Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witte kandij versus kristalsuiker  (gelezen 24636 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Maran van Brakel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • krÍk
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #50 Gepost op: 04-09-2019 15:24 u »
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Ik gok dat ze wellicht bruine kandij gebruiken, en dat de onzuiverheden een extra iets aan de smaak kunnen toevoegen?
(geen idee hoor, maar misschien heeft bruine kandij een meer stroop-achtige smaak?)

Misschien ook wel gewoon voor de kleur  :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #51 Gepost op: 04-09-2019 15:25 u »
En nog belangrijker: waarom zouden brouwerijen als Westmalle dure kandij gebruiken ipv goedkope kristalsuiker als er geen verschil in smaak is? 🤔

Ik denk dat we even een stapje terug moeten zetten in ons denk patroon, en eerst eens bekijken wat bij de toeleveringsbedrijven onder de naam witte of lichte kandij wordt verkocht en wat de brouwers ter wereld (dus niet alleen in Nederland) allemaal verstaat onder lichte of witte kandijsuiker?

Wat is de definitie is van kandij?  Want die is niet 100% sluitend, de ene producent vertrekt van zuivere biet suiker en de andere producent van ruwe rietsuiker (vb Candico)
Vb de Candimic Licht welke geproduceerd op basis van gedeeltelijk geÔnverteerde kandijstroop, zegt de brouwer/verkoper daar niet ook lichte kandijsiroop tegen?
Of vb de lichte kandijcassonade van Candico die wordt ook verkocht onder de noemer  "Candy Powder Pale, Kandijcassonade Blond, Cassonade de candi Blonde" zegt de brouwer/verkoper daar niet ook lichte kandijsuiker tegen?

http://www.maisonrorive.be/pics/514276.pdf
https://www.castlemalting.com/CastleMaltingSugar.asp?P=105&Language=Dutchl

Witte kandij gemaakt van 100% geraffineerde bietsuiker dat is gewoon suiker dat is wel duidelijk.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #52 Gepost op: 04-09-2019 16:04 u »
Als dat zo is (en ik geloof het meteen) dan is kandijsiroop dus in water opgeloste kristalsuiker... !

Niet noodzakelijk. Suikerfabrieken verwerken bieten. Die worden opgelost en gekookt. Zo ontstaat een zoete siroop, die na drogen kristalsuiker kan worden. Maar je kan er ook gelijk kandij van maken. Hoe dan ook, volgens mij is die oorspronkelijke siroop gelijk voor kristalsuiker en kandij.

De documenten van de warenwet spreken over allerlei maximum en minimum percentages van stoffen die in de suiker mogen zitten. Het verschil daarin tussen kristalsuiker en kandij is dermate klein, dat ik me niet kan voorstellen dat het smaakverschil geeft.

Bestaat er overigens ook suikerrietkandij?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #53 Gepost op: 04-09-2019 16:12 u »
Toch gek dat ze voor 460 ml candi syrup simplicity (blank) (ingrediŽnten: bietsuiker, water) dan Ä 6,90 durven vragen en het nog verkopen ook.

Op de verpakking staat ppg 1.032, wat volgens mij betekent dat je er een gallon van SG 1.032 mee kunt maken. Dat komt dan neer op (32x2,5=) 80 gram suiker per liter = (x3,79) 303,2 gram suiker. Een kiloprijs voor de suiker van Ä 22,76   ???

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #55 Gepost op: 04-09-2019 22:40 u »
Toch gek dat ze voor 460 ml candi syrup simplicity (blank) (ingrediŽnten: bietsuiker, water) dan Ä 6,90 durven vragen en het nog verkopen ook.

Op de verpakking staat ppg 1.032, wat volgens mij betekent dat je er een gallon van SG 1.032 mee kunt maken. Dat komt dan neer op (32x2,5=) 80 gram suiker per liter = (x3,79) 303,2 gram suiker. Een kiloprijs voor de suiker van Ä 22,76   ???

De meeste vloeibare kandijsiropen van Candi Syrup geven kleur aan je bier. Dat is de belangrijkste reden om ze te gebruiken. De hele lichtgekleurde versie kun je inderdaad het beste links laten liggen.

De kleur komt overigens door het karameliseren van de suikers en niet door melasse zoals bij de Nederlandse bruine kandijsuiker. Daar zit een behoorlijk smaakverschil in.

Tags: suikers