Te veel gist gebruikt?

Gestart door merijndr, 08-10-2012 19:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

merijndr

Heb een brouwsel van 20 liter gemaakt met een begin SG van 1064. Hier heb ik de korrelgist safbrew S-33 voor gebruikt waarvan ik drie zakjes 11,5 gr heb toegevoegd. Deze heb ik gehydrateerd met een suikeroplossing. Deze vergisting kwam zeer snel op gang maar na 1 dag is deze precies al redelijk uitgewerkt. Is dit normaal of? Heb ik hier niet veel te veel gist toegevoegd en wat kan hiervan het gevolg zijn?. Las later op dit forum dat één of twee zakjes reeds voldoende zijn om een brouwsel van 20 liter te maken. Als beginnende brouwer heb hier nog niet veel ervaring mee. graag advies.

citrasimcoe

Citaat van: merijndr op 08-10-2012  19:30 uHeb een brouwsel van 20 liter gemaakt met een begin SG van 1064. Hier heb ik de korrelgist safbrew S-33 voor gebruikt waarvan ik drie zakjes 11,5 gr heb toegevoegd. Deze heb ik gehydrateerd met een suikeroplossing. Deze vergisting kwam zeer snel op gang maar na 1 dag is deze precies al redelijk uitgewerkt. Is dit normaal of? Heb ik hier niet veel te veel gist toegevoegd en wat kan hiervan het gevolg zijn?. Las later op dit forum dat één of twee zakjes reeds voldoende zijn om een brouwsel van 20 liter te maken. Als beginnende brouwer heb hier nog niet veel ervaring mee. graag advies.
Drie zakjes?  :o

Op www.mrmalty.com kan je uitrekenen hoeveel gist je nodig heb voor brouwsel van X volume en Y begin SG.

Sorry, heb zelf niet genoeg ervaring om je te adviseren.

merijndr

Bedankt voor uw reactie, heb het eens uitgerekend en 16 gram zou al volstaan hebben.
De vraag is nu of het te veel gebruikte gist mijn brouwsel kan doen mislukken?

RobinB

Er is een kans dat je bier nu veel esters en hogere alcoholen bevat.
Echter; proef gewoon je bier en als je het lekker vind is dat ook oké!

De volgende keer ga je wat preciezer aan het werk, heb je temperatuur gecontroleerde vergisting en maak je grote stappen voorwaarts.
:duimop:

12345

Citaat van: merijndr op 08-10-2012  20:21 uBedankt voor uw reactie, heb het eens uitgerekend en 16 gram zou al volstaan hebben.
De vraag is nu of het te veel gebruikte gist mijn brouwsel kan doen mislukken?

16 gr zou inderdaad volstaan hebben. Volgende keer beter, maar het zou me niet verbazen als het heel goed te drinken is. Proost!  :proost:
PS: het ideale bier moet nog steeds gebrouwen worden.   ;)

merijndr

Zal dit voortaan veel preciezer bepalen, beetje stom van mij. Hetgeen mij nu ook opviel was dat de temperatuur in het gistvat tijdelijk 26°C was. Produceert de vergisting zelf ook warmte, de omgevingstemperatuur is 21°C en de gist is bijvoegd als het wort 24 a 25°C was.

Erick

Hydrateren met een suikeroplossing lijkt me ook niet helemaal nodig...
Maar: gebruik de zoekfunctie en u zult vinden.

Jacques

Hydrateren is sowieso niet noodzakelijk!
Door te hydrateren met suiker put je eerder de gist uit dan dat je de gist op weg helpt.

De vergisting produceert veel warmte. Niet voor niets wordt hier op het forum veel geadviseerd om de vergisting uit te voeren in koelkast waarvan je de temperatuur regelt via een externe thermostaat.

Tip: lees deze beginnerscursus.

merijndr

Is het dan mogelijk dat door een tijdelijk te hoge temperatuur het bier dan niet helemaal vergist. Als de SG na vergisting te hoog ligt wat kan er dan nog gedaan worden? Wil mijn biertje niet verliezen hé.

Jacques

Bij een overmaat aan gist en een hoge vergistingstemperatuur is het inderdaad mogelijk dat de (hoofd)vergisting in één dag afgelopen is. Het beste is daarna toch nog een navergisting aan te houden om de laatste vergistbare suikers alsnog om te laten zetten. Door de overmaat aan gist kun je volstaan met een korte tijd. Bijvoorbeeld een week bij kamertemperatuur.

Bottel daarna het bier en geniet er van. Pas als je een aantal keren gebrouwen hebt moet je kritisch zijn op je bier. De eerste keren ben je te verbaasd dat je echt bier gebrouwen hebt. En het kan heel goed zijn dat het prima smaakt. Niet elke afwijking van het meest optimale levert een slecht bier op. Proost alvast!

merijndr

Na één dag was inderdaad de meeste activiteit al verdwenen. Nu verliest het nog matig druk via het waterslot.
Zal het dan nog een weekje laten staan en dan bottelen. Is lageren in dit geval niet aangewezen?

RobinB

Citaat van: merijndr op 10-10-2012  22:36 uNu verliest het nog matig druk via het waterslot.

Is dat Vlaams om te zeggen dat ie nog blupt?
Laat em dan nog maar een week of zo uitbluppen!

Stinos44

Hallo,

graag zou ik mijn vraag op dit forum plaatsen.

Vorige week zondag heb ik mijn allereerste blond-bier (BrewMonkey Starterspakket) gebrouwen. Alle stappen doorlopen en mede door dit forum enkele tips en tricks uitgevoerd. Ik heb alleen per abuis te veel gist aan het brouwsel toegevoegd, waardoor de hoofdgisting al na 2 dagen was afgelopen (sindsdien borrelde het waterslot op de emmer niet meer).

Betekent dit nu dat ik het brouwsel kan gaan bottelen (na toevoegen van suikerwater)?

Er zijn nu 8 dagen overheen gegaan. Ik ben van plan om de gebottelde beugelflessen totaal twee weken op kamertemperatuur (in donkere kast) te laten staan en om deze daarna koud te zetten in de koelkast.
Hoe lang moet ik de flessen nog koud zetten om te kunnen gaan proeven?

Ik hoop op een duidelijk antwoord, waarvoor alvast dank!

hansHalberstadt

Ik zou gaan bottelen zodra het bier een beetje helder begint te worden om te voorkomen dat je heel veel gist in je flesjes krijgt. Hangt er een beetje vanaf welke gist je hebt gebruikt hoe lang dat duurt (flocculerende gist of stofgist)

Stinos44

Bedankt!

Ik heb het bier overgeheveld in een pan en weer teruggeheveld in de doseeremmer. Hierbij is al veel gist/drap achtergebleven.
De gist die ik heb gebruik is volgens mij stofgist (Safbrew S 33).

Jacques

Citaat van: Stinos44 op 18-01-2021  20:18 uHallo,

graag zou ik mijn vraag op dit forum plaatsen.

Vorige week zondag heb ik mijn allereerste blond-bier (BrewMonkey Starterspakket) gebrouwen. Alle stappen doorlopen en mede door dit forum enkele tips en tricks uitgevoerd. Ik heb alleen per abuis te veel gist aan het brouwsel toegevoegd, waardoor de hoofdgisting al na 2 dagen was afgelopen (sindsdien borrelde het waterslot op de emmer niet meer).

Betekent dit nu dat ik het brouwsel kan gaan bottelen (na toevoegen van suikerwater)?

Er zijn nu 8 dagen overheen gegaan. Ik ben van plan om de gebottelde beugelflessen totaal twee weken op kamertemperatuur (in donkere kast) te laten staan en om deze daarna koud te zetten in de koelkast.
Hoe lang moet ik de flessen nog koud zetten om te kunnen gaan proeven?

Ik hoop op een duidelijk antwoord, waarvoor alvast dank!

Als je bier volledig is uitgegist kun je in principe bottelen. Het verdient aanbeveling om na het einde van de vergisting 4 tot 7 dagen te wachten met bottelen om de gist te laten bezinken. Veel langer is niet nodig, je bier hoeft niet kraakhelder te zijn als je bottelt.
Het overgieten in een pan en terug had je beter niet kunnen doen omdat dit voor oxidatie zorgt.

Je bier proeven kan altijd. Het is zeer leerzaam om de ontwikkeling van je bier te volgen. Omdat je bier waarschijnlijk geoxideerd is doe je er goed aan om het jong te drinken. Maar bewaar ook een aantal flessen en proef de inhoud daarvan over 2 maanden, 6 maanden en 12 maanden. Op die manier leer je wat veroudering met je bier doet.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.