Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fastfermentor  (gelezen 97405 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #250 Gepost op: 21-04-2015 22:31 u »
Kijk, dat is een mooie ontwikkeling! Waarom er standaard een kraantje in dit gistvat zit voor het nemen van monsters was mij een raadsel. Hopelijk wordt de kraan sanitair uitgevoerd.
Een koelmantel is fijn voor degenen die klein behuisd zijn. Als je de ruimte hebt is een koelkast met STC-100 overigens wel handig. Die kun je namelijk ook gebruiken als warme kamer voor de hergisting op fles of om je bier koud te zetten voor een feestje.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tinuske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #251 Gepost op: 22-04-2015 18:38 u »
Zijn inmiddels wel 20 euro duurder geworden. 119 euro nu.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #252 Gepost op: 23-04-2015 11:51 u »
Zijn inmiddels wel 20 euro duurder geworden. 119 euro nu.
Dat viel mij ook op. In een tijd van wereldwijd dalende prijzen...

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #253 Gepost op: 23-04-2015 12:12 u »
Als de euro blijft dalen, dan zullen we nog veel meer producten duurder zien worden.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #254 Gepost op: 30-04-2015 07:32 u »
Ik had even een mailtje gestuurd met de vraag wanneer ze met een optie komen om samples te nemen. Zie hieronder het antwoord:


Thank you for the email. It will be a spigot style system that allows you to sample from the side of FastFerment.

This accessory will be available later this summer as we are still testing various design configurations. Brouwland is our seller in Europe and will make it available once we finalize the design.

https://www.Brouwland.com/en/our-products/winemaking/bottles-tanks-barrels/plastic-tubs/fermentation-tanks/d/fastferment-plastic-conical-fermenter#.VUD6H19Viko

Have a great week,
Mitchell

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #255 Gepost op: 30-04-2015 10:03 u »

Ik had even een mailtje gestuurd met de vraag wanneer ze met een optie komen om samples te nemen. Zie hieronder het antwoord:


Thank you for the email. It will be a spigot style system that allows you to sample from the side of FastFerment.

This accessory will be available later this summer as we are still testing various design configurations. Brouwland is our seller in Europe and will make it available once we finalize the design.

https://www.Brouwland.com/en/our-products/winemaking/bottles-tanks-barrels/plastic-tubs/fermentation-tanks/d/fastferment-plastic-conical-fermenter#.VUD6H19Viko

Have a great week,
Mitchell


Ben benieuwd naar de update. Misschien kunnen we dan daaruit ook afvullen.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #256 Gepost op: 05-05-2015 20:26 u »
De Fastfermentor kost nu trouwens 89,50 bij Brouwmarkt (aanbieding).


Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #257 Gepost op: 06-05-2015 07:40 u »
De Fastfermentor kost nu trouwens 89,50 bij Brouwmarkt (aanbieding).

Waarschijnlijk omdat ze weten dat er een nieuwe aankomt...

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #258 Gepost op: 26-05-2015 21:48 u »
Hier hebben ze het er ook over: http://www.homebrewtalk.com/f14/fastferment-conical-fermenter-478906/index33.html

Deze opstelling ziet er wel goed uit vind ik, misschien dat ik binnenkort toch de "2014" versie bestel van deze CCT, en er een kraantje op zet zoals op de foto's is te zien:




Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #259 Gepost op: 26-05-2015 22:51 u »
Ik heb het al vaker geschreven maar het is beter de bol niet te gebruiken, maar de gist af te tappen en op te vangen in een bakje. Als je alle gist verzameld in de bol is het bier nog steeds lang in contact met de gist. Dit doet het idee van een CCT (vermindering effect autolyse) teniet.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #260 Gepost op: 26-05-2015 22:53 u »
Volgens mij was de bedoeling ook de kraan pas op het moment van gist aftappen open te draaien, bij volle bol weer dicht te draaien en dan de bol te ledigen en te reinigen. Dus niet constant de bol er onder te laten.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.158
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #261 Gepost op: 26-05-2015 22:55 u »
Maar het oppervlak boven het bolletje is heel klein dus autolyse effecten zullen wel meevallen.

Offline Shaka

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #262 Gepost op: 26-05-2015 22:59 u »
Dat denk ik ook, adbrouwt. Zelfde principe als wat ze bij de brewbucket beweren. En bierhenkie, volgens mij is het wel de bedoeling om de kraan gelijk open te draaien, zodat de gist zich zoveel mogelijk in de bol verzamelt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #263 Gepost op: 26-05-2015 23:03 u »
Volgens mij was de bedoeling ook de kraan pas op het moment van gist aftappen open te draaien, bij volle bol weer dicht te draaien en dan de bol te ledigen en te reinigen. Dus niet constant de bol er onder te laten.

Als je een paar keer gist aflaat raak je veel bier kwijt...


Maar het oppervlak boven het bolletje is heel klein dus autolyse effecten zullen wel meevallen.

Het gaat er om dat door autolyse proteases vrijkomen die eiwitten afbreken waardoor de body en de schuimhoudbaarheid minder wordt. Door diffusie zullen die enzymen in je bier terecht komen. Ook bij een kleine opening.


Overigens heb ik gisteren met een paar professionele brouwers over dit onderwerp gehad tijdens de Open Deur Dagen van Brouwland en een bierfestival voor "craft brewers" in Leuven. Alle brouwers waren unaniem van oordeel dat je de gist die zich onder in een CCT verzameld dient te verwijderen voor een beter bier. Dat komt ook overeen met mijn ervaringen.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #264 Gepost op: 26-05-2015 23:15 u »
Als je een paar keer gist aflaat raak je veel bier kwijt...

Maar waarom zou dit meer zijn dan bij een CCT?
 :weetniet:

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #265 Gepost op: 26-05-2015 23:16 u »
Ik zou hem waarschijnlijk ook zonder het bolletje gebruiken, ik zie daar ook het nut niet zo van in.

Zijn er al gebruikers van de Fastferment die ervaring hebben met coldcrashen?

Offline IvoDelver

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #266 Gepost op: 26-05-2015 23:21 u »
Maar waarom zou dit meer zijn dan bij een CCT?
 :weetniet:
Daar ben ik ook heel benieuwd naar, ik ben zelf ook nog opzoek naar een CCT en weet door alle positieve kritieken het soms niet meer :nut:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.111
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #267 Gepost op: 27-05-2015 12:54 u »
Ik laat de bol er gedurende de gehele vergisting onder zitten. Vlak voor het bottelen haal ik de bol met gist eraf. Daarna bottel ik vanuit de FastFermentor.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #268 Gepost op: 27-05-2015 13:06 u »
Ik laat de bol er gedurende de gehele vergisting onder zitten. Vlak voor het bottelen haal ik de bol met gist eraf. Daarna bottel ik vanuit de FastFermentor.

Vervang je de bol ook nog, tussen de hoofgisting en de nagisting?

Offline loek vaneman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • niks mis mee
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #269 Gepost op: 27-05-2015 16:55 u »
Ik vervang hem na de hoofdvergisting daarna blijft hij zitten tot hij uit geprutteld is.
Ik zal de volgende ronde het gist aftappen met het kraantje kijken of er verschil in mijn eindproduct zit.
Jacques hoe vaak tap jij je gist af.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.111
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #270 Gepost op: 27-05-2015 18:28 u »
Vervang je de bol ook nog, tussen de hoofgisting en de nagisting?
Nee. Mijn redenatie is/was dat het contactoppervlak gist/bier zo klein is, dat dat geen kwaad kan. Maar ik heb in dit topic gelezen dat dit ter discussie wordt gesteld. De bol legen en weer plaatsen zorgt voor een luchtbel en wellicht oxidatie. Voor mij is het makkelijkste om de bol te laten zitten. Ik heb nog geen nadelige gevolgen geproefd (denk ik).

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #271 Gepost op: 27-05-2015 20:20 u »
Nee. Mijn redenatie is/was dat het contactoppervlak gist/bier zo klein is, dat dat geen kwaad kan. Maar ik heb in dit topic gelezen dat dit ter discussie wordt gesteld. De bol legen en weer plaatsen zorgt voor een luchtbel en wellicht oxidatie. Voor mij is het makkelijkste om de bol te laten zitten. Ik heb nog geen nadelige gevolgen geproefd (denk ik).

Ik denk dat het voor een beginnende hobbybrouwer, zoals ik gewoon even een kwestie van uitproberen is, alhoewel ik er meer voor voel de Fastferment te gebruiken zonder bol, dit doen professionele brouwerijen immers ook niet.

Na de hoofdgisting het gist opvangen in de bol of in een bakje, en na de nagisting het overige gist aftappen.
Na het aftappen direct vanuit de Fastferment afvullen d.m.v. een siliconenslang en een afvulpijpje.

Ik twijfel toch nog heel erg tussen de Fastferment en de RVS CCT van SS Brewing Technologies (7 Gallon), maar als beginnende brouwer vind ik dat wat hoog gegrepen. Ik kan denk ik het beste "ervaring opdoen" met de Fastferment, en als deze bevalt altijd nog doorsparen voor een RVS CCT.

Ik wil eigenlijk het liefst een goede, betaalbare CCT, daarom kwam ik op deze uit, en volg ik het topic met veel interesse.

Ik hevel nu n keer over na de hoofgisting in een ander vat voor de nagisting, en vanuit het tweede vat hevel ik over naar een brouwemmer, waaruit ik mijn flessen afvul.

Mij lijkt het makkelijk om alle handelingen zoveel mogelijk vanuit n gistvat te kunnen doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #272 Gepost op: 27-05-2015 21:19 u »
Maar waarom zou dit meer zijn dan bij een CCT?
 :weetniet:

Als je een paar keer gist aflaat, zoals gebruikelijk in professionele brouwerijen, en steeds de bol onder de FastFerment gebruikt voor het opvangen van de gist is de bol niet steeds volledig gevuld met gist. Naast gist zit er ook (veel) bier in de bol. Door de inhoud van de bol te verwijderen raak je veel bier kwijt. De bol is in verhouding tot de CCT redelijk groot.

Het verlies kun je beperken door de bol niet te gebruiken. Gewoon de kraan openzetten en weer snel sluiten zodra er bier meekomt. Werkt prima. Je verliest er ook bier mee maar dat is relatief beperkt. Door regelmatig gist af te laten is er minder afgewerkte gist dat in contact is met het bier.

Offline tinuske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #273 Gepost op: 30-05-2015 12:43 u »
Heb de Fastferment nu 3 keer gebruikt. Bij het laatste brouwsel heb ik de bol niet meer gebruikt dit werkt veel fijner. En minder verlies van bier.

Offline mvdhiele

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
Re: Re: FastFerment CCT
« Reactie #274 Gepost op: 30-05-2015 13:08 u »
Lijkt mij ook de meest voor de hand liggende manier, die bol is leuk, maar op 20 25 liter bier heb je over het algemeen niet zo heel veel gistslurrie. Ik wacht het nieuste model maar even af, bij Brouwmarkt is de "oude" versie inmiddels uitverkocht.
Bij van der Kooij zie ik ze nog wel op de website staan, maar dan kosten ze 119,00.

De nieuwe versie komt in de zomer heb ik begrepen.

Tags: gistvat