Belle saison Danstar

Gestart door Hay, 29-05-2014 19:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hay

Vorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

Hoppenbrouwers

Citaat van: Hay op 29-05-2014  19:27 uVorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?
De gist zorgt voor een typisch saison karakter wat verschillende smaken en geuren produceert.
Ik zou je bier trouwens nog maar even laten staan. De mijne is overgeheveld met 998 en gaat nog steeds door... Al een week. 1006 is dus nog lang niet klaar...

Oscar

Het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk (van iedere gist trouwens) ik prefereer het karakter bij 30°C en eind SG van 998 is wel heel erg ver... ( > 100% SVG )  :nut:

Hay

Ja laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.

Hoppenbrouwers

Citaat van: Hay op 29-05-2014  19:39 uJa laat hem nog een paar dagen staan en hevel dan over naar een schoon vat.
Bij mij was de vergistingstemperatuur 23 graden.
Het nagisten kan denk ik wel lang duren. Als je weinig kopruimte hebt kun je het nauwkeurig volgen. Hij gaat langzaam maar gestaag door (is mijn ervaring tot nu toe).

Hay

En hoe is de smaak en geur bij jou?

Hoppenbrouwers

Citaat van: Hay op 29-05-2014  20:27 uEn hoe is de smaak en geur bij jou?
De geur is heerlijk fruitig. Smaak kan ik nog niets over zeggen, hij is nog aan het navergisten in een split batch dus dat wacht ik nog even af.

Hay

Oscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
Hoe is die geworden?

Oscar

Citaat van: Hay op 31-05-2014  18:32 uOscar, had dat in een ander topic gelezen dat jij die op 30 graden vergist hebt.
Hoe is die geworden?

Lekker, zoals een saison moet zijn. :) Met maximaal karakter  :biersmile:

rajd

Oscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen? Ik heb mijn recentste Saison met deze gist op 23 ºC gedaan en bemerk ook een sterke smaak die ik slecht kan betitelen. Vies is het zeker niet, echter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

Oscar

Citaat van: rajd op 06-06-2014  23:54 uOscar (of wie dan ook): heb je toevallig ervaring met deze gist op verschillende temperaturen?

Ik heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

Citaat van: rajd op 06-06-2014  23:54 uechter naar mijn smaak beduidend minder lekker dan de French Saison van Wyeast.

Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

rajd

Citaat van: Oscar op 07-06-2014  00:00 uIk heb een aantal bieren geproefd die inderdaad kouder vergist zijn terwijl mijn bieren met deze gist warm vergist zijn... het karakter van deze gist is erg temperatuur afhankelijk.

Als dat je persoonlijke mening is, is de keuze snel gemaakt. Maar geef de Belle saison nog even de kans op een warme temperatuur. :biersmile:

Top, bedankt. Heb nog een zakje in de koelkast staan, ga ik dat zeker proberen!

heijligers

Op 23-25 graden wordt het een echte doordrinker. Op 32 graden wordt het een gortdroge Saison.  :biersmile:

Het is maar net wat je wilt.

Ik heb nu de tweede versie op 32 graden gedaan, maar zal in de toekomst zeker nog een mooi en ontzettend toegankelijk doordrinkbier met deze gist maken op 23-25 graden. Lekker high gravity brouwen en er komt zo een kleine 50 liter uit mijn 27 liter Weck keteltje  :brouwen:

Hoppenbrouwers

Wil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23°C?

ATHOOGLAND

Vorige week een Saison (start SG 1,052)  met Belle Saison vergist op 27 graden Celsius. Circa 2 cm schuim, dus veel kopruimte heb je niet nodig.

Albertus

Citaat van: Hoppenbrouwers op 07-06-2014  18:55 uWil in de zomer een keer een ongecontroleerd vergiste versie gaan proberen (als de mussen van het dak vallen). Heb je bij dergelijke temperaturen veel kopruimte nodig of is die vergelijkbaar zoals die bij 23°C?

Heb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  ºC en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
Het werd een prima Saison.
Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

Bert

Hoppenbrouwers

Citaat van: Albertus op 08-06-2014  10:21 uHeb ik ook een keer gedaan. De temperatuur liep op van 20 tot 27  ºC en daarna weer terug naar omgevingstemperatuur.
Het werd een prima Saison.
Ik had niet meer kopruimte nodig dan normaal.

Bert
Ongecontroleerd vergist en toch vol karakter?

RobinB

Ongecontroleerd en juíst vol (gist-)karakter is het toch? ;) ;D

Albertus

Citaat van: Hoppenbrouwers op 09-06-2014  12:57 uOngecontroleerd vergist en toch vol karakter?

Ja. Dat is het mooie van deze gist.

Bert

arluijen

Citaat van: Hay op 29-05-2014  19:27 uVorige week mijn saison gebrouwen en die heeft nu 6 dagen staan gisten met de Belle Saison.
En is van 1.057 naar 1.006 gegaan, dus die is flink doorgegaan.
Vandaag geen activiteit meer dus ff een monster genomen.
Nog vrij troebel maar die geur en smaak ik kan het niet precies omschrijven maar er zit iets sterks aan.
Zou zwavelig kunnen zijn maar weet het niet.
Normaal gesproken vind ik dat eerste monster al best lekker ruiken en proeven maar nu niet eigenlijk.
Ik heb voor bitter en aromahop, Amarillo gebruikt maar ruik en proef daar niks van terug.
Zou dit door de gist kunnen komen het is de eerste keer dat ik deze gist gebruik?

Even weer on topic. Mijn meest recente saison (Danstar, Belle Saison) staat nu te rijpen op fles en ik snap precies wat je bedoelt; er zit een sterke smaak aan waar je niet omheen kunt. Mij roept het de associatie met zwarte peper en 'oosterse' kruiden in het algemeen, misschien ook wel de nasmaak van koffie(?) en wat branderig.

Ik heb hem op 21 graden vergist, gewoon, omdat het kan.

Qua vergisten is het wel één van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.

heijligers

Citaat van: arluijen op 10-06-2014  10:13 uQua vergisten is het wel één van de meest interessante om te volgen. De hier genoemde 998 haal ik niet, maar het is een van de weinige, zo niet enige gist waar ik ervaring mee heb waarbij je SG meter heeeeeel diep wegzakt in een monster. de 1.005 of 1.002 is geen uitzondering.
De mijne deed het op 32 graden van 1038 naar 1001  :gistsmile:

Hay

Ik ga donderdag bottelen.
Zal dan het sg nog ff meten en hier laten weten.
En ook hoe dan de smaak/reuk is.

Hay

Vandaag gebotteld, SG was 1.002.
Smaak en geur is erg fris en fruitig.
Ik heb alleen maar Amarillo gebruikt voor bitter en aroma en koudhop.
Deze is 3 weken geleden gebrouwen na een week van de gist afgegaan en 2 weken na laten gisten.
Waarvan de laatste 5 dagen met koudhop.
Daarna 24 uur koud gelagerd 1 a 2 graden.
Maar als ik de reactie van Oscar in een ander topic lees hoop ik dat ik lang zat heb gewacht. :weetniet:

Robert1968

Ik hoop het voor je. Vorig jaar ging mijn Saison van 1071 naar 1004 na 3 weken gisting en ruim een week geen activiteit in het waterslot.
Na 1.5 maand na bottelen was het koolzuur prima, 2 maanden later gushing uit de fles. Grrrr.

Op dit moment staat weer een Belle Saison te gisten. Wacht wat langer met bottelen en ik zal minder bottelsuiker gaan gebruiken.

nembrionic

In een week van 1049 naar 1002 met Belle Saison :)
Deze keer op 30 ºC  (vorige keren begonnen bij 25 en dan 1 ºC per dag omhoog) Mooi karakter, lekker droog.

Hay

Misschien een raar tijdstip om dit te posten (ik hou niet van voetbal) maar ik maak me toch een beetje ongerust om de hergisting op de fles.
Ik zet altijd een flesje onder de drukmeter en die is in nog geen 2 dagen tijd al naar 1 bar gegaan.
Zo snel gaat dat anders nooit.
Dan duurt het een paar dagen en dan komt ie langzaam op gang en kruipt met 2 a 3 tienden per dag naar de 2.5 bar.
Wat dan zo 14 dagen duurt.
Hoop dat dit geen slecht voorteken is.

William

Citaat van: Hay op 13-06-2014  21:07 uMisschien een raar tijdstip om dit te posten(ik hou niet van voetbal) maar ik maak me toch een beetje ongerust om de hergisting op de fles.
Ik zet altijd een flesje onder de drukmeter en die is in nog geen 2 dagen tijd al naar 1 bar gegaan.
Zo snel gaat dat anders nooit.s.

IK hou wel van voetbal maar kon het even niet aanzien ;).

Heb je dit bier misschien koud gelagerd en daarna koud gebotteld? Dan is er al veel koolzuur opgelost in het bier. Als dat zo is dan komt er bij de hergisting in de fles door de hogere temperatuur in één keer veel koolzuur vrij omdat de oplosbaarheid bij hoge temperatuur laag is (en dus meer druk geeft).

Hay

Ja ik heb 24 uur koud gelagerd en inderdaad meteen op die temp. gebotteld.
Maar maakt verder niks uit denk je?
Oh ja en denk aan je hart het is maar voetbal.

William

Nadat de eerste bar is gehaald zal die waarschijnlijk in een langzaam tempo doorgaan. Vooralsnog niets aan de hand (en zo'n fles kan geloof ik 8 bar hebben)

Hay

10 dagen na het bottelen is de druk 2.5 bar.
Gisteren een flesje koud gezet en vandaag geproefd.
Is echt lekker geworden zeer fruitig en je proeft de amarillo erg goed.
Vind persoonlijk de amarillosmaak erg lekker.
Genoeg koolzuur hele mooie schuimkraag.
Maar hopen dat ie niet verder doorgist zoals Oscar is overkomen.
Ja fijne gist en lekker biertje voor in de tuin met een lekker weertje erbij.
Ga ik er nog een mee maken.

Oscar

Zo, even een topic omhoog pushen...

Ik heb nu redelijk wat ervaring met de Belle saison en laatst de Frens saison van Mangrove's Jack gebruikt. Ik moet toch constateren dat de Belle Saison een zeer cleane gist is met een ondermatig saison karakter (wat je ook merkt bij de Brand saison). Voor een meer saison-achtig karakter zou ik toch een andere gist adviseren.  :)

Adrie

Is de Mangrove Jack's gist vergelijkbaar?

Oscar

Citaat van: Adrie op 09-05-2016  09:17 uIs de Mangrove Jack's gist vergelijkbaar?

Beter en meer saison karakter... :)

GeBaxke

Bij het vergisten van beide gisten op een temperatuur van 23 ºC vind ik ook Mangrove Jack veel meer "Saison" dan Danestar Belle Saison.
Bij het vergisten op 29 ºC is er weinig verschil vind ik zelf. Ze worden beidde gort droog en ook echt een saison.



Oscar

Citaat van: GeBaxke op 09-05-2016  10:39 uBij het vergisten op 29 ºC is er weinig verschil vind ik zelf.

Juist niet... Juist bij die hoge temperatuur blijft zelfs de Belle saison nog vrij clean. En is het verschil met de French saison duidelijk aanwezig... :)

Sjaak_Deventer

Citaat van: Oscar op 09-05-2016  09:20 uBeter en meer saison karakter..... :)

Meer fruitig / peperachtig / citrus?

Ik heb hem van het weekend gebruikt. Ben benieuwd hoe die is...

seed7

Mijn aanvankelijke enthousiasme voor deze gist neemt steeds meer af, vooral bij een wat lagere temperatuur vergist is de smaak wel heel herkenbaar en dominant, plus dat zoetje ...

Het is alsof je over een Twents landweggetje rijdt, maar het is wel geasfalteerd, er staat dan wel een Kroezeboom maar verder is het coulisse na coulisse gevuld met maisvelden. Dat is niet wat ik zoek, ik wil een hobbelig landweggetje, rijden met een Eend tussen afbrokkelende muurtjes, onder oude bomen. Spannende zijweggetjes verkennen, met waterstroompjes die zich niets van wegen aantrekken, soms doodlopend in een bloemenweide met fruitbomen.

Heel eerlijk, in de vaste en vloeibare Saisongisten vind ik dat ook niet, in een paar commerciële Saisons wel :(  Misschien toch maar eens een blend maken van een aantal Saisongisten WLP565 + 566 liggen voor de hand.

Ingo

ciesvandekwis

Wat houdt je tegen van een Dupont op te kweken? Absoluut geen straf om er een paar te ledigen met dit zomerweer  :biersmile:.

seed7

Citaat van: ciesvandekwis op 09-05-2016  16:39 uWat houdt je tegen van een Dupont op te kweken? Absoluut geen straf om er een paar te ledigen met dit zomerweer  :biersmile:.

Helemaal niets, doe ik dan ook met enige regelmaat,

Ingo

Jacques

Citaat van: Adrie op 09-05-2016  09:17 uIs de Mangrove Jack's gist vergelijkbaar?

Dit is de oude M27 Belgian Ale die nu omgedoopt is tot de M29 French Saison.

Zie ook mijn bericht van gisteren.

De gist is dus van nationaliteit veranderd . :)

arluijen

Citaat van: seed7 op 09-05-2016  12:33 uMijn aanvankelijke enthousiasme voor deze gist neemt steeds meer af, vooral bij een wat lagere temperatuur vergist is de smaak wel heel herkenbaar en dominant, plus dat zoetje ...

Het is alsof je over een Twents landweggetje rijdt, maar het is wel geasfalteerd, er staat dan wel een Kroezeboom maar verder is het coulisse na coulisse gevuld met maisvelden. Dat is niet wat ik zoek, ik wil een hobbelig landweggetje, rijden met een Eend tussen afbrokkelende muurtjes, onder oude bomen. Spannende zijweggetjes verkennen, met waterstroompjes die zich niets van wegen aantrekken, soms doodlopend in een bloemenweide met fruitbomen.

Deze handschoen pak ik op.

Ik heb nu ook meer ervaring met de Belle Saison (10+ keer mee gebrouwen) en ik zie het anders, ik ben het eens de analyse dat het niet lijkt op de echte saison, maar mijn beeldspraak zou anders zijn.

Het is alsof je voor het eerst in de Tesla P85D stapt om een stuk over een vers geasfalteerde duitsche autobahn te reizen, niet te rijden, te reizen. Eerst schiet je langs futuristische KPMG bouwwerken en de monsterlijk grote glazen pui van het Frankfurt Flughafen, om geruisloos zuidwaarts door de bomen rij te zweven. Na het afremmen voor lokaal forenzend verkeer trap je de accelerator in en ervaart het vertrouwde gevoel dat elke beweging met je rechter voet accuut vertaald wordt naar snelheid, de ludicrous mode maakt dat elke andere personen auto gegarandeerd kleiner wordt in je achteruitkijkbeeld. Dit is het nieuwe reizen; geen trillingen, geen motorisch gebrul, geen afleiding. De rust in de auto, maar ook de auto-pilot, maakt dat ik met een lichte glimlach om me heen kijk en details in me opneem die ik anders nooit zag. De dennenwouden die herstellend zijn van de zure regen, grauwe stroken vertrokken sneeuw die wijzen op een aanstormend koudefront, de aardlagen in de voor de autobahn uitgegraven strook. De stilte maakt een goed gesprek mogelijk, bijvoorbeeld over waar we zo meteen onze traditionele currywurst gaan nuttigen.

Wat ik maar wil zeggen: ik gebruik de BS niet zozeer als saison gist maar om tot een vrij cleane snelle vergisting te komen waarbij ruimte is om verschillende andere kenmerken zoals hop, mout en kruiden tot uiting te laten komen. Begrijp me goed, ik neem ook nog steeds regelmatig plaats in een lelijk eendje of een oude kever, maar beide vormen van reizen kun je niet met elkaar vergelijken.



Albertus

Citaat van: seed7 op 09-05-2016  12:33 uMisschien toch maar eens een blend maken van een aantal Saisongisten WLP565 + 566 liggen voor de hand.

Ik heb al enkele malen een Saison gebrouwen met de Belgian en de French Saison van Wyeast. De vergisting gestart met de Belgian Saison en bij een SG van rond de 1030 (het "kritische" punt) de French Saison toegevoegd.
Het werden uitstekende Saisons.
Nieuw is dit niet, in Amerika zijn brouwers die dit regelmatig zo doen.

Bert

Adrie

De Mangrove Jack's French Saison is veel meer een saison gist dan de Belle Saison. Hij is fruitiger en peperiger. Ik heb er nu 1 keer mee gebrouwen bij gebrek aan tijd voor het maken van een giststarter en ik was erg blij met het bier (een simpele saison).

Jacques

Citaat van: Adrie op 07-09-2016  10:32 uDe Mangrove Jack's French Saison is veel meer een saison gist dan de Belle Saison. Hij is fruitiger en peperiger. Ik heb er nu 1 keer mee gebrouwen bij gebrek aan tijd voor het maken van een giststarter en ik was erg blij met het bier (een simpele saison).

Helemaal mee eens. Dat Mangrove Jack's deze gist in het verleden heeft verkocht als "Belgian Ale" is niet te begrijpen. Het is een hele duidelijke saison gist.

WouterD

Komt spuit 11 4 jaar na dato nog ff met een reactie :p

Vandaag gebotteld, begin sg 1071 eind sg 997....!

Eerste saison, wordt een krachtig beestje!

Sjoerd

Even een vraagje over deze gist. Ik laat hem uitgisten op 25 graden en wil hem alleen overhevelen in bottelvat en dan meteen bottelen. Nu heb ik gezien dat de uitvlokking van deze gist laag is. Vraag is of hij wel/niet uitzakt bij 25 graden als ik hem daar een weekje na einde gisting op laat staan. Ik wil hem liever niet coldcraschen, kost weer een paar dagen en ik wil zeker weten dat hij is uitgegist en liever niet veel langer dan 3 weken op de gist hebben staan. Ik hoor graag

Koen S

Citaat van: Sjoerd op 04-06-2019  17:13 uEven een vraagje over deze gist. Ik laat hem uitgisten op 25 graden en wil hem alleen overhevelen in bottelvat en dan meteen bottelen. Nu heb ik gezien dat de uitvlokking van deze gist laag is. Vraag is of hij wel/niet uitzakt bij 25 graden als ik hem daar een weekje na einde gisting op laat staan. Ik wil hem liever niet coldcraschen, kost weer een paar dagen en ik wil zeker weten dat hij is uitgegist en liever niet veel langer dan 3 weken op de gist hebben staan. Ik hoor graag
Deze gist hoeft niet volledig uit te zakken. Een Saison mag wat troebel zijn.

Sjoerd

Ik heb er een Barley Wine mee gebrouwen van rond de 10%.

Koen S

Dan zou ik het jongbier een weekje lageren op keldertemperatuur, 12 tot 15 graden. Dan overhevelen naar bottelemmer en bottelen.

Sjoerd

Dank voor je reactie!

Davester

Is Danstar Belle Saison vergelijkbaar met Lallemand Belle Saison?
(of is het wellicht zelfs hetzelfde)

Oscar

Citaat van: Davester op 03-09-2019  23:27 uIs Danstar Belle Saison vergelijkbaar met Lallemand Belle Saison?
(of is het wellicht zelfs hetzelfde)



 ;D ;D :lol: :lol: :lol:

Davester

Citaat van: Oscar op 04-09-2019  00:06 u

 ;D ;D :lol: :lol: :lol:

Tja, die is vrij duidelijk maar ik heb hier een Belle Saison waar danstar niet op staat . Zal morgen ff kijken.

brewt

Hallo allemaal, ik heb een vraag mbt. tot deze gist.
Ik heb een saison gebrouwen met deze gist die ik vanavond wil gaan bottelen. Ik heb niet veel gistvaten en zou het vat waar het in vergist is graag nog een keer gebruiken voor andere soorten bier.
Nu heb ik al het een en ander gelezen over extra goed schoonmaken van saison gisten. Om te voorkomen dat ik toekomstige brouwsels verpruts door niet voldoende te reinigen wilde ik graag vragen of dat jullie ervaring hebben met het reinigen van brouwspullen die in contact zijn geweest met deze gist? Is het voldoende om met oxi/san te reinigen of zal ik met iets zwaarder spul (chloor?) moeten reinigen? Zo ja, kunnen jullie mij vertellen hoe ik dit het beste aan kan pakken? Alvast bedankt!

Groet,
Kevin

Koen S

Citaat van: brewt op 20-04-2020  13:23 uHallo allemaal, ik heb een vraag mbt. tot deze gist.
Ik heb een saison gebrouwen met deze gist die ik vanavond wil gaan bottelen. Ik heb niet veel gistvaten en zou het vat waar het in vergist is graag nog een keer gebruiken voor andere soorten bier.
Nu heb ik al het een en ander gelezen over extra goed schoonmaken van saison gisten. Om te voorkomen dat ik toekomstige brouwsels verpruts door niet voldoende te reinigen wilde ik graag vragen of dat jullie ervaring hebben met het reinigen van brouwspullen die in contact zijn geweest met deze gist? Is het voldoende om met oxi/san te reinigen of zal ik met iets zwaarder spul (chloor?) moeten reinigen? Zo ja, kunnen jullie mij vertellen hoe ik dit het beste aan kan pakken? Alvast bedankt!

Groet,
Kevin
Oxi en San zijn zeker voldoende als je ze correct gebruikt, zwaar spul is echt niet nodig.
Ik gebruik de Belle Saison regelmatig en nooit problemen gehad bij een volgend brouwsel.

brewt

Citaat van: Koen S op 20-04-2020  13:38 uOxi en San zijn zeker voldoende als je ze correct gebruikt, zwaar spul is echt niet nodig.
Ik gebruik de Belle Saison regelmatig en nooit problemen gehad bij een volgend brouwsel.

Bedankt voor je reactie Koen! Vul je het vat gewoon met Oxi en laat je dit staan? Hoe lang laat je het meestal staan?

Koen S

Citaat van: brewt op 20-04-2020  13:41 uBedankt voor je reactie Koen! Vul je het vat gewoon met Oxi en laat je dit staan? Hoe lang laat je het meestal staan?
Ik gebruik Oxi om te reinigen. 4 g/liter, water van rond de 60°C, 10 minuten contacttijd.
Daarna spoel ik het gistvat met warm water en gebruik dan Star San (vernevelen met spuitbus) om te desinfecteren, 5 minuutjes is meer dan voldoende. Daarna spoelen, uitdruppen, fles/vat laten drogen en wegzetten.
Op de brouwdag nog eens Star San spuiten en spoelen met wat water.

brewt

Citaat van: Koen S op 20-04-2020  14:08 uIk gebruik Oxi om te reinigen. 4 g/liter, water van rond de 60°C, 10 minuten contacttijd.
Daarna spoel ik het gistvat met warm water en gebruik dan Star San (vernevelen met spuitbus) om te desinfecteren, 5 minuutjes is meer dan voldoende. Daarna spoelen, uitdruppen, fles/vat laten drogen en wegzetten.
Op de brouwdag nog eens Star San spuiten en spoelen met wat water.

Super bedankt voor de uitgebreide uitleg!! :)

tdp

Heb deze gist voor het eerst (voor zover ik na kan gaan) gebruikt, van 1.050 naar 0.994 (12,7 brix => 3,7 brix), voorspelling was 1.007. Iemand dit ook zo extreem meegemaakt?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkKB007
Naam receptRogge Saison
Brouwdatum22-7-2022
BierstijlSaison
Volume6,8
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement90,7 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
6,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
3,64 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
29 mg/l7 mg/l55 mg/l109 mg/l26 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,70 kgBarke Pilsner MalzWeyermann3 EBC46,1 %
0,57 kgPilsmoutViking Malt3 EBC37,5 %
0,20 kgBio RoggeWeyermann4 EBC13,2 %
0,05 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC3,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gSmaragd 2021 (Tuin)bellen6,0%60 min.20,1 IBU
10,0 gSmaragd 2021 (Tuin)bellen6,0%15 min.10,0 IBU
10,0 gSmaragd 2021 (Tuin)bellen6,0%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
5,5 gBelle Sasion (Lallemand)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting28,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting28,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting28,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Start nagisting29-7-2022
Temp. nagisting28,0 °C
Start lagering2-8-2022
Temp. lagering28,0 °C


Zambezi Special

Ja, maar dan met de Mangrove Jack Saison gist (van 1.054 naar 0.998)
Heel lekker biertje en niet eens heel erg droog.
Veranderde nog wel heel erg in smaak na carbonatie.
3 dagen koelkast - leek een beetje op een blond
12 dagen - niet meer, minder zoet
Beiden erg lekker :)

Jacques

Citaat van: tdp op 02-08-2022  23:23 uHeb deze gist voor het eerst (voor zover ik na kan gaan) gebruikt, van 1.050 naar 0.994 (12,7 brix => 3,7 brix), voorspelling was 1.007. Iemand dit ook zo extreem meegemaakt?

Ja, deze gist gaat ver door. Met een suikergift nog lagere waarden bereikt.
 

tdp

Ik meet hem a.s. vrijdag nog een keer, bij geen wijziging gaat deze op fles!

Michiel8012

Ik heb afgelopen zaterdag gebrouwen met deze gist. Heb hem wel wat underpitched (11 gram op 18 liter 1.057). Nog niet gemeten maar ben wel benieuwd. Ik lees wel dat deze gist nog best lang door kan gaan. Ik betwijfel wel of het nog lager wordt dan 0.994 maar er wordt wel veel gewaarschuwd voor te snel bottelen met deze gist...

Jacques

Citaat van: Michiel8012 op 03-08-2022  18:57 uIk heb afgelopen zaterdag gebrouwen met deze gist. Heb hem wel wat underpitched (11 gram op 18 liter 1.057). Nog niet gemeten maar ben wel benieuwd. Ik lees wel dat deze gist nog best lang door kan gaan. Ik betwijfel wel of het nog lager wordt dan 0.994 maar er wordt wel veel gewaarschuwd voor te snel bottelen met deze gist...

Klopt. Het is een echte diastaticus gist. Die gaan heel lang door...

Michiel8012

Net gemeten. Afgelopen zaterdag geënt 1.057 nu al gedaald tot 1.003. Temperatuur rond de 29 graden in mijn kast. Wat een killer is deze gist. Ik laat hem mooi zo nog een week of 2 staan en daarna nog een weekje drooghoppen. Ben wel een beetje bang voor hop creep... maar vers drinken schijnt de oplossing te zijn, toch? ;D

tdp

Citaat van: Michiel8012 op 04-08-2022  11:02 uBen wel een beetje bang voor hop creep... maar vers drinken schijnt de oplossing te zijn, toch? ;D

Juist! Een probleem is pas een probleem, als het een probleem is ;) En met dit weer, is de oplossing volgens mij geen probleem ;)

Michiel8012

Bij mij blijft die nu al enige tijd hangen op 1.003. Ik denk dat ik wel veilig ben als ik zaterdag hem nog een week op koudhop zet en daarna bottel toch? Dan heeft hij 3 weken gegist waarvan nu dus al een week constant qua sg. Ik snap dat door het toevoegen van de hop er straks misschien nog een puntje of 2 eraf gaan maar daar heeft hij dan ook nog een week de tijd voor.

