Een middel dat desinfecterende werking claimt op het etiket, moet voldoen aan de wetgeving voor bestrijdingsmiddelen. Dat is geen sinecure. Vandaar dat het etiket dit niet vermeldt.
Maar laten we de discussie eens stoppen…
Sulfiet komt voort uit het wijnmakersvak en heeft daarmee in de beginjaren van het hobbybrouwen zijn intrede gedaan. Het was ook Jan van Schaik die het hobbybrouwen in onze landen heeft grootgemaakt. Hulde aan Jan en tja, voortschrijdend inzicht heeft een aantal zaken uit die beginjaren ongeldig verklaard.
In de bierindustrie speelt sulfiet geen enkele rol, en met recht. In de wijnmakerij vervult het een geheel andere rol dan die sommige brouwers er vandaag nog aan geven.
Doe wat je wilt, maar accepteer sulfiet voor de brouwerij als een huismiddeltje van Klazien uut Zalk.
Starsan is ontwikkeld voor de Amerikaanse voedsel- en brouwindustrie. Heb vooral geen twijfels over de effectiviteit ervan. Die is heus bewezen en geaccepteerd door de FDA.
Let vooral op de contacttijd die vereist is voor sulfiet, oxi en caustic. En dat is een continu contact, ondergedompeld, het hele gistvat vol.
Voor Star San is dat anders, dit product hecht aan het oppervlak. Sproeien van Star San kan ik dan weer niet aanbevelen. Sproeien creëert een nevel, die gemakkelijk ingeademd wordt… niet doen! En altijd handschoenen! Deze middelen zijn zeer agressief voor de menselijke huid.