Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Belle saison Danstar  (gelezen 18731 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Belle saison Danstar
« Gepost op: 29-05-2014 19:27 u »
Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.722
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: belle saison danstar
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2014 19:32 u »
Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?
De gist zorgt voor een typisch saison karakter wat verschillende smaken en geuren produceert.
Ik zou je bier trouwens nog maar even laten staan. De mijne is overgeheveld met 998 en gaat nog steeds door... Al een week. 1006 is dus nog lang niet klaar...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: belle saison danstar
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2014 19:37 u »
Het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk (van iedere gist trouwens) ik prefereer het karakter bij 30C en eind SG van 998 is wel heel erg ver... ( > 100% SVG )  :nut:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: belle saison danstar
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2014 19:39 u »
Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.722
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: belle saison danstar
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2014 19:50 u »
Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.
Het nagisten kan denk ik wel lang duren. Als je weinig kopruimte hebt kun je het nauwkeurig volgen. Hij gaat langzaam maar gestaag door (is mijn ervaring tot nu toe).

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: belle saison danstar
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2014 20:27 u »
En hoe is de smaak en geur bij jou?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.722
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: belle saison danstar
« Reactie #6 Gepost op: 29-05-2014 21:00 u »
En hoe is de smaak en geur bij jou?
De geur is heerlijk fruitig. Smaak kan ik nog niets over zeggen, hij is nog aan het navergisten in een split batch dus dat wacht ik nog even af.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #7 Gepost op: 31-05-2014 18:32 u »
Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
Hoe is die geworden?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #8 Gepost op: 31-05-2014 20:59 u »
Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
Hoe is die geworden?

Lekker, zoals een saison moet zijn. :) Met maximaal karakter  :biersmile:

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 738
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #9 Gepost op: 06-06-2014 23:54 u »
Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen? Ik heb mijn recentste Saison met deze gist op 23 C gedaan en bemerk ook een sterke smaak die ik slecht kan betitelen. Vies is het zeker niet, echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #10 Gepost op: 07-06-2014 00:00 u »
Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen?

Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 738
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #11 Gepost op: 07-06-2014 02:19 u »
Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

Top, bedankt. Heb nog een zakje in de koelkast staan, ga ik dat zeker proberen!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #12 Gepost op: 07-06-2014 16:00 u »
Op 23-25 graden wordt het een echte doordrinker. Op 32 graden wordt het een gortdroge Saison.  :biersmile:

Het is maar net wat je wilt.

Ik heb nu de tweede versie op 32 graden gedaan, maar zal in de toekomst zeker nog een mooi en ontzettend toegankelijk doordrinkbier met deze gist maken op 23-25 graden. Lekker high gravity brouwen en er komt zo een kleine 50 liter uit mijn 27 liter Weck keteltje  :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.722
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #13 Gepost op: 07-06-2014 18:55 u »
Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23C?

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #14 Gepost op: 07-06-2014 20:11 u »
Vorige week een Saison (start SG 1,052)  met Belle Saison vergist op 27 graden Celsius. Circa 2 cm schuim, dus veel kopruimte heb je niet nodig.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #15 Gepost op: 08-06-2014 10:21 u »
Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23C?

Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  C en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
Het werd een prima Saison.
Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

Bert

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.722
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #16 Gepost op: 09-06-2014 12:57 u »
Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  C en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
Het werd een prima Saison.
Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

Bert
Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #17 Gepost op: 10-06-2014 01:38 u »
Ongecontroleerd en just vol (gist-)karakter is het toch? ;) ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #18 Gepost op: 10-06-2014 09:50 u »
Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?

Ja. Dat is het mooie van deze gist.

Bert

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #19 Gepost op: 10-06-2014 10:13 u »
Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

Even weer on topic. Mijn meest recente saison (Danstar, Belle Saison) staat nu te rijpen op fles en ik snap precies wat je bedoelt; er zit een sterke smaak aan waar je niet omheen kunt. Mij roept het de associatie met zwarte peper en 'oosterse' kruiden in het algemeen, misschien ook wel de nasmaak van koffie(?) en wat branderig.

Ik heb hem op 21 graden vergist, gewoon, omdat het kan.

Qua vergisten is het wel n van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #20 Gepost op: 10-06-2014 19:17 u »
Qua vergisten is het wel n van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.
De mijne deed het op 32 graden van 1038 naar 1001  :gistsmile:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #21 Gepost op: 10-06-2014 21:29 u »
Ik ga donderdag bottelen.
Zal dan het sg nog ff meten en hier laten weten.
En ook hoe dan de smaak/reuk is.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #22 Gepost op: 12-06-2014 18:43 u »
Vandaag gebotteld, SG was 1.002.
Smaak en geur is erg fris en fruitig.
Ik heb alleen maar Amarillo gebruikt voor bitter en aroma en koudhop.
Deze is 3 weken geleden gebrouwen na een week van de gist afgegaan en 2 weken na laten gisten.
Waarvan de laatste 5 dagen met koudhop.
Daarna 24 uur koud gelagerd 1 a 2 graden.
Maar als ik de reactie van Oscar in een ander topic lees hoop ik dat ik lang zat heb gewacht. :weetniet:

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #23 Gepost op: 12-06-2014 20:04 u »
Ik hoop het voor je. Vorig jaar ging mijn Saison van 1071 naar 1004 na 3 weken gisting en ruim een week geen activiteit in het waterslot.
Na 1.5 maand na bottelen was het koolzuur prima, 2 maanden later gushing uit de fles. Grrrr.

Op dit moment staat weer een Belle Saison te gisten. Wacht wat langer met bottelen en ik zal minder bottelsuiker gaan gebruiken.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #24 Gepost op: 12-06-2014 20:15 u »
In een week van 1049 naar 1002 met Belle Saison :)
Deze keer op 30 C  (vorige keren begonnen bij 25 en dan 1 C per dag omhoog) Mooi karakter, lekker droog.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #25 Gepost op: 13-06-2014 21:07 u »
Misschien een raar tijdstip om dit te posten (ik hou niet van voetbal) maar ik maak me toch een beetje ongerust om de hergisting op de fles.
Ik zet altijd een flesje onder de drukmeter en die is in nog geen 2 dagen tijd al naar 1 bar gegaan.
Zo snel gaat dat anders nooit.
Dan duurt het een paar dagen en dan komt ie langzaam op gang en kruipt met 2 a 3 tienden per dag naar de 2.5 bar.
Wat dan zo 14 dagen duurt.
Hoop dat dit geen slecht voorteken is.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #26 Gepost op: 13-06-2014 21:33 u »
Misschien een raar tijdstip om dit te posten(ik hou niet van voetbal) maar ik maak me toch een beetje ongerust om de hergisting op de fles.
Ik zet altijd een flesje onder de drukmeter en die is in nog geen 2 dagen tijd al naar 1 bar gegaan.
Zo snel gaat dat anders nooit.s.

IK hou wel van voetbal maar kon het even niet aanzien ;).

Heb je dit bier misschien koud gelagerd en daarna koud gebotteld? Dan is er al veel koolzuur opgelost in het bier. Als dat zo is dan komt er bij de hergisting in de fles door de hogere temperatuur in n keer veel koolzuur vrij omdat de oplosbaarheid bij hoge temperatuur laag is (en dus meer druk geeft).

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #27 Gepost op: 13-06-2014 21:36 u »
Ja ik heb 24 uur koud gelagerd en inderdaad meteen op die temp. gebotteld.
Maar maakt verder niks uit denk je?
Oh ja en denk aan je hart het is maar voetbal.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #28 Gepost op: 13-06-2014 23:08 u »
Nadat de eerste bar is gehaald zal die waarschijnlijk in een langzaam tempo doorgaan. Vooralsnog niets aan de hand (en zo'n fles kan geloof ik 8 bar hebben)

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #29 Gepost op: 23-06-2014 21:04 u »
10 dagen na het bottelen is de druk 2.5 bar.
Gisteren een flesje koud gezet en vandaag geproefd.
Is echt lekker geworden zeer fruitig en je proeft de amarillo erg goed.
Vind persoonlijk de amarillosmaak erg lekker.
Genoeg koolzuur hele mooie schuimkraag.
Maar hopen dat ie niet verder doorgist zoals Oscar is overkomen.
Ja fijne gist en lekker biertje voor in de tuin met een lekker weertje erbij.
Ga ik er nog een mee maken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #30 Gepost op: 09-05-2016 09:11 u »
Zo, even een topic omhoog pushen...

Ik heb nu redelijk wat ervaring met de Belle saison en laatst de Frens saison van Mangrove's Jack gebruikt. Ik moet toch constateren dat de Belle Saison een zeer cleane gist is met een ondermatig saison karakter (wat je ook merkt bij de Brand saison). Voor een meer saison-achtig karakter zou ik toch een andere gist adviseren.  :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #31 Gepost op: 09-05-2016 09:17 u »
Is de Mangrove Jack's gist vergelijkbaar?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #32 Gepost op: 09-05-2016 09:20 u »
Is de Mangrove Jack's gist vergelijkbaar?

Beter en meer saison karakter... :)

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #33 Gepost op: 09-05-2016 10:39 u »
Bij het vergisten van beide gisten op een temperatuur van 23 C vind ik ook Mangrove Jack veel meer "Saison" dan Danestar Belle Saison.
Bij het vergisten op 29 C is er weinig verschil vind ik zelf. Ze worden beidde gort droog en ook echt een saison.



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #34 Gepost op: 09-05-2016 10:55 u »
Bij het vergisten op 29 C is er weinig verschil vind ik zelf.

Juist niet... Juist bij die hoge temperatuur blijft zelfs de Belle saison nog vrij clean. En is het verschil met de French saison duidelijk aanwezig... :)

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 720
  • Land: nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #35 Gepost op: 09-05-2016 11:31 u »
Beter en meer saison karakter..... :)

Meer fruitig / peperachtig / citrus?

Ik heb hem van het weekend gebruikt. Ben benieuwd hoe die is...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #36 Gepost op: 09-05-2016 12:33 u »
Mijn aanvankelijke enthousiasme voor deze gist neemt steeds meer af, vooral bij een wat lagere temperatuur vergist is de smaak wel heel herkenbaar en dominant, plus dat zoetje ...

Het is alsof je over een Twents landweggetje rijdt, maar het is wel geasfalteerd, er staat dan wel een Kroezeboom maar verder is het coulisse na coulisse gevuld met maisvelden. Dat is niet wat ik zoek, ik wil een hobbelig landweggetje, rijden met een Eend tussen afbrokkelende muurtjes, onder oude bomen. Spannende zijweggetjes verkennen, met waterstroompjes die zich niets van wegen aantrekken, soms doodlopend in een bloemenweide met fruitbomen.

Heel eerlijk, in de vaste en vloeibare Saisongisten vind ik dat ook niet, in een paar commercile Saisons wel :(  Misschien toch maar eens een blend maken van een aantal Saisongisten WLP565 + 566 liggen voor de hand.

Ingo

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #37 Gepost op: 09-05-2016 16:39 u »
Wat houdt je tegen van een Dupont op te kweken? Absoluut geen straf om er een paar te ledigen met dit zomerweer  :biersmile:.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #38 Gepost op: 09-05-2016 16:44 u »
Wat houdt je tegen van een Dupont op te kweken? Absoluut geen straf om er een paar te ledigen met dit zomerweer  :biersmile:.

Helemaal niets, doe ik dan ook met enige regelmaat,

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #39 Gepost op: 09-05-2016 21:46 u »
Is de Mangrove Jack's gist vergelijkbaar?

Dit is de oude M27 Belgian Ale die nu omgedoopt is tot de M29 French Saison.

Zie ook mijn bericht van gisteren.

De gist is dus van nationaliteit veranderd . :)

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #40 Gepost op: 05-09-2016 13:33 u »
Mijn aanvankelijke enthousiasme voor deze gist neemt steeds meer af, vooral bij een wat lagere temperatuur vergist is de smaak wel heel herkenbaar en dominant, plus dat zoetje ...

Het is alsof je over een Twents landweggetje rijdt, maar het is wel geasfalteerd, er staat dan wel een Kroezeboom maar verder is het coulisse na coulisse gevuld met maisvelden. Dat is niet wat ik zoek, ik wil een hobbelig landweggetje, rijden met een Eend tussen afbrokkelende muurtjes, onder oude bomen. Spannende zijweggetjes verkennen, met waterstroompjes die zich niets van wegen aantrekken, soms doodlopend in een bloemenweide met fruitbomen.

Deze handschoen pak ik op.

Ik heb nu ook meer ervaring met de Belle Saison (10+ keer mee gebrouwen) en ik zie het anders, ik ben het eens de analyse dat het niet lijkt op de echte saison, maar mijn beeldspraak zou anders zijn.

Het is alsof je voor het eerst in de Tesla P85D stapt om een stuk over een vers geasfalteerde duitsche autobahn te reizen, niet te rijden, te reizen. Eerst schiet je langs futuristische KPMG bouwwerken en de monsterlijk grote glazen pui van het Frankfurt Flughafen, om geruisloos zuidwaarts door de bomen rij te zweven. Na het afremmen voor lokaal forenzend verkeer trap je de accelerator in en ervaart het vertrouwde gevoel dat elke beweging met je rechter voet accuut vertaald wordt naar snelheid, de ludicrous mode maakt dat elke andere personen auto gegarandeerd kleiner wordt in je achteruitkijkbeeld. Dit is het nieuwe reizen; geen trillingen, geen motorisch gebrul, geen afleiding. De rust in de auto, maar ook de auto-pilot, maakt dat ik met een lichte glimlach om me heen kijk en details in me opneem die ik anders nooit zag. De dennenwouden die herstellend zijn van de zure regen, grauwe stroken vertrokken sneeuw die wijzen op een aanstormend koudefront, de aardlagen in de voor de autobahn uitgegraven strook. De stilte maakt een goed gesprek mogelijk, bijvoorbeeld over waar we zo meteen onze traditionele currywurst gaan nuttigen.

Wat ik maar wil zeggen: ik gebruik de BS niet zozeer als saison gist maar om tot een vrij cleane snelle vergisting te komen waarbij ruimte is om verschillende andere kenmerken zoals hop, mout en kruiden tot uiting te laten komen. Begrijp me goed, ik neem ook nog steeds regelmatig plaats in een lelijk eendje of een oude kever, maar beide vormen van reizen kun je niet met elkaar vergelijken.



Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #41 Gepost op: 07-09-2016 09:34 u »
Misschien toch maar eens een blend maken van een aantal Saisongisten WLP565 + 566 liggen voor de hand.

Ik heb al enkele malen een Saison gebrouwen met de Belgian en de French Saison van Wyeast. De vergisting gestart met de Belgian Saison en bij een SG van rond de 1030 (het "kritische" punt) de French Saison toegevoegd.
Het werden uitstekende Saisons.
Nieuw is dit niet, in Amerika zijn brouwers die dit regelmatig zo doen.

Bert

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #42 Gepost op: 07-09-2016 10:32 u »
De Mangrove Jack's French Saison is veel meer een saison gist dan de Belle Saison. Hij is fruitiger en peperiger. Ik heb er nu 1 keer mee gebrouwen bij gebrek aan tijd voor het maken van een giststarter en ik was erg blij met het bier (een simpele saison).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #43 Gepost op: 07-09-2016 17:21 u »
De Mangrove Jack's French Saison is veel meer een saison gist dan de Belle Saison. Hij is fruitiger en peperiger. Ik heb er nu 1 keer mee gebrouwen bij gebrek aan tijd voor het maken van een giststarter en ik was erg blij met het bier (een simpele saison).

Helemaal mee eens. Dat Mangrove Jack's deze gist in het verleden heeft verkocht als "Belgian Ale" is niet te begrijpen. Het is een hele duidelijke saison gist.

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #44 Gepost op: 22-07-2018 17:05 u »
Komt spuit 11 4 jaar na dato nog ff met een reactie :p

Vandaag gebotteld, begin sg 1071 eind sg 997....!

Eerste saison, wordt een krachtig beestje!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #45 Gepost op: 04-06-2019 17:13 u »
Even een vraagje over deze gist. Ik laat hem uitgisten op 25 graden en wil hem alleen overhevelen in bottelvat en dan meteen bottelen. Nu heb ik gezien dat de uitvlokking van deze gist laag is. Vraag is of hij wel/niet uitzakt bij 25 graden als ik hem daar een weekje na einde gisting op laat staan. Ik wil hem liever niet coldcraschen, kost weer een paar dagen en ik wil zeker weten dat hij is uitgegist en liever niet veel langer dan 3 weken op de gist hebben staan. Ik hoor graag

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #46 Gepost op: 04-06-2019 17:18 u »
Even een vraagje over deze gist. Ik laat hem uitgisten op 25 graden en wil hem alleen overhevelen in bottelvat en dan meteen bottelen. Nu heb ik gezien dat de uitvlokking van deze gist laag is. Vraag is of hij wel/niet uitzakt bij 25 graden als ik hem daar een weekje na einde gisting op laat staan. Ik wil hem liever niet coldcraschen, kost weer een paar dagen en ik wil zeker weten dat hij is uitgegist en liever niet veel langer dan 3 weken op de gist hebben staan. Ik hoor graag
Deze gist hoeft niet volledig uit te zakken. Een Saison mag wat troebel zijn.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #47 Gepost op: 04-06-2019 17:32 u »
Ik heb er een Barley Wine mee gebrouwen van rond de 10%.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #48 Gepost op: 04-06-2019 18:45 u »
Dan zou ik het jongbier een weekje lageren op keldertemperatuur, 12 tot 15 graden. Dan overhevelen naar bottelemmer en bottelen.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #49 Gepost op: 05-06-2019 10:25 u »
Dank voor je reactie!

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #50 Gepost op: 03-09-2019 23:27 u »
Is Danstar Belle Saison vergelijkbaar met Lallemand Belle Saison?
(of is het wellicht zelfs hetzelfde)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #51 Gepost op: 04-09-2019 00:06 u »
Is Danstar Belle Saison vergelijkbaar met Lallemand Belle Saison?
(of is het wellicht zelfs hetzelfde)



 ;D ;D :lol: :lol: :lol:

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Belle saison Danstar
« Reactie #52 Gepost op: 05-09-2019 23:48 u »


 ;D ;D :lol: :lol: :lol:

Tja, die is vrij duidelijk maar ik heb hier een Belle Saison waar danstar niet op staat . Zal morgen ff kijken.

Tags: saison