Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tropical APA  (gelezen 10525 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Tropical APA
« Gepost op: 04-05-2014 11:12 u »
Ik wil binnenkort een APA brouwen die me gaat helpen om zo goed mogelijk de verwachte tropische zomer door te komen. ;)
Gebaseerd op een recept van de leermeester, maar met wat nieuwe dingen er in. Ik wil bijv. de hop pas laat gaan toevoegen om meer aroma te krijgen van deze bittere hoppen zonder dat de bitterheid me parten gaat spelen (ik weet dat ik me strak aan mijn koelschema moet houden om dat te voorkomen). Verder moet de tropische smaak goed uitgebalanceerd zijn door de stort en natuurlijk een heel mooi schuim met een hele goede doordrinkbaarheid.
Jullie mening? Zie ik nog iets over het hoofd?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL31
Naam receptTropical APA
Brouwdatum28-05-2014
BiertypePale Ale (American)
Volume15,5 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Lieshout
7,00 mlMelkzuur
6,79 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l283 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,542 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC80,0 %
0,635 kgVienna moutWeyermann7 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.10 min.5,0 l/kg
67,0 °C1 min.50 min.5,0 l/kg
73,0 °C1 min.10 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,4 gSimcoepellets12,2%30 min.19,0 IBU
19,3 gEl Doradobellen15,8%5 min.9,8 IBU
40,0 gEl Doradobellen15,8%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets12,2%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
140mlLindeboom Gouverneurbovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering4,0 °C
Alcoholgehalte4,7 vol.%


Ik ben er alleen nog niet aan uit waarom mijn gisttabel niet goed staat.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tropical APA
« Reactie #1 Gepost op: 04-05-2014 14:25 u »
Ik ben er alleen nog niet aan uit waarom mijn gisttabel niet goed staat.

Dat was inderdaad even zoeken. Er stond een keer [data] te weinig aan het begin van de regel.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #2 Gepost op: 04-05-2014 14:39 u »
Dat was inderdaad even zoeken. Er stond een keer [data] te weinig aan het begin van de regel.
Ik had gewoon de forumopmaak knop van BrouwHulp gebruikt. Zou het daar aan liggen of hoe het forum het leest? Heb er namelijk niet eerder een probleem mee gehad.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tropical APA
« Reactie #3 Gepost op: 04-05-2014 14:56 u »
Ik had gewoon de forumopmaak knop van BrouwHulp gebruikt. Zou het daar aan liggen of hoe het forum het leest? Heb er namelijk niet eerder een probleem mee gehad.

Tot nu toe heeft dit geen problemen opgeleverd. Er waren meer dingen door elkaar gehusseld. Kan het zijn dat wat dingen aan het recept aangepast heb nadat je het geplaatst had?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #4 Gepost op: 04-05-2014 15:02 u »
Tot nu toe heeft dit geen problemen opgeleverd. Er waren meer dingen door elkaar gehusseld. Kan het zijn dat wat dingen aan het recept aangepast heb nadat je het geplaatst had?
Nope, maar geeft niets. Hij staat nu goed zo.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
Re: Tropical APA
« Reactie #5 Gepost op: 04-05-2014 16:39 u »
Ik heb net met dezelfde combi een India Black Ale gemaakt. Ook was mijn Emellise IPA met El Dorado gekoudhopt... Ik vind de combi erg lekker.

Maar ik zou voor de bitter een mooie cleane bitterhop nemen en de rest volledig op aroma zetten. Dus op 5 min, 0 min en koudhop...

Groet Sjaak

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tropical APA
« Reactie #6 Gepost op: 04-05-2014 16:56 u »
Ik wil bijv. de hop pas laat gaan toevoegen om meer aroma te krijgen van deze bittere hoppen zonder dat de bitterheid me parten gaat spelen (ik weet dat ik me strak aan mijn koelschema moet houden om dat te voorkomen).

Inderdaad met zo'n laag start SG ervoor zorgen dat de aroma hop zo snel mogelijk weer wordt verwijderd, vooral als deze zo'n hoog a-zuur gehalte heeft. Ik heb mijn Brand IPA op deze wijze verpest.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #7 Gepost op: 04-05-2014 17:27 u »
Ik heb net met dezelfde combi een India Black Ale gemaakt. Ook was mijn Emellise IPA met El Dorado gekoudhopt... Ik vind de combi erg lekker.

Maar ik zou voor de bitter een mooie cleane bitterhop nemen en de rest volledig op aroma zetten. Dus op 5 min, 0 min en koudhop...

Groet Sjaak
Beiden kunnen toch ook als bitterhop worden gebruikt?
Ik denk dat de 5 en 0 minuten aromahoppen eigenlijk ook veel meer bitterheid afgeven als dat wordt geschetst als je kijkt naar hoe lang het koelen met een platenkoeler eigenlijk duurt.
Inderdaad met zo'n laag start SG ervoor zorgen dat de aroma hop zo snel mogelijk weer wordt verwijderd, vooral als deze zo'n hoog a-zuur gehalte heeft. Ik heb mijn Brand IPA op deze wijze verpest.
Ah kijk! Op het moment suprême aan het experimenteren geslagen?
Ik was eigenlijk van plan een deel van de koeltijd van de kooktijd af te trekken. Dus nog later toevoegen maar de tijd laten staan voor de IBU berekening.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tropical APA
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2014 17:37 u »
Ah kijk! Op het moment suprême aan het experimenteren geslagen?
Ik was eigenlijk van plan een deel van de koeltijd van de kooktijd af te trekken. Dus nog later toevoegen maar de tijd laten staan voor de IBU berekening.

Als ik het opnieuw zou moeten doen dan zou ik óf het wort eerst voorkoelen met een dompelkoeler tot 70 a 80°C en dan de 0 min hop erbij óf de 0 min hop er bij op het moment dat je het wort door de koeler haalt.

Omdat contacttijd toch wel gewenst is zou ik de eerste optie kiezen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #9 Gepost op: 04-05-2014 17:47 u »
Als ik het opnieuw zou moeten doen dan zou ik óf het wort eerst voorkoelen met een dompelkoeler tot 70 a 80°C en dan de 0 min hop erbij óf de 0 min hop er bij op het moment dat je het wort door de koeler haalt.

Omdat contacttijd toch wel gewenst is zou ik de eerste optie kiezen.
Aangezien ik geen dompelkoeler heb vroeg ik me af of het mogelijk is om een calculatie te maken over de hoeveelheid koud kraanwater die je dan moet toevoegen om een temperatuur van 70°C te krijgen. Dan zou ik er met de stort rekening mee kunnen houden en krijg ik hopelijk hetzelfde effect.
:)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tropical APA
« Reactie #10 Gepost op: 04-05-2014 17:51 u »
Aangezien ik geen dompelkoeler heb vroeg ik me af of het mogelijk is om een calculatie te maken over de hoeveelheid koud kraanwater die je dan moet toevoegen om een temperatuur van 70°C te krijgen. Dan zou ik er met de stort rekening mee kunnen houden en krijg ik hopelijk hetzelfde effect.
:)

Als je aanneemt dat afkoeleffecten lineair zijn kun je uitgaan van de volgende formule

Volume_kokend wort*T_kokend-wort+ Volume_koud-water*T_koud-water=(Volume_kokend-wort+Volume_koud-water)* doeltemperatuur

met temperaturen in  ºC.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #11 Gepost op: 04-05-2014 18:00 u »
Als je aanneemt dat afkoeleffecten lineair zijn kun je uitgaan van de volgende formule

Volume_kokend wort*T_kokend-wort+ Volume_koud-water*T_koud-water=(Volume_kokend-wort+Volume_koud-water)* doeltemperatuur

met temperaturen in  ºC.
De tekens maken het niet erg duidelijk.

Ik kook bijv. normaal 16 liter wort en heb uiteindelijk 15 liter naar het gistvat. Als ik dat nu ook wil verkrijgen zou ik bij. 12 liter wort kunnen koken, daar 4 liter á 8°C aan toevoegen en dan krijg je....?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tropical APA
« Reactie #12 Gepost op: 04-05-2014 18:18 u »
De tekens maken het niet erg duidelijk.

Ik kook bijv. normaal 16 liter wort en heb uiteindelijk 15 liter naar het gistvat. Als ik dat nu ook wil verkrijgen zou ik bij. 12 liter wort kunnen koken, daar 4 liter á 8°C aan toevoegen en dan krijg je....?

12 liter * 100°C + 4 liter 8°C = (12 + 4) * X

X=(12*100 +4*8)/16 = 77°C

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #13 Gepost op: 04-05-2014 18:38 u »
12 liter * 100°C + 4 liter 8°C = (12 + 4) * X

X=(12*100 +4*8)/16 = 77°C
Ik vat hem. Vooral die coole zonnebril doet het hem ;)
Bedankt!

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.525
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Tropical APA
« Reactie #14 Gepost op: 04-05-2014 18:44 u »
Aangezien ik geen dompelkoeler heb vroeg ik me af of het mogelijk is om een calculatie te maken over de hoeveelheid koud kraanwater die je dan moet toevoegen om een temperatuur van 70°C te krijgen. Dan zou ik er met de stort rekening mee kunnen houden en krijg ik hopelijk hetzelfde effect.
:)

Kan je niet met de platenkoeler even koelen door circuleren van het wort? (Het gekoelde wort terug in de kookketel gooien).

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #15 Gepost op: 04-05-2014 18:46 u »
Kan je niet met de platenkoeler even koelen door circuleren van het wort? (Het gekoelde wort terug in de kookketel gooien).
Dat kan, is alleen dubbel werk en verspilt veel meer energie dan een deels high gravity brouwsel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tropical APA
« Reactie #16 Gepost op: 04-05-2014 21:55 u »
Dat kan, is alleen dubbel werk en verspilt veel meer energie dan een deels high gravity brouwsel.

Aan een high gravity brouwsel zit het nadeel van een lager brouwzaal- en hoprendement. Het is maar wat je wilt...

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #17 Gepost op: 04-05-2014 22:02 u »
Aan een high gravity brouwsel zit het nadeel van een lager brouwzaal- en hoprendement. Het is maar wat je wilt...
Dat is zeker niet per definitie altijd zo. In dit geval zal het zelfs geen noemenswaardig verschil maken. (Niet dat dat overigens aan de orde is)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #18 Gepost op: 20-05-2014 14:59 u »
Uiteindelijk is het dit recept geworden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL31
Naam receptTropical APA
Brouwdatum20-05-2014
BiertypePale Ale (American)
Volume16,5
Begin SG1,051 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,3%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement76,5 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,50 lWater uit Lieshout
7,00 mlMelkzuur
10,53 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l282 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,586 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC75,0 %
0,690 kgVienna moutWeyermann7 EBC20,0 %
0,172 kgCara 20Dingemans20 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg
73,0 °C1 min.10 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,6 gSimcoepellets13,2%18 min.13,2 IBU
4,1 gEl Doradobellen15,8%18 min.5,6 IBU
10,2 gSimcoepellets13,2%5 min.4,5 IBU
10,2 gEl Doradobellen15,8%5 min.4,9 IBU
30,0 gEl Doradobellen15,8%koudhop0,0 IBU
15,0 gSimcoepellets13,2%0 min.0,0 IBU
15,0 gEl Doradobellen15,8%0 min.0,0 IBU
10,0 gSimcoebellen13,2%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
140mlLindeboom Gouverneurbovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,1%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering4,0 °C
Alcoholgehalte5,4 vol.%


Het terugkoelen ging perfect met het water. Ik had een pan in de diepvries gezet die goed aangevroren was rondom. Daarnaast had ik nog een liter kraanwater. Alles koelde meteen terug naar 74°C en daarna de whirlpoolhop erbij. Het enige nadeel is als je dit gaat doen met een emaille pan  :verbergen:
Nu staat er 15 liter te vergisten met de, tot nu toe erg fijne, gist van Lindeboom. Die wil hard werken.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.315
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Tropical APA
« Reactie #19 Gepost op: 20-05-2014 16:14 u »
Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe dat water uit Lieshout op Bora-Bora terecht komt...  ;D

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #20 Gepost op: 20-05-2014 16:46 u »
Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe dat water uit Lieshout op Bora-Bora terecht komt...  ;D
De wens is de vader van de gedachte ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tropical APA
« Reactie #21 Gepost op: 20-05-2014 16:53 u »
Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe dat water uit Lieshout op Bora-Bora terecht komt...  ;D

Kom je daar niet terecht als je vanuit Lieshout via de kern van deze aardkloot naar de andere kant van de aarde boort. Blijkbaar een diepe put geslagen.

Mooi recept Hoppenbrouwers. Graag reserveer ik een flesje!

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #22 Gepost op: 20-05-2014 17:06 u »
Kom je daar niet terecht als je vanuit Lieshout via de kern van deze aardkloot naar de andere kant van de aarde boort. Blijkbaar een diepe put geslagen.

Mooi recept Hoppenbrouwers. Graag reserveer ik een flesje!
Zo'n put heb ik dus ;)

Bedankt, ik zal er wat voor je apart zetten. Ben zelf ook erg benieuwd. Er is bijna een halve pak hop in gegaan maar toen ik zojuist het wort proefde was het amper bitter. De gouverneurgist is zo enthousiast dat het waterslot nu al vollop staat de borrelen. (hij staat er pas 2 uur in)

Hopelijk krijg ik hem ook mooi helder met een mooi schuim.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tropical APA
« Reactie #23 Gepost op: 20-05-2014 17:10 u »
Bedankt, ik zal er wat voor je apart zetten. Ben zelf ook erg benieuwd. Er is bijna een halve pak hop in gegaan maar toen ik zojuist het wort proefde was het amper bitter.

Yes!

Mooi dat de opzet om de bitterheid laag te houden goed gelukt is.

Nu de hopsmaken goed zien te vangen en niet kwijt te raken tijdens de vergisting. Temperatuur laag houden, het koolzuur terugvoeren in het gistvat 8) en een goede koude lagering.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Tropical APA
« Reactie #24 Gepost op: 20-05-2014 17:21 u »
Yes!

Mooi dat de opzet om de bitterheid laag te houden goed gelukt is.

Nu de hopsmaken goed zien te vangen en niet kwijt te raken tijdens de vergisting. Temperatuur laag houden, het koolzuur terugvoeren in het gistvat 8) en een goede koude lagering.
Ik heb hem nu op 20°C staan. Terugschroeven naar 18°C dan?
Had hem eigenlijk op 20°C ingezet zodat de gist mogelijk nog wat fruitigheid mee kan geven.

Hopelijk blijven alle hopsmaken bewaard. :biersmile:

Tags: