Hoggebok (Honing-Roggebok)

Gestart door Herman, 31-10-2002 11:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herman

Ok, hier zit dus echt totaal geen leven meer in, een blub per 5-6 minuten. Mits enigszins geklaard denk ik dat ik dit biertje heel snel onder de dop zal hebben.

Herman

Vanavond dit bier gebotteld, dat binnen 8 dagen: een nieuw record voor mij in ieder geval! Het bier was redelijk helder. Ik heb gebotteld met 6g/l suiker. Opbrengst 10 liter van 1.018. Nu rest nog de vraag: is het een bokbier of een dubbelbok. Ik heb hem inmiddels als de laatste ingeschreven bij het BONK.

Het SG monster smaakte lekker fruitig. Bitterheid kwam pas op het eind en was niet eens erg bitter. Beste test was mijn vrouw die melde: lekker fruitig, maar wel een beetje bitter op het eind. Als je weet hoe zij op bitter reageert, weet je ook meteen dat dit bier geen 39 IBU is. 32?

Ik kan overigens niet wachten tot het gecarboneerd is, zo lekker smaakte het me wel! Jammer dat ik slechts 10l heb gebrouwen.

Herman

Gisteren toch maar even een opengetrokken. Uiteraard nog niet volledig op druk, maar voor de 1e impressie voldoende.

Bier is toch inderdaad behoorlijk bitter, bij bottelen kreeg ik niet de juiste indruk. Mijn vrouw trok nu wel een vies gezicht: "bah bitter"! Verder is er wat droppigs te proeven. Mout, caramel, drop en veel hop..... Ik ga er geen hoge ogen mee gooien, maar ik vind het wel lekker.

Hopmans

CiteerBier is toch inderdaad behoorlijk bitter

Als jij dat zegt, is ie goed bitter Herman.  ;D
Die van mij is denk iets te slap.
Ik moet een aantal toch opnieuw bottelen, dus ga
ik denk 7EBU hopthee er aan toevoegen.

 :degroeten:

Herman

Wat bedoel je met 7ebu hopthee?

Hopmans

Hoi Herman,

Ik ga 6 flesjes leeg schenken in een emmer/com of iets dergelijks,
zodat ze stabiel worden wat koolzuur betreft.
Dat is dan 1,8 liter.
Vervolgens reken ik uit hoeveel hop er dan nodig is voor
een verhoging van 7 EBU.
Het kleine beetje water in de bijna drooggekookte thee
verwaarloos ik dan.

Aroma's verdampen welliswaar wel, maar dit is toch een bok.
En het is puur een correctie voor de bitterheid.

 :degroeten:


SiriS

Citaat van: Hoppie op 14-10-2005  12:12 uHoi Herman,

Ik ga 6 flesjes leeg schenken in een emmer/com of iets dergelijks,
zodat ze stabiel worden wat koolzuur betreft.
Dat is dan 1,8 liter.
Vervolgens reken ik uit hoeveel hop er dan nodig is voor
een verhoging van 7 EBU.
Het kleine beetje water in de bijna drooggekookte thee
verwaarloos ik dan.

Aroma's verdampen welliswaar wel, maar dit is toch een bok.
En het is puur een correctie voor de bitterheid.

 :degroeten:



Heel wat gepruts dus, waarom niet geïsomeriseerd hopextract gebruiken tijdens het bottelen?

Groet, SiriS

Hopmans

Je hebt 100% gelijk SiriS.
Maar ik vind dat prutsen nu juist zo leuk.
Ik ben een echte prutser eigenlijk.

Herman

Hoppie,

Je vergeet voor het gemak dat hop moet isomeren. Ik zou Siris' suggestie opvolgen (uiteraard de volgende keer toch maar meer hop gebruiken >:D )

Herman

Hopmans

Wat is isomeren dan?  :weetniet:

 :degroeten:

Adrie

Isomeriseren is het proces dat de alfazuren tijdens het koken omgezet worden in iso-alfazuren. Alfazuren zijn nauwelijks oplosbaar in water / wort en geven daarom geen bitterheid aan bier. Iso-alfazuren zijn wel oplosbaar en geven het bier hun bitterheid. Je zult de hopthee dus ten minste een uur moeten koken om de alfazuren te isomeriseren.

Hopmans

Aha, dat wordt ermee bedoeld.
Ik was al van plan om het een uurtje te laten sudderen.
Bedankt voor de heldere uitleg Adrie.

 :degroeten:

Herman

Vanavond maar weer een bokje opengetrokken. Hmm, die smaakjes hebben zich toch weer mooi samengevoegd. Een stuk minder bitter dan laatst, al is het nog wel aan de bittere kant. Maar ik vind de afdronk heel prettig. Ik proef mout, donkere mout, chocolade (ja ja) en nog een beetje drop, gevoegd bij een mooie bitterheid. Nadeel is dat het bier nog redelijk troebel is. Erfenisje van het gebruik van Rogge....

Herman

Toch een heel mooi bokje geworden. Ik ben zo vrij even het commentaar van Henk oet Paiz hieronder te citeren:

Ik heb zojuist jouw bokbier genuttigd en dat was een aangename ervaring. Een lekker fris bokbier, niet te wrang en ook niet te zoet, kortom lekker. Waarschijnlijk krijg je inderdaad alleen puntenaftrek voor het feit dat hij niet helder is, want dat klopt. Is de kleur trouwens alleen afkomstig van de mout, of heb je bijgekleurd?

Het bier is bij kamertemperatuur wel helder, maar niet kraak. Bij koelen wordt het gewoon troebel, wat je overigens alleen ziet met een zaklamp. Het bier is aan de donkere kant. Ik heb dit fenomeen vaker meegemaakt bij werken met roggemout. Zijn er meer mensen met deze ervaringen? Al zijn er geloof ik niet veel roggebrouwers hier aanwezig?

Hopmans

CiteerHet bier is bij kamertemperatuur wel helder, maar niet kraak. Bij koelen wordt het gewoon troebel, wat je overigens alleen ziet met een zaklamp. Het bier is aan de donkere kant. Ik heb dit fenomeen vaker meegemaakt bij werken met roggemout. Zijn er meer mensen met deze ervaringen? Al zijn er geloof ik niet veel roggebrouwers hier aanwezig?

Niet om het één of ander Herman. Ik heb dit met al mijn bieren.
Bij lageren op kamertemp heb je gewoon altijd last van koudewaas.
Pas als mijn flesjes twee maanden in een koude schuur staan wordt het helder bij koude.

CiteerToch een heel mooi bokje geworden
Gefeliciteerd ! Die van mij is overgecarboneerd. Naatje dus.
Wel lekker. Ook op trouwens Hi Hi.

 :degroeten:

Herman

Dat bedoel ik niet Hop. Het is echt troebel, als het licht bier was zou ik het melkwit noemen (nu chocolademelk?). Afijn, een paar puntjes aftrek voor helderheid doen me de das niet om. Dat vind ik het minst belangrijke.

Dus de jouwe is op? Je hebt hem wel ingezonden toch?

Hopmans

Hey Herman,

Ja ik heb het biertje wel ingezonden.
Maar dat zal ook wel de nodige puntenaftrek worden.

 :degroeten:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.