Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Infectie  (gelezen 15335 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #25 Gepost op: 20-03-2014 16:35 u »
Mja, activiteit volgen kan ook via het waterslot (of Tcontrol ;) ).
Er zijn eigenlijk maar heel weinig redenen om tussentijds je vat te openen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #26 Gepost op: 20-03-2014 19:34 u »
Bij de meest ideale omstandigheden kun je inderdaad voldoen met twee maal meten. Helaas heb je die niet altijd.

Klopt, maar die kun je wel creëren. Het is echt niet nodig om bij ieder brouwsel continue monsters te nemen en deze te meten. Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar dat is geen regel. ;) Een gecontroleerde of goede vergisting behoeft geen extra metingen. En inderdaad het waterslot vertelt ook voldoende. :)

 :degroeten:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #27 Gepost op: 20-03-2014 20:12 u »
Klopt, maar die kun je wel creëren. Het is echt niet nodig om bij ieder brouwsel continue monsters te nemen en deze te meten. Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar dat is geen regel. ;) Een gecontroleerde of goede vergisting behoeft geen extra metingen. En inderdaad het waterslot vertelt ook voldoende. :)

 :degroeten:
... ik wil alleen maar aanduiden dat de stelling "is volkomen overbodig" geen vast gegeven is. Als je net begint met brouwen en niet alles op rolletjes loop is dat soms toch goed om te doen. Je kan aan het waterslot alleen zien of er activiteit is. Niet of dat dat komt doordat de vergisting compleet is of omdat hij halverwege gestokt is.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Infectie
« Reactie #28 Gepost op: 20-03-2014 20:16 u »
Ik open altijd het vat tijdens de vergisting, ik wil toch altijd graag even genieten van de mooie schuimkraag in het vat! Maar niet te lang en dan het deksel er weer op. En nee, nog nooit een (merkbare) infectie gehad.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #29 Gepost op: 20-03-2014 20:49 u »
Ik doe zelf ook nooit het vat open tijdens de vergisting. Zolang alles goed gaat zie ik daar ook geen noodzaak toe.
Nu heb ik een bier gebrouwen en heb het zo schoon mogelijk gedaan! Nu ruikt het fantastisch en is niet zuur. En toch zitten er weer vlekken op. Zou dit ook kunnen komen door een koude vergisting? Dat dit een bij product is wanneer het eigenlijk te koud vergist?

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Infectie
« Reactie #30 Gepost op: 20-03-2014 20:53 u »
Heb je een foto voor ons van de vlekken?

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #31 Gepost op: 20-03-2014 21:17 u »

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #32 Gepost op: 20-03-2014 21:32 u »
Wat bedoel je nu? Ik zie niets raars op deze foto...  :)

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Infectie
« Reactie #33 Gepost op: 20-03-2014 21:34 u »
Alrikdew,

Je zegt dat je al vijf keer een bier hebt moeten weggooien... Maar heb je die ook gebotteld? Of heb je alles al weggegooid voor je het bottelde?

Ik denk (maar ik ben nog maar een jaar bezig/15 keer gebrouwen) dat je een bier pas kunt beoordelen wanneer je een gebotteld flesje dat minimum 14 dagen heeft gerijpt, open doet.

Jan.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #34 Gepost op: 20-03-2014 21:51 u »
Echt niet? Woohoo!

Nou ik heb het vijf keer weggegooid toen er witte schimmel op zat en zo zuur dat het niet te zuipen was!

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #35 Gepost op: 20-03-2014 21:54 u »
Dus die stippeltjes hoeven niks geks te zijn? Dat had ik eerder nog niet gezien... Geweldig! Je maakt me blij!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #36 Gepost op: 20-03-2014 23:10 u »
Dus die stippeltjes hoeven niks geks te zijn? Dat had ik eerder nog niet gezien... Geweldig! Je maakt me blij!

Fotoshop er een eend in en ik zeg dat het kroos is... ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.236
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie
« Reactie #37 Gepost op: 20-03-2014 23:21 u »


Ziet er wel wat gek uit.

De beoordeling van de smaak zou ik bepalend laten zijn voor de vraag of je nu wel of geen infectie hebt. Op grond van deze foto is dat niet zonder meer te zeggen.

Toch een keer bottelen zoals gezegd. En na een tijdje evalueren. Je kunt dan ook het bier anderen laten proeven.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #38 Gepost op: 20-03-2014 23:22 u »
Fotoshop er een eend in en ik zeg dat het kroos is... ;D


Hahaha! Perfect! Ik ben helemaal blij! Maar wat ik zo gek vind, is dat ik dit niet had met mijn vorige emmer. Die vlekjes dan... Maar goed! We gaan verder! Ik denk dat ik redelijk wat informatie heb om voortaan mijn infectie uit te sluiten! Hartelijk dank allemaal!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #39 Gepost op: 20-03-2014 23:43 u »
Het ziet er niet meteen vreemd uit, ik zou het oordeel vooral af laten hangen van de smaak.
Heb je al geproefd?

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #40 Gepost op: 20-03-2014 23:48 u »
Ja, het was bitter maar dat is niet slecht voor een ipa :p

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #41 Gepost op: 20-03-2014 23:58 u »
Oke, dus niet zuur, paardendeken, medicinaal of leeg van smaak oid?
Dan gewoon bottelen en afwachten! :)

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #42 Gepost op: 21-03-2014 00:08 u »
Oke, dus niet zuur, paardendeken, medicinaal of leeg van smaak oid?
Dan gewoon bottelen en afwachten! :)


Niets van dat alles! Ik ga hem nog een weekje koudhoppen en daarna bottelen. Dan een tijdje lekker warm zetten op zolder en dan mag Brand deze komen ophalen!

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Infectie
« Reactie #43 Gepost op: 21-03-2014 07:39 u »
Oscar, heb je toevallig hoppellets gebruikt voor die IPA?
Dit soort 'kroos' heb ik ook als ik hoppellets gebruik.
Ik neem doorgaans niet de moeite om te filteren na het koken, speciaal niet bij IPA en dan komt er ook wel eens wat hopdeeltjes bovendrijven.
Zie hier een foto wat er gebeurd als je koudhopt met een combinatie van pellets en bloemen (en die niet in een hopzak doet):



Lijkt verdorie wel hetzelfde  :)

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #44 Gepost op: 21-03-2014 10:17 u »
Fotoshop er een eend in en ik zeg dat het kroos is... ;D

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #45 Gepost op: 21-03-2014 10:21 u »
Gehehehe

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.870
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Infectie
« Reactie #46 Gepost op: 21-03-2014 11:37 u »
Kaam is overigens niet zuur en ook geen reden om je bier weg te kieperen. Dus als het eerdere bier wel zuur was, was er iets anders aan de hand.

De foto van alrikdew laat m.i. bier zien dat al is uitgegist en dus wel overgeheveld cq gebotteld mag worden. Langer laten staan in zo'n vat staat gelijk aan kaam uitnodigen om eens langs te komen, dat dan weer wel.

Offline Wilfred

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #47 Gepost op: 06-10-2020 21:02 u »


Beste Alrikdew,

Topic is al een tijdje oud, maar heb er toch nog een vraag over  ;)
Was benieuwd of het bier uiteindelijk geslaagd was (en dus geen infectie) en welke gist je hier gebruikt hebt? Reden is het feit dat ik nu een bier in het vat heb zitten en na 6 dagen exact hetzelfde beeld als op jouw foto te zien is. Is nu het 15e brouwsel en nog nooit een infectie gehad. Beeld wat ik nu zie vind ik echter ook wat vreemd  :weetniet: Ik heb de S-33 gist van Fermentis gebruikt.

Grt,
Wilfred

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Infectie
« Reactie #48 Gepost op: 09-10-2020 20:06 u »
Ik vind dit er niet gek uitzien, het lijkt alsof de gist op zijn retour is en in het wort zakt, laatste plukjes drijven nog rond. Hoe ruikt het?

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #49 Gepost op: 09-10-2020 21:01 u »
Ik vind dit er niet gek uitzien, het lijkt alsof de gist op zijn retour is en in het wort zakt, laatste plukjes drijven nog rond. Hoe ruikt het?
Het zal wel op zijn inmiddels. Ziet er niet gek uit.

Tags: