Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alcoholvrij  (gelezen 4116 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adcoli

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • De tijd dringt en ik drink mee.
Alcoholvrij
« Gepost op: 01-06-2014 11:00 u »
Beste leden,

Gisteravond op een feestje kreeg ik de vraag of ik ook alcoholvrij bier kan maken.
Maar ik denk dat dit thuis niet te doen is of wel?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Alcoholvrij
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2014 12:13 u »
Ik krijg die vraag ook regelmatig. Voor ons hobbybrouwers lijkt me dat niet te doen op eenvoudige wijze.

Het geeft wel aan dat mensen graag iets alcohol-vrij drinken dat wel bierkenmerken heeft.

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Alcoholvrij
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2014 12:15 u »
dat is toch soort  vloeken in de kerk  :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Alcoholvrij
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2014 12:23 u »
Ik zou het knap vinden om een alcoholvrij bier te brouwen waarbij je dat op basis van uiterlijk, smaak en geur niet opmerkt. Nee, dat is geen vloeken in de kerk voor mij.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Alcoholvrij
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2014 12:46 u »
Er zijn wel gisten die geen maltose vergisten, enkel glucose.
Deze geven een heel laag alcoholpercentage, maar wel iets gistprofiel. Dat zou iets in de richting van alcoholvrij/-arm bier moeten geven?
:)

Offline Adcoli

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • De tijd dringt en ik drink mee.
Re: Alcoholvrij
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2014 13:02 u »
Ik moet het zelf ook niet hebben maar ik kreeg de vraag van iemand die geen alcohol meer mag hebben.
Het lijkt me nog een hele uitdaging om zo iets te maken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Alcoholvrij
« Reactie #6 Gepost op: 01-06-2014 13:37 u »
Het lijkt me nog een hele uitdaging om zo iets te maken.

De gist is nog wel aan te komen, Weihenstephan WSL 17 (Saccharomyces ludwigii (PDF)).

Het grootste probleem is denk ik dat dat wat na de vergisting over blijft een zeer voedzame bodem voor infecties is. Je zult ultra schoon moeten werken en iedere stap heel goed moeten plannen/uitwerken en misschien zelfs wel proberen zoveel mogelijk contact met de lucht vermijden.. Als je echt alcohol vrij wilt zul je de alcohol ook nog moeten uitdampen (iets boven pasteurisatie temperatuur?) en daarna geforceerd carboniseren.

een alcoholvrij zuurbier lijkt me makkelijker :)

Ingo

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.752
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Alcoholvrij
« Reactie #7 Gepost op: 01-06-2014 15:06 u »
Zijn er geen gisten die enkel CO2 produceren en geen alcohol? En die ook nog eens goed uitvergisten?

Je kan overigens ook gewoon een normaal nier maken en daar de alcohol 'uit halen'. Je doet dan wel concessies aan smaak.

Offline sven

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: ec
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alcoholvrij
« Reactie #8 Gepost op: 01-06-2014 15:19 u »
Blijven beluchten zodat er meer gist en minder aalkohol gemaakt wordt ?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Alcoholvrij
« Reactie #9 Gepost op: 01-06-2014 19:44 u »
Zijn er geen gisten die enkel CO2 produceren en geen alcohol? En die ook nog eens goed uitvergisten?
Nee, helaas.
Dichterbij dan met die S. ludwigii ga je wat dat betreft niet komen. Dat is zo'n stam die alleen glucose omzet, maar maltose niet.
Als je de SG laag houdt, 1020-30? en stevig hopt, zou het best smakelijk kunnen uitpakken,

Blijven beluchten zodat er meer gist en minder aalkohol gemaakt wordt ?
Nee, dat werkt niet ivm het crabtree effect.
Biergist zet in een standaard wort altijd de suikers om naar alcohol omdat de volledige dissimilatie tot CO2 geblokkeerd wordt. Beluchten heeft daar geen invloed op, dat is een veel voorkomend misverstand. :)

Offline Vazoem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alcoholvrij
« Reactie #10 Gepost op: 02-06-2014 15:17 u »
Haha! 2e jaars collegestof komt weer boven borrelen ;D

Maar kun je niet thuis verhitten na fermentatie om alcohol grotendeel eruit te koken? En dan voor koolzuur weer klein beetje suiker en gist nagisten?

homoeccentricus

  • Gast
Re: Alcoholvrij
« Reactie #11 Gepost op: 02-06-2014 15:30 u »
http://gizmodo.com/the-science-of-non-alcoholic-beer-509674407

Ofwel de alcohol er uit koken (kan op relatief lage temperatuur bij lage druk), en dan zien te vermijden dat het hoparoma mee de lucht in gaat,  ofwel omgekeerde osmose gebruiken. En dan moet je inderdaad nog een manier vinden om CO2 toe te voegen. Lijkt me na het lezen van dit artikel niet simpel, zeker niet om iets te maken dat minimaal drinkbaar is.

Offline dutch food geek

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
  • Startend brouwer
Re: Alcoholvrij
« Reactie #12 Gepost op: 02-06-2014 15:53 u »
Laag alcoholisch gaat je wel lukken...
Zoek op Kvass. Een bierachtige drank, het wel zoeter dan de meeste bieren, met een alcoholpercentage van 0,7 tot 2,2%

Alcoholvrij lijkt mij zoals hierboven ook al staat vrijwel onmogelijk...

Tags: