Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast  (gelezen 48872 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Gepost op: 12-08-2014 20:26 u »
Ook Lallemand komt met een nieuwe Belgische korrelgist

Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.187
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #1 Gepost op: 12-08-2014 20:45 u »
Wat fijn, ik zie het einde van de giststarter  steeds meer in zicht komen.  Leve de korrel!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #2 Gepost op: 12-08-2014 21:29 u »
Goede ontwikkeling inderdaad!
De naam lijkt wel veel op die van Fermentis... :o

Benieuwd naar de origine, klinkt me een beetje als Chimay. :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #3 Gepost op: 14-08-2014 08:10 u »
Goede ontwikkeling inderdaad!
De naam lijkt wel veel op die van Fermentis... :o
Heel veel zelfs. Zou me niet verbazen als iemand het straks aan moet gaat passen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #4 Gepost op: 14-08-2014 09:13 u »
Leuk om te zien dat ze in de spec sheet steeds meer informatie zetten. Deze waren we nog niet eerder opgevallen.

http://lalvin.danstaryeast.com/system/files/pdfs/abbaye-belgian-yeast.pdf?download=1

Citaat
Temperature shock, at greater than 10C (50F), will cause formation of petite mutants, leading to long or incomplete fermentation and possible formation of undesirable flavours.

Abbaye Yeast has been conditioned to survive rehydration, and contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is not necessary to aerate wort.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 974
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #5 Gepost op: 14-08-2014 09:44 u »


Leuk om te zien dat ze in de spec sheet steeds meer informatie zetten. Deze waren we nog niet eerder opgevallen.

http://lalvin.danstaryeast.com/system/files/pdfs/abbaye-belgian-yeast.pdf?download=1

Citaat
Temperature shock, at greater than 10C (50F), will cause formation of petite mutants, leading to long or incomplete fermentation and possible formation of undesirable flavours.

Het is wel jammer dat ze het niet echt duidelijk maken. Wat is "Temperature shock, at greater than 10C (50F)"? Is dat een gistingstemperatuur < 10 C?
Of een 10 C afkoelen in 10 min of 2 uur of 10 uur?

Het lijkt wel of ze het expres een beetje vaag houden.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 638
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #6 Gepost op: 14-08-2014 09:48 u »
Als je starter/gistslurry 20 graden is en je wort 30 bij het toevoegen, zal de gist dat niet fijn vinden. Gist wil zo constant mogelijk leven.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #7 Gepost op: 14-08-2014 09:48 u »

Het is wel jammer dat ze het niet echt duidelijk maken. Wat is "Temperature shock, at greater than 10C (50F)"? Is dat een gistingstemperatuur < 10 C?
Of een 10 C afkoelen in 10 min of 2 uur of 10 uur?

Het lijkt wel of ze het expres een beetje vaag houden.

Ik werk met de 500 g pakken en daar staat het duidelijker op.

De temperatuur van de gist (bijvoorbeeld op tafel liggend een kamertemperatuur van 20 C) mag niet meer dan 10 C  verschillen met de vloeistof waar het in komt.
Je wort mag dus niet heter zijn van 30 of kouder dan 10 in dat geval.

Bedenk zelf even hoe het voelt om uit een auto met goede airco te stappen in de zinderende hitte van de parkeerplaats bij het strand. Dat is best een schokje ;)

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 974
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #8 Gepost op: 14-08-2014 10:11 u »
Ik werk met de 500 g pakken en daar staat het duidelijker op.

De temperatuur van de gist (bijvoorbeeld op tafel liggend een kamertemperatuur van 20 C) mag niet meer dan 10 C  verschillen met de vloeistof waar het in komt.
Je wort mag dus niet heter zijn van 30 of kouder dan 10 in dat geval.

Bedenk zelf even hoe het voelt om uit een auto met goede airco te stappen in de zinderende hitte van de parkeerplaats bij het strand. Dat is best een schokje ;)
Jammer dat ze het niet overal even duidelijk neerzetten.
Is ook een beetje een beroepsdeformatie van me doordat ik regelmatig met specificaties bezig ben.
Zaken als "snelle verandering" (wat is snel), "te grote verschillen" (wat is te groot?) zie je regelmatig voorbijkomen en kunnen in de praktijk vaak voor flinke problemen en verschillen inzicht zorgen.

Groet,
Hans

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #9 Gepost op: 14-08-2014 10:38 u »
Citaat
Temperature shock, at greater than 10C (50F), will cause formation of petite mutants, leading to long or incomplete fermentation and possible formation of undesirable flavours.

Abbaye Yeast has been conditioned to survive rehydration, and contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is not necessary to aerate wort.
Grappig dat het niet nodig is het wort te beluchten. (Deed ik al nooit, kletteren is genoeg) Dus weg met die bruissteentjes. weer een infectiekans minder.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #10 Gepost op: 14-08-2014 10:50 u »
Grappig dat het niet nodig is het wort te beluchten. (Deed ik al nooit, kletteren is genoeg) Dus weg met die bruissteentjes. weer een infectiekans minder.

Dat is het mooie van korrelgist: de fabrikant heeft er alles al ingestopt zodat wij niet moeilijk hoeven te doen met kans op besmettingen. Gewoon de voorschriften volgen van de fabrikant.

Nu er ook nog eens steeds meer soorten korrelgist komen zoals nu weer deze Abbaye gaan de Wyeast's het nog zwaar krijgen en zullen ze wat meer op hun prijs moeten letten.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #11 Gepost op: 14-08-2014 10:58 u »
[...] Wyeast's het nog zwaar krijgen en zullen ze wat meer op hun prijs moeten letten.

Helemaal als je naar de prijzen van de Poolse Gozdawa korrelgisten kijkt,

Ingo

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #12 Gepost op: 14-08-2014 11:02 u »
Helemaal als je naar de prijzen van de Poolse Gozdawa korrelgisten kijkt,

Ingo
Prijzen en verkrijgbaarheid in Nederland?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #13 Gepost op: 14-08-2014 11:27 u »
Helemaal als je naar de prijzen van de Poolse Gozdawa korrelgisten kijkt,

Ingo
Ziet er ook goed uit zeg. Redelijk veel keuze met gisten die we nu niet hebben in korrel. Enig idee of ze ook te koop zijn in Nederland?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #14 Gepost op: 14-08-2014 13:15 u »
Voor zover ik weet op het moment niet in Nederland, wel in Duitsland bij hobbybrauerversand.de en amihopfen.de. Verzendkosten zijn te overzien.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #15 Gepost op: 14-08-2014 16:25 u »
Heel veel zelfs. Zou me niet verbazen als iemand het straks aan moet gaat passen.
Ja, maar aan de andere kant heeft ook Wyeast al jaren twee "abbey ale" gisten. Waarschijnlijk is dat abbey of abdij niet zo merkrechtelijk gevoelig? :weetniet:

Wat ik vooral hoop is dat het wel verschillende stammen zijn. Bijvoorbeeld de Westmalle via fermentis en Chimay via danstar... ;) ;D

Erick

  • Gast
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #16 Gepost op: 14-08-2014 19:38 u »
Benieuwd of we daar ooit achterkomen.
Bij vloeibare gisten is dat meestal een stuk duidelijker dan de korrelgisten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #17 Gepost op: 14-08-2014 21:20 u »
Nou, veel van de vloeibaren is ook nog niet zeker. Er zijn wel veel meer stammen, dus dat geeft meer bekenden.

Als het gistprofiel duidelijk is zullen ze wel een oorsprong-etiket krijgen. Van de fabrikant zal het niet komen, niet bij de vloeibaren noch bij de korrels.

Enige uitzonderingen zijn de iteraties van weihenstephan gisten.

Erick

  • Gast
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #18 Gepost op: 14-08-2014 21:43 u »
Ah, dacht dat oorsprong bij de vloeibare door Wyeast en White Labs bekend waren gemaakt.
Dat is ook maar een aanname dus.

Ik hoop trouwens ook wel dat het Chimay en Westmalle zijn  ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #19 Gepost op: 14-08-2014 22:29 u »
Uiteindelijk maakt de herkomst me niet zoveel uit. Als de gist maar een uitgesproken karakter heeft. Naarmate er meer komen zal de bierstijlkaart steeds beter bedekt worden door korrelgisten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.797
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #20 Gepost op: 15-08-2014 00:20 u »
Grappig dat het niet nodig is het wort te beluchten. (Deed ik al nooit, kletteren is genoeg) Dus weg met die bruissteentjes. weer een infectiekans minder.

Al heel wat jaren is het hier op het forum bekend dat als je werkt met korrelgisten je niet hoeft te beluchten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.797
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #21 Gepost op: 15-08-2014 00:24 u »
Ja, maar aan de andere kant heeft ook Wyeast al jaren twee "abbey ale" gisten. Waarschijnlijk is dat abbey of abdij niet zo merkrechtelijk gevoelig? :weetniet:

Het merk 'trappist' is beschermd en niet de naam abdij.

Er wordt ook een onderscheid gemaakt in trappistenbieren (bier afkomstig uit een trappistenabdij) en abdijbieren (die in principe niet in een abdij gebrouwen hoeven te worden).


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #22 Gepost op: 15-08-2014 00:39 u »
Ah, dacht dat oorsprong bij de vloeibare door Wyeast en White Labs bekend waren gemaakt.
Dat is ook maar een aanname dus.

Ja, in Brew Like A Monk is dat gedaan door de fabrikanten, met daarbij wel de kanttekening dat de gist uit het zakje of buisje niet meer het zelfde hoeft te zijn als wat de betreffende abdijen gebruiken als gevolg van de langzame veranderingen.

De T-58 zou bijvoorbeeld zo'n gist kunnen zijn en naar verluid is die geoogst op een moment dat er meerder stammen tegelijk actief waren, later zou dat bij de betreffende brouwer "opgeschoond" zijn. Wat dit soort dingen betreft ben ik het wel met William eens, als het maar smaakt. Maar ik blijf nieuwsgierig naar de herkomst en het verhaal.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #23 Gepost op: 15-08-2014 22:25 u »
De T-58 zou bv zo'n gist kunnen zijn en naar verluid is die geoogst op een moment dat er meerder stammen tegelijk actief waren, later zou dat bij de betreffende brouwer "opgeschoond" zijn.
Welke brouwer/brouwerij was dat dan?

Reinculturen worden toch al wel een redelijke periode gebruikt. Zeker voor het bestaan van White Labs, Wyeast en de bierstammen van Fermentis.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #24 Gepost op: 15-08-2014 22:33 u »
Het merk 'trappist' is beschermd en niet de naam abdij.
Dat is het "authentic trappist logo", maar zo is er ook een keurmerk voor abdijbieren dus die vlieger gaat niet helemaal op.
Daar ging het me echter ook niet om, maar om de naamsgelijkenis die al eerder tot wijzigingen geleid heeft. (Bijv. US56 -> US05)

Tags: