Eiwitdrankje uit reststromen van de bierindustrie

Gestart door Jacques, 05-10-2020 20:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Ik kwam het onderstaand artikel tegen.

Ook te lezen op https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/eiwitdrankje-uit-reststromen-van-de-bierindustrie
________________________________________



De Nederlandse bierindustrie produceert jaarlijks enorme hoeveelheden (0,5 miljoen ton) bierbostel, het restproduct van mout na het brouwen. De bostel bevat 30 procent eiwitten. Dit restproduct wordt nu nog vooral verwerkt tot laagwaardig veevoer. Dankzij een nieuw proces van Wageningen Food and Biobased Research kan de eiwitfractie worden gebruikt als voedsel, waardoor de eiwitten zeven keer zoveel opleveren. Het nieuwe proces is ontwikkeld in een onderzoeksproject van bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en WUR. Doel is om de waarde van de zijstromen van bierproductie op een duurzame manier te verbeteren.
De grootste opgave was om de eiwitten uit de bierbostel te isoleren, zeggen de WUR-onderzoekers Carl Safi en Wim Mulder. Een klein deel van het eiwit is oplosbaar in water en dus eenvoudig te isoleren, maar het grootste deel zit vastgeklonken aan niet-oplosbare vezelfracties zoals cellulose, lignine en hemicellulose. Daarom moeten de eiwitten gescheiden worden van de vezels. Ze hebben nu een methode ontwikkeld om de niet-oplosbare eiwitten in stukjes te knippen, zodat 90 procent ervan beschikbaar komt.

Terwijl Food and Biobased Research het procedé op laboratoriumschaal verfijnt en tests uitvoert in Wageningen, schaalt Duynie het proces op tot industriële schaal waarbij duizenden kilo's bierbostel per uur worden omgezet in voedingseiwitten. Duynie wil er een eiwitrijk drankje mee maken, maar 'je kunt de eiwitten ook gebruiken voor de productie van vleesvervangers of vegan kaas', zegt Safi.

Het onderzoek duurt drie jaar en kost een miljoen euro. Het wordt gefinancierd door de topsector Agrifood en de deelnemende bedrijven.

bron: WUR, 25/09/2020

PaultjePils

Heel interessant. Als de veestapel ooit af gaat nemen dan kan het bostel niet meer gebruikt worden als veevoer. Daarnaast vind ik het in brood maar lastig te verteren. Zou toch prachtig zijn als je bierbostel ooit als hamburger in de schappen komt te liggen. Ik hoop dus ook dat dit goed uitpakt zodat onze hobby weer wat duurzamer wordt  :)

Niels B.

Interessant.
Voor een minor hebben wij hier ook naar gekeken, conclusie was dat het zo lastig is om de eiwitten te scheiden (ultrasonisch, héél hoog pH dan heel laag zuur etc) dat het niet haalbaar zou zijn.
Ik vraag me af wat zij hebben bedacht!

seed7

Citaat van: Niels B. op 06-10-2020  10:28 uIk vraag me af wat zij hebben bedacht!

Ehhhm, eiwitrust?  :)

@PaultjePils, er zijn nog heel andere eenvoudige dingen kunt doen met bostel. Ben daar nog wat over aan het uitzoeken.

Ingo

Theo Mol

Citaat van: seed7 op 06-10-2020  13:12 uEhhhm, eiwitrust?  :)
Hihi, daar houd ik van.

Ik heb mijn bostel naar een vriendin gebracht die kippen en varkens heeft, het mag laagwaardig veevoer zijn maar ze eten het graag.


En een deel heb ik door brooddeeg gedaan, dat is lekker. Makkelijk ook, 1 pakje witbroodmix volgens de handleiding, 200 g bostel erdoor en een beetje extra meel als het deeg te nat is. Goeie lik boter erop, lekker hoor.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.