Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel recept  (gelezen 2918 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de feyter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tripel recept
« Gepost op: 13-04-2014 18:23 u »
Wat denken jullie van mijn eerste recept via BrouwHulp

Krijg het bestand niet naar hier gekopieerd...


Dan maar manueel ;)

Tripel

Begin SG 1078-Eind SG 1016
IBU 34 - 9 EBC
ALC8%
volume 20 ltr
kooktijd 60 min
rendement 75

Recept:

Pilsmout       3 EBC       6 kg   
Kristalsuiker 0,5 kg
Magnum       15 g       60 MIN
Tettnanger    10 g       15 MIN
Saaz            10 g       10 MIN
Koriander      4 g        10 MIN
Zoete Sinaas 4 g        10 MIN

1pak   Belgian Ardennes

Maischwater 17 liter
Spoelwater 11 liter

Ik heb dit voor de eerste maal ingegeven kan dit kloppen volgens jullie?
Bv:Hoeveelheid alcohol en hop?

Ik verneem het graag van jullie :proost:

Patrick

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline de feyter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept
« Reactie #1 Gepost op: 14-04-2014 13:19 u »
Kan iemand me helpen of feedback geven?
Wil vanavond namelijk brouwen :P

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Tripel recept
« Reactie #2 Gepost op: 14-04-2014 13:41 u »
Ik ben niet de grootste expert op het gebied van tripels, maar wat is "zoete sinaas", bedoel je daar partjes sinaasappel mee ? Of een scheutje Jus d'orange? Persoonlijk brouw ik altijd zonder kruiden, dan proef je de gist en hop beter is mijn idee... maar dat is een kwestie van smaak.

Verder dacht ik dat er in tripel ook een 10% tarwemout niet ongebruikelijk is.

Tot slot: Wat wordt je maischschema?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Tripel recept
« Reactie #3 Gepost op: 14-04-2014 13:56 u »
Is die Belgian Ardennes een Wyeast smack-pack?
Persoonlijk zou ik geen 20 liter met een SG van 1078 proberen te vergisten met 1 smackpack, maar zou de helft van het volume nemen.
Nog beter is eerst een starter maken....
Is het een heel vers pak en heb je hem al 'ge-smacked'?

Verder zou ik de sinaas (?) weglaten, maar de koriander(zaad) erin laten.

En hij wordt met 100% pils-mout wel heel licht, heb je toevallig niet wat ander mout liggen?

Offline de feyter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept
« Reactie #4 Gepost op: 14-04-2014 16:26 u »
Ik denk er aan om korreligst te gebruiken, dan gebruik ik telkens 1 zakje T58. Persoonlijk vind ik een licht biertje wel goed.

Kan mijn hoeveelheid hop kloppen? Of lijkt dit wat weinig?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Tripel recept
« Reactie #5 Gepost op: 14-04-2014 17:11 u »
Er staat niet bij hoe bitter je hop is, maar als je in totaal uitkomt op 34 EBU zoals ik in je lijst zie staan, dan is dat een prima score (15 tot 40 is gebruikelijk voor een tripel)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.255
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept
« Reactie #6 Gepost op: 14-04-2014 20:33 u »
Zowel koriander als sinaasappelschil kun je weglaten. Een tripel heeft dat niet nodig.

Hoeveel alcohol je krijgt is niet op voorhand te zeggen. Dat ligt aan het verloop van de vergisting.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.831
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Tripel recept
« Reactie #7 Gepost op: 14-04-2014 20:49 u »
Heb zelf 2x een tripel gebrouwen met 10 g gemalen korianderzaad, vond dit wel een prima toevoeging! :proost:

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Tripel recept
« Reactie #8 Gepost op: 14-04-2014 20:54 u »
Heb zelf 2x een tripel gebrouwen met 10 g gemalen korianderzaad, vond dit wel een prima toevoeging! :proost:
Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar ik sluit me hier bij aan.  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.255
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel recept
« Reactie #9 Gepost op: 15-04-2014 21:50 u »
Heb zelf 2x een tripel gebrouwen met 10 g gemalen korianderzaad, vond dit wel een prima toevoeging! :proost:

Het kan, maar het zeker niet noodzakelijk. Er zijn commerciŽle tripels met en zonder koriander. Zelf geef ik de voorkeur aan de korianderloze tripels.

Offline de feyter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept
« Reactie #10 Gepost op: 16-04-2014 20:08 u »
Kan mijn hoeveelheid mout wel voor 20 liter?
Heb het gevoel dat mijn berekening niet juist is.

Kan ik misschien beter 5 kg mout storten en 700 gram suiker nemen?
Begin SG 1074
Eind 1016


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Tripel recept
« Reactie #11 Gepost op: 16-04-2014 21:15 u »
Kan mijn hoeveelheid mout wel voor 20 liter?
Heb het gevoel dat mijn berekening niet juist is.

Kan ik misschien beter 5 kg mout storten en 700 gram suiker nemen?
Begin SG 1074
Eind 1016

Voor 20 liter met een SG van 1074 zou je dan bijvoorbeeld nodig hebben:
11% suiker = 701 gram
89% pilsmout = 5,67 kilo

Hoeveel procent van de stort suiker is, ligt geheel aan jou, maar je zult sowieso wat meer mout of suiker moeten toevoegen om het gewenste SG te halen.

Tags: