Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?  (gelezen 2012 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lord McAle

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Van ale drink je nooit te veel!
Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Gepost op: 20-06-2014 23:25 u »
Hallo,

Ik ben nu een klein jaartje bezig met brouwen en heb 4 brouwsels gemaakt:
- 1 blik brouwsel (Muntons Bitter IPA), niet echt lekker
- 3 APA/IPA brouwsels op basis van dry malt extract en 'steeping' (zak gecrushed graan laten trekken in het water). Alle 3 prima resultaat.

Nu ben ik aan het denken wat mijn volgende stap moet zijn. Ik kan uiteraard nog meer extract bieren maken, werkt op zich prima en ik lees ook regelmatig op (amerikaanse) forums dat men met extract brewing vrijwel net zo'n goede resultaten behaalt als met mout. Ik twijfel dan ook:

Ga ik met moutbrouwen echt betere bieren maken, of kan ik bijvoorbeeld beter investeren in:
- een koelkast met thermostaat zodat ik mijn vergistingstemperatuur beter onder controle kan houden (nu gist ik meestal op 20 / 21 graden)
- een elektrische kookketel of evt een gasbrander. Ik kook nu op keramisch, duurt wel een half uur om 20 liter water aan de kook te brengen
- iets anders?

Ik ben benieuwd naar jullie meningen. Ik brouw nu met een starterset van Brouwland, uitgebreid met een platenkoeler. Ik ben vooral geďnteresseerd  in (american) pale ales / IPAs met veel aroma, al wil ik ook een keer witbier/weizen en bijv. stout gaan brouwen.

Groeten,
Lord McAle


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2014 23:30 u »
Ik denk dat je toe bent aan moutbrouwen. Waarom? Je kan hier veel creatiever te werk gaan. Er is meer aanbod in mout dan in extracten. En blikken, ik heb deze stap overgeslagen (direct volmout) maar echt goeie ervaringen hoor ik hier niet mee.

Gecontroleerd vergisten is altijd de investering waard. Of je nu met een extract of met mout gaat brouwen.

Ik neem aan dat je een platenkoeler bedoeld?  ;)

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2014 23:32 u »
Qua kwaliteit en reproduceerbaarheid zou ik in de gecontroleerde vergisting investeren.

Maar moutbrouwen is volgen mij echt wel leuker dan met moutextract.  Persoonlijk vind ik het ook niet zo een grote stap. Het moeilijkste kan je al ;) en de nodige investeringen zijn beperkt. 

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Reactie #3 Gepost op: 20-06-2014 23:38 u »
Ik zou een goede walsenmolen kopen. Ik had er eerst een zelf van een pastamolen gemaakt. Werkte wel, maar het duurde wel erg lang (ruim anderhalf uur voor 5 kg) Met de aanschaf van een echte walsenmolen beter geschroot en een werkje van 5 minuten - met de hand!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Reactie #4 Gepost op: 21-06-2014 00:12 u »
Moutbrouwen is zoveel leuker dan extractbrouwen. Je hebt veel meer controle over de smaak van je bier.

Die koelkast met thermostaat die komt er wel... Want dat is de volgende stap om meer grip te krijgen op de smaak van je bier.

Offline Lord McAle

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Van ale drink je nooit te veel!
Re: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Reactie #5 Gepost op: 21-06-2014 08:28 u »
Dank voor de reacties!

Vraagje: als ik een extract recept pak en dit vertaal naar mout, krijg ik dan een zoveel andere (betere) smaak?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Volgende stap in het brouwen: hoe maak ik beter bier?
« Reactie #6 Gepost op: 21-06-2014 09:21 u »
Ik ben meteen van blik naar mout gegaan. Heb in eerste instantie nog naar extract brouwen gekeken. Maar toen ik zag hoe duur mijn bier zou worden in extract vorm en wat de extra investering in mout zou zijn, heb ik de overstap maar meteen gemaakt.

Als je ~3 moutbrouwsels hebt gemaakt, dan heb je genoeg bespaard om een vergistingskast te maken(5 kg DME= 33 euro, 5 kg mout 12 euro). Misschien krijg je dan niet de kwaliteitsverbetering die je in eerste instantie zoekt, maar het geeft je meer variabelen om mee te spelen. Uiteindelijk kan je daarna nog wat kwaliteit winnen op de vergisting.

Ik weet niet of je altijd alleen brouwt, maar sowieso is moutbrouwen veel gezelliger ;D. Geeft je meer tijd om met je vrienden rustig een biertje te drinken tussendoor.

Tags: