Wie kan me helpen?

Gestart door Abrink88, 08-08-2014 19:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Abrink88

Beste brouwers,

Even een vraag over hop. Ik weet dat smaak persoonlijk is, maar ik ben op zoek naar een goede pittige hop of hop combinatie. Wat past goed bij elkaar, en wat totaal niet. Ik moet dus voor de duidelijkheid een hop hebben met een "Grolsch" achtig karakter. Ik lees veel over alfazuurgehalte, maar weet nog niet zo goed waar het een aanduiding aan geeft (alfazuur, dat snap ik, maar smaakgewijs, is dit de bitterheid?)

Wie kan me helpen?

Oscar

Citaat van: Abrink88 op 08-08-2014  19:03 uIk moet dus voor de duidelijkheid een hop hebben met een "Grolsch" achtig karakter.

Hallertau Perle  :)

Citaat van: Abrink88 op 08-08-2014  19:03 uIk lees veel over alfazuurgehalte, maar weet nog niet zo goed waar het een aanduiding aan geeft (alfazuur, dat snap ik, maar smaakgewijs, is dit de bitterheid?)

Tijdens koken worden er uit de alfazuren bitterstoffen gevormd (iso-alfazuren). Dus hoe meer alfazuren in de hop, hoe meer bitterheid de hop levert.   :)

Jacques

Even voor alle duidelijkheid: alfazuren geven niet een echte zure smaak aan het bier.

Het alfazuurpercentage zegt alleen iets over de bitterheid die een hop kan geven. Maar hop is veel meer dan bitterheid. Heel veel smaken komen in het bier door de hop. Elke hopsoort geeft zijn eigen aroma.

Als je wilt weten welke hopsoorten goed combineren kun je thee maken van verschillende hopsoorten. Gebruik 2 g per 500 ml kokend water. Door de verschillende thees met elkaar te mengen kun je een indicatie krijgen van het aroma dat de hop gaat geven. Houd er wel rekening mee dat het uiteindelijk aroma van het bier wat kan afwijken omdat ook de gebruikte gist invloed heeft op het  hoparoma.
Het mooie van thee is dat je snel allerlei combinaties kunt maken en dat de benodigde tijd beperkt is.


Misschien heb je nog wat aan de volgende links:
http://morebeer.com/articles/master_hop_character
http://www.westcoastersd.com/2013/12/13/hop-blending-exploring-great-hop-combinations/
https://byo.com/stories/issue/item/1761-choosing-hop-varieties-techniques
http://www.realbeer.com/hops/aroma.html

Abrink88

Dank jullie!! Hier kan ik wat mee

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.