Hoofdgisting start niet

Gestart door okko, 29-04-2015 12:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

okko

Goedemiddag allen,
Afgelopen zaterdag ben ik begonnen met mijn eerste brouwsel, een blond bier uit 'Verander water in bier'.
Het hele proces om tot het wort te komen ging prima, na de voorgeschreven kooktijd de pan van het vuur gehaald om te koelen. Nu heb ik (helaas) moeten koelen op kamertemperatuur, omdat ik geen mogelijkheden had om zo'n grote pan actief te koelen. Zondagochtend bij 23 graden de gist toegevoegd (Safbrew s-33) en in een luchtdichte emmer weggezet met waterslot bij 19 graden.
Het viel me afgelopen dagen op dat er weinig activiteit was, daarom vandaag de deksel er afgehaald om te kijken. Er is inderdaad geen gisting op gang gekomen, er ligt een heel dun 'filmpje' van wat vlokkerige vette substantie op het wort.
Wat kan hier aan de hand zijn? Het enige dat ik kan bedenken is dat het koelen van het wort mis is gegaan. Als dat zo is, valt er dan nog iets aan te redden, of is het een kwestie van een traantje wegpinken en opnieuw beginnen? :)

Dan nog een vraag in dit verlengde: kan ik voor 10 liter wort ook vijf liter koken met de moutextract en hop, om dan na de kooktijd het wort met 5 liter koud water aan te vullen? Op deze manier wil ik de koeltijd drastisch terugbrengen.

Alvast dank voor de reacties!

Zooms

Citaat van: okko op 29-04-2015  12:55 uNu heb ik (helaas) moeten koelen op kamertemperatuur, omdat ik geen mogelijkheden had om zo'n grote pan actief te koelen.

Dit snap ik niet... Heb jij geen douche thuis? Pan in de douche en met de straal aan de buitenkant van de pan koelen. Duurt wat langer maar is heel actief!

CiteerZondagochtend bij 23 graden de gist toegevoegd (Safbrew s-33) ....
Hoeveel gist op hoeveel liter?

Citaat van: okko op 29-04-2015  12:55 uHet viel me afgelopen dagen op dat er weinig activiteit was, daarom vandaag de deksel er afgehaald om te kijken. Er is inderdaad geen gisting op gang gekomen, er ligt een heel dun 'filmpje' van wat vlokkerige vette substantie op het wort.
Wat kan hier aan de hand zijn? Het enige dat ik kan bedenken is dat het koelen van het wort mis is gegaan. Als dat zo is, valt er dan nog iets aan te redden, of is het een kwestie van een traantje wegpinken en opnieuw beginnen? :)

Om met een advies te komen dat Oscar de laatste tijd nog wel eens roept: wegkieperen... Of een alternatief proberen. Dat zou dus kunnen zijn: met een steriele lepel roeren. S33 staat nu niet bekend bij mij als een snel startende gister. Als je dan ook nog wat weinig gist hebt toegevoegd (kan ik niet beoordelen) dan krijg je dus zo'n heel traag begin. Roer het even goed door en voeg als je het in huis hebt nog wat gist toe. Waarschijnlijk is de 'vettigheid' die je beschrijft gewoon gist die al lekker aan het werk is. Met roeren bevorder je in ieder geval de vergisting.

CiteerDan nog een vraag in dit verlengde: kan ik voor 10 liter wort ook vijf liter koken met de moutextract en hop, om dan na de kooktijd het wort met 5 liter koud water aan te vullen? Op deze manier wil ik de koeltijd drastisch terugbrengen.

Alvast dank voor de reacties!

Ja hoor, dat kan. Ik heb jaren high gravity gebrouwen en een van de voordelen is dat je koud water toe kan voegen of blokken ijs (meet water af in zakken, bevries het). Koel wel eerst zoveel mogelijk op andere wijze. Wort van 90 graden koelt vrij snel.. Wort van 35 graden is heel wat minder snel terug te brengen in temperatuur.

Succes ermee.

ciesvandekwis

Een dompelkoeler maken is heel eenvoudig:
http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/showthread.php?tid=3469

Mogelijk is je gisting heel snel afgelopen, zeker op 23 °. Begin  SG gemeten? Wat is je SG nu?

Zoniet, gestokte gisting, zie hier:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:gestokte_vergisting

okko

Citaat van: Zooms op 29-04-2015  14:23 uDit snap ik niet... Heb jij geen douche thuis? Pan in de douche en met de straal aan de buitenkant van de pan koelen. Duurt wat langer maar is heel actief!
Hoeveel gist op hoeveel liter?

Om met een advies te komen dat Oscar de laatste tijd nog wel eens roept: wegkieperen..... Of een alternatief proberen. Dat zou dus kunnen zijn: met een steriele lepel roeren. S33 staat nu niet bekend bij mij als een snel startende gister. Als je dan ook nog wat weinig gist hebt toegevoegd (kan ik niet beoordelen) dan krijg je dus zo'n heel traag begin. Roer het even goed door en voeg als je het in huis hebt nog wat gist toe. Waarschijnlijk is de 'vettigheid' die je beschrijft gewoon gist die al lekker aan het werk is. Met roeren bevorder je in ieder geval de vergisting.

Ja hoor, dat kan. Ik heb jaren high gravity gebrouwen en een van de voordelen is dat je koud water toe kan voegen of blokken ijs (meet water af in zakken, bevries het). Koel wel eerst zoveel mogelijk op andere wijze. Wort van 90 graden koelt vrij snel.. Wort van 35 graden is heel wat minder snel terug te brengen in temperatuur.

Succes ermee.
Dank voor je antwoord. Ik heb een zakje van 11,5 gram gebruikt op 10 liter wort.
Als ik zachtjes op het deksel van het gistingsvat duw komt er wel gas uit het waterslot, en dan ruikt het ook naar, uhm, beginnend bier zeg maar:) Het ruikt in ieder geval prima. Heb het vat voorzichtig bewogen om het gisten op gang te brengen. Heb overigens geen gist in huis dus extra toevoegen gaat niet (tenzij ik wat bestel natuurlijk).

Zooms

Citaat van: okko op 29-04-2015  16:12 uDank voor je antwoord. Ik heb een zakje van 11,5 gram gebruikt op 10 liter wort.
Als ik zachtjes op het deksel van het gistingsvat duw komt er wel gas uit het waterslot, en dan ruikt het ook naar, uhm, beginnend bier zeg maar:) Het ruikt in ieder geval prima. Heb het vat voorzichtig bewogen om het gisten op gang te brengen. Heb overigens geen gist in huis dus extra toevoegen gaat niet (tenzij ik wat bestel natuurlijk).
Zwenken van je vat is prima. Het lijkt erop dat er toch echt een gisting op gang is gekomen. 11,5 gram op 10 liter lijkt me zeker niet te weinig (weet niet wat je sg-begin was).

Gaat wel goed komen.

okko

Excuus, vergeten te melden inderdaad. SG-begin was 1070.
-edit: SG-begin verkeerd vermeld.

bastiaanD


okko

SG is nu 1030. Het ziet er niet echt mooi uit, er zit ook niet echt een laagje (meer) op. Ruikt echter wel aardig...

JanEric

Heb je je huidige SG al gemeten?
Dan weet je meteen of de gisting op gang is gekomen.

okko

SG is nu 1030. Het ziet er niet echt mooi uit, er zit ook niet echt een laagje (meer) op. Ruikt echter wel aardig...

bolks

En hoe smaakt het?
Er is dus zeker een vergisting geweest: 40 punten... Misschien gewoon nog wat geduld?

Brouwers

Citaat van: okko op 29-04-2015  20:19 uSG is nu 1030. Het ziet er niet echt mooi uit, er zit ook niet echt een laagje (meer) op. Ruikt echter wel aardig...

Niet druk maken, het bier is gewoon aan het vergisten. Lekker het vat nog dicht laten voor een week, als alles mee zit kan je daarna gaan bottelen. S33 heeft niet de beste vergistingsgraad, maar met 57% ben je er nog niet. Waarschijnlijk lekt je vat toch ergens of je hebt zo'n cylindrisch waterslot. Deze bubbelen namelijk niet maar daar gaat de deksel van omhoog staan, mits je er niet teveel water in doet.


Citaat van: okko op 29-04-2015  12:55 uDan nog een vraag in dit verlengde: kan ik voor 10 liter wort ook vijf liter koken met de moutextract en hop, om dan na de kooktijd het wort met 5 liter koud water aan te vullen? Op deze manier wil ik de koeltijd drastisch terugbrengen.

Ja kan ook. Maar je bent nog steeds relatief lang aan het koelen.
Je zou anders hier even kunnen kijken, voor een paar tientjes heb je al een koeler: https://tapclean.nl/index.php?item=spiraal-rvs--5-meter-8_5x9_5mm_&action=article&group_id=10000245&aid=2203&lang=nl. Snel koelen heeft een voorkeur om infecties te voorkomen, want wort van 30-60 graden is enorm lekker voor alle bacteriën.

okko

De smaak was prima, ik meende wat alcohol en koolzuur te proeven. Los daarvan had het ook al veel weg van een blond biertje (wat het dus uiteindelijk ook moet worden).
Ik heb inderdaad een cilindrisch waterslot, dus daar kan ik moeilijk aan zien hoeveel activiteit er is, het deksletje staat wel schuin/omhoog.
het lijkt dus allemaal mee te vallen, Brouwers: jij adviseert om het nog een week te laten staan en dan te bottelen? Ik heb ook een mandfles waar het in kan, is dat ook een idee?

BertG

Een paar pet flesjes bevroren water uit de vriezer helpt ook geweldig, wel goed reinigen aan de buitenkant natuurlijk.
Heeft natuurlijk geen zin als je meer dan 20 liter wort moet koelen natuurlijk.

bert

Brouwers

Citaat van: okko op 30-04-2015  11:04 uDe smaak was prima, ik meende wat alcohol en koolzuur te proeven. Los daarvan had het ook al veel weg van een blond biertje (wat het dus uiteindelijk ook moet worden).
Ik heb inderdaad een cilindrisch waterslot, dus daar kan ik moeilijk aan zien hoeveel activiteit er is, het deksletje staat wel schuin/omhoog.
het lijkt dus allemaal mee te vallen, Brouwers: jij adviseert om het nog een week te laten staan en dan te bottelen? Ik heb ook een mandfles waar het in kan, is dat ook een idee?

Ja na de hoofdgisting (3-7 dagen afhankelijk van de vergisting) kan je er voor kiezen om over te hevelen naar een mandfles met relatief weinig kopruimte. Voordeel is dat je dan veel dode gist kwijtraakt, waardoor je de kans op autolyse vermindert. Je krijgt hierdoor wel een grotere kans op infecties en oxidatie (alhoewel je oxidatie ook weer vermindert door in een mandfles na te gisten). Hoe dan ook, denk persoonlijk dat het niet zo heel veel uitmaakt of je nu wel of niet overhevelt. Overhevelen wordt vooral belangrijk als je je bier langer als 3 weken in hetzelfde gistvat laat. Vanaf dan begint de kans op autolyse toe te nemen (en is het te proeven). Je moet er wel voor zorgen dat je niet te lang wacht met overhevelen want er moet nog wat activiteit zijn om oxidatie te voorkomen. Ik zou zeggen, probeer dit bier over te hevelen en probeer het volgende bier zonder over hevelen en kijk wat jouw het beste bevalt. Het is allebei niet goed of fout.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.