Maischzak (BIAB)

Gestart door jorgen83, 05-08-2014 20:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jorgen83

Ik zoek een Maischzak voor in mijn brouwketel van 33 liter (35cm diameter), maar ik vind ze niet groot genoeg in de omgeving. Werken mensen hier met BIAB?

Anders kan ik misschien een zware tule stof kopen hiervoor?

Robert1968

Ik heb jaren deze zak gebruikt in een 36 l brouwketel (36 cm diameter): http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/brouwketels/filterkuipen-bodems/afkookzak-voor-maischketel-30x30x35-cm.html

Ben toen overgestapt op een fijnere zak, met helderder wort tot resultaat:http://www.Brouwmarkt.nl/wijn-maken/most-sapmaken/perzakken-persdoek/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Wel even een weckrooster op de bodem om aanbranden te voorkomen.

Succes!

jorgen83

Citaat van: Robert de Boer op 05-08-2014  21:15 uIk heb jaren deze zak gebruikt in een 36 l brouwketel (36 cm diameter): http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/brouwketels/filterkuipen-bodems/afkookzak-voor-maischketel-30x30x35-cm.html

Ben toen overgestapt op een fijnere zak, met helderder wort tot resultaat:http://www.Brouwmarkt.nl/wijn-maken/most-sapmaken/perzakken-persdoek/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Wel even een weckrooster op de bodem om aanbranden te voorkomen.

Succes!

Ah top! Ik wist niet of die zouden passen :)

joosting87

Een klein beetje off-topic....maar wel gerelateerd:-).

Wat is het voordeel van een maischzak t.o.v. filteren van het wort? Gewoon de zak eruit pakken en dan is het wort gefilterd en kan je verder gaan met brouwen zonder te hoeven hevelen?
Hoe zit het met de smaak van het bier, is er uiteindelijk verschil of verwaarloosbaar?



Jacques

Citaat van: joosting87 op 05-08-2014  21:35 uEen klein beetje off-topic....maar wel gerelateerd:-).

Wat is het voordeel van een maischzak t.o.v. filteren van het wort? Gewoon de zak eruit pakken en dan is het wort gefilterd en kan je verder gaan met brouwen zonder te hoeven hevelen?
Hoe zit het met de smaak van het bier, is er uiteindelijk verschil of verwaarloosbaar?

Het schijnt dat de huidige zakken veel fijner en beter filteren dan in het verleden.
Toen ik zo'n 34 jaar geleden begon met het brouwen van bier gebruikte ik ook een maischzak en vond het toen geen succes. Het gebruik van een hevelfilter was een hele grote verbetering. Maar er zijn hobbybrouwers die zeer tevreden zijn met hun moderne maischzakken. Het is een methode die mijn inziens alleen handig is als je niet meer dan 30 liter brouw. Je moet immers de zak uit de ketel tillen en er een emmer onder houden om geen last te hebben van het wort dat altijd uit de zak drubt. Als het gewicht te goot is gaat het optillen met één hand niet lukken.

Een beetje troebelheid geeft geen probleem. Met de grovere filterdoeken uit het verleden had je altijd heel erg troebele wort en dat geeft in mijn beleving een minder verfijnde smaak.

homoeccentricus

Ik doe het ook, maar ik brouw slechts 8 liter of zo per keer. Dat gaat prima. De zak heb ik in Engeland gekocht. Bij grotere hoeveelheden - wellicht bij 30 liter - denk ik dat je een katrol nodig hebt om de volle zak uit de pot te trekken. Hier vind je alle nodige informatie. http://www.biabrewer.info/

Heb nu pas een hevelfilter gekocht zodat ik kan vergelijken welke methode mij het best bevalt.

joosting87

Bedankt voor de antwoorden. Ik ben van plan om voorlopig toch niet meer te brouwen dan 10 - 15 liter per keer, dus wellicht dat ik mijn volgende bier ga proberen met zo'n maischzak. Dat wordt dan sowieso mijn eerste keer volmout proberen :-)

jorgen83

Citaat van: joosting87 op 06-08-2014  09:22 uBedankt voor de antwoorden. Ik ben van plan om voorlopig toch niet meer te brouwen dan 10 - 15 liter per keer, dus wellicht dat ik mijn volgende bier ga proberen met zo'n maischzak. Dat wordt dan sowieso mijn eerste keer volmout proberen :-)

Precies mijn idee!

jorgen83

Citaat van: Robert de Boer op 05-08-2014  21:15 uIk heb jaren deze zak gebruikt in een 36 l brouwketel (36 cm diameter): http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/brouwketels/filterkuipen-bodems/afkookzak-voor-maischketel-30x30x35-cm.html

Ben toen overgestapt op een fijnere zak, met helderder wort tot resultaat:http://www.Brouwmarkt.nl/wijn-maken/most-sapmaken/perzakken-persdoek/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Wel even een weckrooster op de bodem om aanbranden te voorkomen.

Succes!

Klopt het dat die tweede zak een grovere bodem heeft?

bierhenkie

Citaat van: jorgen83 op 18-08-2014  21:03 uKlopt het dat die tweede zak een grovere bodem heeft?
Yep

RobinB

Juist niet toch?
Wat heeft het anders voor zin om op een fijnere zak over te gaan?

Muldermans

Ik heb het wel eens met een kussensloop gedaan! Ging perfect, wel even zorgen dat je hem op kookwas zonder wasmiddel wast anders krijg je smaakjes die je niet wilt.

Robert1968

Klopt Robin, enkel de 1e zak heeft een grove bodem.

jorgen83

Strange, ik heb de tweede zak besteld bij Brouwmarkt. Hij heeft een grovere bodem, dat vond ik al wat vreemd...

Sander van Dijk

Citaat van: Robert de Boer op 05-08-2014  21:15 uIk heb jaren deze zak gebruikt in een 36 l brouwketel (36 cm diameter): http://www.Brouwmarkt.nl/bier-brouwen/brouwketels/filterkuipen-bodems/afkookzak-voor-maischketel-30x30x35-cm.html

Ben toen overgestapt op een fijnere zak, met helderder wort tot resultaat:http://www.Brouwmarkt.nl/wijn-maken/most-sapmaken/perzakken-persdoek/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Wel even een weckrooster op de bodem om aanbranden te voorkomen.

Succes!
Hoe fijn zijn die mazen van zo'n fijne perszak? Ik zat te denken om te vragen of mijn vrouw zo'n zak kan maken.

Je hebt bijvoorbeeld van dat vitrage gordijn spul of bijvoorbeeld kaasdoek. Wat zou hiervoor goede stof zijn?

Sander van Dijk

Citaat van: Sander van Dijk op 30-09-2014  22:07 uJe hebt bijvoorbeeld van dat vitrage gordijn spul of bijvoorbeeld kaasdoek. Wat zou hiervoor goede stof zijn?

Ik heb intussen nog wat gegoogeld en het schijnt dat je voile moet hebben. Nu hebben ze dit bij een stoffenwinkel bij ons in het dorp  (NB 3969-50 Voile uni wit), dus daar kan ik eens gaan kijken of dit wat is.
 
Als ik zo´n zak bij Brouwmarkt koop, wil toch wat aanpassingen gaan maken, zoals extra lussen eraan maken. Dan kan ik het beter helemaal zelf maken.

GeBaxke

Kaasdoek is hier m.i. niet geschikt voor. Vroeger veel gebruikt maar dat slibt dicht.
Voile is oké.
@Jacques vroeger waren die zakken of veel te grof of veel te dicht geweven en te klein. Nog veel zitten klooien met die dingen ja.
Bij deze daag ik je uit  ;) om nog een keer een brouwzak te proberen van Brouwmarkt bijvoorbeeld een wereld van verschil.
Je maakt van een gewone pan met kraan en pompje in een handomdraai een "cheap ass" Speidel Braumeister.


Roelson

Ik sluit me aan bij Gebaxke,
Werkt perfect, nadat ik 1 keer bij hem heb meegekeken, zelf ook dezelfde spullen aangeschaft.

Mijn maischzak heb ik besteld via http://www.biab-brewing.com/

Zij maken je zak op maat, precies zoals je wilt. kosten $ 40,- omgerekend dus ongeveer € 30,-
Duurt iets langer dan in Nederland bestellen, maar dan heb je wel een zak die precies in je pan past.

hobbybob

Ik heb hetzelf ook een tijdje gedaan en het werkt wel inderdaad maar zal nooit opkunnen tegen een hevelfilter/JAVAL.

Metname het rendement blijft nogal achter

Roelson

ach ja, rendement, dat weet je op een gegeven moment ook en dan gooi je 10% meer mout bij je brouwsel, dat zijn de kosten ook niet  :biersmile: :proost:

GeBaxke

Citaat van: hobbybob op 01-10-2014  14:40 uMetname het rendement blijft nogal achter
Dat heb ik niet. Na het maischen, laat ik de zak uitlekken boven de pan, er blijft volgens mij net zoveel of wellicht minder vocht achter dan bij een hevel filter of bij een pan met valse bodem en kraan.

De recepten die ik maak met BrouwVisie of hier van het forum pluk, verhoog niets qua mout stort of minder water en haal toch het gewenste volume.


javaboon

Gebaxke, voeg je dan het spoelwater er direct bij?

Robert1968

Zak na maischen uit de brouwketel halen en in 6-8 l heet spoelwater dompelen. Bostel voorzichtig roeren en na circa 15 min. de zak eruit halen en in een lege emmer deponeren.
Spoelwater bij de brouwketel gieten waarvan de inhoud inmiddels bijna aan de kook is. De zak in de "lege emmer" bevat na enige tijd wachten ook nog circa 1 liter filtraat die in de tussentijd langzaam uit de zak is gelekt. Dit ook toevoegen aan de brouwketel.

Resultaat: bijna droge bostel, hoog rendement, geen tijdverlies bij koken en bij gebruik van fijn nylondoek een kraakhelder wort. Wat wil een brouwer nog meer?

Ansius

Citaat van: Robert de Boer op 01-10-2014  19:26 uZak na maischen uit de brouwketel halen en in 6-8 l heet spoelwater dompelen. Bostel voorzichtig roeren en na circa 15 min. de zak eruit halen en in een lege emmer deponeren.
Spoelwater bij de brouwketel gieten waarvan de inhoud inmiddels bijna aan de kook is. De zak in de "lege emmer" bevat na enige tijd wachten ook nog circa 1 liter filtraat die in de tussentijd langzaam uit de zak is gelekt. Dit ook toevoegen aan de brouwketel.

Resultaat: bijna droge bostel, hoog rendement, geen tijdverlies bij koken en bij gebruik van fijn nylondoek een kraakhelder wort. Wat wil een brouwer nog meer?
Minder zuurstofinslag

Markiej87

Citaat van: ANSIUS op 01-10-2014  19:50 uMinder zuurstofinslag
Die vind ik dus echt totaal niet belangrijk voor het koken. Tijdens het koken kook je bijna alle zuurstof uit het water. Oxidatiesmaak heeft veel langer nodig zich te ontwikkelen dan dat uurtje of wat tussen maischen en koken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.