ga wel even eentje maken van een leeg fust. Misschien dat ik het roeren dan nog automatiseer. Vorige brouwsel had ik ook met 5,5 uur gedaan (inclusief schoonmaken en opruimen). Met 2 pannen (maisch & kookketel)  moet hier nog wel een dik half uur te winnen zijn. Hoeft voor mij niet sneller dan dat :D.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #117 Gepost op: 13-08-2014 21:37 u »
Ik gebruik gewoon een pan met roerwerk en temperatuurregeling voor het maishen. Minder schoonmaken en toch automatisch.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.427
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: De knuppel in het HERMS-hok
« Reactie #118 Gepost op: 13-08-2014 23:51 u »
Ik heb ook weinig rendementsverschil zien optreden toen ik over ging op een HERMS.
Wel heb ik een verhoogd rendement van 10 % behaald toen ik mijn Javalfilter heb vervangen door een filterplaat.
Afgelopen donderdag zat ik op 83 %, voorheen rond de 70 %  :brouwen:

Tags: herms/rims