Tripel recept

Gestart door de feyter, 13-04-2014 18:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de feyter

Wat denken jullie van mijn eerste recept via BrouwHulp

Krijg het bestand niet naar hier gekopieerd...


Dan maar manueel ;)

Tripel

Begin SG 1078-Eind SG 1016
IBU 34 - 9 EBC
ALC8%
volume 20 ltr
kooktijd 60 min
rendement 75

Recept:

Pilsmout       3 EBC       6 kg   
Kristalsuiker 0,5 kg
Magnum       15 g       60 MIN
Tettnanger    10 g       15 MIN
Saaz            10 g       10 MIN
Koriander      4 g        10 MIN
Zoete Sinaas 4 g        10 MIN

1pak   Belgian Ardennes

Maischwater 17 liter
Spoelwater 11 liter

Ik heb dit voor de eerste maal ingegeven kan dit kloppen volgens jullie?
Bv:Hoeveelheid alcohol en hop?

Ik verneem het graag van jullie :proost:

Patrick

de feyter

Kan iemand me helpen of feedback geven?
Wil vanavond namelijk brouwen :P

arluijen

Ik ben niet de grootste expert op het gebied van tripels, maar wat is "zoete sinaas", bedoel je daar partjes sinaasappel mee ? Of een scheutje Jus d'orange? Persoonlijk brouw ik altijd zonder kruiden, dan proef je de gist en hop beter is mijn idee... maar dat is een kwestie van smaak.

Verder dacht ik dat er in tripel ook een 10% tarwemout niet ongebruikelijk is.

Tot slot: Wat wordt je maischschema?

wilbertd

Is die Belgian Ardennes een Wyeast smack-pack?
Persoonlijk zou ik geen 20 liter met een SG van 1078 proberen te vergisten met 1 smackpack, maar zou de helft van het volume nemen.
Nog beter is eerst een starter maken....
Is het een heel vers pak en heb je hem al 'ge-smacked'?

Verder zou ik de sinaas (?) weglaten, maar de koriander(zaad) erin laten.

En hij wordt met 100% pils-mout wel heel licht, heb je toevallig niet wat ander mout liggen?

de feyter

Ik denk er aan om korreligst te gebruiken, dan gebruik ik telkens 1 zakje T58. Persoonlijk vind ik een licht biertje wel goed.

Kan mijn hoeveelheid hop kloppen? Of lijkt dit wat weinig?

wilbertd

Er staat niet bij hoe bitter je hop is, maar als je in totaal uitkomt op 34 EBU zoals ik in je lijst zie staan, dan is dat een prima score (15 tot 40 is gebruikelijk voor een tripel)

Jacques

Zowel koriander als sinaasappelschil kun je weglaten. Een tripel heeft dat niet nodig.

Hoeveel alcohol je krijgt is niet op voorhand te zeggen. Dat ligt aan het verloop van de vergisting.

tdp

Heb zelf 2x een tripel gebrouwen met 10 g gemalen korianderzaad, vond dit wel een prima toevoeging! :proost:

wilbertd

Citaat van: tdp op 14-04-2014  20:49 uHeb zelf 2x een tripel gebrouwen met 10 g gemalen korianderzaad, vond dit wel een prima toevoeging! :proost:
Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar ik sluit me hier bij aan.  :)

Jacques

Citaat van: tdp op 14-04-2014  20:49 uHeb zelf 2x een tripel gebrouwen met 10 g gemalen korianderzaad, vond dit wel een prima toevoeging! :proost:

Het kan, maar het zeker niet noodzakelijk. Er zijn commerciƫle tripels met en zonder koriander. Zelf geef ik de voorkeur aan de korianderloze tripels.

de feyter

Kan mijn hoeveelheid mout wel voor 20 liter?
Heb het gevoel dat mijn berekening niet juist is.

Kan ik misschien beter 5 kg mout storten en 700 gram suiker nemen?
Begin SG 1074
Eind 1016


wilbertd

Citaat van: de feyter op 16-04-2014  20:08 uKan mijn hoeveelheid mout wel voor 20 liter?
Heb het gevoel dat mijn berekening niet juist is.

Kan ik misschien beter 5 kg mout storten en 700 gram suiker nemen?
Begin SG 1074
Eind 1016

Voor 20 liter met een SG van 1074 zou je dan bijvoorbeeld nodig hebben:
11% suiker = 701 gram
89% pilsmout = 5,67 kilo

Hoeveel procent van de stort suiker is, ligt geheel aan jou, maar je zult sowieso wat meer mout of suiker moeten toevoegen om het gewenste SG te halen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.