Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel  (gelezen 9346 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.778
  • Land: nl
    • Moaneschien
Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Gepost op: 21-04-2014 00:18 u »
Je kan een simpele time to kill curve bepalen [...]

Daar kan ik eerlijk gezegd niet zo veel mee, natuurlijk zullen die tussen product A en B verschillen, maar wat is goed genoeg?

Blijkbaar zijn er brouwers die al een aantal jaren in staat zijn om met een als inferieur bestempeld product en met een ontoereikende methode voldoende kiemen over de kling te jagen. Product Z wordt dan wel als "beter" gezien, maar doder als dood maak je ze toch niet?

Ingo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2014 21:04 u »
Blijkbaar zijn er brouwers die al een aantal jaren in staat zijn om met een als inferieur bestempeld product en met een ontoereikende methode voldoende kiemen over de kling te jagen. Product Z wordt dan wel als "beter" gezien, maar doder als dood maak je ze toch niet?
Waarschijnlijk kan je ook best lang werken zónder überhaupt te desinfecteren. :)
Het gaat erom welke mate van zekerheid je wilt hebben in je desinfectie stap.

Sulfiet is als desinfectans gewoon slecht, dan kan je inderdaad bijna net zo goed kijken hoe ver je komt zonder dit middel.
Oxi en Star San zie ik als evenwaardig en uitwisselbaar, zo gebruik ik ze ook. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #2 Gepost op: 21-04-2014 21:10 u »
Sulfiet is als desinfectans gewoon slecht, dan kan je inderdaad bijna net zo goed kijken hoe ver je komt zonder dit middel.

Heeft iemand wel eens microbiologische testjes gedaan om dit aan te tonen? Ik gebruikt het thuis nog steeds, maar wel in combinatie met warm water. En ben er gewoon tevreden mee... :)  Wellicht dat warm water voldoende is... >:D

En als iedereen roept dat het zo slecht is, waarom "werkt" het dan?  ;D Voor mij is praktijk ervaring toch wel een heeel sterk argument  ;)

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #3 Gepost op: 21-04-2014 21:24 u »
Sulfiet is als desinfectans gewoon slecht, dan kan je inderdaad bijna net zo goed kijken hoe ver je komt zonder dit middel.
Sulfiet op zichzelf is niks, echter men moet het mengen met citroenzuur om werkzaam te zijn, of toch de dampen ervan. Ik kom uit een wijnmakersverleden en heb sinds 2006 nog nooit een infectie gehad tijdens dat wijn maken. Nu gebruik ik zo'n (lichtere versie) mengsel (0,5 gr sulfiet + 0,5 gr citroenzuur / 10 liter water) ook nog om mijn laatste spoelwater te "ontsmetten" vlak voor het bottelen voor mijn bierflesjes na het gebruik van Iodophor. Gewoon water vind ikzelf iets te gevaarlijk om "zeker" te zijn dat het echt clean is....  :brouwen:

Offline javaboon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • iets met brouwforum.nl
    • nieuwe honk
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #4 Gepost op: 21-04-2014 21:28 u »
Heeft iemand wel eens microbiologische testjes gedaan om dit aan te tonen..? Ik gebruikt het thuis nog steeds, maar wel icm warm water....en ben er gewoon tevreden mee..... :)  wellicht dat warm water voldoende is.... >:D

En als iedereen roept dat het zo slecht is....waarom "werkt" het dan ?  ;D Voor mij is praktijk ervaring toch wel een heeel sterk argument  ;)

Ik ben hier ook wel nieuwsgierig naar. Meer om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen dan dat ik er mee zou werken denk ik, domweg omdat ik starsan zo makkelijk in gebruik vindt.

Dus RobinB: kom maar op met dat wetenschappelijk bewijs  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #5 Gepost op: 21-04-2014 21:38 u »
domweg omdat ik starsan zo makkelijk in gebruik vindt.

en als je er tevreden mee bent en het werkt voor jou....dan is er toch geen reden om iets anders te gebruiken ?

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #6 Gepost op: 21-04-2014 22:30 u »
Hoi,

Ik brouw al een jaar of 12 en ben nu ongeveer 10 jaar aanwezig op dit forum.
Ik gebruik nog steeds sulfiet en citroenzuur, tot volle tevredenheid, in al die jaren heb ik nog nooit een infectie gehad.

Voorbeeldje, ik heb 2 kunststof vergistingsvaten, 60 en 120 ltr.
Als ze geledigd zijn worden ze schoon gemaakt met heet water, een cellulosespons en een dosis ellenbogenvet, en ja, hopharsen moet je wel even op boenen, maar je hebt verder geen reinigingsmiddelen nodig, schuursponsjes zijn absoluut verboden!!!

Op de brouwdag word het vergistingsvat voorzien van 3 koffielepeltjes sulfiet en twee koffielepeltjes citroenzuur, een emmer heet water erbij, deksel erop en even lekker rondwalsen, kwartiertje laten staan, naspoelen met een emmertje water en klaar!

Leuk dat de industrie allerlei ( dure ) fancy producten gaat verzinnen om de omzet te verhogen, maar ik denk niet dat ik die nodig heb.

Bij deze dit (offtopic) knuppeltje in de kippenkooi.

Groetjes....Cis

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #7 Gepost op: 21-04-2014 22:34 u »
Heeft iemand wel eens microbiologische testjes gedaan om dit aan te tonen? Ik gebruikt het thuis nog steeds, maar wel in combinatie met warm water. En ben er gewoon tevreden mee... :)  Wellicht dat warm water voldoende is... >:D

Er zijn op het wel wel microbiologische testjes te vinden met desinfecteermiddelen. Er is geen test te vinden over de werking van sulfiet. De reden is simpel: sulfiet is niet erkend als desinfecteermiddel. En dat zal niet voor niets zijn...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #8 Gepost op: 21-04-2014 22:38 u »
De reden is simpel: sulfiet is niet erkend als desinfecteermiddel. En dat zal niet voor niets zijn...

En toch werkt het... Raar?   :)

Offline javaboon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • iets met brouwforum.nl
    • nieuwe honk
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #9 Gepost op: 21-04-2014 22:45 u »
@Oscar nee ik verander ook niet, maar vind net als RobinB dat er wel een wetenschappelijke onderbouwing moet zijn van een bewering. Hij beweert dat het niet werkt, maar onderbouwt dat niet, jij beweert dat het wel werkt vanuit de praktijk, dus is mijn vraag, enkel ter lering en vermaak, wat de onderbouwing is.

@Jacques, dat is geen valide argument in een discussie, roepen dat het niet erkend is (door wie moet dat erkend worden eigenlijk?). Ik kan van zout namelijk ook zeggen dat het een desinfecterend middel is, zonder dat dit als zodanig is erkend, domweg omdat het een van de oudste middelen is welke bestaan. Ik lees dat sulfiet wordt gebruikt, niet alleen hier maar ook in de wijnproductie.


Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #10 Gepost op: 21-04-2014 22:50 u »
Citaat
sulfiet is niet erkend als desinfecteermiddel
Zal wel kloppen, maar voor mij werkt het prima, en ja, ik weet dat je de dampen niet moet inademen...

groetjes....Cis

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #11 Gepost op: 22-04-2014 20:46 u »
En als iedereen roept dat het zo slecht is, waarom "werkt" het dan?  ;D Voor mij is praktijk ervaring toch wel een heeel sterk argument  ;)

Dat heb ik toch al aangegeven?
Waarschijnlijk kan je ook best lang werken zónder überhaupt te desinfecteren. :)
Het gaat erom welke mate van zekerheid je wilt hebben in je desinfectie stap.

Sulfiet is als desinfectans gewoon slecht, dan kan je inderdaad bijna net zo goed kijken hoe ver je komt zonder dit middel.

Van sulfiet heb ik inderdaad geen info dat het wérkt als desinfectans en als er wat genoemd wordt, wordt steeds verwezen naar de dampen en niet de oplossing.
Waar wel wat over te vinden is, is de toepassing bij wijnen om wilde gisten te remmen en verder uitgisten te voorkomen. Maar dat is wanneer toegevoegd áán de wijn, niet het even afspoelen van je vat/flesjes.

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #12 Gepost op: 22-04-2014 21:04 u »
Hoi,

Onderstaande tekst komt van de Brouwland site...

Sulfiet VINOFERM (CAMPDEN)
Poedervorm. Bevat kaliummetabisulfiet (kaliumpyrosulfiet). Wordt gebruikt voor het ontsmetten van materialen, voor het beletten van oxidatie van sap / wijn / bier, voor het doden van wilde gistcellen op fruit en voor het stopzetten van een gisting.
OPGELET : bij het ontsmetten van materialen steeds gebruiken in combinatie met een zuur !!

Groetjes....Cis

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #13 Gepost op: 22-04-2014 21:10 u »
Sulfiet is niet erkend als desinfecteermiddel. En dat zal niet voor niets zijn...

En bij deze is sulfiet (icm een zuur) erkent als desinfectant... ^-^

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #14 Gepost op: 22-04-2014 22:15 u »
Oscar, wij moeten mee doen aan de lotto... als we dan de getallen net zo voorspellen zoals ve deze discussie voorspeld hadden... dan... dan... komt er een aflevering met een nieuwe volautomatische bottellijn 😂

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #15 Gepost op: 22-04-2014 22:20 u »
en bij deze is Sulfiet (icm een zuur) erkent als desinfectant.... ^-^
Nope!
Brouwland mag het van de wetgeving geen desinfectans noemen. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #16 Gepost op: 22-04-2014 22:29 u »
Brouwland mag het geen desinfectans noemen. :)

Van mij wel hoor... ^-^

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #17 Gepost op: 22-04-2014 22:50 u »
Hoi,

Ik zie bij geen enkel middel op de Brouwland-site het woord desinfectans staan...
of heb ik daar overheen gelezen?

Groetjes....Cis

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.778
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #18 Gepost op: 22-04-2014 22:53 u »
Oscar misschien moet je een aflevering mouwtv maken.

Haha, een panel discussie met ... en met ... en ....

Ingo ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #19 Gepost op: 22-04-2014 22:55 u »
Ik zie bij geen enkel middel op de Brouwland-site het woord desinfectans staan...........
of heb ik daar overheen gelezen?
Klopt, dat mogen ze ook niet.
Echter zoals eerder aangegeven is er van H2O2 wel literatuur mbt effectiviteit. :)

Offline javaboon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • iets met brouwforum.nl
    • nieuwe honk
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #20 Gepost op: 22-04-2014 23:15 u »
En Star San dan? Om wille van de discussie even dan ;-)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 983
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #21 Gepost op: 23-04-2014 18:50 u »
Al die Star San nevel lijkt me ook niet gezond, en bovendien ook niet zinvol als je daarna je zorgvuldig besproeide hevel weer op tafel leg . ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #22 Gepost op: 23-04-2014 19:26 u »
En Star San dan? Om wille van de discussie even dan ;-)
Nope, maar dat schreef ik eerder ook al. ;)
Of je haalt je info uit de literatuur.
Die zegt overigens meer over oxi (H2O2) dan over Star San... ;)
Aan de andere kant mag dat in de VS dan weer wèl als sanitizer verkocht worden. :)
Misschien heeft Geert nog wel wat info over Starsan's effectiviteit?
Die had daar ooit microbiologische tests mee gedaan dacht ik. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #23 Gepost op: 23-04-2014 21:50 u »
Van sulfiet heb ik inderdaad geen info dat het wérkt als desinfectans en als er wat genoemd wordt, wordt steeds verwezen naar de dampen en niet de oplossing.
Waar wel wat over te vinden is, is de toepassing bij wijnen om wilde gisten te remmen en verder uitgisten te voorkomen. Maar dat is wanneer toegevoegd áán de wijn, niet het even afspoelen van je vat/flesjes.

Precies Robin!

Er is geen enkele wetenschappelijke informatie te vinden over de werking van sulfiet als desinfecteermiddel. Over tal van andere middelen is van alles te vinden.

En toch werkt het... Raar?   :)
Het is maar de vraag of het echt werkt. Hier op het forum hebben we berichten gezien waarin melding wordt van het groeien van micro-organismen in een sulfietoplossing die een paar dagen stond...


Waarom zou je een middel gebruiken waarvan geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt? Werken met een goed middel kost net zo veel moeite.

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #24 Gepost op: 23-04-2014 22:30 u »
Hoi,

Sulfiet, als dit als vaste stof in een zuur milieu wordt toegepast, komt de werkzame stof zwaveldioxide (SO2) direct vrij.
Het is de vrijgekomen zwaveldioxide die zorgt voor de ontsmetting.

Zo wordt er bijvoorbeeld voor het ontsmetten van houten vaten geadviseerd om een zwavelwiek in het vat te verbranden, bij deze verbranding komt er dus ook zwaveldioxide vrij...

Groetjes....Cis

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #25 Gepost op: 24-04-2014 21:33 u »
Hoi,

Sulfiet, als dit als vaste stof in een zuur milieu wordt toegepast, komt de werkzame stof zwaveldioxide (SO2) direct vrij.
Het is de vrijgekomen zwaveldioxide die zorgt voor de ontsmetting.

Zo wordt er bijvoorbeeld voor het ontsmetten van houten vaten geadviseerd om een zwavelwiek in het vat te verbranden, bij deze verbranding komt er dus ook zwaveldioxide vrij...

Groetjes....Cis

Dat is wat Robin ook al eerder schreef. Over de werking van het gas is wel wat te vinden maar over sulfiet in een oplossing zoals door sommigen hier gedaan wordt niet.

Overigens het vrijkomende gas is niet zonder gevaar.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #26 Gepost op: 24-04-2014 23:17 u »
Een middel dat desinfecterende werking claimt op het etiket, moet voldoen aan de wetgeving voor bestrijdingsmiddelen. Dat is geen sinecure. Vandaar dat het etiket dit niet vermeldt.

Maar laten we de discussie eens stoppen…

Sulfiet komt voort uit het wijnmakersvak en heeft daarmee in de beginjaren van het hobbybrouwen zijn intrede gedaan. Het was ook Jan van Schaik die het hobbybrouwen in onze landen heeft grootgemaakt. Hulde aan Jan en tja, voortschrijdend inzicht heeft een aantal zaken uit die beginjaren ongeldig verklaard.

In de bierindustrie speelt sulfiet geen enkele rol, en met recht. In de wijnmakerij vervult het een geheel andere rol dan die sommige brouwers er vandaag nog aan geven.
Doe wat je wilt, maar accepteer sulfiet voor de brouwerij als een huismiddeltje van Klazien uut Zalk.

Starsan is ontwikkeld voor de Amerikaanse voedsel- en brouwindustrie. Heb vooral geen twijfels over de effectiviteit ervan. Die is heus bewezen en geaccepteerd door de FDA.

Let vooral op de contacttijd die vereist is voor sulfiet, oxi en caustic. En dat is een continu contact, ondergedompeld, het hele gistvat vol.
Voor Star San is dat anders, dit product hecht aan het oppervlak. Sproeien van Star San kan ik dan weer niet aanbevelen. Sproeien creëert een nevel, die gemakkelijk ingeademd wordt… niet doen! En altijd handschoenen! Deze middelen zijn zeer agressief voor de menselijke huid.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #27 Gepost op: 24-04-2014 23:39 u »
Ik heb ervaring met sulfiet: na enige tijd staan van de vloeistof (sulfiet + zuur) en dus vermoedelijk verdamping van de gewenste stoffen, is deze vloeistof vatbaar voor schimmels. Da's me met chloor, Star San, Sun, iodophor nooit overkomen. Dan kun je lang en breed lullen, maar sulfiet en zuur is niet een goed middel voor ontsmetting van je bierspulletjes. Na afschaffen heb ik nooit meer geïnfecteerd bier ervaren, in mijn sulfiettijdperk wel. Zegt dat iets? Mij wel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #28 Gepost op: 24-04-2014 23:56 u »
maar sulfiet en zuur is niet een goed middel voor ontsmetting van je bierspulletjes. Na afschaffen heb ik nooit meer geïnfecteerd bier ervaren, in mijn sulfiettijdperk wel. Zegt dat iets? Mij wel.

Mijn ervaring (thuis gebruik) licht 180° op deze ervaring... Maar professioneel zou ik het (natuurlijk) niet gebruiken. e.e.a. hangt ook van je installatie en werkwijze af... voor mij werkt het goed en ik heb geen infecties.

Dat die andere middelen ook werken ben ik wel met jullie eens... en "geaccepteerd door de FDA" zal mij voor thuis gebruik een zorg zijn.... ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.764
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #29 Gepost op: 25-04-2014 09:16 u »
... Maar professioneel zou ik het (natuurlijk) niet gebruiken
Waarom is dat dan vanzelfsprekend als je overtuigd bent van de werking ervan?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #30 Gepost op: 25-04-2014 09:27 u »
Ik zeg 'Vliegend Spaghettimonster'.
Het feit dat niet is aangetoond dat het niet werkt, mag geen basis zijn om aan te nemen dat het wel werkt.
Maar goed, 'geloven' mag natuurlijk altijd.

Er zijn zoveel middelen waarvan aangetoond is dat ze wel werken (en die bovendien niet in de top 10 van voedselallergieën staan).

Hier nog een mooi documentje.
'A Guide to Selection and Use of Disinfectants'
http://www.bccdc.ca/NR/rdonlyres/EAA94ACF-02A9-4CF0-BE47-3F5817A25669/0/InfectionControl_GF_DisinfectntSelectnGuidelines_nov0503.pdf

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #31 Gepost op: 25-04-2014 19:55 u »
Waarom is dat dan vanzelfsprekend als je overtuigd bent van de werking ervan?

Methodiek van brouwen en schaal. Op kleine schaal is het prima te gebruiken. Op grote schaal is het minder praktisch. :)

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Discusie over sulfiet als desinfecteermiddel
« Reactie #32 Gepost op: 26-04-2014 16:21 u »
Sulfiet wordt bij vele producten als conserveermiddel toegepast.
Sulfiet + citroenzuur veroorzaakt een giftige damp. In een gesloten ruimte is er voor micro organismen geen leven meer vatbaar.
Toepassen bij een NIET gesloten ruimte, dan is de werking  vrij nutteloos.
Als je gereedschap heel goed schoonmaak met heet water en je zorg dat er geen delen organische stoffen achter blijven dan heb je weinig te vrezen. Het verder desinfecteren is de krent in de pap en het werkt vooral gerustellend.
Ik werk met glazen flessen en als deze schoon zijn dan bewaar ik ze met een laag water+sulfiet+citroenzuur en..dop er op. Kans op infectie 0,0. ( geen jaren bewaren natuurlijk...) Verder gebruik alcohol bij slangen en caustic soda bij de flessen. 39 jaren bezig en maar een infectie gehad = 10 liter wort in een 50 liter fles, tja.. de aanwezige micro organismen (lucht)  waren in verhouding sterker.