Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale  (gelezen 6621 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Gepost op: 01-06-2014 12:37 u »
Dag allemaal,

Met het onderstaande recept heb ik de 1e prijs gewonnen in categorie D. Het is een vrij eenvoudig bier, 100% Amarillo en zoals gebruikelijk bij mij heb ik niet gespoeld. Ik gebruik al geruime tijd fustjes en dit bier heeft dus geen hergisting op de fles, het is gebotteld met een Blichmann Beergun.

Score 92 punten, commentaar:

Mooi bier! Sterke citrus / grapefruit neus en smaak. Wordt nergens onaangenaam hard. Balans hop - mout = goed. Geen geur of smaakafwijkingen geconstateerd. Visueel goed, jammer van het puntje aftrek vanwege de vulhoogte. Bij een ONK worden de regels echter strak gevolgd.

Imperial Red Ale

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

19-A  Strong Ale, Old Ale

Min OG:  1.060   Max OG:  1.108
Min IBU:    30   Max IBU:    80
Min Clr:    25   Max Clr:    68  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          18.50    Wort Size (L):     18.50
Total Grain (kg):         7.75
Anticipated OG:          1.077    Plato:             18.74
Anticipated EBC:          38.8
Anticipated IBU:          45.4
Brewhouse Efficiency:       59 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   23.87    L
Pre-Boil Gravity:      1.060    SG          14.74  Plato

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  1.9     0.15 kg.  Generic DME - Light           Generic        1.046     20
 77.4     6.00 kg.  Palemout 7 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      6
 12.9     1.00 kg.  Munich Malt                   Germany        1.037     15
  3.9     0.30 kg.  Crystal 105L                  Great Britain  1.033    230
  3.9     0.30 kg.  Crystal 75L                   Great Britian  1.034    130

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   11.60  13.3  60 min.
 25.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   11.60  20.1  20 min.
 25.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   11.60  12.0  10 min.
 25.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   11.60   0.0  0 min.
 40.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   11.60   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort + Brouwzout
Profile known for: Kraanwater + (1,5 gr SO4 / 3 ml Cl)

Calcium(Ca):          67.0 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):         48.8 ppm
Chloride(Cl):         36.9 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

Mash Schedule
-------------

Mash Name: Droog

Total Grain kg:     7.60
Total Water Qts:   34.91 - Before Additional Infusions
Total Water L:   33.04 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Inmaischen / Rust      3     40     63      63   Infuse    67       33.04   4.35
Rust                   3     20     72      72   Infuse     0        0.00   4.35
Uitmaischen           10      1     78      78   Infuse     0        0.00   4.35


Total Water Qts:           34.91 - After Additional Infusions
Total Water L:             33.04 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       38.11 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

33 liter maischwater

Pre boil volume (26 liter)

1,5 gr CalciumSulfaat
3 ml CalciumChloride
2 ml Melkzuur

Start SG 1078 - 19.4 oBrix (voor starter)

Temp bij aanvang vergisting: 18.7 - 19.2 oC
Temp na 24 uur 19.5 - 20 oC
Temp na 72 uur 20.5 - 21 oC

SG na 9 dagen 9.8 oBrix (1015?)
Eind SG na 25 dagen 9.8 oBrix / SG 1015
SVG 80% / 8.2% Alcohol

Fusteldatum 2013-11-20
Afgevuld met ~2.3 volumes CO2
 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2014 12:42 u »
Hey cool!
Dat is wel een bevestiging dat het bottelen met de beergun goede resultaten geeft!
Hoe lang voor het inleveren heb je ze gebotteld?

Ik doe ook al mijn bier in kegs, dus ben erg geÔnteresseerd in de beergun. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2014 12:49 u »
Welkom terug Caspar.

Nog steeds op hoog niveau IPA's aan het brouwen!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2014 12:52 u »
Hi Robin,

Persoonlijk ben ik echt heel erg te spreken over de kwaliteit van het gefustelde bier dat is afgevuld met een beergun. Dit bier zat al 3,5 maand in de fles en vertoonde geen verouderingssmaken. De andere 2 bieren die ik had ingezonden scoorden ook hoog: 85 punten voor een pils en 80 punten voor een IPA... geen commentaar over oxidatie of zo. :) .

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2014 12:55 u »
Welkom terug Caspar.

Nog steeds op hoog niveau IPA's aan het brouwen!

Haha, ik vond mijn IPA eigenlijk nog veel beter, ik waan me weer terug in Amerika als ik die drink :proost: . Maarr de keurmeester vond hem niet genoeg citrus hebben. Echt geloof me, de aroma's vliegen je om de oren. Commentaar van de keurmeester was, gebruik voortaan Amarillo... en rara wat zat er in 70% Amarillo en 30% Columbus.. zucht ;) .

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2014 13:04 u »
Klinkt goed!
Ook nog gefeliciteerd met het resultaat natuurlijk! ;)
:duimop:

Offline jakeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Life is to short to drink Heineken
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #6 Gepost op: 30-07-2014 17:42 u »
Citaat
Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                                 Origin        Potential   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  1.9     0.15 kg.  Generic DME - Light             Generic          1.046     20
 77.4    6.00 kg.  Palemout 7 - Dingemans     BelgiŽ            1.037      6
 12.9    1.00 kg.  Munich Malt                         Germany        1.037     15
  3.9     0.30 kg.  Crystal 105L                        Great Britain  1.033     230
  3.9     0.30 kg.  Crystal 75L                          Great Britian  1.034     130

@Caspar; Wat is Generic DME - light? En waar is dit/deze verkrijgbaar?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: ONK 2014 - D1 - Imperial Red Ale
« Reactie #7 Gepost op: 30-07-2014 18:05 u »
@Caspar; Wat is Generic DME - light? En waar is dit/deze verkrijgbaar?

Ik gok Dry Malt Extract :-)

Tags: