ONK 2014 - C2 - Blond(e) - Wolter Jonkman

Gestart door Wolter, 27-05-2014 20:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wolter

Hallo allemaal,

Ik ben erg blij om bij mijn eerste ONK deelname ook direct in de prijzen te vallen. Hopelijk lukt het mij in de toekomst meer van dit soort resultaten behalen. Ik neem echter aan dat jullie er absoluut voor gaan proberen te zorgen dat dat natuurlijk niet zal gaan gebeuren. ;D

Het recept heb ik eigenlijk zo samengesteld omdat ik qua hop Saaz en styrian goldings lekker vind in dit soort blonde bieren. Ik had al een paar keer een soortgelijk recept geprobeerd met andere combinaties van hoppen en gisten.
Het gebruik van 2 pilsmouten van verschillende fabrikanten is toevallig zo ontstaan omdat ik nog een restje van de arsegan  had liggen en deze op wilde maken.
Mijn doel was om een bier te maken dat redelijk zoet, niet te bitter en lekker doordrinkbaar zou zijn met een behoorlijke body.
 
Ik wil ook wel even aangeven dat ik in de paar jaar dat ik aan het brouwen ben geslagen echt heel veel heb gehad aan de info op dit forum. Iedereen bedankt voor de altijd ontzettend fijne manier van het verstrekken van antwoorden, informatie en tips.


Iedereen veel brouwplezier toegewenst.

Groet,
Wolter



Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptONK - Blond
BiertypeBlond
Volume14.0
Begin SG1.065 SG
Eind SG1.014 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lHoorns drinkwater0.50 gCaSO43.70 mlMelkzuur10.88 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.900 kgPilsmoutWeyermann3 EBC43.7 %
1.000 kgPils/Lager moutArsegan3 EBC23.0 %
0.500 kgSpelt Mout (BIO)Weyermann0 EBC11.5 %
0.250 kgCara-pilsWeyermann5 EBC5.7 %
0.200 kgCara-redWeyermann40 EBC4.6 %
0.500 kgWitte kandijsuikerSupermarkt0 EBC11.5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
stap 161.0 °C30 min.35 min.4.2 l/kg
Stap 271.0 °C7 min.40 min.4.2 l/kg
Stap 378.0 °C10 min.5 min.4.2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14.0 gSaazbellen3.0%90 min.7.1 IBU
9.5 gStyrian Goldingsbellen2.6%90 min.4.2 IBU
13.5 gSaazbellen3.0%30 min.4.9 IBU
9.0 gStyrian Goldingsbellen2.6%30 min.2.8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.69 gKorianderzaadspecerijkoken
3.58 gSinaasappelschil. zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0.600 l starterBelgian Ale Yeast (1214)bovengist

Behaalde score is 89 punten:

Visuele aspecten      15/15
Geurassociaties        21/25
Smaakassociaties     22/25
Basissmaak                9/10
Body                           5/5
Mondgevoel                4/5
Nasmaak                   13/15


Opmerking op keuringsformulier:

Heel mooi bier dat goed in balans is. Het nodigt telkens uit voor 'n volgende slok. Mijn complimenten.

William

Gefeliciteerd Wolter met de 2e plaats en het mooie puntenaantal. Een 2e plaats in zo'n drukke klasse C is niet niks.

Ziet er goed uit en was blijkbaar ook erg lekker.

Sint Maarten

Ik had de eer dit biertje te mogen drinken (heb het biertje notabene op de dag van het ONK gedronken) en ik kan beamen dat het een erg lekkere blonde is.

Complimenten Wolter!

En nogmaals gefeliciteerd.

Wolter

Citaat van: William op 27-05-2014  20:57 uGefeliciteerd Wolter met de 2e plaats en het mooie puntenaantal. Een 2e plaats in zo'n drukke klasse C is niet niks.

Ziet er goed uit en was blijkbaar ook erg lekker.

Dank je wel. Jij trouwens ook nogmaals gefeliciteerd met jouw resultaten. Overigens nog bedankt voor jouw tip mbt hoe ik vijgen evt zou kunnen gebruiken in 1 van mijn toekomstige brouwsels.


Citaat van: Sint Maarten op 27-05-2014  21:25 uIk had de eer dit biertje te mogen drinken (heb het biertje notabene op de dag van het ONK gedronken) en ik kan beamen dat het een erg lekkere blonde is.

Complimenten Wolter!

En nogmaals gefeliciteerd.

Bedankt Maarten. Ik ben trouwens ook benieuwd hoe jouw bier gaat worden. Vergisting nog steeds in orde? Hou je me op de hoogte?


Robert1968

Gefeliciteerd met je prijs!

Opmerkelijk recept, ik zou zelf een Blonde niet verzinnen met Spelt en Cara-red. Maar misschien moet je juist out-of-the box (sorry Jacques) denken om in de prijzen te vallen. Ik ga deze eens brouwen in de zomer.

Bedankt voor het posten!

PS. bij welke temperatuur heb je vergist?

Wolter

Citaat van: Robert de Boer op 28-05-2014  13:12 uPS. bij welke temperatuur heb je vergist?

Hej Robert,

Ben qua vergisting begonnen op 19,5. (in klimaatkast) Toen de vergisting goed op gang was direct aangepast naar 19 graden. Op het moment dat de vergisting minder werd na 3 dagen de temperatuur weer een halve graad hoger gezet en twee dagen daar weer na overgeheveld in mandfles.
Mandfles op 22 graden in de klimaatkast gezet en 5 dagen later (was geen enkele activiteit meer. Eind sg 1,014) gebotteld met ong 9,5 gram/l bottelsuiker. hergisting op fles ook weer in klimaatkast bij 22 graden twee weken. Hierna koel weggezet om de waas er een beetje uit te krijgen.

groet,
Wolter

Sint Maarten


Citaat van: Wolter op 27-05-2014  22:50 uBedankt Maarten. Ik ben trouwens ook benieuwd hoe jouw bier gaat worden. Vergisting nog steeds in orde? Hou je me op de hoogte?

Het gaat erg goed. Heb vandaag overgeheveld. Actie in het waterslot was sinds een dag flink afgenomen. Even een monster genomen. SG nu op 1024. Kleur erg mooi en het smaakte al erg goed. Nu nog weer even geduld.

heijligers

Interessant recept. Ik ben erg benieuwd naar dit bier. Heb hem net, met nog wat andere ruilbieren, koud gezet  :D.

Wolter

Citaat van: heijligers op 29-05-2014  16:59 uInteressant recept. Ik ben erg benieuwd naar dit bier. Heb hem net, met nog wat andere ruilbieren, koud gezet  :D.

Ben benieuwd naar jouw oordeel.  ;D

Davester

Deze klinkt goed, gaan we ook nog eens proberen, maar wat betekent bij maischschema de rusttijd? Hoe moet ik dat lezen.

CeesM

Citaat van: Davester op 07-04-2019  21:18 uDeze klinkt goed, gaan we ook nog eens proberen, maar wat betekent bij maischschema de rusttijd? Hoe moet ik dat lezen.
De staptijd is de tijd die nodig is om naar die temperatuur te komen en de rusttijd is de tijd dat het op die temperatuur moet blijven. ;)

Davester

Citaat van: CeesM op 07-04-2019  22:20 uDe staptijd is de tijd die nodig is om naar die temperatuur te komen en de rusttijd is de tijd dat het op die temperatuur moet blijven. ;)

Ah, merci voor de info, weer wat geleerd :P

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.