Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Heb je wat aan de commentaren en aanwijzingen die keurmeesters geven bij wedstrijden?

Ja, die vind ik altijd zeer waardevol
2 (10.5%)
Ja, regelmatig kan ik op basis ervan mijn brouwproces of recepten verbeteren
4 (21.1%)
Ja, in enkele gevallen kan ik op basis ervan mijn brouwproces of recepten verbeteren
6 (31.6%)
Nee, meestal vind ik ze te vaag of summier
3 (15.8%)
Nee, de keurmeesters slaan de plank vaak volledig mis
2 (10.5%)
Nee, de keurmeesters spiegelen teveel aan bestaande biertypen en ik let daar nooit zo op
2 (10.5%)

Totaal aantal stemmen: 18

Auteur Topic: Commentaren keurmeesters  (gelezen 6559 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Commentaren keurmeesters
« Gepost op: 07-06-2005 13:19 u »
Naar aanleiding van het ONK waren er weer veel (positieve en negatieve) reacties op de commentaren van de keurmeesters. Wat vind jij van die commentaren? Heb je er wat aan om je brouwproces of recepten te verbeteren?

Kijk in dit verband ook nog eens naar deze poll voor meningen over de gehanteerde biertypenlijst.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2005 17:49 u »
Te weinig ervaring mee (heb maar 1 keer meegedaan).
Alhoewel ik met 1 commentaar wel tevreden was.  :)

Ik had 1 commentaar dat de nagisting niet goed verlopen was, maar
er staat wel genoeg koolzuurdruk op. Hoe heeft de keurmeester dat dan kunnen zien?  :weetniet:
Kleur of dikte van het gistdepot of zo?  ???

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2005 20:32 u »
Ik was wel content met het commentaar... Onvoldoende body en te weinig restsuikers voor een Pale Ale (ja, drogere bieren doen het niet echt super lijkt wel). Er stond alleen bij dat het bier te vlak was, waarschijnlijk door vergistingsproblemen. Meest voor de hand liggende oorzaak zou zijn dat ik me iets verrekend zou hebben met het bottelsuiker (wat volgens mij de oorzaak is bij dit brouwsel)

Ik heb voor het eerst de bottelsuiker door het jongbier gemengd en de maatverdeling blijkt iets af te wijken. De BPA is ook mijn eerste brouwsel dat totaal uitgegist was voordat ik het bottelde... maar ja, dat weet een keurmeester natuurlijk niet! Helaas heb ik het formulier in mijn zak laten zitten toen ik mijn broek in de was deed, dus weet het commentaar niet exact meer  :(.

Offline HH&MM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2005 22:50 u »
Hoi, 

wij headden een witbier ingestuurd. Volgens de keurmeesters een zwakke citrusgeur en -smaak, tevens voor de koriander, echter commentaar bij opmerkingen: frisse citrus en koriander smaak.
Onze mening was dat de citrus en koriander rond de proefdag heel duidelijk aanwezig waren en zelfs de grapefruit (niet eruit gehaald) die we tijdens de vergisting toegevoegd hadden. Het is wel zo dat wij ons witbier altijd koud drinken (koelkast, 8 graden), terwijl het bier tijdens het ONK op kamertemperatuur wordt gedronken (dat ze dat volhouden!).
Dat heeft toch invloed op smaak en geur?

Groet, Michel ^-^

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #4 Gepost op: 07-06-2005 23:39 u »

Dat heeft toch invloed op smaak en geur?


Absoluut! Maar jah als je geen koelkast hebt om een slordige 1200 bierflesjes in te koelen....

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #5 Gepost op: 07-06-2005 23:46 u »
Kunnen ze geen koelcontainer huren voor één dag? Vast wel een sponsor te vinden?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #6 Gepost op: 08-06-2005 08:58 u »
Dat heeft toch invloed op smaak en geur?

Zeker. Het voordeel is dat bij kamertemperatuur meer vluchtige aromastoffen vrijkomen. Foutjes en afwijkingen vallen dan eerder op. Een bierkeurmeester drink geen bier maar keurt een bier!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #7 Gepost op: 08-06-2005 17:45 u »
Citaat
Kunnen ze geen koelcontainer huren voor één dag? Vast wel een sponsor te vinden?

Niet alle bieren zijn lekker als ze gekoeld zijn.
Sinds ik zelf brouw ben ik steeds meer een lauw bier weten te waarderen.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #8 Gepost op: 08-06-2005 17:57 u »
Niet alle bieren zijn lekker als ze gekoeld zijn.

Helemaal waar, maar nog minder bieren zijn lekker op kamertemperatuur. En het schuim en de helderheid zijn anders.

Stel je koelt alle bieren tot een graad of 10-12, dan lijkt me dat toch een verbetering voor de grootste gemene deler. Maar misschien zijn er officiële proefregels die dat verbieden? Maar het zullen wel praktische ('logistieke') bezwaren zijn.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Commentaren keurmeesters
« Reactie #9 Gepost op: 08-06-2005 18:37 u »
Ik denk dat ze eerst heel kritisch keuren op kamertemperatuur.
Dan zijn inderdaad de esters en de evt foutjes goed te proeven.
De topbiertjes die dan uiteindelijk doorgaan zullen dan wel koudgezet worden denk ik.  ???

Tags: