Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK2014 - V1 - Pepery IPA  (gelezen 5960 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
ONK2014 - V1 - Pepery IPA
« Gepost op: 27-05-2014 19:20 u »
Met deze Pepery IPA heb ik de 1e prijs gewonnen in de V-klasse met 91 punten. Het doel was om een peperbier te maken waarin de hitte en smaak aanwezig is zonder dat het te scherp en vervelend word zoals veel van dit soort bieren in de markt. Daartoe heb ik een Chipotle peperextract gemaakt (3 gram droge chipotle op 50 ml wodka) en hiervan proefsgewijs op een blonde getest hoeveel naar mijn smaak gedoseerd moest worden. Dit werd omgerekend zo'n 4 gram extract op 15 liter bier (=1/4 peper op 15 liter).

De basis voor dit bier was de Emelisse IPA die ik vergist heb met de Belgian Ardennes bij relatief lage temperatuur om het subtiele van de  peper goed uit te laten komen

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPepery IPA
Brouwdatum30-11-2013
BiertypeImperial IPA
Volume18,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,950 kgPale moutWeyermann6 EBC84,6 %
0,450 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,7 %
0,450 kgCara-redWeyermann50 EBC7,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.80 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gCascadebellen8,2%60 min.17,0 IBU
9,0 gNuggetpellets13,0%first wort hop16,3 IBU
72,0 gSimcoepellets12,5%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,25 gChipotle peperspecerijbottelen


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Start nagisting07-12-2013
Temp. nagisting17,0 °C
Start lagering13-12-2013
Temp. lagering17,0 °C
Alcoholgehalte7,4 vol.%



Scores:
Visueel: 15/15 punten
Geur: 23/25 punten
Smaak: 13/15 punten
Vernieuwend: 8/10 punten
Balans: 13/15 punten
Basis/mongevoel: 5/5 punten
Nasmaak: 14/15 punten

Commentaar:
Mooi schuimkraag
Fijne geur en zachte smaak
Pepertje subtiel maar toch aanwezig in de smaak / nasmaak
Lekker bij de nasi

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.677
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: ONK2014 - V1 - Pepery IPA
« Reactie #1 Gepost op: 27-05-2014 19:25 u »
Zie nu pas dat het de emelisse IPA was. Moest je voor het ONK niet een bier insturen wat je zelf gemaakt had?
Om die reden had ik mijn winnende emelisse IPA ook in de koelkast laten staan...

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: ONK2014 - V1 - Pepery IPA
« Reactie #2 Gepost op: 27-05-2014 19:30 u »
Hey bedankt voor het recept William, die ga ik zeker ook eens proberen.
Ik heb zelf eens met chilipeper gespeeld, maar kreeg weinig smaak en voornamelijk een prikkel achter in de keel.
Ik ben erg benieuwd :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK2014 - V1 - Pepery IPA
« Reactie #3 Gepost op: 27-05-2014 19:32 u »
Zie nu pas dat het de emelisse IPA was. Moest je voor het ONK niet een bier insturen wat je zelf gemaakt had?
Om die reden had ik mijn winnende emelisse IPA ook in de koelkast laten staan...

Dat is een overweging maar een reden om deze wel in te sturen dat ik hier een hele eigen draai aan heb gegeven met het peperidee. Bij de terugkom scoorde dit bier niet zo goed.

Het was trouwens wat verwarrend met de uitreiking van de prijs want ik werd naar voren gehaald voor de StoomQuadrupel - wat ook op het certificaat staat. Pas toen ik de keuringsformulieren bekeek zag ik dat ze een fout gemaakt hadden.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK2014 - V1 - Pepery IPA
« Reactie #4 Gepost op: 27-05-2014 19:34 u »
Hey bedank voor het recept William, die ga ik zeker ook eens proberen.
Ik heb zelf eens met chilipeper gespeeld, maar kreeg weinig smaak en voornamelijk een prikkel achter in de keel.
Ik ben erg benieuwd :)

Het komt erg subtiel. Daarom gaat het werken met een extract goed en kun je op een gelijkend bier met dezelfde bitterheid mmar wel met koolzuur de juiste dosering bepalen voor het doelbier.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: ONK2014 - V1 - Pepery IPA
« Reactie #5 Gepost op: 27-05-2014 20:12 u »
Daarom gaat het werken met een extract goed en kun je op een gelijkend bier met dezelfde bitterheid maar wel met koolzuur de juiste dosering bepalen voor het doelbier.
Dat extract maken met wodka ben ik inderdaad wel vaker tegengekomen, maar omdat ik eigenlijk nooit sterke drank in huis heb, heb ik dat nog nooit toegepast.
Vaak kan ik die verrassing in het eindresultaat wel waarderen, maar ik denk dat ik speciaal voor dit recept maar eens een flesje in huis haal.
(Daarnaast ben ik wel eens benieuwd hoe een winnend IPA naast die van mij smaakt  :) )

Tags: