Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beer Mythbusters: decoctiemaischen  (gelezen 9894 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Gepost op: 07-06-2005 21:37 u »
Beste brouwers,

Er is weer een nieuw Beer Mythbusters artikel. Lees en huiver. Klik HIER.

Groeten,

A3

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2005 22:19 u »
Als n van de weinige periodieke decoctionneurs op dit forum moet ik hier natuurlijk op reageren.

Jammer!!!

Of eigenlijk toch ook niet, want al valt het extra werk voor een gedeeltelijke decoctie echt wel mee, het brouwen kost zonder decocties al genoeg tijd en inspanning. Ik volgde in mijn kokerijen het advies van de Noonan die je noemt in je (vertaling van het?) artikel. Al moet gezegd dat hij als voornaamste argumenten voor het gebruiken van decocties zaken noemt die met niet-optimale mout te maken hebben, dus in feite was het al niet zeer accuraat meer.

Daarnaast heeft hij het nog over een verbeterend effect op de filtering. Ook nooit weg natuurlijk, maar als geen van ons straks straks nog spoelt  heeft ook dat argument een groot deel van z'n kracht verloren.

Al bij al alwr een stap vooruit in de thuisbrouwerij! Nou ja, voor sommigen dan.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2005 13:55 u »
Leuk, informatief, vlot geschreven artikel. Zoals altijd. Heb het nog nooit gedaan, en was het ook niet van plan. Heb je meer refs over weizens met decoctie? de twee brouwerijen die ik vorig jaar heb bezocht in de Allgau - Beieren volgden voor hun witbier een normaal maischschema.

De discussie over Grolsch is afgesplitst naar http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2635.0.html

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Reactie #3 Gepost op: 09-06-2005 14:19 u »
"Normaal" als in "infusie"?

Volgens het boekje "German Wheat Beer" van Eric Warner worden (of werden, want het boekje is uit de vorige eeuw) Weizens gebrouwen met decoctie. Het zou me niets verbazen als dat ondertussen anders is.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Reactie #4 Gepost op: 14-06-2005 23:57 u »
Tsja, nu kan ik wel roepen hoe represenatief is het onderzoek? Feit is dat ik zelf ook nauwelijks decoctie toepas, al heb ik er op zich wel goede ervaringen mee en vind ik het lollig om te doen. Omdat we hobbyisten zijn, is dit ook iets dat meetelt. In mijn eigen situatie heb ik vaak wat smaakvoller producten met decoctie gefabriceerd, maar omdat deze resultaten niet reproduceerbaar zijn met andere technieken zegt dit dus niets.

Het is een mooi artikel. Complimenten A3, al mag het aantal referenties wat uitgebreider. In de VS wordt er een groot decoctie vs infusieexperiment gedaan in de thuisbrouwsfeer. Google maar es op Denny Conn Great decoction experiment.

Herman

Offline Mouter

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
Re: Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Reactie #5 Gepost op: 16-01-2014 14:21 u »
Als ik de brouwliteratuur goed begrepen heb is de decoctiemethode ontstaan omdat zich problemen voordoen met gerst uit een niet-maritiem klimaat. Deze klimaatzone (Midden en Oost Europa) levert een glazige gerst die lastig te vermouten is, meer precies de korrelpunt. De enzymen hebben die niet goed kunnen bereiken waardoor  het apart koken van een dik beslag noodzakelijk bleek. Dit bevat veel korrelpunten. Het dunne beslag bevat veel enzymen.
Er bestond vroeger ook een z.g. Satzbrauerei in Neurenberg en Augsburg waarbij het enzymrijk vocht de Satz, werd afgescheiden en het overgebleven beslag gekookt ter verstijfseling. Daarna kwam de Satz terug om het afbraakproces verder te zetten. Als men met maritieme mout zowel decoctie als infusie toepast, dan kan ik me indenken dat er geen aantoonbaar verschil te merken is.

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Beer Mythbusters: decoctiemaischen
« Reactie #6 Gepost op: 16-01-2014 14:28 u »
8,5 jaar na dato...

Tags: decoctie maischen