Jacques

Citaat van: Michiel8012 op 10-08-2022  09:36 uBij mij blijft die nu al enige tijd hangen op 1.003. Ik denk dat ik wel veilig ben als ik zaterdag hem nog een week op koudhop zet en daarna bottel toch? Dan heeft hij 3 weken gegist waarvan nu dus al een week constant qua sg. Ik snap dat door het toevoegen van de hop er straks misschien nog een puntje of 2 eraf gaan maar daar heeft hij dan ook nog een week de tijd voor.

Hopcreep gaat heel langzaam. Voor de zekerheid doe je er goed aan nog een week langer te wachten met bottelen.

Michiel8012

Oke, tijd geen gebrek dus dat is het probleem niet. Krijg je na twee weken drooghop niet een grassige smaak of duurt dat toch nog iets langer?

tdp

Ik heb hem gisteren gebotteld, 0.994! Komt toch op 7,5% uit, is niet echt meer een handige dorstlesser zo ;)

Snelbier

Citaat van: Michiel8012 op 10-08-2022  15:41 u.. Krijg je na twee weken drooghop niet een grassige smaak of duurt dat toch nog iets langer?
Meningen en smaak verschillen.. Zal ook afhangen van de omstandigheden (temperatuur, soort hop, etc).
Een duidelijk antwoord (op dagen of weken) is bijna onmogelijk.
Heb zelf vorige maand 3 tesbatches gebotteld waar de drooghop (Citra) op 3 verschillende manieren is gedaan. Allen op zelfde wort, verdeeld over 3 gistvaten.
Een batch is drooghop vlak na hoofdgisting gedaan, hop heeft bijna 3 weken in het gistvat gezeten.
Smaak is qua Citra-gevoel wat minder, maar grassmaak totaal afwezig.
In eerdere bieren met Citra-drooghop meende ik vlak na bottelen soms gras te proeven, maar smaakje verdween snel.
Succes, Snelbier.

Michiel8012

Citaat van: Snelbier op 10-08-2022  16:05 uMeningen en smaak verschillen.. Zal ook afhangen van de omstandigheden (temperatuur, soort hop, etc).
Een duidelijk antwoord (op dagen of weken) is bijna onmogelijk.
Heb zelf vorige maand 3 tesbatches gebotteld waar de drooghop (Citra) op 3 verschillende manieren is gedaan. Allen op zelfde wort, verdeeld over 3 gistvaten.
Een batch is drooghop vlak na hoofdgisting gedaan, hop heeft bijna 3 weken in het gistvat gezeten.
Smaak is qua Citra-gevoel wat minder, maar grassmaak totaal afwezig.
In eerdere bieren met Citra-drooghop meende ik vlak na bottelen soms gras te proeven, maar smaakje verdween snel.
Succes, Snelbier.

Thanks! Dan ga ik ervanuit dat een weekje extra Nelson sauvin een prima resultaat geeft. Heb hem ooit een weekje erop gehad en toen was hij goed maar wel relatief snel een stuk minder aanwezig in het bier. Ben benieuwd naar 2 weken

Jacques

Citaat van: Michiel8012 op 10-08-2022  15:41 uOke, tijd geen gebrek dus dat is het probleem niet. Krijg je na twee weken drooghop niet een grassige smaak of duurt dat toch nog iets langer?

Doe eens een test en oordeel zelf. In het verleden heb ik diverse keren dat gedaan om de effecten van koudhoppen te bestuderen. Veel grasachtige smaken ben ik niet tegengekomen bij de tests die ik gedaan heb...
Maar ik heb niet alle hopsoorten die er zijn getest. Het kan zijn dat de ene hopsoort meer van dit smaakjes van nature geeft dan de andere. Grasachtig is een basissmaak van hop... Zie ook https://beermaverick.com/hops/tag/

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.