T-58 gist en hoge alcoholen

Gestart door lexkato, 25-11-2020 14:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lexkato

Wij vergisten sinds kort onze Tripel en Blond met de Fermentis T-58.
Nu valt het ons op dat de schuimstabiliteit van deze bieren onder de maat is (bij het inschenken wel schuim maar het verdwijnt als sneeuw voor de zon).
Er zit voldoende koolzuur op het bier, de glazen zijn schoon en het bier niet te koud.
De vergisting verloopt temp. gecontroleerd maar het lukt niet om dit onder de 20 graden te houden dus tijdens de hoofdvergisting loopt deze op naar max. 23 graden.

Mijn vraag is of jullie ervaring hebben met deze gist en het produceren van hoge alcoholen bij temperaturen boven de 20 graden?
We hebben sterk het idee dat dit de oorzaak moet zijn van ons probleem.
Andere ideeën / mogelijkheden om de stabiliteit te verbeteren zijn ook welkom.

Oxhead

Citaat van: lexkato op 25-11-2020  14:29 uWij vergisten sinds kort onze Tripel en Blond met de Fermentis T-58.
Nu valt het ons op dat de schuimstabiliteit van deze bieren onder de maat is (bij het inschenken wel schuim maar het verdwijnt als sneeuw voor de zon).
Er zit voldoende koolzuur op het bier, de glazen zijn schoon en het bier niet te koud.
De vergisting verloopt temp. gecontroleerd maar het lukt niet om dit onder de 20 graden te houden dus tijdens de hoofdvergisting loopt deze op naar max. 23 graden.

Mijn vraag is of jullie ervaring hebben met deze gist en het produceren van hoge alcoholen bij temperaturen boven de 20 graden?
We hebben sterk het idee dat dit de oorzaak moet zijn van ons probleem.
Andere ideeën / mogelijkheden om de stabiliteit te verbeteren zijn ook welkom.

Veel ervaring met de T-58, probeer toch de temperatuur rond de 21 graden max te houden. De T-58 geeft sowieso minder schuimhoudbaarheid. Wat goed helpt is om meer volume aan hop te gebruiken. Dus niet hoppen met een hoge alfa bitterhop maar met een hop met een laag alfazuur zodat je meer gram per liter kan gebruiken.
Succes.

middelaersch

Citaat van: lexkato op 25-11-2020  14:29 uWij vergisten sinds kort onze Tripel en Blond met de Fermentis T-58.
Nu valt het ons op dat de schuimstabiliteit van deze bieren onder de maat is (bij het inschenken wel schuim maar het verdwijnt als sneeuw voor de zon).
Er zit voldoende koolzuur op het bier, de glazen zijn schoon en het bier niet te koud.
De vergisting verloopt temp. gecontroleerd maar het lukt niet om dit onder de 20 graden te houden dus tijdens de hoofdvergisting loopt deze op naar max. 23 graden.

Mijn vraag is of jullie ervaring hebben met deze gist en het produceren van hoge alcoholen bij temperaturen boven de 20 graden?
We hebben sterk het idee dat dit de oorzaak moet zijn van ons probleem.
Andere ideeën / mogelijkheden om de stabiliteit te verbeteren zijn ook welkom.

Ik heb een paar keer met T58 gebrouwen. Daarbij dezelfde ervaringen als jij m.b.t. schuimhoudbaarheid.
Maar vooral vind ik de bieren die ik er mee vergist heb duidelijk minder lekker dan bieren vergist met andere gisten. Ik gebruik T58 daarom niet meer. Er zijn genoeg alternatieven.

Problemen om de temperatuur in het gareel te houden had ik niet, dat lijkt me een kwestie van geen goede koeling of temperatururregeling. Andere gisten produceren net zoveel warmte.

Jacques

Citaat van: lexkato op 25-11-2020  14:29 uWij vergisten sinds kort onze Tripel en Blond met de Fermentis T-58.
Nu valt het ons op dat de schuimstabiliteit van deze bieren onder de maat is (bij het inschenken wel schuim maar het verdwijnt als sneeuw voor de zon).
Er zit voldoende koolzuur op het bier, de glazen zijn schoon en het bier niet te koud.
De vergisting verloopt temp. gecontroleerd maar het lukt niet om dit onder de 20 graden te houden dus tijdens de hoofdvergisting loopt deze op naar max. 23 graden.

Mijn vraag is of jullie ervaring hebben met deze gist en het produceren van hoge alcoholen bij temperaturen boven de 20 graden?
We hebben sterk het idee dat dit de oorzaak moet zijn van ons probleem.
Andere ideeën / mogelijkheden om de stabiliteit te verbeteren zijn ook welkom.

Deze gist geeft inderdaad meer hogere alcoholen dan de meeste andere biergisten.
Hogere alcoholen zijn zeer schuimnegatief.

Robert1968

CiteerHogere alcoholen zijn zeer schuimnegatief.

Dat blijkt wel, heb deze gist in het begin van mijn brouwleven veelvuldig gebruikt. Dacht dat het gebrek aan een goede schuimkraag aan mijn werkwijze lag.
Niet dus, deze gist gebruik ik dus niet meer (slechte schuimhoudbaarheid en lage vergistingsgraad) er zijn genoeg alternatieven.


seed7

Om een of andere reden is het idee ontstaan dat "Belgische" gisten warm ingezet moeten worden. Da's niet zo. Er zijn er een paar waar het mee kan. T-58 komt bij mij niet boven de 19C en is zeer smaakvol.

Het zelfde voor de trappisten gisten. Normaal niet boven de 20 ºC en op 17-18 ºC starten. Engels gisten, waar van er best veel in België zwerven (Duvel & Co.), niet boven de 18 ºC. Starten kan al vanaf 14 ºC.

Een enkele saison gist is de uitzondering.

Door relatief koel te starten heb je ook minder last van het pieken van de temperatuur tijdens de hoofdvergisting. De smaak is er niet minder om.

Ingo (tenzij je van Bazooka kauwgum houdt)

Jacques

Citaat van: seed7 op 27-11-2020  12:37 uOm een of andere reden is het idee ontstaan dat "Belgische" gisten warm ingezet moeten worden. Da's niet zo. Er zijn er een paar waar het mee kan. T-58 komt bij mij niet boven de 19C en is zeer smaakvol.

Het zelfde voor de trappisten gisten. Normaal niet boven de 20 ºC en op 17-18 ºC starten. Engels gisten, waar van er best veel in België zwerven (Duvel & Co.), niet boven de 18 ºC. Starten kan al vanaf 14 ºC.

Een enkele saison gist is de uitzondering.

Door relatief koel te starten heb je ook minder last van het pieken van de temperatuur tijdens de hoofdvergisting. De smaak is er niet minder om.

Door op een koelere temperatuur te vergisten maakt de T58 (en ook veel andere gisten) aanzienlijk minder hogere alcoholen aan. Je moet dan wel wat meer gist enten. Ook dat zorgt voor minder hogere alcoholen. Voorwaarde is wel dat je temperatuurgecontroleerd vergist om het oplopen van de temperatuur in de toom te houden.

lier

Ik vergist de T58 altijd op 18 ºC naar mijn beleving en beter voor de smaak en beter voor de schuimkraag.
De tip over de hopgift kende ik nog niet maar ga ik zeker meenemen, bedankt.

Voor hele zware bieren, zeg boven de 9% gebruik ik overigens liever een vloeibare gist.

Jacques

Citaat van: lier op 27-11-2020  21:44 uVoor hele zware bieren, zeg boven de 9% gebruik ik overigens liever een vloeibare gist.

Waarom? Ook zware bieren zijn goed te vergisten met korrelgist als je meer gist ent.

Arjen1969

Toevallig vandaag gebrouwen en de T-58 (opnieuw) gebruikt. Mijn gistkast gaat op 18 graden bij deze gist, en dan heb ik eigenlijk altijd een mooie schuimkraag die stabiel is. Volgens mij moet je deze gist niet te warm inzetten.

lier

Citaat van: Jacques op 27-11-2020  22:26 uWaarom? Ook zware bieren zijn goed te vergisten met korrelgist als je meer gist ent.

Sorry, ik bedoel welke ik normaal met de T58 zou vergisten, ik brouw een ris met us-05 welke door de 11% gaat naar volle tevredenheid

lexkato

We gaan toch eens kijken naar een andere gist.
Op dit moment levert het geen problemen op om tot 17 graden terug te koelen en vergistingsruimte koel genoeg te houden maar in het voorjaar en zomer wordt dit een probleem.

Als er een suggestie is voor een vergelijkbare korrelgist die minder gevoelig is voor wat hogere temperaturen dan hoor ik dat graag.
Zit nu zelf te denken aan de BE-256 al lees ik hier ook over dat die wat koeler beter presteert.

Arjen1969

Citaat van: lexkato op 05-12-2020  15:31 uWe gaan toch eens kijken naar een andere gist.
Op dit moment levert het geen problemen op om tot 17 graden terug te koelen en vergistingsruimte koel genoeg te houden maar in het voorjaar en zomer wordt dit een probleem.

Als er een suggestie is voor een vergelijkbare korrelgist die minder gevoelig is voor wat hogere temperaturen dan hoor ik dat graag.
Zit nu zelf te denken aan de BE-256 al lees ik hier ook over dat die wat koeler beter presteert.

De BE-256 zorgt wel weer voor mogelijke smaakafwijkingen (zwavel) die er met geduld wel uitgaan. SVG is inderdaad wel hoog (heb zelf brouwsels gehad boven 80%). Hou rekening met stank uit je waterslot tijdens vergisten.

Hay

Toch!!!!
En ik wil bovenstaande meningen niet in twijfel trekken, en wat ik fout doe weet ik niet.
Maar ik heb nu een Rochefort 10 met een begin sg van 1096 en die zit pas 10 dagen op de fles maar een prachtige vaste schuimkraag.
Kon het niet laten om alvast een flesje te proberen.
Ik heb er een pannepot mee vergist die was nog iets zwaarder en die had een kei van een schuimkraag.
In het verleden ook vaker een tripel mee gebrouwen en ook nooit problemen gehad.
 :pan:

Hay

Oh ja vergeten te vermelden vergist op 20 graden en na paar dagen op laten lopen.

trebvuister

Vandaag mijn Dubbel geopend die ik 14 dagen op 19 graden heb laten gisten met T58
Nog nooit zo'n stevige schuimkraag gehad.  Bleef ook goed in stand.

Begin SG 1065 eind SG 1012.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.