Algemeen > Boekbesprekingen

American Sour Beers - Michael Tonsmeire

(1/5) > >>

seed7:
var bol_pml={"id":"bol_1554457926847","baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000020982843&","site_id":"691","Target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"SourBeers","link_subid":"","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFF990","text_color":"#0A0ACB","link_color":"#8F1700","border_color":"#FFF990","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};


American Sour Beers: Innovative Techniques for Mixed Fermentations
Michael Tonsmeire
juni 2014
Brewers Publications
ISBN-13: 978-1938469114


De hoofdstukken

1. SOUR BEERS: A PRIMER
een korte historie en beschrijving van de voornaamste zuurbier stijlen

2. GETTING STARTED
Algemene introductie, zuurgetal meten, veiligheid

3. WORT PRODUCTION
Wort produktie is een kort hoofdstuk waar op de verschillende maischmethoden wordt ingegaan, inclusief waterbehandeling hopkeuze en speciale mouten.

4. KNOW YOUR MICROBES
De bekende zuurbiermakers plus malolactische bacteriŽn en sherry flor. Waar te koop, te oogsten en hoe culturen in stand te houden.

5. COMMERCIAL METHODS OF SOURING
Het voornaamste deel van het boek met uitgebreide beschrijving van de klassieke Europese methoden en die van de tienvoornaamste Amerikaanse brouwerijen.

6. HOMEBREW METHODS OF SOURING
7. SPONTANEOUS FERMENTATION
De klassieke manier versus een aantal Amerikaanse alternatieven.

8. 100% BRETTANOMYCES FERMENTATIONS
Zuurbier dat niet zuur is.

9. FERMENTORS AND WOOD AGING
10. ADDING FRUITS AND VEGETABLES
11. AGING AND BLENDING
12. PACKAGING
13. TROUBLESHOOTING GUIDE
14. RECIPES
APPENDIX A: FRUIT AND BEER SUGGESTIONS
APPENDIX B: IMPACT OF FRUIT ON ALCOHOL CONTENT
BIBLIOGRAPHY


Heel kort door de bocht, dit boek beschrijft wat Amerikaanse brouwers zijn gaan doen na het lezen van Jef Sparrow's Wild Brews. Kan natuurlijk niet want een heleboel zijn al voor het verschijnen van dat boek begonnen, maar inspiratie komt vrijwel altijd uit de Berliner Weisse, Lambiek, Vlaams rood bruin en Old Ale.

Michael Tonsmeire schrijft al jaren het blog 'The Mad Fermentationist', waar met grote regelmaat zuurbieren voorbij komen. Het boek is, net zo als het blog, in een vlotte makkelijk leesbare stijl geschreven en heeft een hoge informatiedichtheid. Een aantal aspecten passeren wat vaker de revu zonder echt storend te zijn.

Hoewel er voor een groot deel professionele werkwijzen worden beschreven wordt wel continu de link met thuis brouwen gelegd. Opvallend is de vaak enorme complexiteit van die processen, zeker als ook het blenden mee wordt genomen. Af en toe wordt er een kijkje genomen in de keuken van hobbybrouwers die veel met zuurbier bezig zijn.

Er is voor het boek erg goede research gedaan en na ieder hoofdstuk en op het eind van het boek staan dan ook een uitgebreide bibliografie voor wie nog dieper in de materie wil duiken.

Het boek straalt een enorm respect uit voor de Europese traditie maar ook de enorme Amerikaanse dadendrang en innovatie. Het zoeken naar andere wegen en smaken, tot soms over het randje. Wat mij betreft is het een compleet boek, ik weet dat er de nodige hoofdstukken geschrapt zijn en zou zelf misschien wel wat meer microbiologie zien, maar dat zou zeker de focus van het boek doen verwateren. Tussen de regels door kun je wel opmerken dat je voor het op deze wijze van brouwen van zuurbieren wel een ander insteek moet hebben dan voor de 'gewone' om tot resultaten te komen.

Enige nadeel is dat van alle Amerikaanse bieren die met regelmaat in het boek genoemd worden ik er misschien ooit twee of drie heb gedronken, een referentie kader ontbreekt dus in dat opzicht.

Absoluut een aanrader voor eenieder die serieus geÔnteresseerd is in het zelf maken van zure bieren. Zeker geen boek voor de beginnende brouwer of ongeduldige brouwers.

Ingo

Gerb:
Leuk! Ik wacht er ook al een tijd op, mooi dat ie nu beschikbaar is. Goede recensie!

RGeraads:
Mooi recensie. Kan niet wachten tot ik het boek in huis heb. Heb het boek gisteren besteld. Zelf heb ik nog geen (bewust) zure bieren gebrouwen, maar wil me hier in de toekomst zeker wel op gaan focussen!

William:
Ik heb veel respect voor de Mad Fermentationist die ik vooral ken van z'n blog. Mooie foto's, goed teksten en altijd op zoek naar nieuwe combinaties. Soms denk ik dat hij het mooier kan vertellen dan dat z'n bieren super zijn. Het viel me een paar keer op dat hij minder in de prijzen valt maar dat zal misschien ook wel komen omdat hij ver buiten de lijntjes kleurt.

Ik denk dat ik dit boek ook maar ga aanschaffen. Misschien kan ik werk en hobby nog eens combineren.

Oscar:

--- Citaat van: William op 27-06-2014  21:41 u ---Misschien kan ik werk en hobby nog eens combineren.

--- Einde van citaat ---

Zure melk/yoghurt met brett maken?   ;) ;D

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie