Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: American IPA, eerste keer zelf samengesteld recept  (gelezen 3767 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
American IPA, eerste keer zelf samengesteld recept
« Gepost op: 22-03-2014 20:54 u »
Beste medebrouwers.

Na een trippel uit Adrie's boek, een dubbel van dit forum en een eenvoudig witbier gebrouwen te hebben, leek het me tijd om eens een zelf samengesteld recept te maken.
Dit zou een Amerikaanse IPA moeten worden.
Uiteraard heb ik ook hiervoor verschillende (bewezen) recepten bekeken. Dus volgens mij zouden zaken als moutstort, begin SG en gist een heel eind moeten kloppen.
Ik twijfel nog over de hopgiften, om de simpele reden dat ik (nog) niet weet welke hoppen precies welke smaak geven en wat het exacte effect van de kooktijd is.

Het bier zal begin april gebrouwen worden, ik heb nog niets besteld en alleen de Cara 160 heb ik op voorraad. Ik kan dus nog alles wijzigen.

Zouden jullie eens naar mijn recept willen kijken en hierop op- of aanvullingen willen geven?

Bij voorbaat dank.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptIPA
Brouwdatum06-04-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume16,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,00 lWater uit Zutphen
8,15 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,400 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC95,7 %
0,200 kgCara 160Arsegan160 EBC4,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 įC1 min.40 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.20 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gGalenabellen12,5%60 min.36,4 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%20 min.5,5 IBU
10,0 gWillamettebellen5,5%20 min.3,4 IBU
10,0 gGalenabellen12,5%20 min.7,7 IBU
15,0 gWillamettebellen5,5%10 min.3,0 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%10 min.4,9 IBU
20,0 gWillamettepellets5,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
10,0 gGalenapellets12,5%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,000 l starterAmerican Ale (1056)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #1 Gepost op: 22-03-2014 21:01 u »
Vwb de gist zou ik de US-05 nemen. Precies dezelfde gist maar dan makkelijker toe te dienen en zeker vitaal.
Uitmaischen hoeft niet en in principe kun je ook volstaan met een eenstapsmaisch, van zeg 67įC. Ziet er verder prima uit.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #2 Gepost op: 22-03-2014 21:05 u »
Ziet er niet gek uit!
Ik zou Galena alleen als bittergift gebruiken, het is een bitterhop met weinig bijzonder aroma.

Daarnaast kan je ipv deze gist ook de US05 gebruiken.
Dat is dezelfde giststam, maar dan in korrelvariant waardoor je makkelijker meer/voldoende gist kan toevoegen. :)

Je hebt al cara160, maar voor dit brouwsel zou je ook kunnen overwegen Thomas Fawcett Crystal of Pale Crystal te kopen en gebruiken. Deze Britse caramout heeft een meer uitgesproken smaak dan de continentale variant.
Qua maischschema; bij amerikaanse bieren worden vaak eenstapsmaisches uitgevoerd. Die kan je houden op 65-69 grc, waarbij 65 vrij droog is en 69 voller. Ik hou zelf meestal 66 of 67 aan.

:brouwen:

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #3 Gepost op: 22-03-2014 21:21 u »
Vwb de gist zou ik de US-05 nemen. Precies dezelfde gist maar dan makkelijker toe te dienen en zeker vitaal.

Ok, Wyeast eruit US-05 erin.

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #4 Gepost op: 22-03-2014 21:26 u »

Je hebt al cara160, maar voor dit brouwsel zou je ook kunnen overwegen Thomas Fawcett Crystal of Pale Crystal te kopen en gebruiken. Deze Britse caramout heeft een meer uitgesproken smaak dan de continentale variant.
Qua maischschema; bij Amerikaanse bieren worden vaak eenstapsmaisches uitgevoerd. Die kan je houden op 65-69 ļC, waarbij 65 vrij droog is en 69 voller. Ik hou zelf meestal 66 of 67 aan.

:brouwen:

Die Thomas Fawcett Crystal zal ik dan ook gebruiken.  Is dit verschil te omschrijven of alleen te proeven?

Hoe lang zou ik moeten maischen bij een eenstapsmaisch?

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #5 Gepost op: 22-03-2014 21:32 u »
Ik heb trouwens ook nog Challenger hop liggen.
Zou ik deze kunnen gebruiken i.p.v. de Galena hop als deze toch weinig toevoegd?
Deze zou ik dan 60 min meekoken. Tweede Galena gift komt dan uiteraard ook te vervallen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #6 Gepost op: 22-03-2014 21:33 u »
Ik zou het wat omschrijven als meer toffee-karamelachtig, maar beter is als je het proeft inderdaad. ;)
Een eenstapsmaisch kan je een uur aanhouden, dan heb je doorgaans wel volledige omzetting.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #7 Gepost op: 22-03-2014 21:35 u »
De Galena is prima als eerste gift, de bittergift.
Challenger heeft een Engels aroma en Willamette een duits aroma (Hallertau achtig).

Ik zou dan voor alleen de Amarillo in combi met Challenger gaan voor de aromagiften.

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: american IPA, eerste keer zelf samengesteld recept.
« Reactie #8 Gepost op: 22-03-2014 21:42 u »
De Galena is prima als eerste gift, de bittergift.
Challenger heeft een Engels aroma en Willamette een duits aroma (Hallertau achtig).

Ik zou dan voor alleen de Amarillo in combi met Challenger gaan voor de aromagiften.

Om toch binnen type te blijven (Amerikaanse hoppen) laat ik dan de Galena staan. Alleen de eerste gift.

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: American IPA, eerste keer zelf samengesteld recept
« Reactie #9 Gepost op: 09-04-2014 12:48 u »
Nou, de ingrediŽnten zijn al een tijdje binnen.

Ik ben echter opeens in bezit gekomen van een groter gistvat (30 liter) en mandfles (20 liter).
Ik zou deze graag geheel benutten, dus 20 liter brouwen.
Aangezien ik maar 5 kg Pale mout heb besteld, kom ik nu 0,5 kg tekort.

Kan ik dit tekort aanvullen met pilsmout? Of doet dit afbreuk aan het bier?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: American IPA, eerste keer zelf samengesteld recept
« Reactie #10 Gepost op: 09-04-2014 13:54 u »
Nou, de ingrediŽnten zijn al een tijdje binnen.

Ik ben echter opeens in bezit gekomen van een groter gistvat (30 liter) en mandfles (20 liter).
Ik zou deze graag geheel benutten, dus 20 liter brouwen.
Aangezien ik maar 5 kg Pale mout heb besteld, kom ik nu 0,5 kg tekort.

Kan ik dit tekort aanvullen met pilsmout? Of doet dit afbreuk aan het bier?
Nee hoor, gewoon doen.

Offline A.r.j.a.n.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: American IPA, eerste keer zelf samengesteld recept
« Reactie #11 Gepost op: 09-04-2014 19:46 u »
Ok, dank je.
Als alles een beetje meezit zou hij dan dit weekend als volgt de ketels ingaan.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptIPA
Brouwdatum06-04-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)60 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Zutphen
8,91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC85,5 %
0,600 kgPilsmoutDingemans3 EBC10,3 %
0,250 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eenstapsmaisch67,0 įC1 min.60 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,2 gGalenabellen12,5%60 min.43,2 IBU
12,5 gAmarillobellen8,9%20 min.5,4 IBU
12,5 gWillamettebellen5,5%20 min.3,3 IBU
19,0 gWillamettebellen5,5%10 min.3,0 IBU
19,0 gAmarillobellen8,9%10 min.4,8 IBU
40,0 gWillamettepellets5,5%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gSafale American (US-05)bovengist



Tags: