Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw  (gelezen 6381 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 352
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Gepost op: 01-06-2014 14:15 u »
1e in Klasse B met 86 punten.
Scores:
visueel 12
geur 22
smaak 20
basissmaak 10
body 5
mondgevoel 5
nasmaak 12

Opmerking keurmeester: Mooi bier, uitnodigend. Geur en smaak mogen iets meer uitnodigend.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMilkstout
Kenmerkrecept 14-69
Brouwdatum4-2-2014
BiertypeStout (Milk)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1059 (6,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater19,1 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater10,3 liter
Spoelwater9 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur174 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout86,9 %2550 gr6 EBC
Chocolademout1,9 %55 gr900 EBC
Zwartemout3,4 %100 gr1400 EBC
Cara-Kristall 1207,8 %230 gr120 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding5,5 %23 gr75 minuten33 EBU


Opmerkingen-


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Lactose (melksuiker)150 gr15 Min.


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1318 London Ale III
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter300 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter21 C
Opmerkingenstarter maken 2 liter, 2 gr gistvoeding en druppel olijfolie.



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167 C60 minuten3,5 l/kg
278 C2 minuten3,5 l/kg


Opmerkingen SG na koken en koelen 1.068 en verder geen water toegevoegd.
Daardoor alc. % naar 6,4. Te hoog voor Milkstout !!!
Vergist op 20 C en einde vergisting oplopend naar 22 C.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2014 18:48 u »
Proficiat Jan, weer een geweldig succes.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2014 20:39 u »
Hoi Jan,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Jij behoort tot dat kleine clubje hobbybrouwers dat steeds in de prijzen valt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2014 21:02 u »
Een mooi recept Jan en nogmaals gefeliciteerd.

Wel een enorm donker gekleurd bier met die 174 EBC en dat nog goedsmakend. Draagt de lactose daar veel aan bij?

Hebben we dit bier ooit bij het MTG geproefd?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 352
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2014 21:07 u »
Smaakt prima en de lactose dekt de bitterheid uit de mout prachtig af.
We hebben dit bier nog niet bij MTG geproefd, wellicht na de vakantie (als het dan nog niet op is!).

Maar dit komt met de 2 andere winnende bieren van vorig jaar toch in mijn vaste assortiment.

Offline toonver

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: be
  • Brouwerij Den Dikken
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #5 Gepost op: 16-06-2014 01:06 u »
Waarom die druppel olijfolie bij de giststarter?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 352
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #6 Gepost op: 16-06-2014 09:41 u »
Citaat van William:

Twee druppels olijfolie bij de starter tijdens het opkweken levert de juist onverzadigde vetzuren die een gist nodig heeft om celmembranen mee aan te maken. Een betere vermeerdering van gistcellen dus.

Daarnaast heeft het als voordeel bij een starter dat deze minder schuimt.

Verder is op dit forum heel veel hierover geschreven.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: ONK 2014 B1 Milkstout Jan van den Hoogen/Esterenbrouw
« Reactie #7 Gepost op: 23-06-2016 18:23 u »
Als je gaat kijken naar de milk stouts die in de prijzen vallen dan valt mij op dat er veel verschillen binnen deze stijl zijn.
Zo zie je sommige 15% aromamouten gebruiken en andere 5 %. Bij dit recept is het allemaal vrij laag, en het hoef volgens mij ook niet moeilijker te zijn
dan nodig. Mooi recept, zet me aan het denken.

Tags: