Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond  (gelezen 7394 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Gepost op: 27-05-2014 19:02 u »
Met dit experiment heb ik de 3e prijs in de vrije klasse gewonnen met 85 punten

Het doel was om zoveel mogelijk aroma van zuidvruchten in het bier te vangen door de dadels/vijg/abrikoos eerst op wodka te extraheren (alcohol lost smaakstoffen veel beter op dan waterig bier) en daarna het extract en vruchten toe te voegen tijdens de lagering. Dat is getuige het commentaar gelukt. Enige nadeel van deze methode is dat het bier ietwat alcoholverwarmend is. Volgende keer een neutralere wodka en minder wodka gebruiken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSouthern fruit Blonde
Brouwdatum11-08-2013
BiertypeOverige bieren
Volume22,6 l
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,6%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement76,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
23,00 lWater uit Water
11,73 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC37,7 %
1,000 kgTarwemout. donkerWeyermann17 EBC15,1 %
0,840 kgPilsmoutDingemans3 EBC12,7 %
0,800 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,0 %
0,750 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC11,3 %
0,250 kgAbrikoosGroentenboer0 EBC3,8 %
0,250 kgVijgGroentenboer0 EBC3,8 %
0,250 kgDadelGroentenboer0 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C1 min.60 min.3,4 l/kg
72,0 °C5 min.15 min.3,4 l/kg
78,0 °C1 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gStyrian Goldingspellets5,2%90 min.9,5 IBU
10,0 gMagnumbellen14,5%90 min.16,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
[/row
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,0%
Start nagisting08-09-2013
Temp. nagisting15,0 °C
Start lagering15-09-2013
Temp. lagering15,0 °C
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Alcoholgehaltena extract toevoeging 8,2 vol.%




Scores:
Visueel: 15/15 punten
Geur:20/25 punten
Smaak 13/15 punten
Vernieuwend: 8/10 punten
Complexiteti/balans: 12/15 punten
Basis: 4/5 punten
Nasmaak: 13/15 punten

Commentaar:
Zeer duidelijke abrikoosgeur, ook vijg iets later
Fris fruitige smaak wat klopt met de geur
Uitnodigend in de nasmaak
Heel mooi gemaakt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2014 10:35 u »
Gefeliciteerd Wiliam.
Hoge maischtemperaturen en toch een frisse smaak. Dat moet dan van het fruit komen.
Bewuste keuze dat van die beide Pale Ale mouten?

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2014 13:14 u »
Wat een gaaf recept!

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2014 17:52 u »
Met die vruchten zou ik het ook aandurven.
Rode vruchten in bier is aan mij niet besteed.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2014 18:41 u »
Alleen gedroogde vruchten gebruikt William?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2014 20:13 u »
Enige nadeel van deze methode is dat het bier ietwat alcoholverwarmend is. Volgende keer een neutralere wodka en minder wodka gebruiken.

Als je na het extraheren, het extract wat laat staan zodat de alcohol (en niet de andere componenten) kunnen uit dampen  :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #6 Gepost op: 29-05-2014 21:18 u »
Hoge maischtemperaturen en toch een frisse smaak. Dat moet dan van het fruit komen.
Bewuste keuze dat van die beide Pale Ale mouten?

Ik was bang voor een te fris bier omdat ik eerst ook nog verse vijg wilde gebruiken.dus heb bewust hoge temperaturen aangehouden.

De moutstort was vooral een opruimactie.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #7 Gepost op: 29-05-2014 21:19 u »
Alleen gedroogde vruchten gebruikt William?

Ja, alleen gedroogd spul uit een turkse winkel.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #8 Gepost op: 29-05-2014 21:21 u »
Als je na het extraheren, het extract wat laat staan zodat de alcohol (en niet de andere componenten) kunnen uit dampen  :)

Dat heb ik overwogen maar juist de verwarmende hoge alcoholen hebben een lagere dampspanning en zijn daardoor moeilijker te verwijderen. Een betere kwaliteit wodka was achteraf beter geweest.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: ONK2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #9 Gepost op: 30-05-2014 08:07 u »
Citaat van: William link=topic=25979. :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier:#msg398372 date=1401391109
Ik was bong voor een te fris bier omdat ik eerst ook nog verse vijg wilde gebruiken.dus heb bewust hoge temperaturen aangehouden.

Hmm, wil ik wel 'ns proeven :proost:

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2014 16:01 u »
En als je die verse vijg zou insnijden en dat dan in kookzakjes erbij doet?
Lijkt mij dat dat voldoende extraheert, zonder wodka te verspillen.
Zo zou ik het doen. Ik hou wel van eenvoud. ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #11 Gepost op: 30-05-2014 19:24 u »
En als je die verse vijg zou insnijden en dat dan in kookzakjes erbij doet?
Lijkt mij dat dat voldoende extraheert, zonder wodka te verspillen.
Zo zou ik het doen. Ik hou wel van eenvoud. ;D

IK denk dat je met koken ook veel aroma's kwijt raakt en dat je juist aroma's goed oplost in een hoog alcoholpercentage.

Eigenlijk zou ik het brouwsel moeten herhalen maar dan alles gewoon meekoken in het wort of lageren op het jongbier.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #12 Gepost op: 30-05-2014 23:11 u »
Ja, dat is waar. Met koken verdamp je ook veel gewenste stoffen.

Dan wat Oscar zei. Het extract wat laten indampen.
Of een goeie zachte wodka als Eristoff.  :)

Kom je die dadels ook nog ergens tegen in de geur of smaak?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #13 Gepost op: 31-05-2014 08:29 u »
Kom je die dadels ook nog ergens tegen in de geur of smaak?
Nee, ik heb ze uiteindelijk niet herkend in geur en smaak. Nu is de smaak of geur van dadel ook minder sterk dan van abrikoos of vijg.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #14 Gepost op: 31-05-2014 09:09 u »
Maar je zou het wel merken als ze er niet bij zaten?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2014 - V3 - Southern Fruit Blond
« Reactie #15 Gepost op: 31-05-2014 09:14 u »
Maar je zou het wel merken als ze er niet bij zaten?

Dat vraagt om een experiment dat er niet gaat komen.  :) Maar ik denk dat je het niet merkt.

Tags: