Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Troebelheid in witbier  (gelezen 3311 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Troebelheid in witbier
« Gepost op: 01-04-2014 19:03 u »
Binnenkort weer eens een fris witbiertje brouwen om de zomer door te komen.
Als je bijvoorbeeld een Hoegaarden neemt dan is deze niet helder maar heeft een witte waas/troebel.
Hoe krijg je dit voor elkaar?

Groetjes


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.212
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #1 Gepost op: 01-04-2014 19:05 u »
Het gistdepot onder in het flesje meeschenken.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.330
  • Land: nl
  • Et hńtt noch emmer joot jejange.
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #2 Gepost op: 01-04-2014 19:07 u »
Ik dacht dat de waas ontstaat door het gebruik van ▒ 50% tarwemout!?

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #3 Gepost op: 01-04-2014 19:08 u »
Ja ja Herman

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.212
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #4 Gepost op: 01-04-2014 21:00 u »
Het was een serieuze opmerking van mij. Die troebelheid wordt voornamelijk veroorzaakt door gist. Laat je mooie troebele witbier een half jaar staan en deze is kraakhelder.

Ooit eens een experiment gedaan door een paar gram tarwemeel mee te koken maar dit gaf naar mijn idee geen enkel verschil.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #5 Gepost op: 01-04-2014 21:00 u »
Hier is heel recent nog een topic over geweest toch?
Een beetje meel meekoken zou tijdelijk kunnen werken, maar uiteindelijk zakt volgens mij alles uit?

[edit]
Aha, ook dat meel meekoken is al ontkracht dus...

Hier het andere topic:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,25237.0.html

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2014 21:34 u »
Ik zit door omstandigheden niet heel vaak meer op het forum dus dat topic had ik gemist maar is inderdaad een zelfde vraagstelling.
Van meel mee koken heb ik meer gehoord.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #7 Gepost op: 01-04-2014 22:12 u »
Hoorde toevallig gisteren van een Oosterijkse brouwer dat veel de grote Weissenbrouwers 'spent yeast' in het bier doen. Uit het verhaal begreep ik dat deze gist 'vermalen' zou zijn en daardoor niet uitzakt.

Of het waar is? Lijkt me in ieder geval onhandig op thuisbrouwschaal.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #8 Gepost op: 01-04-2014 22:20 u »
Vermalen lijkt me niet, dan heb je er immers meer last van dan dat het helpt.
Volgens mij zijn er wel zeer non-flocculente gisten die als flessengist gebruikt kunnen worden.

Dit mogelijk ism bijvoorbeeld tanal A van Wyeast om meer collo´dale stabiliteit te geven zou het uitvlokken sterk kunnen vertragen.
Desondanks zal het te zijner tijd altijd weer helder worden. Ook weizens van gerenommeerde brouwers (bijv. weihenstephan, paulaner) trekken helder mettertijd...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #9 Gepost op: 02-04-2014 06:40 u »
Gewoon traditioneel witbier recept met een witbier gistje en je bier blijft heus wel troebel. Zo niet, ach zal dat de smaak zo erg be´nvloeden? Geen trucjes uithalen, gewoon lekker brouwen  :brouwen:

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Troebelheid in witbier
« Reactie #10 Gepost op: 02-04-2014 21:06 u »
Belangrijk is het flesje opschudden voor gebruik. Kijk maar eens naar onze Duitse vrienden van het Hefe weissen die schudden altijd het depot opnieuw door de fles en daar heb je troebelheid.