Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnende brouwer  (gelezen 2158 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bobo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beginnende brouwer
« Gepost op: 26-03-2014 09:32 u »
Allen,
moest mijn vraag al ergens staan, mijn excuses, ik heb ze niet teruggevonden.

Mijn probleem is als volgt:  Na het overhevelen, het toevoegen van suiker 2 en het bottelen heb ik op de bodem van mijn flesjes suikerresten.  Ik heb al eens geprobeerd om voorzichtig te schudden, rollen met de flesjes.  dan verdwijnt de suiker wel even, maar enkele dagen later zie ik de suiker terug op de bodem liggen.  Blijkbaar was de suiker onvoldoende opgelost bij het toevoegen.

Kan ik op 1 of andere manier de suiker nog oplossen?
Is het erg dat er suiker op de bodem van de flesjes ligt?
Is mijn eerste brouwsel nu gedoemd om te mislukken?

Alvast bedankt voor de hulp!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: beginnende brouwer
« Reactie #1 Gepost op: 26-03-2014 10:23 u »
Uiteindelijk lost de suiker wel op, de oplosbaarheid is erg hoog. Wel vreemd trouwens dat het weer bezinkt? Is het wel suiker en niet een lichte vervuiling van de suiker?

Je kunt dit volgende keer ondervangen door de suiker af te wegen en met een klein beetje water te koken zodat je een stroop krijgt. Dit verdeeld makkelijk en homogeen.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: beginnende brouwer
« Reactie #2 Gepost op: 26-03-2014 16:03 u »
Is het wel de suiker? Of heeft de hergisting al plaats gevonden.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: beginnende brouwer
« Reactie #3 Gepost op: 26-03-2014 16:12 u »
Of heeft de hergisting al plaats gevonden.
Die moet zeker al hebben plaats gevonden, anders bottel je niet. Ik denk dat je hier de hergisting mee bedoelt.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 596
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: beginnende brouwer
« Reactie #4 Gepost op: 26-03-2014 16:16 u »
Citaat
Ik denk dat je hier de hergisting mee bedoelt.
Uiteraard.  :)

Offline bobo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: beginnende brouwer
« Reactie #5 Gepost op: 27-03-2014 09:10 u »
Uiteindelijk lost de suiker wel op, de oplosbaarheid is erg hoog. Wel vreemd trouwens dat het weer bezinkt? Is het wel suiker en niet een lichte vervuiling van de suiker?

Je kunt dit volgende keer ondervangen door de suiker af te wegen en met een klein beetje water te koken zodat je een stroop krijgt. Dit verdeeld makkelijk en homogeen.

Hoe kan je het verschil zien tussen suiker en 'vervuiling van suiker'?

Hoe kan suiker eigenlijk vervuilen?

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 657
  • Land: nl
Re: beginnende brouwer
« Reactie #6 Gepost op: 27-03-2014 09:21 u »
Ik denk dat het gist is?

Hoeveel tijd is er verstreken tussen het bottelen en nu?

Offline bobo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: beginnende brouwer
« Reactie #7 Gepost op: 27-03-2014 09:39 u »
Ik denk dat het gist is?

Hoeveel tijd is er verstreken tussen het bottelen en nu?

8 dagen...

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 657
  • Land: nl
Re: beginnende brouwer
« Reactie #8 Gepost op: 27-03-2014 09:51 u »
8 dagen...

Lijkt me sterk dat het suiker nog niet is opgelost.

Na het vergisten zakt de gist (en andere stoffen zoals eiwitten) naar de bodem van het vat. Bij het overhevelen komt er altijd iets mee, en er is vaak ook nog iets in suspensie (dan is het nog niet uitgezakt). Dit komt mee de flesjes in, tenzij je het filtreert zoals een commerciŽle brouwerij. Maar omdat wij moeten hergisten op de fles hebben we altijd wat gist nodig in de flesjes.
Dit zakt, net als in het vat, naar de bodem van de flesjes. Bij het schudden van de flesjes komt de gist weer in suspensie en daarna zakt het weer naar beneden. Dit klinkt als wat jij beschrijft.

Tags: