Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hop/eiwit filteren achterwege laten  (gelezen 5364 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Gepost op: 02-07-2010 07:58 u »
Ik zat kort geleden aan de volgende mogelijkheid te denken:

als je koelt met een RVS-dompelkoeler, is het denkbaar om de koeler in het kookvat te laten zitten en het kookvat als gistvat te gebruiken zonder af te hevelen.

De dompelkoeler kan dan tijdens de hoofdvergisting dienen om het gistende bier te koelen. Met UT100 + ventiel (b.v. uit oude wasmachine) kan het gistende bier eventueel gekoeld worden. Na de hoofdvergisting pas eiwit/hop/gistcellen filteren door afhevelen. Voordeel: minder werk + infectiegevaar; weet iemand iets over invloed op de smaak als de gekookte hopbellen + eiwitten een weekje in het bier blijven?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #1 Gepost op: 02-07-2010 08:13 u »
Volgens (oude) literatuur zouden de eiwitten de vergisting in de weg zitten. Of dat ook daadwerkelijk zo het geval is weet ik niet.

Wel kan ik mij voorstellen dat het niet verwijderen van de hop een negatieve smaakinvloed heeft. Ongetwijfeld zal er meer 'groene smaak' van de hop in het bier komen.
Ik heb overigens ook zo iets van dat de hop en eiwitten moeten er gewoon uit. Alle professionele brouwers doen dat. En zij hebben het brouwproces geoptimaliseerd...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #2 Gepost op: 02-07-2010 09:07 u »
Als je hopzakjes gebruikt zijn deze makkelijk te verwijderen, dan heb je alleen nog de eiwitten.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #3 Gepost op: 02-07-2010 09:43 u »
Miscchien is een CCT-achtige kooketel dan wel nuttig om de eiwitten te verwijderen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.899
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #4 Gepost op: 02-07-2010 10:02 u »
Je kunt hier denk ik uren over discussieren, maar waarom probeer je het niet gewoon een keer uit met een klein deel van je brouwsel, dus merendeel op de normale manier behandelen en dan 2 even grote porties van bv 2 liter of zo (dit om zoveel mogelijk overige omstandigheden gelijk te houden ) apart laten vergisten 1 met filtering en een zonder. Je kunt dan bij die kleine porties het verschil zien.
HansH

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.935
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #5 Gepost op: 02-07-2010 10:27 u »
Welk kook en koelsysteem je ook gebruikt, het is toch best om die troep niet in het gistvat te hebben, die extra schoonmaak van het kookvat is nu toch z geen arbeid? ik vind het een normaal goede gewoonte.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #6 Gepost op: 02-07-2010 11:23 u »
Ik vind het ook wel een mooi experiment. Maar wel een lastige. Is een worst case benadering een goede? Maak een brouwsel, hevel zo precies mogelijk de helft helder af na hopkoken zodat je

deel A helemaal helder
deel B met dubbele hoeveelheid eiwitten en hopresten

overhoudt.

Vergist deel A en deel B in eenzelfde type gistvat bij dezelfde temperatuur met precies dezelfde hoeveelheid gist (kan dus alleen maar met korrelgist) en beschouw het effect een paar maanden later?

Heb je hier zin in, Piet?


Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #7 Gepost op: 02-07-2010 13:57 u »
Ik vind het ook wel een mooi experiment. Maar wel een lastige. Is een worst case benadering een goede? Maak een brouwsel, hevel zo precies mogelijk de helft helder af na hopkoken zodat je

deel A helemaal helder
deel B met dubbele hoeveelheid eiwitten en hopresten

overhoudt.

Heb je hier zin in, Piet?

Ik lees geen principieele bezwaren dus er komt een experiment aan; aanleiding hiervan is natuurlijk de hitte en mijn brouwkoelkast staat vol met gekoeld bier. Veel verandert er niet: het laatste jaar gebruikte ik mijn maischgamel als gistvat (na schoonmalen / steriliseren) maar nog eenvoudiger is het het zo-wie-zo steriele kookvat / dompelkoeler te gebruiken. Mogelijk dat eiwitten/hop door  gistslurry beter samenklontert zodat afhevelen zelfs beter gaat.

Vergelijken met commercieelen gaat natuurlijk niet op, omdat daar de kookketel voor de volgende batch beschikbaar moet zijn. T.z.t. feedback.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #8 Gepost op: 02-07-2010 20:26 u »
Waarom niet alles in 1 pan? Dus na het maischen gewoon doorstoken naar koken (Niet filteren dus). Bij koken je hop toevoegen, koelen en gist toevoegen. Dus vergisten met je mout, hop en eiwitten nog in het vat...lekker makkelijk en je maakt een brouwsel in pakweg 2 a 3 uur  :brouwen:

Volgens mij is dit wel een methode voor een middeleeuws biertje...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #9 Gepost op: 02-07-2010 23:23 u »
Ik zeg doen!
Ik persoonlijk geloof er niet zo in, maar misschien krijg je wel een speciale hopsmaak.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #10 Gepost op: 03-07-2010 08:13 u »
Waarom niet alles in 1 pan? Dus na het maischen gewoon doorstoken naar koken (Niet filteren dus). Bij koken je hop toevoegen, koelen en gist toevoegen. Dus vergisten met je mout, hop en eiwitten nog in het vat...lekker makkelijk en je maakt een brouwsel in pakweg 2 a 3 uur  :brouwen:

Volgens mij is dit wel een methode voor een middeleeuws biertje...

Ik heb dit laatst gehoord van een vriend van me die ook aan het brouwen geslagen was. Na het maischen doorverwarmen en met alle bostel erin koken. Daarna filteren en met hop koken. Ik heb zijn bieren geproefd en ik heb er geen trekkerige smaken in kunnen ontdekken. Wel wat lichtzurige  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #11 Gepost op: 03-07-2010 09:24 u »
ik heb er geen trekkerige smaken in kunnen ontdekken.

Met Decoctie kook je de maisch ook, en ook daar geen kafjes smaak.... ::) Dus die 78C-80C grens zou wel eens een broodje aap kunnen zijn....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #12 Gepost op: 03-07-2010 12:22 u »
Met decoctie kook je de maisch ook, en ook daar geen kafjessmaak.... ::) Dus die 78C-80C grens zou wel eens een broodje aap kunnen zijn....

Ik denk dat de pH een belangrijke rol speelt. Bij decoctie is de pH op een maischwaarde, dat wil zeggen nagenoeg gelijk aan die van het hoofdbeslag. Vermoedelijk zal de lage pH-waarde die je dan hebt er voor zorgen dat er weinig uitloogt. Daarom houd ik de pH van het spoelwater goed in de gaten bij het boven de 80 C spoelen van de bostel. Ik heb er echter nog te weinig ervaring mee om er iets zinnigs te zeggen op de smaakinvloed.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hop/eiwit filteren achterwege laten
« Reactie #13 Gepost op: 03-07-2010 12:35 u »
Ik denk dat de pH een belangrijke rol speelt.

Dat vermoeden heb ik ook... ik wil er nog een proefbrouwsel aan wagen... :)

Tags: