Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2014 B3 Brown Ale  (gelezen 4764 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
ONK 2014 B3 Brown Ale
« Gepost op: 24-05-2014 21:34 u »
Met zeer grote trots presenteer ik u allen het recept waarmee ik vandaag derde ben geworden bij het ONK in de categorie B.

Het brouwsel viel tÚ licht uit dus extra suiker toegevoegd vˇˇr de vergisting.
De 29.5L uiteindelijke wort is gesplitst in 2 vaten waarvan 1 vat gecontroleerd is vergist, wat uiteindelijk tÚ laag, nl op 13░C, was ingesteld. Het andere vat is ongecontroleerd in de kelder, welke waarschijnlijk rond de 17 graden was.
Deze tweede (ale) is ingezonden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14-03
Naam receptNorthern brown Ale
Brouwdatum08-01-2014
BiertypeBrown Ale
Volume29,5
Begin SG1,043 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,1%
Berekende kleur (Morey)43 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
20,70 lWater uit Wassenaar
21,69 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l8 mg/l51 mg/l179 mg/l47 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgMŘnchenermoutDingemans15 EBC51,7 %
1,000 kgCara 20Dingemans20 EBC17,2 %
0,500 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC8,6 %
0,400 kgAroma 150Dingemans150 EBC6,9 %
0,200 kgChocolademoutDingemans850 EBC3,4 %
0,200 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,4 %
0,275 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC4,7 %
0,225 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 ░C1 min.60 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 ░C10 min.10 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gE.K. Goldingbellen5,8%60 min.11,8 IBU
20,0 gFugglebellen4,8%45 min.8,8 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen5,8%10 min.2,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,000 l starterWest Yorkshire Ale (1469)bovengist



BKG keuringsformulier:

Visuele aspecten: 14/15 (puntje vulhoogte?)
geur: 19/25
Smaak: 18/25
Basissmaak: 10/10
Body: 5/5
Mondgevoel: 5/5
Nasmaak: 13/15

Totaal 84 punten.

Opmerkingen:

Mooi karamel, heerlijk zacht.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2014 B-3 Brown Ale
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2014 00:59 u »
Gefeliciteerd!

Complexe stort?
Bewust zo gedaan, of restjes?

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
Re: ONK 2014 B-3 Brown Ale
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2014 08:07 u »
De suiker was deels restjes.
De moutstort was bewust, om de juiste smaak en geuren te geven, roeiend met de riemen die we hadden liggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2014 B-3 Brown Ale
« Reactie #3 Gepost op: 25-05-2014 17:35 u »
Niels,

Hartelijk gefeliciteerd en heel erg bedankt dat je dit recept zo snel op het forum gezet hebt!

Tags: