Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2014 -E2- Brand Imperator  (gelezen 6617 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
ONK 2014 -E2- Brand Imperator
« Gepost op: 29-05-2014 16:37 u »
Kloon van Brand Imperator, goed voor een 2e plaats in de klasse E. Aantal punten 85.
Oordeel keurmeester Martin Jaspers: " Een heel goede benadering van de Brand Imperator, nog iets meer donker caramout karakter en je bent er."
Moest er wel een paar keer voor brouwen voordat ik dit resultaat had, dan weer te zoet, dan weer te bitter. Niet naar andere recepten kijken, maar het origineel proeven en vergelijken waar het anders kan. Kan niet anders zeggen dan dat naast verstand, gevoel (ervaring) een grote rol speelt. Of hij nou meer caramout behoeft?


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDK011
Naam receptImperator van Rob, ONK2014-2E-
Brouwdatum03-02-2014
BiertypeBockbier
Volume29,0
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,6%
Berekende kleur (Morey)29 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement80,4 %
Kooktijd120 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
28,00 lWater uit Zwolle, Engelse Werk  periode jan-sept 2013
0,40 gCaCl2
1,40 gCaSO4
2,50 mlMelkzuur
13,72 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
65 mg/l6 mg/l34 mg/l150 mg/l46 mg/l56 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,560 kgMünchner IWeyermann15 EBC66,0 %
0,760 kgVienna moutWeyermann6 EBC11,0 %
0,691 kgAroma 50Dingemans50 EBC10,0 %
0,484 kgCara ViennaWeyermann50 EBC7,0 %
0,276 kgCara-redWeyermann40 EBC4,0 %
0,138 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
52,0 °C1 min.10 min.4,1 l/kg
62,0 °C15 min.20 min.4,1 l/kg
68,0 °C15 min.30 min.4,1 l/kg
72,0 °C15 min.20 min.4,1 l/kg
78,0 °C20 min.5 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
27,0 gHallertau Traditionbellen6,9%60 min.18,1 IBU
19,0 gHallertau Traditionbellen6,9%30 min.9,8 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,600 l + 4,3 l getrapte starter, afgegotenBohemian Lager (2124)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting14,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting9,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,3%
Start nagisting12-02-2014
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering23-02-2014
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte6.1 vol.%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2014 17:53 u »
Rob,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Een goede kloon brouwen is inderdaad niet eenvoudig.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.681
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: ONK2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2014 18:31 u »
Gaaf. Gefeliciteerd? Mooi recept (snap alleen die 52 graden stap nog niet)

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #3 Gepost op: 30-05-2014 07:47 u »
Gaaf. Gefeliciteerd? Mooi recept (snap alleen die 52 graden stap nog niet)
Niet echt nodig?! Standaardactie van mij.  Denk nog steeds dat je bier er helderder door wordt  ::)
Inmaischen bij 62 graden zal net zo goed gaan vrees ik.
Waarom dat vraagteken Rick?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #4 Gepost op: 30-05-2014 08:29 u »
Kloon van Brand Imperator, goed voor een 2e plaats in de klasse E. Aantal punten 85.
Oordeel keurmeester Martin Jaspers: " Een heel goede benadering van de Brand Imperator, nog iets meer donker caramout karakter en je bent er."

Was de kleur misschien iets te licht? Of zou hij bedoelen dat ie iets meer een zoetje/dropje mag hebben. Je hebt nu relatief veel lichte caramouten.

Lijkt me lekkerder dan mijn southern fruit blonde :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.681
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: ONK2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2014 09:39 u »
Niet echt nodig?! Standaard actie van mij.  Denk nog steeds dat je bier er helderder door wordt  ::)
Inmaischen bij 62 graden zal net zo goed gaan vrees ik.
Waarom dat vraagteken Rick?
Ah zo. En ... Wordt het er helderder van?

Vraagteken zal een typefout geweest zijn. Smartphones en fora gaat niet altijd even handig samen.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2014 17:17 u »
Ah zo. En ... Wordt het er helderder van?

Vraagteken zal een typefout geweest zijn. Smartphones en fora gaat niet altijd even handig samen.
Ah... zo.
Die 52 graden stap zou schuimkraag verbeterend moeten werken...

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK 2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2014 17:20 u »
Was de kleur misschien iets te licht? Of zou hij bedoelen dat ie iets meer een zoetje/dropje mag hebben. Je hebt nu relatief veel lichte caramouten.

Lijkt me lekkerder dan mijn southern fruit blonde :)
Aan de kleur was niet zo veel mis. Vond 'm zelf ietsje bitterder dan het origineel. Martin moet dan wat meer diepgang, in de richting die jij aangeeft bedoeld hebben.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK 2014 -E2- Brand Imperator
« Reactie #8 Gepost op: 30-05-2014 22:48 u »
Ook de 2 uur kooktijd heeft extra kleur toegevoegd. Misschien een tikkie melanoidinmout extra erin?

Tags: