Met deze Pepery IPA heb ik de 1e prijs gewonnen in de V-klasse met 91 punten. Het doel was om een peperbier te maken waarin de hitte en smaak aanwezig is zonder dat het te scherp en vervelend word zoals veel van dit soort bieren in de markt. Daartoe heb ik een Chipotle peperextract gemaakt (3 gram droge chipotle op 50 ml wodka) en hiervan proefsgewijs op een blonde getest hoeveel naar mijn smaak gedoseerd moest worden. Dit werd omgerekend zo'n 4 gram extract op 15 liter bier (=1/4 peper op 15 liter).
De basis voor dit bier was de Emelisse IPA die ik vergist heb met de Belgian Ardennes bij relatief lage temperatuur om het subtiele van de peper goed uit te laten komen
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Pepery IPA |
Brouwdatum | 30-11-2013 |
Biertype | Imperial IPA |
Volume | 18,0 l |
Begin SG | 1,069 SG |
Berekende kleur (Morey) | 19 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 33 IBU |
Brouwzaalrendement | 70,0 % |
Kooktijd | 60 min. |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 4,950 kg | Pale mout | Weyermann | 6 EBC | 84,6 % |
0,450 kg | Lichte tarwemout | Dingemans | 3 EBC | 7,7 % |
0,450 kg | Cara-red | Weyermann | 50 EBC | 7,7 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | | 65,0 °C | 1 min. | 80 min. | 2,5 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 18,0 g | Cascade | bellen | 8,2% | 60 min. | 17,0 IBU |
9,0 g | Nugget | pellets | 13,0% | first wort hop | 16,3 IBU |
72,0 g | Simcoe | pellets | 12,5% | 0 min. | 0,0 IBU |
Overige ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 0,25 g | Chipotle peper | specerij | bottelen |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 1,0 pak(ken) | Belgian Ardennes (3522) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 18,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 20,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,017 SG |
Start nagisting | 07-12-2013 |
Temp. nagisting | 17,0 °C |
Start lagering | 13-12-2013 |
Temp. lagering | 17,0 °C |
Alcoholgehalte | 7,4 vol.% |
Scores:
Visueel: 15/15 punten
Geur: 23/25 punten
Smaak: 13/15 punten
Vernieuwend: 8/10 punten
Balans: 13/15 punten
Basis/mongevoel: 5/5 punten
Nasmaak: 14/15 punten
Commentaar:
Mooi schuimkraag
Fijne geur en zachte smaak
Pepertje subtiel maar toch aanwezig in de smaak / nasmaak
Lekker bij de nasi