Flushen/doorspoelen met CO2

Gestart door homoeccentricus, 30-04-2015 13:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

homoeccentricus

Zijn er hier mensen (andere species mag ook  8) ) die flushen/doorspoelen met CO2? Ben nu met mijn laatste brouwsel begonnen met van die CO2-patronen om een fietsband op te pompen (http://www.futurumshop.nl/img/products/6150-0143-N0912/medium/1.jpg). CO2 in lagervat gespoten, IPA van de gist afgehaald, overgeheveld, dryhop toegevoegd en opnieuw geflusht. En zal ook flushen bij het bottelen. Hoe/wanneer/waarmee doen jullie het?

Zooms

Hoi!

Ik werk met kegs, voor navergisting en lagering, die ik inderdaad flush spoel met CO2. Werkt prima. Of het 'wat' doet? Geen idee, maar sinds ik zo werk ben ik erg tevreden met de kwaliteit van de bieren. Ik doe het eigenlijk in iedere stap NA de hoofdvergisting om zo contact met zuurstof zo veel mogelijk te voorkomen.

Ronald

homoeccentricus

En wat gebruik je om te flushspoelen?

bert braadslee

Citaat van: homoeccentricus op 30-04-2015  13:20 uEn wat gebruik je om te flushspoelen?
CO2
 :clownsmile:

Met een eenvoudige slagroomspuit met CO2 patronen kom je een aardig eind. (geen lachgas nemen)

homoeccentricus

Citaat van: bert braadslee op 30-04-2015  14:18 uCO2
 :clownsmile:

Met een eenvoudige slagroomspuit met CO2 patronen kom je een aardig eind. (geen lachgas nemen)

In principe hetzelfde spul dus als zo'n fietspomp? Hoeveel spuiten? Bij mij ging zo'n patroon er in 1 keer door.

Niels B.

In theorie heb je weinig nodig omdat het een deken zal vormen aan de onderkant van je tank/vat. Als je dan van onder jongbier erin pompt wordt de CO2 deken omhoog geduwt.


Ik heb het vermoeden dat de CO2 fles voor fietsbanden minder zuiver is dan CO2 geschikt voor drankenindustrie. Vraag anders eens aan je lokale dranken(groot)handel of zij een fles voor je hebben. 2kg o.i.d. moet wel een tijdje meegaan

bert braadslee

Citaat van: Niels B. op 30-04-2015  15:22 uIk heb het vermoeden dat de CO2 fles voor fietsbanden minder zuiver is dan CO2 geschikt voor drankenindustrie. Vraag anders eens aan je lokale dranken(groot)handel of zij een fles voor je hebben. 2kg o.i.d. moet wel een tijdje meegaan
Volgens mij maakt dit niet zoveel uit, CO2 is zwaarder dan zuurstof en zakt bij vervuiling gewoon naar beneden. Het hangt er wel een beetje vanaf waarmee het vervuild is, de vervuiling mag in ieder geval niet zwaarder zijn dan CO2.
Als de vervuiling giftig is, reactief met bier of geur/smaakafwijkingen geeft is het toch niet aan te bevelen.
In de praktijk denk ik dat ordinaire CO2 patronen, al dan niet om luchtbanden mee onder druk te zetten, zonder problemen bruikbaar zijn.

Richard

Zie onderstaande link, heb zelf het een en ander uitgeprobeerd en ben tevreden over de resultaten. Je hebt wel een carboy cap nodig en die verkopen ze niet in Nederland.  http://morebeer.com/brewingtechniques/library/backissues/issue2.4/dawson.html

Thamerdal

Waar is dit allemaal voor? Het klinkt mij als gedoe.  :weetniet:

bert braadslee

Citaat van: Thamerdal op 30-04-2015  18:53 uWaar is dit allemaal voor? Het klinkt mij als gedoe.  :weetniet:
Helpt tegen oxideren van het bier. Zuurstof is de grootste vijand van vers vergist bier.
Zoveel gedoe is het niet, gewoon ff een pufje CO2 in je vat, kind kan de was doen.

Thamerdal

Interessant... kun je dat in een spuitbus kopen of zo? Of moet dat met die patronen per se?

hansHalberstadt

1 liter CO2 is 2 gram, dus om een fust van 19 liter eerst te vullen met CO2 voor je het bier erin doet heb je 38 gram nodig. Dat zijn al enkele patronen om je banden mee op te pompen. verder moet je het ook nog heel voorzichtig erin laten lopen van on deraf want anders gaat het door het wervelen mengen met de lucht en heb je meer CO2 nodig om zeker te zijn dat alle lucht eruit is. als je nagisting doet met suiker heb je dit allemaal niet nodig, want het restantje zuurstof is heel snel opgebruikt door de gist.

bert braadslee

Citaat van: hansHalberstadt op 30-04-2015  21:17 u1 liter CO2 is 2 gram, dus om een fust van 19 liter eerst te vullen met CO2 voor je het bier erin doet heb je 38 gram nodig. Dat zijn al enkele patronen om je banden mee op te pompen. verder moet je het ook nog heel voorzichtig erin laten lopen van on deraf want anders gaat het door het wervelen mengen met de lucht en heb je meer CO2 nodig om zeker te zijn dat alle lucht eruit is. als je nagisting doet met suiker heb je dit allemaal niet nodig, want het restantje zuurstof is heel snel opgebruikt door de gist.
Voor lageren in een iets te groot gistvat best handig, dan heb je niet zoveel nodig. Voor het vullen van een keg inderdaad onhandig.

homoeccentricus

Citaat van: hansHalberstadt op 30-04-2015  21:17 u1 liter CO2 is 2 gram, dus om een fust van 19 liter eerst te vullen met CO2 voor je het bier erin doet heb je 38 gram nodig. Dat zijn al enkele patronen om je banden mee op te pompen. verder moet je het ook nog heel voorzichtig erin laten lopen van on deraf want anders gaat het door het wervelen mengen met de lucht en heb je meer CO2 nodig om zeker te zijn dat alle lucht eruit is. als je nagisting doet met suiker heb je dit allemaal niet nodig, want het restantje zuurstof is heel snel opgebruikt door de gist.

Waarom moet je dat vat eigenlijk vullen met CO2? Is een bufferlaag niet voldoende?

hansHalberstadt

Citaat van: homoeccentricus op 01-05-2015  18:18 uWaarom moet je dat vat eigenlijk vullen met CO2? Is een bufferlaag niet voldoende?
CO2 is wel zwaarder dan lucht, maar mengt op de overgang lucht/CO2 en door wervelingen. Eenmaal gemengt kun je het niet meer ontmengen. kun je zien als je bv lucht mengt met sigarettenrook en dan CO2 eronder laat stromen. als er rook in de CO2 komt heb je menging.

homoeccentricus

Dat kan wel zijn, maar het is geen  antwoord op mijn vraag :-P

bert braadslee

Citaat van: homoeccentricus op 01-05-2015  19:36 uDat kan wel zijn, maar het is geen  antwoord op mijn vraag :-P
Volgens mij is een bufferlaag voldoende.

bierhenkie

Volgens mij zakt de CO2 net als het gemene broertje CO gewoon. Ook al spuit je het bovenin.

hansHalberstadt

Citaat van: homoeccentricus op 01-05-2015  19:36 uDat kan wel zijn, maar het is geen  antwoord op mijn vraag :-P
Een bufferlaag kan tijdelijk voldoen als je die voorzichtig aanbrengt. Zoals ik al zei krijg je anders menging en komt er een mengsel van CO2 en lucht boven je bier. CO2 en lucht moleculen staan niet stil (brownse beweging: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brownse_beweging) en als gevolg daarvan ontstaat spontane menging (diffusie) Na een tijdje is dus de lucht die boven je CO2 zit volledig gemengt met de CO2 en heb je dus weer deels lucht boven je bier. De slang waar de CO2 uitkomt geeft al snel hoge uitstroomsnelheden van het CO2 gas dus menging daardoor. vandaar als je vertrouwt op een bufferlaag, je heel langzaam het CO2 gas boven het bier moet brengen.   

hansHalberstadt

Citaat van: bierhenkie op 01-05-2015  19:54 uVolgens mij zakt de CO2 net als het gemene broertje CO gewoon. Ook al spuit je het bovenin.
Dat is dus niet zo, want tijdens het zakken gaat het deels ook mengen en eenmaal gemengt kan het niet meer ontmengen. Dus zeker nooit bovenin spuiten, maar zo laag mogelijk boven het vloeistofoppervlak inbrengen.

homoeccentricus

Citaat van: hansHalberstadt op 02-05-2015  09:55 uheel langzaam het CO2 gas boven het bier moet brengen.

Hoe doe je dat met zo'n patroon om banden op te pompen?  :P  Srlsy, zijn er alternatieven voor die patronen? Ik heb al ergens gelezen CO2 gebruikt in de drankindustrie. Waar kan je dat precies vinden? Nog iets anders?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.