Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast  (gelezen 37198 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Gepost op: 12-08-2014 20:26 u »
Ook Lallemand komt met een nieuwe Belgische korrelgist

Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #1 Gepost op: 12-08-2014 20:45 u »
Wat fijn, ik zie het einde van de giststarter  steeds meer in zicht komen.  Leve de korrel!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #2 Gepost op: 12-08-2014 21:29 u »
Goede ontwikkeling inderdaad!
De naam lijkt wel veel op die van Fermentis... :o

Benieuwd naar de origine, klinkt me een beetje als Chimay. :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #3 Gepost op: 14-08-2014 08:10 u »
Goede ontwikkeling inderdaad!
De naam lijkt wel veel op die van Fermentis... :o
Heel veel zelfs. Zou me niet verbazen als iemand het straks aan moet gaat passen.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.923
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #4 Gepost op: 14-08-2014 09:13 u »
Leuk om te zien dat ze in de spec sheet steeds meer informatie zetten. Deze waren we nog niet eerder opgevallen.

http://lalvin.danstaryeast.com/system/files/pdfs/abbaye-belgian-yeast.pdf?download=1

Citaat
Temperature shock, at greater than 10C (50F), will cause formation of petite mutants, leading to long or incomplete fermentation and possible formation of undesirable flavours.

Abbaye Yeast has been conditioned to survive rehydration, and contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is not necessary to aerate wort.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 822
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #5 Gepost op: 14-08-2014 09:44 u »


Leuk om te zien dat ze in de spec sheet steeds meer informatie zetten. Deze waren we nog niet eerder opgevallen.

http://lalvin.danstaryeast.com/system/files/pdfs/abbaye-belgian-yeast.pdf?download=1

Citaat
Temperature shock, at greater than 10C (50F), will cause formation of petite mutants, leading to long or incomplete fermentation and possible formation of undesirable flavours.

Het is wel jammer dat ze het niet echt duidelijk maken. Wat is "Temperature shock, at greater than 10C (50F)"? Is dat een gistingstemperatuur < 10 C?
Of een 10 C afkoelen in 10 min of 2 uur of 10 uur?

Het lijkt wel of ze het expres een beetje vaag houden.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 573
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #6 Gepost op: 14-08-2014 09:48 u »
Als je starter/gistslurry 20 graden is en je wort 30 bij het toevoegen, zal de gist dat niet fijn vinden. Gist wil zo constant mogelijk leven.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 602
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #7 Gepost op: 14-08-2014 09:48 u »

Het is wel jammer dat ze het niet echt duidelijk maken. Wat is "Temperature shock, at greater than 10C (50F)"? Is dat een gistingstemperatuur < 10 C?
Of een 10 C afkoelen in 10 min of 2 uur of 10 uur?

Het lijkt wel of ze het expres een beetje vaag houden.

Ik werk met de 500 g pakken en daar staat het duidelijker op.

De temperatuur van de gist (bijvoorbeeld op tafel liggend een kamertemperatuur van 20 C) mag niet meer dan 10 C  verschillen met de vloeistof waar het in komt.
Je wort mag dus niet heter zijn van 30 of kouder dan 10 in dat geval.

Bedenk zelf even hoe het voelt om uit een auto met goede airco te stappen in de zinderende hitte van de parkeerplaats bij het strand. Dat is best een schokje ;)

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 822
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #8 Gepost op: 14-08-2014 10:11 u »
Ik werk met de 500 g pakken en daar staat het duidelijker op.

De temperatuur van de gist (bijvoorbeeld op tafel liggend een kamertemperatuur van 20 C) mag niet meer dan 10 C  verschillen met de vloeistof waar het in komt.
Je wort mag dus niet heter zijn van 30 of kouder dan 10 in dat geval.

Bedenk zelf even hoe het voelt om uit een auto met goede airco te stappen in de zinderende hitte van de parkeerplaats bij het strand. Dat is best een schokje ;)
Jammer dat ze het niet overal even duidelijk neerzetten.
Is ook een beetje een beroepsdeformatie van me doordat ik regelmatig met specificaties bezig ben.
Zaken als "snelle verandering" (wat is snel), "te grote verschillen" (wat is te groot?) zie je regelmatig voorbijkomen en kunnen in de praktijk vaak voor flinke problemen en verschillen inzicht zorgen.

Groet,
Hans

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #9 Gepost op: 14-08-2014 10:38 u »
Citaat
Temperature shock, at greater than 10C (50F), will cause formation of petite mutants, leading to long or incomplete fermentation and possible formation of undesirable flavours.

Abbaye Yeast has been conditioned to survive rehydration, and contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is not necessary to aerate wort.
Grappig dat het niet nodig is het wort te beluchten. (Deed ik al nooit, kletteren is genoeg) Dus weg met die bruissteentjes. weer een infectiekans minder.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.923
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #10 Gepost op: 14-08-2014 10:50 u »
Grappig dat het niet nodig is het wort te beluchten. (Deed ik al nooit, kletteren is genoeg) Dus weg met die bruissteentjes. weer een infectiekans minder.

Dat is het mooie van korrelgist: de fabrikant heeft er alles al ingestopt zodat wij niet moeilijk hoeven te doen met kans op besmettingen. Gewoon de voorschriften volgen van de fabrikant.

Nu er ook nog eens steeds meer soorten korrelgist komen zoals nu weer deze Abbaye gaan de Wyeast's het nog zwaar krijgen en zullen ze wat meer op hun prijs moeten letten.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #11 Gepost op: 14-08-2014 10:58 u »
[...] Wyeast's het nog zwaar krijgen en zullen ze wat meer op hun prijs moeten letten.

Helemaal als je naar de prijzen van de Poolse Gozdawa korrelgisten kijkt,

Ingo

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #12 Gepost op: 14-08-2014 11:02 u »
Helemaal als je naar de prijzen van de Poolse Gozdawa korrelgisten kijkt,

Ingo
Prijzen en verkrijgbaarheid in Nederland?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #13 Gepost op: 14-08-2014 11:27 u »
Helemaal als je naar de prijzen van de Poolse Gozdawa korrelgisten kijkt,

Ingo
Ziet er ook goed uit zeg. Redelijk veel keuze met gisten die we nu niet hebben in korrel. Enig idee of ze ook te koop zijn in Nederland?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #14 Gepost op: 14-08-2014 13:15 u »
Voor zover ik weet op het moment niet in Nederland, wel in Duitsland bij hobbybrauerversand.de en amihopfen.de. Verzendkosten zijn te overzien.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #15 Gepost op: 14-08-2014 16:25 u »
Heel veel zelfs. Zou me niet verbazen als iemand het straks aan moet gaat passen.
Ja, maar aan de andere kant heeft ook Wyeast al jaren twee "abbey ale" gisten. Waarschijnlijk is dat abbey of abdij niet zo merkrechtelijk gevoelig? :weetniet:

Wat ik vooral hoop is dat het wel verschillende stammen zijn. Bijvoorbeeld de Westmalle via fermentis en Chimay via danstar... ;) ;D

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.456
  • Land: sy
    • erickslobbe.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #16 Gepost op: 14-08-2014 19:38 u »
Benieuwd of we daar ooit achterkomen.
Bij vloeibare gisten is dat meestal een stuk duidelijker dan de korrelgisten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #17 Gepost op: 14-08-2014 21:20 u »
Nou, veel van de vloeibaren is ook nog niet zeker. Er zijn wel veel meer stammen, dus dat geeft meer bekenden.

Als het gistprofiel duidelijk is zullen ze wel een oorsprong-etiket krijgen. Van de fabrikant zal het niet komen, niet bij de vloeibaren noch bij de korrels.

Enige uitzonderingen zijn de iteraties van weihenstephan gisten.

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.456
  • Land: sy
    • erickslobbe.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #18 Gepost op: 14-08-2014 21:43 u »
Ah, dacht dat oorsprong bij de vloeibare door Wyeast en White Labs bekend waren gemaakt.
Dat is ook maar een aanname dus.

Ik hoop trouwens ook wel dat het Chimay en Westmalle zijn  ;D

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.923
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #19 Gepost op: 14-08-2014 22:29 u »
Uiteindelijk maakt de herkomst me niet zoveel uit. Als de gist maar een uitgesproken karakter heeft. Naarmate er meer komen zal de bierstijlkaart steeds beter bedekt worden door korrelgisten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #20 Gepost op: 15-08-2014 00:20 u »
Grappig dat het niet nodig is het wort te beluchten. (Deed ik al nooit, kletteren is genoeg) Dus weg met die bruissteentjes. weer een infectiekans minder.

Al heel wat jaren is het hier op het forum bekend dat als je werkt met korrelgisten je niet hoeft te beluchten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #21 Gepost op: 15-08-2014 00:24 u »
Ja, maar aan de andere kant heeft ook Wyeast al jaren twee "abbey ale" gisten. Waarschijnlijk is dat abbey of abdij niet zo merkrechtelijk gevoelig? :weetniet:

Het merk 'trappist' is beschermd en niet de naam abdij.

Er wordt ook een onderscheid gemaakt in trappistenbieren (bier afkomstig uit een trappistenabdij) en abdijbieren (die in principe niet in een abdij gebrouwen hoeven te worden).


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #22 Gepost op: 15-08-2014 00:39 u »
Ah, dacht dat oorsprong bij de vloeibare door Wyeast en White Labs bekend waren gemaakt.
Dat is ook maar een aanname dus.

Ja, in Brew Like A Monk is dat gedaan door de fabrikanten, met daarbij wel de kanttekening dat de gist uit het zakje of buisje niet meer het zelfde hoeft te zijn als wat de betreffende abdijen gebruiken als gevolg van de langzame veranderingen.

De T-58 zou bijvoorbeeld zo'n gist kunnen zijn en naar verluid is die geoogst op een moment dat er meerder stammen tegelijk actief waren, later zou dat bij de betreffende brouwer "opgeschoond" zijn. Wat dit soort dingen betreft ben ik het wel met William eens, als het maar smaakt. Maar ik blijf nieuwsgierig naar de herkomst en het verhaal.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #23 Gepost op: 15-08-2014 22:25 u »
De T-58 zou bv zo'n gist kunnen zijn en naar verluid is die geoogst op een moment dat er meerder stammen tegelijk actief waren, later zou dat bij de betreffende brouwer "opgeschoond" zijn.
Welke brouwer/brouwerij was dat dan?

Reinculturen worden toch al wel een redelijke periode gebruikt. Zeker voor het bestaan van White Labs, Wyeast en de bierstammen van Fermentis.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #24 Gepost op: 15-08-2014 22:33 u »
Het merk 'trappist' is beschermd en niet de naam abdij.
Dat is het "authentic trappist logo", maar zo is er ook een keurmerk voor abdijbieren dus die vlieger gaat niet helemaal op.
Daar ging het me echter ook niet om, maar om de naamsgelijkenis die al eerder tot wijzigingen geleid heeft. (Bijv. US56 -> US05)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #25 Gepost op: 15-08-2014 22:58 u »
Welke brouwer/brouwerij was dat dan?

Dat brouwers een reine cultuur ergens in een vriezer hebben wil nog niet zeggen dat ze daar vaak op terug grijpen. Zeker niet als ze op een goede manier oogsten en met die oogst verder brouwen. Als men dit langdurig doet is het resultaat dat men met meerdere zeer nauw verwante stammen werkt. Iets dat met name in Engeland bij de oude kleinere brouwerijen nog al eens voor komt, bijvoorbeeld Harveys of Lewes

Chimay heeft in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn gist stam(men) opgeschoond, een van de niet meer door Chimay gebruikte gisten zou de T-58 kunnen zijn. Ik kan de exacte referentie niet meer terug vinden. De WY1214 zou van een monster van voor de schoonmaak komen en daarom geen "exacte kloon bieren" meer produceren.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #26 Gepost op: 15-08-2014 23:22 u »
Dat brouwers een reine cultuur ergens in een vriezer hebben wil nog niet zeggen dat ze daar vaak op terug grijpen. Zeker niet als ze op een goede manier oogsten en met die oogst verder brouwen. Als men dit langdurig doet is het resultaat dat men met meerdere zeer nauw verwante stammen werkt.
Mja. Het ligt er een beetje aan hoe nauwkeurig de QC werkt. ;)
Op zich valt het wel te verwachten dat er enige drift plaatsvind, maar dan nog heb je 1 stam (met minimale variatie zoals je dat in iedere stam hebt).
Dat is een heel andere situatie dan de tijd dat er niet (initieel) gent werd met een reincultuur. Enten met een reincultuur wordt al wel lang gedaan.

Citaat
Chimay heeft in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn gist stam(men) opgeschoond, een van de niet meer door Chimay gebruikte gisten zou de T-58 kunnen zijn. Ik kan de exacte referentie niet meer terug vinden.
Chimay heeft toch al sinds pater Theodore een reincultuur?
Dat was al ergens in de jaren 50 dacht ik.

Dat T58 van Chimay komt kan ik niet echt bij. Zowel niet qua smaak als qua SVG. :)

Afkomst an sich interesseert me niet zo heel erg, fylogenetische verbanden daarentegen weer wel. Het zou leuk zijn als daar enige info over losgelaten wordt. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #27 Gepost op: 16-08-2014 00:12 u »
Dat is het "authentic trappist logo", maar zo is er ook een keurmerk voor abdijbieren dus die vlieger gaat niet helemaal op.

Dat keurmerk voor abdijbieren was ik inderdaad vergeten. Dit keurmerk stelt niet zo veel voor en kun je zonder problemen bier aan een niet meer bestaande abdij koppelen. Het "merk" trappist is veel beter beschermd dan "abdij".
Vandaar dat meer voor de hand ligt een gist, die oorspronkelijk afkomstig is van een trappistenbrouwerij, aan te duiden als abdijgist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #28 Gepost op: 16-08-2014 00:15 u »
Hmmm... Waarom is er dan de "Trappist high gravity"?

Trappist an sich is geen probleem, het keurmerk "authentic trappist" is iets anders.

Maar zoals aangegeven was het me hier niet om te doen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #29 Gepost op: 16-08-2014 09:56 u »

Chimay heeft toch al sinds pater Theodore een reincultuur?
Dat was al ergens in de jaren 50 dacht ik.

Yeast Origins op ongeveer 3/4 van de pagina.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #30 Gepost op: 16-08-2014 11:41 u »
Ah, zo.
Mja het stukje tekst is wel in lijn met het "verdoezelen" wat Wyeast en White Labs maar graag doen. Er zal zeker enige divergentie hebben plaatsgevonden, maar zowel Westmalle en Westvleteren als Chimay werken met reinculturen. Niet met mengculturen.

Mogelijk heeft Chimay rondom die tijd weer eens een nieuwe reincultuur uit de stocks opgestart. Het is dan de vraag om de hoeveel tijd ze dat doen. Daaruit zou je de mate van te verwachten divergentie tussen Westmalle en Westvleteren en Chimay (grofweg) kunnen afleiden.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #31 Gepost op: 16-08-2014 13:03 u »
Niet met mengculturen.

Die ontstaan toch gewoon mettertijd, afhankelijk van de werkwijze? Heeft niet Westmalle een soort van continu "broedsysteem" voor gist, waar voor ieder brouwsel gist wordt afgetapt en het vat met wort wordt aangevuld. Lijkt me een prima plek voor divergentie?

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #32 Gepost op: 16-08-2014 14:47 u »
Nee, daar wordt door de kwaliteitscontrole op toegezien.
Mengculturen gedragen zich onvoorspelbaar, wat kan leiden tot mislukte batches.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 677
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #33 Gepost op: 18-08-2014 22:54 u »
Nu Lallemand kort na Fermentis met een zelfde type gist uit komt. Kan het dan niet zijn dat deze exact het zelfde zijn en er maar n fabrikant van korrelgist is maar die onder meerdere namen uit geeft? Zou mij niks verbazen. Gebeurt in elke tak van de voedingsmiddelenindustrie.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #34 Gepost op: 18-08-2014 23:01 u »
Tot nog toe heb ik daar niks van gemerkt en is hun gamma zeker verschillend geweest.
Ook heb ik nergens een nieuwsbericht gelezen over de fusie tussen Lallemand en LeSaffre.

Voor zover ik weet zijn het juist concurrenten, met concurrerende gisten zoals ook nu. Vanwaar ineens deze gedachte?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #35 Gepost op: 18-08-2014 23:09 u »
[...] n fabrikant van korrelgist is [...]

Van korrelgist (en bacterin) zijn er tientallen, maar er zijn er maar een paar die zich specifiek op bier en wijn richten. Misschien omdat het iets nauwkeuriger komt dan bij de alomtegenwoordige 'bakkersgist'? THT uit Wallonie b.v. zou het volgens mij zo kunnen.

Ingo

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 677
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #36 Gepost op: 19-08-2014 13:34 u »
Tot nog toe heb ik daar niks van gemerkt en is hun gamma zeker verschillend geweest.
Ook heb ik nergens een nieuwsbericht gelezen over de fusie tussen lallemand en LeSaffre.

Voor zover ik weet zijn het juist concurrenten, met concurrerende gisten zoals ook nu. Vanwaar ineens deze gedachte?
Ik heb die gedachte al langer. Zo denk ik dat Brouwland niet een eigen korrelgistfabriek heeft en zij hun huis korrelgist ergens laten maken. Ik kan me voorstellen dat het helemaal geen eigen soorten zijn maar een bestaande soort afgevuld als Brewferm.
Bij bier gebeurt het ook (Leffe Triple=Hoegaarden Grand Cru, Deugniet=Corsendonk Agnus=Triple Moine, Affligem=Postel etc.)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #37 Gepost op: 19-08-2014 18:00 u »
(...) Leffe Triple=Hoegaarden Grand Cru (...)

Bedoel je dat de Leffe triple hetzelfde bier is als Hoegaarden Grand Cru?

Het is lang geleden dat ik n van beide heb gedronken, maar volgens mij is er toch wel een wezenlijk verschil.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #38 Gepost op: 19-08-2014 18:17 u »
Ik heb die gedachte al langer. Zo denk ik dat Brouwland niet een eigen korrelgist fabriek heeft en zij hun huis korreligste ergens laten maken. Ik kan me voorstellen dat het helemaal geen eigen soorten zijn maar een bestaande soort afgevuld als Brewferm.
Bij bier gebeurt het ook (Leffe Triple=Hoegaarden Grand Cru, Deugniet=Corsendonk Agnus=Triple Moine, Affligem=Postel etc.)

Uiteraard is etiketbier een bekend gegeven en Brewferm zal zeker ergens de gist inkopen.
Maar de gisten van Danstar en Fermentis zijn verder duidelijk verschillend qua gistprofiel en vergistingseigenschappen (ook van de Brewferm gisten). De genoemde rehydratie instructies zijn ook verschillend en de bedrijven noch moederconcerns zijn verbonden met elkaar.

Bij je voorbeeld komen de genoemde bieren gewoon uit dezelfde brouwerij, bij de gisten is dat niet het geval voor zover bekend.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 677
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #39 Gepost op: 20-08-2014 06:30 u »
Goed,

Dat is zo. Maar dan heb je ook nog Mauribrew en die Poolse gisten. Ook allemaal anders?
Het kan natuurlijk. Ik ken de giftwerend niet heel goed.
Maar het zou me niet verbazen als er dubbelgangers bij zitten. Zo niet. Des te beter.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #40 Gepost op: 20-08-2014 08:02 u »
Met name van de kleinere vermoed ik ook dat er herverpakkers bij zitten. En dat zal ook zeker deels gebeuren, zie bijv. in Nederland al.
De Poolse gisten zijn qua specificaties wel een buitenbeentje, vooral de lage alcoholtolerantie valt op. Dat doet op z'n minst vermoeden dat het andere stammen zijn.
De Mauribrew gisten worden in ieder geval in Australi geproduceerd. Daar zou een kopie van de Coopers stam tussen kunnen zitten, maar dat is er dan ook maar een.

Tot nog toe zijn er dus meer aanwijzingen dat het van meerdere producenten komt. Hoeveel is nog onduidelijk, maar dat het allemaal uit 1 fabriek komt n dat het allemaal herverpakkingen van dezelfde stammen zijn lijkt vooralsnog uitgesloten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #41 Gepost op: 20-08-2014 21:37 u »
Of Lallemand en Fermentis met dezelfde gist op de markt komen kan mijn inziens gecontroleerd worden door een vergelijkende vergisting. Kost je twee zakjes gist en wat tijd...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #42 Gepost op: 20-08-2014 21:48 u »
Het ging niet zo zeer om dezelfde of equivalente stam, maar om de vraag of het niet gewoon n en hetzelfde product was met enkel een verschil in verpakking.
Het eerste kan nog altijd (hoewel niet zo tactisch mijns inziens), het laatste lijkt me onwaarschijnlijk.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 677
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #43 Gepost op: 20-08-2014 22:43 u »
Dat het verschillende stammen zijn is alleen maar fijn voor ons. Nu nog zien te achterhalen wat hun origine is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #44 Gepost op: 20-08-2014 23:12 u »
Het ging niet zo zeer om dezelfde of equivalente stam, maar om de vraag of het niet gewoon n en hetzelfde product was met enkel een verschil in verpakking.

Net als Louis (RoodeLeeuwVenlo) sluit ik dat niet uit. Ook ik denk dat de gisten van Brewferm ook onder andere namen worden uitgebracht. Tegenwoordig is Brouwland heel groot. In het verleden was dat niet het geval maar ook toen had Brouwland zijn eigen gist.
Overigens weet ik zeker dat in het verleden een kleine leverancier een gist herverpakte en het onder een andere naam op de markt bracht.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.202
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #45 Gepost op: 20-08-2014 23:42 u »
Het is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld om een korrelgist te laten maken. Je levert de juiste stam en een zak met geld aan en je krijgt een pallet met dozen op je stoep. Het is een service die zeker Fermentis levert (toll manufacturing) en ik weet dat ook anderen dat doen, zeker in een periode waar het allemaal wat minder gaat.

De kans is groot dat de eerder genoemde Coopers gist er een van AB Mauri (Associated British Food) is die er voor Coopers een ander zakje omheen doet.

Zoals ik al eerder schreef, er zijn een heleboel korrelgist producent. Het is alleen wel zo dat het aantal eigenaren steeds minder wordt door overnames. Hier een aardig overzicht van Lallemand's acquisitie historie in Europa. Het in een van de laatste alinea's genoemde GBI kon wel eens de producent van Mangrove Jack's gisten zijn. Jack's gistnamen passen redelijk binnen de huidige en de oudere collectie van Danstar.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #46 Gepost op: 21-08-2014 18:03 u »
Als het niet zo moeilijk is (ook op hoog kwalitatief niveau), vraag ik me af waarom Wyeast en White Labs het niet doen.
Je levert je klanten immers een veel beter houdbaar product. Ook kan je zelf op grotere schaal produceren omdat je het in korrelvorm kan opslaan.
Ik vraag me dus af of het wel zo makkelijk is?

Dat er herverpakkers zijn, maakt overigens nog niet dat Fermentis en Danstar uit dezelfde fabriek komen. Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #47 Gepost op: 12-09-2014 12:06 u »
Inmiddels heeft vd kooy deze gist in het assortiment (11,5 g verpakking), heb vandaag even een zakje gehaald ben wel benieuwd :gistsmile:

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #48 Gepost op: 13-10-2014 15:03 u »
Bij deze gist staat low flocculation. Bij die van Fermentis high. Voor de gistkenners is dan misschien wel duidelijk welke gist (van oorsprong) het in ieder geval niet is? Is deze ondertussen al door iemand gebruikt?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #49 Gepost op: 13-10-2014 18:24 u »
Volgens mij is hij nog niet verkrijgbaar. :)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.588
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #50 Gepost op: 13-10-2014 19:39 u »
Volgens mij is hij nog niet verkrijgbaar. :)

Ik heb ze vanmorgen ook binnen gekregen.
10 ct goedkoper en gratis per envelop thuis.
Dank Van der Kooy.

Er is nog een draadje over deze gist:http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,26146.0.html

Bert

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #51 Gepost op: 13-10-2014 19:41 u »
Er is nog een draadje over deze gist:http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,26146.0.html

Bert
Dat is toch cht een andere gist....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #52 Gepost op: 13-10-2014 20:14 u »
Inderdaad, dat gaat over de fermentis. :)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.588
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #53 Gepost op: 14-10-2014 09:12 u »
Sorry, even niet goed opgelet.

Bert

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #54 Gepost op: 14-10-2014 11:48 u »
Ondanks dat de gist op de site staat bij Lallemand, kan ik het nergens ter wereld vinden tot nu toe.
En hun email adres zie ik ook nergens, anders kom ik eens informeren.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #55 Gepost op: 06-12-2014 20:46 u »
Tot mijn verrassing staat hij er bij Brouwmarkt bij. Heb "hem" direct besteld :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #56 Gepost op: 06-12-2014 21:21 u »
Yeah!
Hoe meer keuze met korrels hoe beter!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #57 Gepost op: 06-12-2014 22:46 u »
Tot mijn verrassing staat hij er bij Brouwmarkt bij. Heb "hem" direct besteld :)

Mooi. Ik ben benieuwd of hij veel anders is de Fermentis Abbaye.
Ik denk het wel...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.492
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #58 Gepost op: 07-12-2014 00:11 u »
Ik denk het wel...

Ik denk het niet... ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #59 Gepost op: 07-12-2014 10:08 u »
De priori kans is natuurlijk al enorm dat hij anders zal zijn/uitpakt. ;)

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #60 Gepost op: 07-12-2014 15:50 u »
Low flocculation staat er bij deze en de andere was high.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #61 Gepost op: 07-12-2014 16:18 u »
Waar wil je hem voor gaan gebruiken?

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #62 Gepost op: 07-12-2014 20:13 u »
Mooi. Ik ben benieuwd of hij veel anders is de Fermentis Abbaye.
Ik denk het wel...

Binnenkort eens kijken naar of ik splitbatch kan brouwen met beide gisten... ;D Zal wel rond de kerst worden gok ik. :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #63 Gepost op: 07-12-2014 21:16 u »
Binnenkort eens kijken naar of ik splitbatch kan brouwen met beide gisten... ;D Zal wel rond de kerst worden gok ik. :brouwen:

Dat zijn de betere initiatieven! :duimop:
Voor een goed vergelijk even veel gist geven en beide op dezelfde temperatuur vergisten.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #64 Gepost op: 07-12-2014 23:12 u »
Eerst maar een dubbel dan van de slurrie een quadrupel denk ik :) al moet ik zeggen dat met een tripel de smaak misschien wat duidelijker over komt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #65 Gepost op: 08-12-2014 09:30 u »
Binnenkort eens kijken naar of ik splitbatch kan brouwen met beide gisten... ;D Zal wel rond de kerst worden gok ik. :brouwen:

Goed idee, Gerald. Neem dan, als het even kan, ook de Mangrove Jack's M27 Belgian Ale mee als derde gist.

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #66 Gepost op: 08-12-2014 20:23 u »
Goed idee, Gerald. Neem dan, als het even kan, ook de Mangrove Jack's M27 Belgian Ale mee als derde gist.
Ik wil opzich wel, maar dan hou ik niet veel meer als max 7 liter per gist over. Batches worden daarmee wel heel klein.
ik zal Menno nog eens polsen voor de M27 ;)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #67 Gepost op: 09-12-2014 10:34 u »
Goed idee, Gerald. Neem dan, als het even kan, ook de Mangrove Jack's M27 Belgian Ale mee als derde gist.

Volgens de beschrijving is de M27 geschikt voor saisons:
Citaat
ideal for belgian saison or farmhouse style beer
Hier zou dus eerder een vergelijking met de Belle Saison interessant kunnen zijn.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 677
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #68 Gepost op: 09-12-2014 17:17 u »
Volgens de beschrijving is de M27 geschikt voor saisons: Hier zou dus eerder een vergelijking met de Belle Saison interessant kunnen zijn.
En de T58

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #69 Gepost op: 10-12-2014 01:20 u »
En de T58

Past inderdaad goed bij het peperige dat ze noemen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #70 Gepost op: 10-12-2014 07:56 u »
Wel het peperige, maar niet de "very high attenuation". Toch leuk om erbij te vergelijken. :)

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #71 Gepost op: 14-12-2014 22:56 u »
Mijn eerste brouwsel zit sinds gisteren in het gistingsvat. Het "gebubbel" komt nu op gang. Het is een dubbel en dan hoop ik zaterdag de gist er weer voor te kunnen "hergebruiken" voor een quadrupel. Kent iemand een abdij/trappist gist waar de gist moeilijk van neerslaat? Want volgens mij zijn er daar niet zo heel veel van.

Offline Rickske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: aq
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #72 Gepost op: 17-01-2015 17:05 u »
Dan ook hier maar even de volgende vraag:
Heeft iemand de Lallemand Danstar Abbaye gist al eens getest en hoe verhoudt deze zich in smaakprofiel en gemiddelde vergistingsgraad tot de Abbaye van Fermentis?

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #73 Gepost op: 17-01-2015 23:24 u »
Dan ook hier maar even de volgende vraag:
Heeft iemand de Lallemand Danstar Abbaye gist al eens getest en hoe verhoudt deze zich in smaakprofiel en gemiddelde vergistingsgraad tot de Abbaye van Fermentis?

nog niet aan toe gekomen om een smaak test te brouwen. Zal met een paar weken wel worden ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #74 Gepost op: 18-01-2015 11:50 u »
Ik heb nu de Safbrew Abbaye, de Danstar Abbaye en de Mangrove Jack's Belgian Ale en ik wil een batch in drien splitsen om de verschillen te achterhalen. Het zal nog wel een aantal weken duren voordat ik hieraan toe kom, denk ik.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 860
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #75 Gepost op: 27-01-2015 19:35 u »
Ik gisteren een Quadrupel gebrouwen die nu bij 21 C  met deze korrelgist staat te gisten. De geur die vrijkomt is tot nu toe vrij neutraal. Zijn er ervaringen met deze gist en met name de invloed van de gistingstemperatuur? Ik kan nu nog verwarmen/koelen.


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #76 Gepost op: 28-01-2015 11:18 u »
Zelf heb ik een batch van 84 liter opgesplitst in 2:
de Fermentis en de Danstar/lallemand.
Beiden op idem zelfde T=20C vergist in ruime, goed gecontroleerde gistkast, netjes na elkaar.
Danstar gaf er als eerste de brui aan.
Fermentis anderhalve dag later

Stamwort was 1073 inclusief de suiker
Eind SG's: Fermentis 1009,7 .   Danstar 1012,2
Recept = iets a la Westmalle tripel, vandaar die suiker.
dosis gist: 44 g op 42 l elk. (= van elk 40 netto te bottelen)

Buiten alle verwachtingen in, ben ik niet te spreken over Danstar.
Heb Danstar altijd gekend voor zuivere vergistingen
Heel ander smaakpatroon en ietwat medicinale smaak in de afdronk.  :(

De Fermentis daarentegen is lekker, heeft (ook) niet gestonken tijdens gisting, maar heeft niet de resultaten als een Westmalle gist!
De negatieve impressies als op Amerikaanse sites over de Fermentis Abbaye vind ik op z'n minst overdreven, denk dat ze ginder teveel met hun water knoeien!
Ook hier hebben sommigen gas gegeven op de Fermentis Abbaye, maar ik ben er globaal gezien best tevreden over, zeker niet mis voor een korrelgist!

Bier is nu 3 weken gebotteld en kortelings krijgen ook anderen het te beoordelen.
Iemand op het Vlaams forum heeft de Danstar ook met Nottingham vergeleken op 1 brouwsel, waar die Nottingham het ook beter deed. Dat was op een heel ander brouwsel.

Zou de Danstar Abbaye die in (Oostenrijk gefabriceerd wordt) dan toch dezelfde zijn als op de Oostenrijkse Trappist?
Hun 500 gram pakketten bestonden al meer dan 1 jaar. De eerste brouwsels waren ook erbarmelijk!
Vandaag is die Oostenrijkse Trappist OK en lekker... andere gist? Update bij Danstar?
De Oostenrijkse trappist kent nog maar relatief kleine brouwvolume's, vandaar misschien droge gist?

Offline MaartenP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #77 Gepost op: 28-01-2015 11:54 u »
Bedankt voor het delen van de ervaringen!

Verder heten die gisten abbaye, wat zo ongeveer alles kan betekenen en het hoeft dus echt geen Trappistengist te zijn.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 860
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #78 Gepost op: 28-01-2015 12:23 u »
Heb je dat medicinale geproefd tijdens bottelen? Dit kan natuurlijk nog wegtrekken.

Ik ben vooral benieuwd naar je smaak- en geurervaring na minimaal 6 weken in de fles.

Alvast bedankt.


Offline Rickske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: aq
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #79 Gepost op: 28-01-2015 14:37 u »
Heb nu net een batch gemaakt, 20 liter. ben benieuwd hoe de Danstar Abbaye gist me gaat bevallen. Als het niet wat is ga ik weer verder met de vloeibare gisten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #80 Gepost op: 28-01-2015 21:50 u »
Heb je dat medicinale geproefd tijdens bottelen? Dit kan natuurlijk nog wegtrekken.

Mijn ervaring is dat een fenolische smaak niet minder wordt met de tijd.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #81 Gepost op: 29-01-2015 18:28 u »
Heb je dat medicinale geproefd tijdens bottelen? Dit kan natuurlijk nog wegtrekken.
...
Alvast bedankt.

Graag gedaan,
Bij bottelen was er al een verschil te merken. Maar minder uitgesproken, toen proefde je ook al dat de hopsmaken zoals die in een Koninginnetripel net als bij de Westmalle tripel sterk naar voor komen bij die Danstar niet te vinden was.
De Danstar kan me deze keer niet echt bekoren.  :(

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #82 Gepost op: 29-01-2015 18:32 u »
... Als het niet wat is ga ik weer verder met de vloeibare gisten.

Idem dito, de Fermentis kan er nog door, maar dit biertype ga ik blijven met Westmalle opkweek doen, voor Rochefort type's de Rochefort opkweek of ook wel de Nottingham die favoriet blijft.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #83 Gepost op: 07-02-2015 11:14 u »
We zijn nu weer wat verder.
De medicijnsmaak in mijn tripel met deze gist is ietwat afgenomen, echter toch nog flink fenolisch.
(Medicijnsmaak is voor mij zeer uitgesproken fenolisch).

De Fermentis Abbaye is gelijk gebleven.

Maar ik blijf bij mijn standpunt: in de toekomst terug met opkweek gist van Westmalle zelf.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 860
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #84 Gepost op: 07-02-2015 12:53 u »
Vreemd. Vandaag mijn Quadrupel gebotteld. Ik herkende geen medicijnsmaak. Qua geur, vond ik vond juist een grote gelijkenis met een Quadrupel die ik recent met de Westmalle gist (Wyeast 3787) heb gebrouwen. Ik zal over enkele weken beide bieren eens naast elkaar beoordelen.

ThomasM

  • Gast
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #85 Gepost op: 23-02-2015 13:15 u »
Ik ben een dubbel aan het vergisten met deze gist en de geur komt een beetje heet en wat peperig over. Niet geheel gek voor een Belgische gist, maar niet de Westmalle geur die ik gewend ben van de 3787.

Hij is vergist tussen de 20 en 23 graden C.

Offline Rickske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: aq
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #86 Gepost op: 23-02-2015 13:21 u »
Gister mijn sterke dubbel vergist met de danstar abbaye getest. Al met al niet gek, maar ook niet volledig overtuigd. Ik brouw deze eens opnieuw met een vloeibare gist om ze naast elkaar te proeven.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #87 Gepost op: 23-02-2015 16:04 u »
Ben nu een quadrupel aan het brouwen die ik ga vergisten met deze gist, ik ben benieuwd. :brouwen:

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #88 Gepost op: 14-03-2015 18:59 u »
Start de Danstar Abbaye bij jullie ook zo langzaam?

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #89 Gepost op: 14-03-2015 20:36 u »
Start de Danstar Abbaye bij jullie ook zo langzaam?
Nee niet langzamer... stinkt wel erg tijdens vergisting, maar prima tripel geworden. :proost:


Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #90 Gepost op: 14-03-2015 21:10 u »
 MIjn gistkasten zijn bezet, dus deze wordt vergist in de woonkamer. Daar is het nu 21 graden. Meet ik net het wort is die maar 17 graden. Dat zal het wel zijn denk ik.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #91 Gepost op: 25-03-2015 11:19 u »
Ik heb nu de Safbrew Abbaye, de Danstar Abbaye en de Mangrove Jack's Belgian Ale en ik wil een batch in drien splitsen om de verschillen te achterhalen. Het zal nog wel een aantal weken duren voordat ik hieraan toe kom, denk ik.
Adrie,

Heb je een en ander inmiddels gerealiseerd?
Zo ja, wat zijn jouw bevindingen?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #92 Gepost op: 25-03-2015 11:21 u »
Adrie,

Heb je een en ander inmiddels gerealiseerd?
Zo ja, wat zijn jouw bevindingen?

Nee, het is er nog niet van gekomen.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #93 Gepost op: 25-03-2015 20:58 u »
Wat voor svg behalen jullie ongeveer met deze gist?

Ik zit nu op zon 83%. Is ver klaar.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #94 Gepost op: 26-03-2015 11:00 u »
Dat is veruit het maximum dat ie kan.
Doet het niet zoals de Fermentis.

Offline Rickske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: aq
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #95 Gepost op: 26-03-2015 14:48 u »
ik heb er hier een met 84% is een vrij zwaar bier geworden.


Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #96 Gepost op: 27-05-2015 16:51 u »
Blonde mee gebrouwen.
De geur tijdens de vergisting was best prettig.
SVG 78%.

Vandaag gebotteld.

De smaak bevalt me vooralsnog niet zo.
Bier doet droger aan dan het is met weinig karakter.
Ik zou zo niet kunnen zeggen op welk abdijbier dit zou moeten lijken.
Maar zien wat druk op de fles doet.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #97 Gepost op: 27-05-2015 18:16 u »
De smaak bevalt me vooralsnog niet zo.

Idem en dat is nog altijd zo, echt overdreven fenolisch

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #98 Gepost op: 27-05-2015 21:04 u »
Idem en dat is nog altijd zo, echt overdreven fenolisch

Bij het bier dat ik met deze gist gebrouwen heb viel dat wel mee. Ik vind de gist redelijk neutraal. Deze gist is in mijn beleving geen bodybuilder.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #99 Gepost op: 16-11-2017 10:42 u »
Ben van plan om een split batch te brouwen van een Belgian Dark Strong Ale waarvan ik voor de ene helft de Lallemand Abbaye ga gebruiken en voor de andere helft de Wyeast 1214 (Chimay origine).

Welke vergistingsgraad hebben jullie met deze Lallemand behaald? En wat is het gistprofiel?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #100 Gepost op: 16-11-2017 20:45 u »
Ben van plan om een split batch te brouwen van een Belgian Dark Strong Ale waarvan ik voor de ene helft de Lallemand Abbaye ga gebruiken en voor de andere helft de Wyeast 1214 (Chimay origine).

Welke vergistingsgraad hebben jullie met deze Lallemand behaald? En wat is het gistprofiel?

Het is alweer zo'n 3 jaar geleden dat ik deze gist gebruikt heb. Ik had een vergistingsgraad van 79%. Het bier is allang op. Over het gistprofiel heb ik niets vastgelegd. Was overigens een kleine batch van 8 liter.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #101 Gepost op: 16-11-2017 21:36 u »
Ik heb er eens een tripel mee gebrouwen en kwam aan een SVG van 84% vergist op 19 C.
Het smaakprofiel deed me op de een of andere manier aan Leffe denken maar dan weer net niet.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.834
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #102 Gepost op: 17-11-2017 09:02 u »
Het is alweer zo'n 3 jaar geleden dat ik deze gist gebruikt heb.

Sedertdien ook niet meer gebruikt. Immers er is beter.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #103 Gepost op: 17-11-2017 10:42 u »


Het smaakprofiel deed me op de een of andere manier aan Leffe denken maar dan weer net niet.

Heb op dit moment een tripel staan te vergisten met deze gist en ik heb dezelfde associatie.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #104 Gepost op: 19-12-2017 15:15 u »
Ben van plan om een split batch te brouwen van een Belgian Dark Strong Ale waarvan ik voor de ene helft de Lallemand Abbaye ga gebruiken en voor de andere helft de Wyeast 1214 (Chimay origine).

Welke vergistingsgraad hebben jullie met deze Lallemand behaald? En wat is het gistprofiel?

Vandaag dit bier gebotteld.

Start SG was 1.078

De Wyeast 1214 is doorgegaan tot 1.010  (SVG van 86% / ABV 9,1%) 

De Lallemand Abbaye is doorgegaan tot 1.013 (SVG van 82% / ABV 8,6%)

Qua geur bespeur ik geen grote verschillen. Ietwat zoet van geur (niet geheel onverwacht), ontwaar vooral veel rozijnen.
De 1214 heeft nog een subtiele hint van chocolade. Bij de Abbaye lijk ik een lichte zweem van geroosterd brood te bespeuren.

Wat smaak betreft is mijn eerste indruk dat de 1214 wat voller is. De Abbaye komt wat vlakker over.

Offline baas hoppe baas

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #105 Gepost op: 23-01-2018 20:13 u »
Hoi

Baard in de keel. Ik vroeg me af hoe dit experiment is afgelopen nu er druk op de fes zit? Zijn beide bieren vergelijkbaar? Of valt de Lallemand toch wat tegen zoals hierboven een aantal keer vermeld staat?


Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lallemand Abbaye Belgian Ale yeast
« Reactie #106 Gepost op: 23-01-2018 22:11 u »
Hoi

Baard in de keel. Ik vroeg me af hoe dit experiment is afgelopen nu er druk op de fes zit? Zijn beide bieren vergelijkbaar? Of valt de Lallemand toch wat tegen zoals hierboven een aantal keer vermeld staat?

Het toeval wil dat ik afgelopen weekend twee flesjes heb open getrokken en naast elkaar heb geproefd. Mijn voorkeur ging nu uit naar de Wyeast 1214 gist, waar de afzonderlijker smaken van de mout en candisyrup veel meer naar voren kwamen. Dat verraste me enigzins, omdat bij het bottelen en bij een eerder test de Lallemand juist als beste uit de bus kwam.

Opvallend was een aroma en smaak dat met sterk aan aardbei deed denken. Heb het idee dat de flessen nog wat tijd nodig hebben om op dronk te komen. Zal tzt een meer uitgebreide proefnotitie hier plaatsen.

Tags: