Grootte CCT

Gestart door Keun, 14-04-2014 22:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Keun

Een eenvoudige vraag, maar wat is precies het antwoord: hoe groot mag een CCT maximaal zijn als je ± 65 liter wort hebt en je wilt dat de vergisting optimaal verloopt?

Bij een CCT speelt de grootte doorgaans minder een rol, omdat eventuele kopruimte opgevuld wordt door CO2. Maar hoe ver kun je daarin gaan?

Reden van de vraag: met mijn huidige ketel kan ik zo'n 60 liter brouwen, ik wil een CCT kopen, maar omdat een grotere CCT doorgaans niet véél meer kost dan een kleinere, wil ik die graag 'op de groei' kopen, en dus zo groot mogelijk (want de kans op groei bestaat inderdaad). Iemand een antwoord?

Oscar

Welke groei verwacht je ? Naar wel volume zou je dan gaan?  :)

Keun

Momenteel wil ik max. 65 liter blijven brouwen, maar misschien stap ik over op een 150 liter installatie, of een van 200 (ik ben van plan om mijn hobby ietwat te officialiseren).
Ik weet dat voor een brouwsel van 65 liter een CCT van 100 liter optimaal is, en dat eentje van 300 liter veel te groot is. Maar hoever kun je dus gaan?

Oscar

65 liter vergisten in een 300 liter CCT kan prima hoor... :-)

ypenga

Je moet even goed kijken waar de temperatuur sensor komt en ook of de reiniging (sproeibol?) wel goed functioneert (als je weinig vergist komt ook de gistbrandband laag te liggen).


Keun

Dank je wel voor de reacties!
Is het antwoord dan zo eenvoudig? 65 liter in een 300 liter CCT, zou mooi zijn.
Aan de andere kant vond iemand anders dat zelfs een CCT van 200 liter wat groot is voor 60-70 liter bier, tenzij je er voldoende koolzuurgas op kan zetten. Anders kan er kaam op het bier komen.
Wat denk je daar van?

Oscar

Citaat van: Keun op 15-04-2014  18:18 uAan de andere kant vond iemand anders dat zelfs een CCT van 200 liter wat groot is voor 60-70 liter bier, tenzij je er voldoende koolzuurgas op kan zetten. Anders kan er kaam op het bier komen.
Wat denk je daar van?

Heb jij al eens uitgerekend hoeveel liter koolzuur er ontstaat uit 60-70 liter wort?  ;)

wilbertd

Citaat van: Oscar op 15-04-2014  18:32 uHeb jij al eens uitgerekend hoeveel liter koolzuur er ontstaat uit 60-70 liter wort?  ;)
Het vergisten gebeurt bij mij in de slaapkamer, nu heb ik doorgaans meerdere batches staan pruttelen.
De deur staat altijd open, maar ik heb me wel eens afgevraagd of het niet verstandig is ook een raampje open te zetten  :o

Oscar

Citaat van: wilbertd op 15-04-2014  23:19 uHet vergisten gebeurt bij mij in de slaapkamer, nu heb ik doorgaans meerdere batches staan pruttelen.
De deur staat altijd open, maar ik heb me wel eens afgevraagd of het niet verstandig is ook een raampje open te zetten  :o
Als de deur open staat is het voldoende. Zolang de ruimte enige doorluchting heeft kan er niet zoveel gebeuren.

Echter ter verbeelding: 1 gram suiker levert 0,25 liter CO2 (als ik het goed heb). Reken dan maar uit hoeveel liter koolzuur jou bier kan leveren... :)

wilbertd

Citaat van: Oscar op 16-04-2014  02:13 uAls de deur open staat is het voldoende. Zolang de ruimte enige doorluchting heeft kan er niet zoveel gebeuren.

Echter ter verbeelding: 1 gram suiker levert 0,25 liter CO2 (als ik het goed heb). Reken dan maar uit hoeveel liter koolzuur jou bier kan leveren... :)
Wow, gelukkig staat mijn bed vrij hoog.  :D

Jacques

Citaat van: Keun op 14-04-2014  22:55 uEen eenvoudige vraag, maar wat is precies het antwoord: hoe groot mag een CCT maximaal zijn als je ± 65 liter wort hebt en je wilt dat de vergisting optimaal verloopt?

Bij een CCT speelt de grootte doorgaans minder een rol, omdat eventuele kopruimte opgevuld wordt door CO2. Maar hoe ver kun je daarin gaan?

Reden van de vraag: met mijn huidige ketel kan ik zo'n 60 liter brouwen, ik wil een CCT kopen, maar omdat een grotere CCT doorgaans niet véél meer kost dan een kleinere, wil ik die graag 'op de groei' kopen, en dus zo groot mogelijk (want de kans op groei bestaat inderdaad). Iemand een antwoord?

Jouw vraag gaat op voor alle gesloten gistvaten.

Mijn ervaring is dat het gistvat minder groot hoeft te zijn als je beschikt over een temperatuurgecontroleerde mogelijkheid. Je hebt dan minder last van grote piek in de vergisting waardoor de schuimvorming beperkt blijft. Ook als je wat koeler vergist heb je minder kopruimte nodig.

Maar het is wat Oscar zegt: een te groot gistvat is geen probleem (op voorwaarde dat deze gesloten is), een te klein gistvat wel!

NewLine

Langs welke uitgang van je cct verlaat je bier uiteindelijk de cct? Typisch via een pijpje aan de zijkant, dat niet helemaal tot onder komt. Hoe groter je cct, hoe meer er daaronder zal blijven. Stel even dat dat om X% van je cct volume gaat. Als je de cct dan maar voor 1/5e vult is je verlies wel 5X%.

Jacques

Citaat van: NewLine op 17-04-2014  21:43 uLangs welke uitgang van je cct verlaat je bier uiteindelijk de cct? Typisch via een pijpje aan de zijkant, dat niet helemaal tot onder komt. Hoe groter je cct, hoe meer er daaronder zal blijven. Stel even dat dat om X% van je cct volume gaat. Als je de cct dan maar voor 1/5e vult is je verlies wel 5X%.

Omdat het gaat om conus is in verhouding het verlies niet zo heel erg groot. Ligt er ook een beetje aan de verhoudingen van de CCT. De grote commerciële CCT's zijn verhouding smal ten opzichte van de meeste CCT's voor hobbybrouwers. En deze CCT's gaan ook vaak niet helemaal vol.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.