Mag ik al vroeger lageren?

Gestart door Silverspeed, 05-07-2014 10:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Silverspeed

Hey,

Ik ben nu een Tripel aan het laten vergisten, en de einddichtheid is 1010 voor te bottelen. Nu zit ik momenteel na 10 dagen al op 1015-1016 en ik vroeg mij af of ik nu misschien al zou kunnen lageren. Dit wordt ook wel eens de 2e gisting genoemd en dus normaal vergist het bier nog verder naar de 1010 niet waar?

Dit doet men toch om het bier te scheiden van het afgestorven gist en om zo een helder bier dat beter is qua smaak te krijgen dus weet ik niet of ik eerst moet wachten tot mijn dichtheid eerst 1010-1012 is en dan pas lageren, of dat ik dit nu al reeds kan doen?

Ook om bij te leren, kunnen jullie zeggen waarom het ene juist is en wat effect het andere zou hebben als ik het zo zou doen?

Alvast bedankt!

wilbertd

Als het SG al 10 dagen niet gedaald is, is de kans sterk aanwezig dat deze ook niet meer gaat dalen.
Persoonlijk denk ik dat je die 1010 niet gaat halen (dat is vrij normaal)
Wat je kunt doen is de schijnbare vergistingsgraad = (SGvoor - SGna) / (SGvoor - 1.000) uitrekenen en zien of deze in lijn ligt met de vergistingsgraad van je gebruikte gist.

Stel je begin SG is 1080, dan is de schijnbare vergistingsgraad (1080-1015) / (80)= 81%
Dit zou wel eens het maximaal haalbare kunnen zijn van je gist.

Lageren kun je het beste doen vlak na de hoofdvergisting door deze over te hevelen naar een ander vat, anders ligt je bier te lang op je gist en kun je (bij lang lageren) bijsmaakjes krijgen.
En in principe ben je nu al aan het lageren (hoe lang is de gisting al gaande?)

P.s. de term tweede gisting is een beetje flauwekul: er is maar 1 vergisting.

Jacques

Beste Silverspeed,

Ik raad je aan deze cursus te lezen.

Of je daadwerkelijk op een eind SG van 1010 uitkomt is maar heel erg de vraag. Het zou zo maar kunnen dat je hoger of lager uitkomt. Meten, een paar dagen wachten en weer meten, is de methode om te achterhalen of de vergisting is afgelopen. Als onomstotelijk vaststaat dat de vergisting is afgerond kun je in principe bottelen. Je kunt ook het bier nog een een paar dagen laten staan om te zorgen dat de gist meer uitzakt. Veel langer wachten met bottelenis echt niet nodig.

Silverspeed

Citaat van: wilbertd op 05-07-2014  11:56 uAls het SG al 10 dagen niet gedaald is, is de kans sterk aanwezig dat deze ook niet meer gaat dalen.

Ik ben al 10 dagen aan het vergisten nu, ik denk dat je me verkeerd begrepen hebt.

En in principe ben je nu al aan het lageren (hoe lang is de gisting al gaande?)

Nee, ik wil gaan lageren. Ben nu nog met de hoofdgisting bezig. Ik wou gewoon weten of ik nog moet wachten tot mijn SG nog daalt of dat het ook nog daalt tijdens het lageren?


Silverspeed

Citaat van: Jacques op 05-07-2014  12:05 uBeste Silverspeed,

Ik raad je aan deze cursus te lezen.

Of je daadwerkelijk op een eind SG van 1010 uitkomt is maar heel erg de vraag. Het zou zo maar kunnen dat je hoger of lager uitkomt. Meten, een paar dagen wachten en weer meten, is de methode om te achterhalen of de vergisting is afgelopen. Als onomstotelijk vaststaat dat de vergisting is afgerond kun je in principe bottelen. Je kunt ook het bier nog een een paar dagen laten staan om te zorgen dat de gist meer uitzakt. Veel langer wachten met bottelenis echt niet nodig.

Jacques, merci voor de link.

Mijn vraag ging namelijk over het lageren en daar heb ik nog geen antwoord op gekregen  :huilen:.

Jacques

Citaat van: Silverspeed op 05-07-2014  12:39 uJacques, merci voor de link.

Mijn vraag ging namelijk over het lageren en daar heb ik nog geen antwoord op gekregen  :huilen:.

Jawel: als je na het vergisten kunt gaan bottelen hoef je niet te lageren. Lageren voegt niet zo veel toe. En overhevelen als de vergisting helemaal is afgelopen is vragen om oxidatie van het bier.

Silverspeed

Wel sinds 2014 heeft Brouwland hun procedure aangepast dus en zeggen ze als je de einddichtheid bereikt hebt, ga dan nog 2-4 weken lageren voor betere kwaliteit.

Na dat lageren gaan zij voorts bottelen dan.

Ik snapte het eerst ook niet maar zij doen dit voor een helder bier en betere smaak. Echte brouwerijen lageren toch ook hun bier?

Jacques

Citaat van: Silverspeed op 05-07-2014  13:21 uWel sinds 2014 heeft Brouwland hun procedure aangepast dus en zeggen ze als je de einddichtheid bereikt hebt, ga dan nog 2-4 weken lageren voor betere kwaliteit.

Na dat lageren gaan zij voorts bottelen dan.

Ik snapte het eerst ook niet maar zij doen dit voor een helder bier en betere smaak. Echte brouwerijen lageren toch ook hun bier?

De ervaring leert dat je door het bier te laten staan op de gist je geen beter bier krijgt. Overigens lagereren brouwerijen steeds korter hun bier. Daar doet men het vooral om te zorgen dat hun filters niet te snel verstoppen. Omdat wij onze bieren niet filteren hebben wij daar geen last van.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.