Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kefir Bier  (gelezen 7648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Kefir Bier
« Gepost op: 24-07-2014 19:40 u »
Edit: Ik heb deze draad van het oorspronkelijke topic afgesplitst.

Laat ik nu twee mooie Kefir culturen hebben en laat nou net de melk op zijn en laat het nu net zo zijn dat ik een starter wil maken om het bodempje van de Caractere Rouge van vanavond in op te vangen. Dat gaat iets meer starter worden dus, want ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dat gaat doen,



Ingo

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kefir Bier
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2014 22:56 u »
Ben benieuwd! :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2014 23:59 u »
"Het" zwemt,



in mijn kleinste gistingsvat, netto 0,4 l, met een standaard starter-wort SG 1040 en zonder hop omdat ik geen idee heb hoeveel hop het bacterie-aandeel in deze symbiose kan hebben. Bij gelegenheid morgen eens wat onderzoek naar doen.

Ingo (alleen de elektroden missen nog. Buitenaards brein in voedingsoplossing)

Offline bierinjisp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Kefir Bier
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2014 00:13 u »
Nu maakt mijn meissie ook Kefir (water Kefir), zelf vind ik het niets maar goei. Heb er wel eens aan zitten denken om ook een Kebier te maken.
Volgens mij vergist de Kefir tot ca. 0,4% en ik vraag me af hoe de positieve eigenschappen van Kefir zich houden boven dit alcohol percentage.

Ben heel benieuwd hoe dit experiment gaat verlopen en hou deze post dan ook aandachtig in de gaten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kefir Bier
« Reactie #4 Gepost op: 25-07-2014 07:55 u »
Volgens mij vergist de Kefir tot ca. 0,4%
Ligt dat niet (ook) aan de beperkte hoeveelheid suikers beschikbaar voor alcoholische vergisting?
In wort zal dat heel anders zijn.

Citaat
ik vraag me af hoe de positieve eigenschappen van Kefir zich houden boven dit alcohol percentage.
Welke positieve eigenschappen bedoel je dan precies?
Zuivel gerelateerde zullen afwezig-sterk verminderd zijn.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Kefir Bier
« Reactie #5 Gepost op: 25-07-2014 08:46 u »
Ingo (alleen de elektroden missen nog. Buitenaards brein in voedingsoplossing)
Dus, dit bier drink je "letterlijk" met verstand!  ;D Leuk projectje!  :brouwen:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kefir Bier
« Reactie #6 Gepost op: 25-07-2014 09:43 u »
Leuk experiment! Ga je helemaal geen hop toevoegen? Ik heb zelf nog nooit kefir gegeten/gedronken, maar lijkt het op andere zuivel of is het echt anders?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #7 Gepost op: 25-07-2014 14:03 u »
Leuk experiment! Ga je helemaal geen hop toevoegen? Ik heb zelf nog nooit kefir gegeten/gedronken, maar lijkt het op andere zuivel of is het echt anders?

Eerst een kijken wat er gebeurt, als het gaat 'gisten' dan eens een klein beetje met hop maken.

Kefir kan smaken als een frisse drink yoghurt of als een zure kwark. Het is maar net hoe lang je de cultuur haar werk laat doen. Als ik het kleine potje op de eerste foto met melk vul is het binnen 24 uur fris zuur en zo dik als karnemelk (de cultuur is ook vrij groot voor zo'n klein potje).

Ingo

Offline bierinjisp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Kefir Bier
« Reactie #8 Gepost op: 25-07-2014 14:19 u »
Met waterkefir gebruik je per liter ongeveer 100 gram Kefir en 70 gram suiker (basisrecept) er gaat dus best wat suiker in.
voor de gunstige eigenschappen er worden wat probiotische bacteriŰn gevormd. (Met melkkefir lijkt dit op Yakult).

Nu ben ik er ook niet zo in thuis hoor, er is een hoop informatie te vinden op de volgende facebook groep:
https://www.facebook.com/groups/waterkefir.nlbe/

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kefir Bier
« Reactie #9 Gepost op: 25-07-2014 23:06 u »
Mja, er staat veel wollige praat op "het internet". Net als met andere probiotica zijn er wel effecten beschreven in diermodellen en in-vitro, maar duidelijk bewijs "in real life" heb ik nog niet gevonden. ;)

Drink het gewoon omdat je het lekker vindt...

Offline bierinjisp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Kefir Bier
« Reactie #10 Gepost op: 25-07-2014 23:42 u »
Het wollige klopt hoor, maar ik heb er ook wel boeken over.
Vind het alleen niet lekker, of ik heb nog geen lekker recept geproefd. Het is niets voor mij.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kefir Bier
« Reactie #11 Gepost op: 26-07-2014 00:06 u »
Ik heb er wat op gepubmed, maar ook in reviews zie ik nog geen RCT's met mensen. Idem aan de overige probiotica. Baat het niet, schaadt het niet idee, tot de propatria trial... :P

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #12 Gepost op: 26-07-2014 09:50 u »
Ondertussen heeft het waterslot nog geen blubje laten horen :(

Ingo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.562
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kefir Bier
« Reactie #13 Gepost op: 26-07-2014 14:08 u »
Ondertussen heeft het waterslot nog geen blubje laten horen :(

Wellicht dat kefir geen koolzuur produceert...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #14 Gepost op: 26-07-2014 14:28 u »
Dat doet ie in melk wel. Zal in de loop van de week een beetje proeven, of er iets gebeurt.

Ingo

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kefir Bier
« Reactie #15 Gepost op: 26-07-2014 16:42 u »
Dat doet ie in melk wel. Zal in de loop van de week een beetje proeven, of er iets gebeurt.

Ingo

Misschien heeft ie liever lactose als suikerbron of moet de sucrose eerst ge´nverteerd zijn?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #16 Gepost op: 26-07-2014 20:10 u »
Misschien heeft ie liever lactose als suikerbron of moet de sucrose eerst ge´nverteerd zijn?

Ik heb nog niet de gelegenheid gehad om ook maar iets over Kefir-bier op te zoeken, of waar Kefir uit bestaat en wat het allemaal om kan zetten. Zal van de week eens op onderzoek uit gaan.

Ingo

Offline bierinjisp

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Kefir Bier
« Reactie #17 Gepost op: 26-07-2014 22:15 u »
Bij water kefir worden in iedere geval genoeg bubbeltjes geproduceerd en druk opgebouwd.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #18 Gepost op: 26-07-2014 23:40 u »
Blub!

Hele kleine fijne blubjes.

Ingo

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #19 Gepost op: 27-07-2014 17:18 u »
In het begin lag de cultuur op de boden van het potje, nu drijft het als een ijsber met een klijn topje boven het jongbier. Opgestuwd door de CO2? Op de bodem van het potje ligt inmiddels een dun laagje slurry.



Ingo

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kefir Bier
« Reactie #20 Gepost op: 28-07-2014 08:36 u »
He wat goed! Ik weet  niet of je er al aan geroken hebt? Het zal nu nog wel alleen gist zijn dat actief is. Ga je dit nog beluchten? En wat ga je ermee doen?

Hoe is het met de opkweek van de Caractere Rouge? Dat is toch een bier van Frontaal/ Monasterium?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #21 Gepost op: 28-07-2014 10:25 u »
Het Kefir bier ruikt sterk naar gist en verder eigenlijk niet bijzonder. Heb nog niet geproefd of gemeten. Ik verwacht eigenlijk dat de cultuur op een gegeven moment weer naar beneden zakt en dan zal ik meten en proeven en t.z.t 1 flesje bottelen.

De Caracter Rouge is een Rodenbach op rood fruit en de enige Rodenbach die niet gepasteuriseert zou zijn. Het zou een gelimiteerde serie van 500l zijn, maar ik heb het idee dat ze er inmiddels meer van gemaakt hebben. De Caracter Rouge toont ook tekenen van leven, er staat een dun laagje schuim op.

Ingo

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #22 Gepost op: 29-07-2014 15:45 u »
Toch even gemeten, SG 1030, SVG 23 %, Alc. 0,9%. Smaakt naar zoetzure wort.

Ingo

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kefir Bier
« Reactie #23 Gepost op: 10-08-2014 12:53 u »
SG 1029, svg 26%, Alc 1,3%. Smaakt fris en fruitig zuur en ondanks het hoge SG niet zoet, het is zelfs een beetje als kefir herkenbaar. Het zuur is duidelijk toegenomen. Denk dat ik volgende week maar eens bottel en de kefir cultuur maar weer in een vertrouwdere omgeving terug plaats.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kefir Bier
« Reactie #24 Gepost op: 10-08-2014 18:17 u »
Al wel bottelen?
Het SG is nog aardig hoog?

Tags: