Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Domme fout met maischtemperatuur graag advies!  (gelezen 4460 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JvHees

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
Domme fout met maischtemperatuur graag advies!
« Gepost op: 05-07-2014 10:22 u »
Hallo,

Ik ben aan het brouwen alles ging goed tot het moment dat ik met bij verwarmen met maischen de knop vergeten heb uit te zetten. Gevolg temperatuur van rond de 90 graden in de ketel :huilen: met een 60 minuten schema waarbij 30 minuten goed is gegaan.
Stoppen of gewoon doorgaan?
Doel SG eind maisch 1,075 huidig SG: 1,060 (correctie)

Wat is jullie advies?

Waar ben ik misschien te bang voor: te veel body?

Alvast bedankt,

Joer


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.136
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #1 Gepost op: 05-07-2014 10:30 u »
Balen.

Gezien het eind SG heb je de extractie wel gehaald maar de vraag is hoe de zetmeelomzetting is verlopen. Er kan nog een hoop niet omgezet zetmeel aanwezig zijn. Het wort zal dan ook nog sterk troebel zijn. Niet-omzetting kun je aantonen met jodium: nog niet omgezet zetmeel geeft blauw/paars kleuring. Als je alsnog zetmeel moet omzetten dan zou je amylase kunnen gebruiken (uit pilsmout of uit een flesje)

Die 30 minuten die wel goed is gegaan, bij welke temperatuur was dat?  Als dat laag is heb je waarschijnlijk wel voldoende omzetting gehad.
Als de verhitting van maischtemperatuur naar 90C voldoende langzaam is gegaan heb je misschien toch wel een goede omzetting gekregen want je hebt dan de normale temperaturen doorlopen

Een andere nadeel van lange rijd bij 90C is dat je veel looistoffen uit de mout kunt hebben meegekregen. Proef je dat al?

Als je niets raars proeft en de jodiumproef is niet sterk blauw/paars dan zou ik gewoon doorgaan.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.922
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #2 Gepost op: 05-07-2014 10:30 u »
Hoe lang denk je de 90 graden gehad te hebben?

Ik zou je brouwsel toch gewoon afmaken

Offline JvHees

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #3 Gepost op: 05-07-2014 10:38 u »
De jodium test net gedaan donker paars dus nog niet omgezet. Ik was aan het maischen op 67/68 (eenstaps) dus jammer genoeg niet 62 voor de Beta. Er zit een weeige nasmaak aan het wort die nogal een tijd blijft hangen in je mond dus lijkt mij niet heel positief. Ik denk dat ik morgen nog een poging waag want ik vind het zonde van mijn hop en tijd als het bij voorbaad al mislukt lijkt te zijn :-X . Kan ik nog iets met het wort? Misschien voor giststarter of iets dergelijks? (Nog nooit gedaan dus nu misschien mooi moment)

Joer

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 765
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #4 Gepost op: 05-07-2014 10:38 u »
Zonde, uithuilen en opnieuw beginnen.
Succes morgen.

Offline Sint Maarten

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Leven in de brouwerij! www.debierkaai.net
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #5 Gepost op: 05-07-2014 10:42 u »
Leermoment. Hoort erbij.

Offline JvHees

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #6 Gepost op: 05-07-2014 10:43 u »
Meteen een vervolgactie, een digitale temperatuur meter kopen met alarm. In welke winkel kan ik dit kopen (als ik het voor morgen al wil hebben)

Joer

PS: de digitale temp. meter van de ikea heb ik al gehad maar die heeft het al opgeven naar 2x brouwen. Is een beetje vocht in gekomen en zelfs na het laten drogen wil die niet meer correct werken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.922
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #7 Gepost op: 05-07-2014 10:54 u »
Bij Ikea hebben ze een thermometer met alarmsignaal.

Oh ik had je PS niet gelezen.
Overigens werkt die van mij al een paar jaar perfect

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.106
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #8 Gepost op: 05-07-2014 11:01 u »
Af laten koelen tot de juiste temperatuur en er een fikse dosis pilsmout bij doen, ik schat ca. 25% van je totale stort. Dat moet voldoende enzymen leveren voor de conversie.

Ingo

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.136
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #9 Gepost op: 05-07-2014 11:08 u »
Af laten koelen tot de juiste temperatuur en er een fikse dosis pilsmout bij doen, ik schat ca. 25% van je totale stort. Dat moet voldoende enzymen leveren voor de conversie.

Lijkt me een prima plan. Dan wel iets langer maischen dan normaal.

Als het bier hierdoor te sterk wordt kun je altijd weer extra verdunnen.

Zolang de smaak niet wrangig / stroef is zou ik me daar geen zorgen over maken. Weeg hoort bij wort.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.106
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Domme fout met maisch temp graag advies!
« Reactie #10 Gepost op: 05-07-2014 11:27 u »
Een oude truuk uit opa's tijden toen temperatuurcontrole sub-optimaal was en de kwaliteit van de mout ook, is het maken van een koud extrakt de avond voor het brouwen. Gewoon een deel van de mout schroten en in koud water mengen en koel laten staan. Deze enzym-booster werd dan halverwege de 73C rust toegevoegd.

Ingo

Offline JvHees

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
Re: Domme fout met maischtemperatuur graag advies!
« Reactie #11 Gepost op: 05-07-2014 14:14 u »
Bedankt allemaal voor het advies, het wort is toch tussen de planten beland.. :huilen: voor de volgende x houd ik het 25% pils in gedachten! Ik heb het mout voor morgen alweer geschroot, het was thuis nog al een drukte en morgen is het lekker rustig dus dan zal ik deze fout niet meer maken :brouwen:. Ook even en digitale temp sensor bestellen.

Joer

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.678
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Domme fout met maischtemperatuur graag advies!
« Reactie #12 Gepost op: 05-07-2014 14:23 u »
voor de volgende x houd ik het 25% pils in gedachten!

Een ezel stoot zich geen 2e maal aan dezelfde steen... ;)

Offline JvHees

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Land: nl
Re: Domme fout met maischtemperatuur graag advies!
« Reactie #13 Gepost op: 05-07-2014 14:57 u »
Een ezel stoot zich geen 2e maal aan dezelfde steen... ;)

Ho ho laten we het vandaag op leeuwen houden ;)

Tags: maischen beginner