ONK 2014 B3 Brown Ale

Gestart door Niels B., 24-05-2014 21:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Niels B.

Met zeer grote trots presenteer ik u allen het recept waarmee ik vandaag derde ben geworden bij het ONK in de categorie B.

Het brouwsel viel té licht uit dus extra suiker toegevoegd vóór de vergisting.
De 29.5L uiteindelijke wort is gesplitst in 2 vaten waarvan 1 vat gecontroleerd is vergist, wat uiteindelijk té laag, nl op 13°C, was ingesteld. Het andere vat is ongecontroleerd in de kelder, welke waarschijnlijk rond de 17 graden was.
Deze tweede (ale) is ingezonden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14-03
Naam receptNorthern brown Ale
Brouwdatum08-01-2014
BiertypeBrown Ale
Volume29,5
Begin SG1,043 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,1%
Berekende kleur (Morey)43 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,70 lWater uit Wassenaar21,69 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l8 mg/l51 mg/l179 mg/l47 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgMünchenermoutDingemans15 EBC51,7 %
1,000 kgCara 20Dingemans20 EBC17,2 %
0,500 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC8,6 %
0,400 kgAroma 150Dingemans150 EBC6,9 %
0,200 kgChocolademoutDingemans850 EBC3,4 %
0,200 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,4 %
0,275 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC4,7 %
0,225 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gE.K. Goldingbellen5,8%60 min.11,8 IBU
20,0 gFugglebellen4,8%45 min.8,8 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen5,8%10 min.2,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,000 l starterWest Yorkshire Ale (1469)bovengist

BKG keuringsformulier:

Visuele aspecten: 14/15 (puntje vulhoogte?)
geur: 19/25
Smaak: 18/25
Basissmaak: 10/10
Body: 5/5
Mondgevoel: 5/5
Nasmaak: 13/15

Totaal 84 punten.

Opmerkingen:

Mooi karamel, heerlijk zacht.



RobinB

Gefeliciteerd!

Complexe stort?
Bewust zo gedaan, of restjes?

Niels B.

De suiker was deels restjes.
De moutstort was bewust, om de juiste smaak en geuren te geven, roeiend met de riemen die we hadden liggen.

Jacques

Niels,

Hartelijk gefeliciteerd en heel erg bedankt dat je dit recept zo snel op het forum gezet hebt!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.